logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie opuszczaniem naczepy Mega na TEBS 2.2 – brak automatycznego poziomowania po ruszeniu

iWaM 30 Sie 2025 09:49 222 7
REKLAMA
  • #1 21648466
    iWaM
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Podpowiedzcie Panowie co steruje opuszczaniem naczepy na poduszkach podczas kiprowania? Ciągnik po CAN?
    Naczepa wanna Mega na TEBS 2.2, zawór ECAS sterowany z EBS trzema przewodami: masa, pozostałe dwa podnoszenie, jeden z nich opuszczanie - i to działa, podawałem tam 12V i podnosi/opuszcza. Wysterowując w EBS wyjścia Jaltestem też działa. Czyli ECAS sprawny ale pewnie coś nie spełnione.
    Druga wada to od jakiegoś czasu nie poziomuje się automatycznie po ruszeniu - tam są tylko 2 przyciski pneumatyczne góra - dół.
    Czy możliwe że EBS się rozprogramował?
  • REKLAMA
  • #2 21648468
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Skoro na krótko działa, to pewnie coś w ustawieniach się posypało.
    Bez kompa i tak nic nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #3 21648473
    iWaM
    Poziom 24  
    Stąd pytanie czy Wam się zdarza że samo się coś przeprogramuje w TEBS, bo nie chce mi się za bardzo w to wierzyć i pewnie przyczyna gdzie indziej.
  • #4 21649941
    diablo23248
    Poziom 28  
    Ocena: 613
    Musisz mieć zaprogramowany czujnik uniesienia skrzyni (BLEF o ile dobrze pamiętam). On daje info o kiprowaniu. W systemie iLvL bo tak się to ustrojstwo nazywa często ciała daje czujnik wysokości. Sprawdź czy przy nie wychodzi poza zakres pracy. Sprawdź parametry jakie są zaprogramowane do poziomowania. Prędkość ustaw na 0. Tryb one touch auto na nie. Poziom po włączeniu zapłonu na ostatni wybrany poziom jazdy.
    Dezaktywacja na postoju na tak po naciśnięciu przycisku.
    Dodatkowo zrób mu kalibracje zawieszenia. Jakbyś miał problem to zapraszam do siebie. Też jestem z Katowic
  • #5 21650395
    iWaM
    Poziom 24  
    OK dzięki, gdzie ten czujnik wywrotu jest wpięty? Bo na pewno nie do EBS, bo w nim tylko czujniki abs, czujnik wysokości i 2 zawory w ECAS.
  • REKLAMA
  • #6 21650582
    diablo23248
    Poziom 28  
    Musi być wpięty do modulatora. Mój błąd chodzi o BLS nie BLEF. Powinien być wpięty w jeden z AUXów. Podeślij mi wsad na priv to wrzucę go na stół i powiem Ci co i jak.
  • REKLAMA
  • #7 21651080
    iWaM
    Poziom 24  
    Właśnie nie ma na 100% stąd moje pytanie jak to działa. Jest poza czujnikami ABS 2 kable po 3 przewody na AUXy: jeden kabel na czujnik wysokości drugi na zawory w ECAS.
  • #8 21652540
    diablo23248
    Poziom 28  
    Dziwne... Mechaniczny zawór w tym wypadku byłby bez sensu. Nie ma na ramie żadnej krańcówki? Cholera chętnie bym zobaczył tego pokemona...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu sterowania opuszczaniem naczepy typu wanna Mega wyposażonej w system TEBS 2.2, gdzie zawór ECAS jest sterowany z EBS trzema przewodami (masa, podnoszenie, opuszczanie) i działa poprawnie przy bezpośrednim podaniu napięcia oraz testach Jaltestem. Problemem jest brak automatycznego poziomowania po ruszeniu pojazdu oraz pytanie, czy EBS mógł się samoczynnie rozprogramować. Wskazano, że konieczne jest zaprogramowanie czujnika uniesienia skrzyni (BLS), który informuje o kiprowaniu i jest podłączony do modulatora ECAS na jednym z wejść AUX. Zalecane jest sprawdzenie zakresu pracy czujnika wysokości, parametrów poziomowania, prędkości ustawionej na 0, trybu one touch auto wyłączonego oraz wykonanie kalibracji zawieszenia. Autor potwierdza, że poza czujnikami ABS i czujnikiem wysokości są tylko dwa kable trzyprzewodowe na AUXy, z których jeden jest do czujnika wysokości, a drugi do zaworów ECAS, co komplikuje lokalizację czujnika kiprowania. Bez komputera diagnostycznego nie da się rozwiązać problemu, a możliwe jest, że ustawienia w EBS uległy zmianie lub uszkodzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA