logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

i5-9500 16GB RAM w komputerze poleasingowym – czy wystarczy na 5 lat pracy biurowej?

trebor21 30 Sie 2025 18:50 2385 58
Najlepsze odpowiedzi

Czy i5-9500 z 16 GB RAM w komputerze poleasingowym wystarczy na 5 lat pracy biurowej?

Tak — i5-9500 z 16 GB RAM spokojnie wystarczy do pracy biurowej na kilka lat; nawet zestawy z i5 6./7. generacji i 16 GB radzą sobie z Office’em, internetem i YouTube, więc 9. generacja daje bezpieczny zapas [#21648912] Jeśli budżet pozwala, lepiej szukać poleasingowego i5-10400/10500 z 16 GB, bo w podobnej cenie bywa dostępny, ma Hyper-Threading i jest po prostu lepszą platformą na przyszłość [#21648943] Sprzęt poleasingowy zwykle jest już „wygrzany” i przy dużej liczbie zakupów padały tylko pojedyncze sztuki, więc żywotność nie jest tu dużym problemem, o ile zadbasz o czyszczenie chłodzenia [#21648998][#21648912] Jeśli masz wybór obudowy, lepiej brać SFF niż Micro/Tiny, bo nadal jest kompaktowa, ale ma lepsze chłodzenie i więcej sensu pod ewentualną rozbudowę [#21652797] Przy zakupie warto też sprawdzić zasilacz i stan oryginalnego SSD, bo w korporacyjnych maszynach często trafiają się przyzwoite dyski Samsung/Micron, które potrafią jeszcze długo działać [#21651520][#21652797]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21652762
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Panowie....kupilem wlasnie pol roku temu DELL Optiplex 3080 Micro i5-10500T w dobrych $$ i powiem Wam..., ze... (troche) żaluję że nie ma złącza PCI-E jak Lenovo bo nie mogę np. wlozyć karty 10Gb.

*Więc* wiem co mówię w kwestii ewentualnej rozbudowy ;)

*W sęsie* też byłem przekonany, że do biurówki starczy; ale z czasem wykorzystałoby się sprzet w nieco szerszym zakresie.
  • REKLAMA
  • #32 21652768
    trebor21
    Poziom 2  
    dt1 napisał:
    trebor21 napisał:
    Jak już wcześniej wspomniałem chciałbym też wymienić dysk na nowy.

Fabryczny będzie za mały?

Myślę, że 256 GB powinien wystarczyć, aczkolwiek mam obawy, ile taki dysk wytrzyma. Widziałem, że w pierwszych postach pisałeś, że jeśli będzie oryginalny dysk, to nie trzeba się martwić. Tylko jaki dokładnie to jest dysk będę w stanie stwierdzić dopiero, jak dostanę komputer. Po prostu liczę się z tym, że może wystąpić potrzeba jego wymiany.

dt1 napisał:
    U Autora sądząc po wymaganiach raczej nie będzie potrzeby stosowania dodatkowej grafiki, więc chyba nie ma się co nad tym spierać.

Potwierdzam. W ogóle nie biorę pod uwagę dokładania karty graficznej w przyszłości. Zintegrowane GPU w zupełności wystarczy. Jedyna rozbudowa, jaką biorę pod uwagę, to dodanie karty sieciowej na złączu PCIe.

Co do rozmiarów, to chciałbym Was jeszcze zapytać, jak sobie radzą wersje mini, jeśli chodzi o chłodzenie i kulturę pracy? Nie grzeją się za bardzo?
    Czy procesory w wersji T to również dobry wybór? Jeśli chodzi o wydajność, to jest duża różnica między nimi a procesorami w podstawowej wersji?
  • #33 21652793
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3831
    Zewnętrzny zasilacz to bardzo fajna sprawa przy biurowej robocie, bo wentylatory nie hałasują pod nosem. W tej chwili w robocie jako stanowiska robocze mam poleasingowe Lenovo (Tiny) - są praktycznie bezgłośne. W codziennej pracy dają radę, nie ma potrzeby ich rozbudowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #34 21652797
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    trebor21 napisał:
    Myślę, że 256 GB powinien wystarczyć, aczkolwiek mam obawy, ile taki dysk wytrzyma. Widziałem, że w pierwszych postach pisałeś, że jeśli będzie oryginalny dysk, to nie trzeba się martwić. Tylko jaki dokładnie to jest dysk będę w stanie stwierdzić dopiero, jak dostanę komputer. Po prostu liczę się z tym, że może wystąpić potrzeba jego wymiany.

Zgadza się, warto zobaczyć, co przyjdzie. Często dostaje się dysk Samsunga czy Microna (ale jest też jeszcze kilka innych możliwości) z porządnym kontrolerem, rozsądnymi pamięciami i buforem DRAM. Dysk SSD, stary czy nowy - i tak trzeba kopiować, prędzej czy później brak kopii zapasowych może się zemścić. Nieco używane, ale przyzwoite dyski mają spore szanse żyć dłużej niż nowe średniaki. Czasem nawet dłużej niż nowe dyski traktowane jako rozsądna półka. Warto sprawdzić co przyszło i dać takiemu dyskowi szansę. Wiele razy zostawiałem dyski mające po 10 czy 15 tysięcy godzin bez wymiany - czas pracy nie jest szkodliwy dla dysku, tylko ilość wykonanych zapisów. A w maszynach z korpo te dyski się większość swojego życia nudzą w sensie zapisów.

trebor21 napisał:
    Co do rozmiarów, to chciałbym Was jeszcze zapytać, jak sobie radzą wersje mini, jeśli chodzi o chłodzenie i kulturę pracy? Nie grzeją się za bardzo?

Trzeba dokładniej precyzować, co rozumiesz przez mini.

Pięć komputerów Dell w różnych rozmiarach: Micro, USFF, SFF, Desktop i MiniTower.

To przykład jednej z rodzin Della, przekrojowo wszystkie typy obudowy koło siebie.

Najgorzej mają wersje Micro / Tiny, ale i tak sobie nieźle radzą. Komputery te mają rozmiary często około 20x20x5cm lub coś w pobliżu i są dość ciasno upakowane. Zwykle posiadają RAM laptopowy i nie mają żadnych innych slotów rozszerzeń (poza slotami M.2 na dysk czy WiFi). Te komputery korzystają prawie zawsze z procesorów w wersji T, czy ogólnie innej energooszczędnej, o zmniejszonych zegarach, co w konsekwencji daje zmniejszony pobór energii i mniejsze wydzielanie ciepła. Chłodzenie to coś w okolicy dość przerośniętego chłodzenia laptopowego. Ogólnie przy pracy biurowej (office, www, oglądanie filmu czy słuchanie muzyki) zwykle nie hałasuje to jakoś odczuwalnie. Gorzej, jak obciążenie procesora wzrośnie i utrzyma się dłuższą chwilę, wtedy to chłodzenie już słychać, ale w markowych sprzętach typu Lenovo, Dell czy HP najczęściej jest to dźwięk do przeżycia. Jedyny plus takiej obudowy jest taki, że zajmuje trochę mniej miejsca niż dekoder od kablówki. Tak jak Kolega wyżej napisał - zasilacz taki jak do laptopa jest używany do zasilania tych sprzętów.

Dalej masz wersję USFF. Zwykle może już mieć procesory nieenergooszczędne (bez literki T). Chłodzenie tak jak w przypadku Micro - przy umiarkowanym obciążeniu rzadko je słychać, jak chwilę dłużej się obciąży procesor to da się usłyszeć szum. Te warianty czasem mają jeden slot PCIe na niskoprofilową kartę, czasem mogą być nawet dwa. Zasilacz zwykle już jest w nich wbudowany (tak jak i w każdej następnej większej wersji).

Od SFF w górę chłodzenia już są większe, znowu - w pracy biurowej rzadko będzie się o nich pamiętać. SFF może mieć kilka slotów PCI Express, zwykle do czterech, często mniej, karty niskoprofilowe.

Desktop w tym przypadku też będzie obsługiwać niskoprofilowe karty, jest trochę większy. Niektórzy producenci robią format Desktop na tyle szeroki, że obsługuje pełnej wysokości karty rozszerzeń.

No i finalnie najszerszy z nich Tower - największy, obsługuje pełnej wielkości karty rozszerzeń, w przeciwieństwie do poprzednich raczej przystosowany do pracy w pionie (wcześniejsze są przystosowane do pracy w pionie lub poziomie, chociaż oczywiście nikt Ci nie zabroni położyć desktopa na boku, ale trochę dziwnie to wygląda).

W zasadzie od SFF w górę wydajność chłodzenia CPU jest dość zbliżona, tak jak i modele CPU, które dana seria obsługuje.

trebor21 napisał:
    Czy procesory w wersji T to również dobry wybór? Jeśli chodzi o wydajność, to jest duża różnica między nimi a procesorami w podstawowej wersji?

W pracy biurowej zwykle ciężko to zauważyć, natomiast nowe przeglądarki ambitnie zarzynają procesor podczas pracy, więc czasem można zauważyć, że przy stronach przesadnie napakowanych ten procesor dojedzie do 100% podczas renderowania takiej strony i lekko przytnie. Najczęściej jednak się tego nie zauważa. Szczególnie w dość nowych generacjach (10+), gdzie nawet te energooszczędne procesory są i tak rozsądnej wydajności.

Ogólnie jak masz miejsce to lepiej wybierać warianty SFF w górę, SFF i tak nie są przesadnie duże, a łatwiej w razie czego coś zmodyfikować czy dodać, jak się okaże potrzebne. Do tego mniejszy stopień upakowania bebechów w obudowie też nieco pomaga utrzymać temperatury na niższym poziomie. Jako że SFF są chyba najbardziej popularne w tego typu sprzętach, to są najtańsze - taki dodatkowy bonus.
  • #35 21653609
    trebor21
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za tak obszerne wytłumaczenie tematu! Jeśli miałbym wybierać, to rzeczywiście wolałbym wybrać obudowę SFF.
    A czy ktoś z Was miał doświadczenia z poleasingowymi desktopami Fujitsu Siemens? Widzę, że nie ma ich dużo na rynku, ale jeśli już są, to są tańsze od HP i Della.
  • REKLAMA
  • #36 21653670
    Mobali
    Poziom 43  
    trebor21 napisał:
    ...ale jeśli już są, to są tańsze od HP i Della.
    Różnice w cenie nie są ogromne, natomiast popularność poszczególnych rozwiązań zdecydowanie przemawia za wyborem komputerów poleasingowych od "wielkiej trójki". Czyli głównie ze względu na dostępność, chyba najlepiej brać pod uwagę sprzęt HP, Lenovo i Dell. Szersza oferta to spory plus chociażby w przypadku konieczności dokupienia kolejnego zestawu czy ewentualnej rozbudowy albo naprawy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #37 21653902
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Z 15 lat temu mialem Fujitsu-Siemens. Nie do zajechania. Ale wtedy ceny były znacznie niższe niż innych producentów.
  • #38 21654014
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 600
    zdolnyadam napisał:
    ceny były znacznie niższe niż innych producentów.

tak się mówi, ale inflacja to teraz x3
  • #39 21654051
    Mobali
    Poziom 43  
    zdolnyadam napisał:
    Z 15 lat temu mialem...
    Ale akurat w tej branży... To naprawdę inna epoka ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #40 21654053
    trebor21
    Poziom 2  
    A co powiecie na temat procesorów AMD w komputerach poleasingowych? Znalazłem ciekawe desktopy HP z Ryzen 5 PRO 4650G lub 4650GE. Jak one wypadają w porównaniu do i5-10500?
    https://atyla.pl/mini-komputer-pc-hp-elitedes...operacyjny-windows_11_pro/35-klasa_produktu-a
    https://atyla.pl/komputer-pc-hp-405-g6-ryzen-...operacyjny-windows_11_pro/35-klasa_produktu-a
  • #41 21654077
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    trebor21 napisał:
    A co powiecie na temat procesorów AMD w komputerach poleasingowych?

Mam w HPku. Raz że trzeba zerknąć jakie procki są oficjalnie wspierane przez Windowsa 11, a dwa że jajca mogą być z integrami. U mnie integra przy odtwarzaniu filmów się najzwyczajniej w świecie wywalała ale gry jakoś potrafiła uciągnąć. Jeśli o wydajność procka chodzi to różnicy na korzyść albo niekorzyść nie poczujesz - nawet jak Ci 5 forumowiczów powie co innego.

PS. Osobiście bym się nie pchał w procki AMD z integrami. Kupiłbym bez integry ale z zewnętrznym gpu. Więc pozostaje Intel.
  • #42 21654098
    dt1
    Admin grupy komputery
    Procesory AMD z literką E to modele o nieco ograniczonym TDP, a więc i wydajności, ale i tak wypadają nieco lepiej niż modele z literką T od Intela. Wypadają też minimalnie wolniej niż te bez literki T, ale to nie są jakieś bardziej zauważalne różnice (w jedną i drugą stronę) przy pracy biurowej.

Literka E oznacza niższe zapotrzebowanie na moc i mniejszą emisję ciepła, co pozwala albo zmniejszyć chłodzenie (i to w wariantach Tiny/Micro się sprawdza), albo przy normalnej wielkości chłodzeniu pod obciążeniem będzie ciszej.

Jako że składałem dużo komputerów z grafikami od AMD na platformie AM4 (głównie modele 2200G, 2400G, 3200G, 3400G, 5600G, 5700G, ale modele 4600G, 4650G i 4350G też się gdzieś tam sporadycznie pojawiły) - to mogę napisać, że u mnie w tych modelach nigdy nie miałem problemów z kartami graficznymi, a modele procesorów, które wymieniłem, składałem lub serwisowałem w ilościach dziesiątek sztuk, nie pojedynczych. Do gier one raczej nie były stosowane, ale pracowały w firmach, gdzie w zastosowaniach biurowych czy multimedialnych (odtwarzanie filmów, w tym ze śmiesznymi kotami na YT) nie było żadnych problemem.
  • #43 21654144
    trebor21
    Poziom 2  
    dLogan napisał:
    trebor21 napisał:
    A co powiecie na temat procesorów AMD w komputerach poleasingowych?

Mam w HPku. Raz że trzeba zerknąć jakie procki są oficjalnie wspierane przez Windowsa 11, a dwa że jajca mogą być z integrami. U mnie integra przy odtwarzaniu filmów się najzwyczajniej w świecie wywalała ale gry jakoś potrafiła uciągnąć. Jeśli o wydajność procka chodzi to różnicy na korzyść albo niekorzyść nie poczujesz - nawet jak Ci 5 forumowiczów powie co innego.

PS. Osobiście bym się nie pchał w procki AMD z integrami. Kupiłbym bez integry ale z zewnętrznym gpu. Więc pozostaje Intel.

A czy to był procesor z serii Ryzen?

Dzięki @dt1 za opinię.

Nie siedzę w temacie jakoś mocno, ale zauważyłem, że Ryzeny z zintegrowaną grafiką są często polecane, jeśli ktoś nie ma kasy na dedykowaną grafikę. Dlatego post @dLogan trochę mnie zdziwił, bo do tej pory nie słyszałem o tak poważnych problemach z zintegrowanym GPU w Ryzenach.
  • #44 21654172
    dLogan
    Poziom 23  
    trebor21 napisał:
    ale zauważyłem, że Ryzeny z zintegrowaną grafiką są często polecane, jeśli ktoś nie ma kasy na dedykowaną grafikę.

Nie bez powodu do konsol (steam deck, chyba asus rog itd) ładują procki od nich. Tyle że to nie są typowe procki jak do normalnych sprzętów.
    W tym HPku jak dobrze pamiętam siedzi ryzen 5 pro 2400G (bez E) ale na ile to problem z samym HP (bios?) a na ike z prockiem - nie wiem. Zależy jak trafisz.
  • #45 21656109
    trebor21
    Poziom 2  
    Cześć

W międzyczasie wzrósł budżet, jaki może być przeznaczony na komputer – 2 000–2 200 zł. Z racji tego zacząłem zastanawiać się nad nowym komputerem. W tym budżecie ma się też zmieścić zakup oryginalnego Windowsa. Z tego, co patrzyłem, w tej cenie udałoby się złożyć nowy zestaw oparty na Ryzen 5500GT/5600GT.
    Nadal zależy mi na kompaktowych rozmiarach. Obudowa typu SFF byłaby idealna. Szukając budżetowych obudów w podobnym rozmiarach znalazłem tylko jedną — Chieftec BE-10B-300. Jest ona z wbudowanym zasilaczem o mocy 300 W. Mam wątpliwości, czy wystarczyłoby to dla jednostki z wcześniej wymienionym Ryzenem.

Sprawdziłem również gotowe komputery od HP i Della. W tym budżecie znalazłem HP bazujący na i3-13100 i 16 GB RAM-u, co powinno z zapasem wystarczyć na moje wymagania
    https://www.x-kom.pl/p/1230375-desktop-hp-pro-290-g9-sff-i3-13100-16gb-512-win11p.html

Co do komputerów poleasingowych, to zacząłem się zastanawiać, jak będzie wyglądało wsparcie Microsoftu i Windowsa za 5–6 lat. Patrząc na to, co się stało z W11 i wymaganiem procesora Intela min. 8. generacji, przy jednoczesnym zakończeniu wsparcia W10 za miesiąc, nie jestem pewien, czy przy zakupie używanego komputera z procesorem 10. generacji nie będzie problemu za 5–6 lat.

PS. Jeśli mam założyć nowy wątek ze względu na zmieniony budżet, to proszę o wiadomość
  • #46 21656185
    dt1
    Admin grupy komputery
    trebor21 napisał:
    Z racji tego zacząłem zastanawiać się nad nowym komputerem. W tym budżecie ma się też zmieścić zakup oryginalnego Windowsa. Z tego, co patrzyłem, w tej cenie udałoby się złożyć nowy zestaw oparty na Ryzen 5500GT/5600GT.

Lub na I5-12400. Chociaż przy oryginalnym Windowsie za ~500 złotych trzeba uważać, żeby z jakością elementów nie polecieć za nisko - w przypadku Ryzena czy Intela.

trebor21 napisał:
    Nadal zależy mi na kompaktowych rozmiarach. Obudowa typu SFF byłaby idealna. Szukając budżetowych obudów w podobnym rozmiarach znalazłem tylko jedną — Chieftec BE-10B-300. Jest ona z wbudowanym zasilaczem o mocy 300 W. Mam wątpliwości, czy wystarczyłoby to dla jednostki z wcześniej wymienionym Ryzenem.

Lubię te obudowy, chociaż mają kilka minusów. Trzeba rozsądnie dobrać komponenty, żeby to ładnie zmieściło. Ale złożyłem kilka zestawów w niej i jest OK. Te obudowy się dość ładnie też prezentują.

Zasilacz 300W z powodzeniem wystarczy. W zasadzie jego połowa wystarczy do zestawu na R5-5500GT/5600GT czy I5-12400/12500 ze zintegrowaną grafiką.

trebor21 napisał:
    Sprawdziłem również gotowe komputery od HP i Della. W tym budżecie znalazłem HP bazujący na i3-13100 i 16 GB RAM-u, co powinno z zapasem wystarczyć na moje wymaganiahttps://www.x-kom.pl/p/1230375-desktop-hp-pro-290-g9-sff-i3-13100-16gb-512-win11p.html

Można, chociaż ja bym wolał outletowy z I5 12gen w tej samej obudowie - z pełną gwarancją.
    https://allegro.pl/oferta/outlet-hp-pro-290-g9-sff-i512400-32gb-512-1tb-win11p-17860854296

trebor21 napisał:
    Co do komputerów poleasingowych, to zacząłem się zastanawiać, jak będzie wyglądało wsparcie Microsoftu i Windowsa za 5–6 lat. Patrząc na to, co się stało z W11 i wymaganiem procesora Intela min. 8. generacji, przy jednoczesnym zakończeniu wsparcia W10 za miesiąc, nie jestem pewien, czy przy zakupie używanego komputera z procesorem 10. generacji nie będzie problemu za 5–6 lat.

8 generacja i wyższe powinny być wspierane przez Windowsa 11 do końca jego życia - czyli do 2031. A nowsze systemy jakie będą miały wymagania to nie wiadomo. Być może na przykład NPU będzie wymagane, bo przecież każdy będzie potrzebować AI :P
  • #47 21656255
    dLogan
    Poziom 23  
    dt1 napisał:
    Windowsa 11 do końca jego życia - czyli do 2031

A gdzie masz informację że do 2031? Normalna wersja czy LTSC (albo odpowiednik w 11)?
    trebor21 napisał:
    Z racji tego zacząłem zastanawiać się nad nowym komputerem. W tym budżecie ma się też zmieścić zakup oryginalnego Windowsa. Z tego, co patrzyłem, w tej cenie udałoby się złożyć nowy zestaw oparty na Ryzen 5500GT/5600GT.

Będzie ciężko. Jeśli nowy - zwiększ budżet.
    I to najlepiej z myślą, że jeśli nie będzie spełniał wymagań następcy 11, to albo żeby pogonić albo przesiąść się na Linuxa.
    Ale to tylko moje zdanie.
    Z używek na szybko HPek podany post wyżej. Nic innego sensownego nie widzę, sam z ciekawości popatrzę na sztuki z Ryzenami.
    W ogóle ceny są chore bo Della z i5-8500T kupowałem za, nie wiem, 600? 700zł? I gdyby obsługiwał mi nmve 1T to byłby idealny sprzęt do pracy. Za 11gen za nówkę sztukę płaciłem równe 3k z dwoma dyskami, dyski poprzekładałem, ramy poprzekładałem i wyszło może z 4,5k ze wszystkim. Maluch w usff. Mamy chyba 15gen a 2k za 12 generację, gdzie 13 i 14 były walnięte, to chyba lekka przesada.
  • #48 21656281
    dt1
    Admin grupy komputery
    dLogan napisał:
    A gdzie masz informację że do 2031? Normalna wersja czy LTSC (albo odpowiednik w 11)?

Oficjalnej daty zakończenia wsparcia Windowsa 11 jeszcze nie podano. Natomiast Microsoft z tego co pamiętam (niestety źródła nie jestem w stanie odnaleźć) miał zdaje się zapewnić 10 letni cykl wsparcia dla tego systemu, tak jak zresztą dla Windows 10 zapewnił 10 lat. Jeśli tak będzie, to biorąc pod uwagę premierę 11-tki w 2021, powinna być ona wspierana do 2031.

dLogan napisał:
    Z używek na szybko HPek podany post wyżej.

On nie jest używany, przynajmniej nie długo. A być może był zarysowany i klient go nie odebrał. W każdym razie ma pełną gwarancję, więc jest trochę lepiej niż w przypadku używek.
  • #49 21656781
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    W internecie są dostępne modyfikowane obrazy Win10 lub Win11 które np. mają usuniętą funkcję TPM. Oczywiście nie wiadomo co tak naprawde siedzi w srodku ale do doraźnego uzywania np. na maszynie wirtualnej nadają się bardzo dobrze. I dzialaja na starszym sprzecie.
  • #50 21688510
    trebor21
    Poziom 2  
    Niestety Linux nie wchodzi w grę z racji tego, że komputer będzie służył do zadań księgowych, a programy, które będą używane, są ściśle związane ze środowiskiem Microsoftowym. Modyfikowane obrazy Windowsa też nie wchodzą za bardzo w grę ze względu na bezpieczeństwo.

Popatrzyłem na zestaw, jaki można byłoby złożyć w tej kwocie, i wyszło mi coś takiego:
    Procesor: AMD Ryzen 5 5500GT
    Płyta Główna: ASRock B450M-HDV R4.0
    Pamięć RAM: G.SKILL 16 GB (2x8 GB) 3600 MHz CL18 Ripjaws V
    Dysk: Lexar 512 GB M.2 PCIe NVMe NM620
    Obudowa z zasilaczem: Chieftec BE-10B-300

Całość z Windowsem wyszłaby nawet poniżej 2000 zł. Co sądzicie o takim zestawie?
  • #51 21688522
    dt1
    Admin grupy komputery
    trebor21 napisał:
    Procesor: AMD Ryzen 5 5500GT

Do biura wystarczy, mimo że nie jest najmłodszy. O Ile jeśli różnica nie będzie wysoka, warto dołożyć do 5600G/GT. Będzie miał PCIe 4.0, chociaż w zastosowaniach biurowych to niewiele zmieni.

trebor21 napisał:
    Płyta Główna: ASRock B450M-HDV R4.0

Jedna ze słabszych budżetowych płyt, do biura nie ma co wiele wymagać, ale jeśli znajdzie się kilka dyszek, to można wybrać coś spełniające minimum socjalne.

trebor21 napisał:
    Pamięć RAM: G.SKILL 16GB (2x8GB) 3600MHz CL18 Ripjaws V

Może być, alternatywnie Goodram IRDM PRO.

trebor21 napisał:
    Dysk: Lexar 512GB M.2 PCIe NVMe NM620

Nie jestem fanem tych dysków, ale będzie on działać. Jakoś większych problemów z tymi dyskami nie było, ale jest to dysk bez pamięci DRAM, z niewielkim buforem HMB i takich po prostu nie lubię. W biurze nie będzie to dramat. Ja zwykle wybieram Kingstona KC3000, ale do niego trzeba sporo dołożyć, więc przy ograniczaniu budżetu NM620 jest do przełknięcia.

trebor21 napisał:
    Obudowa z zasilaczem: Chieftec BE-10B-300

Do biura OK.

trebor21 napisał:
    Całość z Windowsem wyszłaby nawet poniżej 2000zł. Co sądzicie o takim zestawie?

Do zastosowań biurowych jest z powodzeniem wystarczający, z zastrzeżeniami powyżej.
  • #52 21731273
    trebor21
    Poziom 2  
    Cześć, pozwolę sobie odkopać temat.
    Ostatecznie zdecydowałem się na nowy komputer - HP Pro G9 290 SFF w wersji z i5-12400.

https://www.komputronik.pl/product/980102/kom...290-g9-sff-core-i5-12400-16gb-512gb-w11p.html

W specyfikacji komputera na stronie sklepu, gdzie kupiłem komputer, znajduje się moduł Wi-Fi oraz Bluetooth.

Dzisiaj przyszedł czas na konfigurację komputera i mam problem z połączeniem się z siecią Wi-Fi. Wygląda na to, że komputer nie posiada modułu. W załączniku przesyłam zrzut ekranu z menedżera urządzeń. Z tego, co sprawdziłem, powinna się tutaj znajdować karta REALTEK RTL8822CE-CG.

Spotkaliście się z czymś takim?
    Zrzut ekranu Menedżera urządzeń z widocznymi kartami sieciowymi bez WiFi
  • #53 21731279
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zdecydowanie wygląda na to, że nie ma modułu Wi-Fi. Zobacz czy nie jest wyłączony w BIOS, a jeśli nie to zgłoś niezgodność towaru z zamówieniem.
  • #55 21734065
    trebor21
    Poziom 2  
    Instalacja sterowników to była pierwsza rzecz, jaką zrobiłem. Niestety bez efektu.
    BIOS również sprawdziłem, ale tam także nie ma śladu po module WiFi.
    Skontaktowałem się wczoraj z supportem HP i sprawa jest dość ciekawa. Teoretycznie w instrukcji tego modelu jest informacja o module WLAN, który powinien znajdować się w moim komputerze. Natomiast w serwisie HP PartSurfer, gdzie można sprawdzić części składowe produktu, po wpisaniu numeru seryjnego komputera modułu WLAN nie ma. Także komputer wyszedł z produkcji HP bez modułu. Niestety pracownik na infolinii nie potrafił mi tego wytłumaczyć.
    Teraz czekam na odpowiedź Komputronika. Jeśli miałbym strzelać, to wydaje mi się, że oni po prostu dostali złą specyfikację od producenta/dystrybutora albo że to problem tylko z moim egzemplarzem. Mam nadzieję, że zaoferują mi rekompensatę.
    W międzyczasie kupiłem zewnętrzną kartę sieciową TP-Link Archer T3U Plus i póki co działa całkiem dobrze :)
  • #56 21734183
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Kupiłeś wg specyfikacji, której to co przyszło nie spełnia, rób zwrot.
    I niech kombinują komputer zgodny.
  • #57 21734231
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    artaa napisał:
    Kupiłeś wg specyfikacji, której to co przyszło nie spełnia, rób zwrot.

*W sęsie* na jakiej zasadzie ma robić zwrot? :O

De facto nie ma czegoś takiego jak "zwrot". Może ustawowo odstąpić od umowy (ale zwracany sprzet bedzie de facto wybrakowany (mając na uwadze specyfikację) albo może złożyć co najwyżej reklamację. To tak od strony prawnej.

Albo Komputronik stanie na wysokości zadania albo będzie utrudniać wszelkie czynności.
  • #58 21734274
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 869
    Menadżer może nie pokazać poprawnie jeżeli nie ma sterowników.
    Trzeba sprawdzić właściwości sprzętu w ustawieniach poprzez Menadżera urządzeń.
  • #59 21734319
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    sq3evp napisał:
    Trzeb sprawdzić właściwości sprzetu w ustawieniach poprzez Menadżera urządzeń.

Po co sprawdzać - jak jest wyjaśnione że nie ma:
    trebor21 napisał:
    Natomiast w serwisie HP PartSurfer, gdzie można sprawdzić części składowe produktu, po wpisaniu numeru seryjnego komputera modułu WLAN nie ma. Także komputer wyszedł z produkcji HP bez modułu. Niestety pracownik na infolinii nie potrafił mi tego wytłumaczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu komputera poleasingowego z procesorem Intel Core i5-9500 i 16 GB RAM do pracy biurowej na 5 lat, z wymianą dysku na nowy SSD oraz potrzebą łączności Wi-Fi. Uczestnicy potwierdzają, że i5 6-9 generacji z 16 GB RAM jest wystarczający do typowych zastosowań biurowych, takich jak pakiet Office, programy księgowe i przeglądanie internetu. Poleasingowe komputery biznesowe marek HP, Dell i Lenovo są oceniane jako trwałe i niezawodne, z niskim wskaźnikiem awarii po kilku latach użytkowania, pod warunkiem regularnego czyszczenia chłodzenia i kontroli zasilacza. W budżecie około 1500 zł można znaleźć modele z procesorami i5 10. generacji (np. i5-10400/10500) z 16 GB RAM, często z oryginalnym SSD, który może być wystarczająco trwały. Dyskusja porusza także kwestie wyboru między markowymi poleasingowymi komputerami a składakami, gdzie markowe komputery są kompaktowe i dobrze dopasowane do biurowych potrzeb, choć mają ograniczone możliwości rozbudowy. Wersje mini i SFF są polecane ze względu na cichą pracę i kompaktowość, a procesory z serii T oferują niższe TDP i mniejsze nagrzewanie przy nieznacznej utracie wydajności. Wątpliwości budzi jakość kart Wi-Fi PCIe i USB, zalecane jest wybieranie modeli z fabrycznym modułem Wi-Fi, najlepiej z obsługą Wi-Fi 6 i zewnętrzną anteną. W temacie procesorów AMD Ryzen 5 PRO 4650G/4650GE opinie są mieszane – są porównywalne wydajnościowo do i5 10. generacji, ale mogą występować problemy ze stabilnością zintegrowanej grafiki. Wzrost budżetu do 2000–2200 zł pozwala rozważyć nowe komputery z procesorami Ryzen 5 5500GT/5600GT lub Intel i3-13100/i5-12400, z oryginalnym Windows 11, w obudowach SFF takich jak Chieftec BE-10B-300. Zasilacz 300 W jest wystarczający dla tych konfiguracji. Wsparcie systemu Windows 11 przewidywane jest do około 2031 roku, co jest istotne dla planowanego okresu użytkowania. Na koniec pojawił się problem z brakiem modułu Wi-Fi w nowo zakupionym HP Pro 290 G9 SFF z i5-12400, co może wymagać sprawdzenia ustawień BIOS lub reklamacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA