logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

i5-9500 16GB RAM w komputerze poleasingowym – czy wystarczy na 5 lat pracy biurowej?

trebor21 30 Sie 2025 18:50 2364 58
Najlepsze odpowiedzi

Czy i5-9500 z 16 GB RAM w komputerze poleasingowym wystarczy na 5 lat pracy biurowej?

Tak — i5-9500 z 16 GB RAM spokojnie wystarczy do pracy biurowej na kilka lat; nawet zestawy z i5 6./7. generacji i 16 GB radzą sobie z Office’em, internetem i YouTube, więc 9. generacja daje bezpieczny zapas [#21648912] Jeśli budżet pozwala, lepiej szukać poleasingowego i5-10400/10500 z 16 GB, bo w podobnej cenie bywa dostępny, ma Hyper-Threading i jest po prostu lepszą platformą na przyszłość [#21648943] Sprzęt poleasingowy zwykle jest już „wygrzany” i przy dużej liczbie zakupów padały tylko pojedyncze sztuki, więc żywotność nie jest tu dużym problemem, o ile zadbasz o czyszczenie chłodzenia [#21648998][#21648912] Jeśli masz wybór obudowy, lepiej brać SFF niż Micro/Tiny, bo nadal jest kompaktowa, ale ma lepsze chłodzenie i więcej sensu pod ewentualną rozbudowę [#21652797] Przy zakupie warto też sprawdzić zasilacz i stan oryginalnego SSD, bo w korporacyjnych maszynach często trafiają się przyzwoite dyski Samsung/Micron, które potrafią jeszcze długo działać [#21651520][#21652797]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21648888
    trebor21
    Poziom 2  
    Witam

Potrzebuję kupić komputer do zastosowań typowo biurowych. Pakiet Office, programy księgowe, przeglądanie internetu. Jako że budżet nie jest zbyt wysoki, około 1 500 zł, skłaniam się do zakupu komputera poleasingowego opartego na procesorze i5-9500 oraz 16 GB pamięci RAM. Dysk wymieniłbym na nowy, zakupiony przez siebie. Zastanawiałem się także nad złożeniem nowego komputera, jednak w tym wypadku cena Windowsa mocno ogranicza ten pomysł.
    Czy Waszym zdaniem i5-9500 i 16 GB pamięci RAM będzie wystarczającą konstrukcją dla takich zastosowań? Czy może lepiej byłoby pójść w nowszy procesor i 8 GB pamięci RAM?
    Chciałbym również zapytać o Wasze ogólne doświadczenia z żywotnością komputerów poleasingowych. Mieliście z nimi problemy po 2–3 latach użytkowania? Chciałbym, żeby ten komputer pociągnął jeszcze co najmniej 5 lat, stąd moje pytanie o żywotność.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21648912
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2641
    Prawie wszystkie komputery, laptopy z ostatnich 10-12 lat, które kupowałem dla siebie, znajomych były poleasingowe. Miałem tylko jeden przypadek, ze po ok. 3 latach padł procesor w laptopie.
    Niecałe 2 lata temu kupiłem HP EliteDesk 800 G2 Mini z i5 6500T/ 16GB RAM, SSD, BT, WiFi za 400zł. Do Office, internetu (Youtube w 4K idzie praktycznie bez problemu). Ale nie mam Windowsa, tylko Linux Mint. Komputerek zamontowany z tyłu monitora. Codziennie po 8h pracuje.
    Myślę, że I5 6/7 generacji i 16GB ramu w zupełności wystarczą. Oczywiście przynajmniej 2x w roku czyszczenie chłodzenia.
  • Pomocny post
    #3 21648943
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8237
    W tym budżecie da radę Kolega kupić w niezłym stanie I5 10400/10500 i 16GB RAM. Często z SSD 512 GB i jeśli byłby to oryginał, z którym ten sprzęt był sprzedawany, to o ile byłby to jakiś sensowny model (TLC+DRAM) to bym go zostawił, tym bardziej że coraz ciężej kupić rozsądne dyski w rozsądnej cenie, a oryginały w poleasingówkach są często niezłej jakości i nie są mocno zmęczone, jeśli pracowały w biurze.

Kupiłem w swojej karierze trzycyfrową liczbę komputerów poleasingowych przez 10 lat i miałem dokładnie 3 awarie.
    - w jednym, kilka dni po rozpoczęciu użytkowania, czarny ekran, brak startu - rozwiązanie problemu - wyciągnąć i włożyć pamięć do slotu, pamięć była sprawna, coś nie tak z kontaktem musiało być, komputer działa dalej.
    - w jednym, 5 lat od rozpoczęcia eksploatacji, problemy ze startem co jakiś czas. Wymiana baterii BIOS i działa do dzisiaj.
    - w jednym, 10 lat od rozpoczęcia eksploatacji, padł zasilacz.

Czyli w zasadzie jedna poważna usterka, ale że sprzęt to II generacja Core i pracuje dzień w dzień - to byłem mu to w stanie wybaczyć.

Poniżej 1000 można kupić HP 600 G6 SFF: https://allegro.pl/oferta/hp-prodesk-600-g6-s...el-core-i5-10500-16gb-512ssd-w11p-17819844156

Trochę drożej w obudowach tower: https://allegro.pl/oferta/wydajny-komputer-hp...500-16gb-256gb-nvme-w10-w11p-hdmi-17835021013 lub https://allegro.pl/oferta/mini-komputer-hp-800-g6-tower-i5-10500-16gb-512ssd-w11-17772086003

Lub Delle: https://allegro.pl/oferta/komputer-dell-optip...16gb-0gb-windows-10-pro-ssd-tower-17831335974
    https://allegro.pl/oferta/dell-vostro-3681-sf...b-512gb-ssd-hdmi-vga-wifi-klasa-a-17666332573
    https://allegro.pl/oferta/dell-3080-i5-10500-16gb-ssd-256gb-m-2-w11p-sff-17825078469
    https://allegro.pl/oferta/dell-3080-i5-10500-16gb-ssd-256gb-m-2-w11p-mt-17741450424
    https://allegro.pl/oferta/komputer-dell-optip...16gb-ddr4-512gb-nvme-w11-pro-kl-a-17811937511

I tak dalej, kilka aukcji do przejrzenia. Szczególnie pierwszy, poniżej tysiaka, wydaje się być dość opłacalny. Staram się wybierać zawsze w jak najlepszym stanie, bo jeśli sprzęt jest pogięty i mocno porysowany, to można przypuszczać, że nikt o niego nie dbał wcześniej podczas użytkowania i jeszcze pewniej podczas transportu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21648998
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3827
    Nie ma się czego obawiać. Komputery polesingowe są już "wygrzane" i co w nich miało paść, to padło. Równie dobrze możesz kupić nowy w sklepie, źle trafić i potem wozić się po serwisach. Kupiłem mnóstwo zestawów poleasingowych do roboty i nigdy nie było z nimi poważnych problemów. Mam nawet wrażenie, że sporadyczne awarie trafiały się mniej często niż to bywa w nowym sprzęcie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21649590
    trebor21
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Chciałbym jeszcze Was zapytać o sprzedawców poleasingowego sprzętu. Oferta z komputerem za 860 zł z i5-10500 i 16 GB RAM wygląda dla mnie aż zbyt dobrze. Czy takie niskie ceny nie powinny budzić wątpliwości? Z tego, co patrzyłem, to u największych sprzedawców, takich jak np. AMSO, podobny zestaw kosztuje kilkaset złotych więcej.

Z tego, co widzę, to komputery HP są na ogół tańsze od Della. Warto dopłacać do Della, Waszym zdaniem? Są oparte na lepszych płytach głównych i pamięciach RAM?
  • REKLAMA
  • #6 21649606
    dt1
    Admin grupy komputery
    Cena jest dobra, jeszcze nie rażąco niska czy podejrzana. Jeśli będzie coś nie tak to zwrócisz.

HP są również dobrze wykonane. Czasem je kupuję i nie mam z nimi problemów. Ogólnie jeśli ten sprzęt jest sprawny, to czego by ten Dell nie miał, 500 złotych dopłacać do niego nie warto :)
  • #7 21649775
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    W HP często nie ma karty Wifi/BT, w Dell szczególnie tower częściej jest.
    Ale nie każdemu to potrzebne.

Ja kupuje Dell w Tower... ;-)
  • #8 21649777
    dt1
    Admin grupy komputery
    Obecność WiFi nie zależy od marki. W stacjonarnych Dellach, które kupuję, też najczęściej nie ma karty WiFi. Oczywiście są też dostępne warianty, w których ta karta jest. Tak samo z HP czy Lenovo. Kwestia modelu. Akurat w tych, które zaproponowałem przykładowo wcześniej, tylko jeden z czterech Delli miał WiFi :)
  • #9 21649784
    artaa
    Poziom 43  
    Oczywiście, dlatego napisałem częściej, bo z reguły udaje mi się częściej w Dell Tower trafić BT/W.
  • #10 21650218
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    trebor21 napisał:
    Chciałbym jeszcze Was zapytać o sprzedawców poleasingowego sprzętu. Oferta z komputerem za 860 zł z i5-10500 i 16 GB RAM wygląda dla mnie aż zbyt dobrze. Czy takie niskie ceny nie powinny budzić wątpliwości? Z tego, co patrzyłem, to u największych sprzedawców, takich jak np. AMSO, podobny zestaw kosztuje kilkaset złotych więcej.

Moim zdaniem cena jest Ok.
    Popatrz jakie opinie ma sprzedający i jak długo sprzedaje.

AMSO - polecam. Kupiłem tam troche sprzętu.
    W aukcjach na allegro często mają niższe ceny niż u siebie na stronie.

Kupowałem też sprzęt poleasingowy z OLX i też nie ma problemów.
  • #11 21650234
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Jesli chodzi o firmy to myślę, że warto poczytać komentarze na Allegro...wlasnie popatrzylem na jedną i widze, ze bylo jakies czyszczenie komentów w porównaniu do zeszłego roku... solidne czyszczenie... :O No chyba, ze sie te komenty zerują raz do roku...ale nie chce mi sie czytac regulaminu serwisu.

Mialem jedną u ktorej kupowalem przez lata...ale się strasznie zepsuli. Dlatego nie polecę ich już (więcej).
  • #12 21650354
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    LightOfWinter napisał:
    AMSO - polecam. Kupiłem tam troche sprzętu.

Kupiłem u nich kiedyś smartfona - ogólnie sztuka zgodna z opisem aukcji, tyle że po kilku miesiącach się przegrzał XD u byłego pracodawcy miałem gościa który trochę od nich brał i też sobie chwalił.
    trebor21 napisał:
    Z tego, co widzę, to komputery HP są na ogół tańsze od Della. Warto dopłacać do Della, Waszym zdaniem? Są oparte na lepszych płytach głównych i pamięciach RAM?

Niekoniecznie. To zależy. U mnie poleasingowy Dell spod smart tv miał problemy z nietypowymi pamięciami RAM. Za to mam też HPka z Ryzenem który służył mi jako maszyna pod Steama i pod grami się sprawdzał ale z odtwarzaniem filmów pod TV miał spore problemy (coś z igpu).
    trebor21 napisał:
    Czy Waszym zdaniem i5-9500 i 16 GB pamięci RAM będzie wystarczającą konstrukcją dla takich zastosowań?

Wystarczy ale nie za te pieniądze.
  • #13 21651237
    Mobali
    Poziom 43  
    Przy wyborze sprzętu poleasingowego, szczególnie warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden istotny aspekt. Otóż duże podmioty wybierają zwykle sprzęt firmowy dobrych firm i dobrej klasy. A więc nieporównywalnie lepszy od "składaków" oferowanych przez niewielkie podmioty. Porównanie jest więc oczywiste - zdecydowanie korzystniej kupić poleasingowy komputer klasy biznesowej od nowego sprzętu w promocji w jakimś elektromarkecie. Ten poleasingowy będzie prawdopodobnie pracował bezawaryjnie przez wiele lat. A ten z marketu albo składak...? Pewnie do końca gwarancji i o jeden dzień dłużej ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21651275
    dt1
    Admin grupy komputery
    Z tym się nie zgodzę.
    Składak, o ile nie kupuje się dziadostwa z marketu czy gejmingowych potworów za 1000 złotych, często będzie złożony z lepszych jakościowo części.

Panuje jakieś dziwne przekonanie, że w komputerach nazwijmy to markowych wsadza się jakieś szczególnie dobrej jakości podzespoły. Tak nie jest, zwykle jest to ograniczona płyta główna ze słaba sekcją zasilania, na chipsecie oferującym zwykle niezbędne minimum dla platformy. RAM zwykle wolniejszy od tego, który by się wybrało do składaka. Widział ktoś w markowym komputerze radiator na pamięci RAM czy dysku SSD? Zasilacz zwykle jest akceptowalny, ale też nie jakiś szczególny.

Markowe komputery są złożone prawidłowo do niedużych obciążeń (pomijając komputery klasy workstation), ale nie są niczym szczególnym. Składak złożony z poprawnie dobranych części jest często lepszy jakościowo. Co nie oznacza, że markowy sprzęt jest zły, do biurowych zastosowań jest po prostu akceptowalny.
  • #15 21651289
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Mobali napisał:
    Ten poleasingowy będzie prawdopodobnie pracował bezawaryjnie przez wiele lat. A ten z marketu albo składak...? Pewnie do końca gwarancji i o jeden dzień dłużej

Jeśłi potrzebujemy sprzetu do pracy biurowej - to tak.
    Składak ma jedną przewagę - składasz go z nowych komponentów i dobierasz dokładnie pod swoje potrzeby. Ale powoduje to też mękę wyboru :)
  • #16 21651341
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Mobali napisał:
    Przy wyborze sprzętu poleasingowego, szczególnie warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden istotny aspekt. Otóż duże podmioty wybierają zwykle sprzęt firmowy dobrych firm i dobrej klasy. A więc nieporównywalnie lepszy od "składaków" oferowanych przez niewielkie podmioty. Porównanie jest więc oczywiste - zdecydowanie korzystniej kupić poleasingowy komputer klasy biznesowej od nowego sprzętu w promocji w jakimś elektromarkecie. Ten poleasingowy będzie prawdopodobnie pracował bezawaryjnie przez wiele lat. A ten z marketu albo składak...? Pewnie do końca gwarancji i o jeden dzień dłużej ;-)

Kolego @Mobali chyba nie do końca przemyślałeś to co napisałeś.
    Firmowe komputery są wybierane ze względu na kompaktowe rozmiary - to raz. Jak spojrzysz na gabinety lekarskie to wiekszosc ma sprzet w obudowach "Micro" lub "mini dekstop/tower" Dwa: spora cześć firm bądź gabinetów ma sprzęt typu AIO. Sporadycznie zdarzają się przychodnie czy firmy w ktorych stoją tradycyjne obudowy MiniTower (składaki). Wiadomo...chodzi o pieniądze. Poza tym... wszystkie urzędy bądź szpitale dostają pieniądze na sprzet z budżetu państwa więc... śmiało kupują firmowe.

Nie dodałeś, że firmowe komputery to przeważnie kastraty. Do takiego sprzetu w prosty sposob nie podłączysz 4 dysków SATA albo karty graficznej. Wiadomo dlaczego.

Taki komputer do biurówki jest ok ale do niczego wiecej.

Temat rzeka.

ps. komputery które sobie składam chodzą (odpukać) latami.
  • #17 21651482
    Mobali
    Poziom 43  
    Kolego @zdolnyadam, świat nie składa się jedynie z gabinetów lekarskich i sprzętu AIO ;-)
    zdolnyadam napisał:
    Nie dodałeś, że firmowe komputery to przeważnie kastraty. Do takiego sprzetu w prosty sposob nie podłączysz 4 dysków SATA albo karty graficznej. Wiadomo dlaczego.
    Nie dodałem. Bo kupując komputer do roboty (do biura), wybieram taką konfigurację, jakiej potrzebuję. Następnie oczekuję możliwie bezproblemowego wykonywania zadań, a nie niekończącej się i niepotrzebnej rozbudowy. W firmach z którymi mam styczność jest dokładnie tako samo podejście - komputer ma być skrojony do określonych zadań. I tyle.
    zdolnyadam napisał:
    Kolego zdolnyadam,, odsyłam na górę, do pierwszego postu:
    trebor21 napisał:
    Potrzebuję kupić komputer do zastosowań typowo biurowych. Pakiet Office, programy księgowe, przeglądanie internetu
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21651511
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @Mobali: znam takich co pokupowali sprzęt typu DELL Optiplex 3080 Micro /typowo do biurówki/ a pozniej kazdy w szoku, ze nic wiecej nie mozna ze sprzetu wycisnąć (włożyć grafiki itp) ;)
  • Pomocny post
    #19 21651520
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2489
    Nikt nie napisał, więc ja napiszę: kupując sprzęt poleasingowy po firmie, warto sprawdzić napięcia zasilacza czy są w tolerancji. Komputerów biurowych nikt nie oszczędza często potrafią chodzić tygodniami nie wyłączane. Czy Dell czy HP osobiście spojrzał bym na ceny części zamiennych zasilacza/płyta w razie "W". Jak dawno temu porównywałem to HP wypadało lepiej pod względem dostępności i ceny części niestety ale nie wiem jak teraz. Zawracam uwagę na zasilacz bowiem te sprzęty mają dedykowane zasilacze z innymi wtyczkami.
  • #20 21651618
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 600
    E8600 napisał:
    Komputerów biurowych nikt nie oszczędza często potrafią chodzić tygodniami nie wyłączane.

Mój komputer też chodzi tygodniami nie wyłączony. Włączanie i wyłączanie komputera nie ma wpływu na jego żywotność, wręcz bym powiedział, że częste włączanie i wyłączanie skraca żywotność.
  • #21 21651647
    trebor21
    Poziom 2  
    Dziękuję, panowie, za wszystkie odpowiedzi. Są bardzo pomocne.
    W pierwszym poście zapomniałem wspomnieć, że zależy mi także na łączności bezprzewodowej – Wi‑Fi. W związku z tym planuję dokupienie nowej karty sieciowej. Jak już wcześniej wspomniałem, chciałbym też wymienić dysk na nowy. W związku z tym zastanawiam się nad jednostką opartą na procesorze i5 9. generacji, która kosztuje około 1000–1100 zł, aby zmieścić się w zakładanym budżecie.
    Jak duża, Waszym zdaniem, będzie różnica w wydajności pomiędzy tymi dwoma generacjami? Czy w zastosowaniach biurowych będzie ona zauważalna?
  • #22 21651680
    Mobali
    Poziom 43  
    zdolnyadam napisał:
    nam takich co pokupowali sprzęt typu DELL Optiplex 3080 Micro /typowo do biurówki/ a pozniej kazdy w szoku, ze nic wiecej nie mozna ze sprzetu wycisnąć (włożyć grafiki itp)
    Naprawdę sądzisz, że w typowym komputerze biurowym aktualizacja Office wymusi także wymianę karty graficznej?
    qrek1 napisał:
    ...częste włączanie i wyłącznie skraca żywotność.
    Trudno to rozstrzygnąć, ale na pewno sprzętowi nie służy. Też znam komputery w firmach, które pracują latami nie wyłączane. I nic złego się z nimi nie dzieje.
    trebor21 napisał:
    Czy w zastosowaniach biurowych będzie ona zauważalna?
    Na pewno mniej, ale internet i kolejne wersje rozbudowanych przeglądarek są coraz bardziej wymagające.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #23 21651690
    artaa
    Poziom 43  
    trebor21 napisał:
    W pierwszym poście zapomniałem wspomnieć, że zależy mi także na łączności bezprzewodowej - WiFi. W związku z tym planuje dokupienie nowej karty sieciowej.

To zły pomysł, kup jak pisałem wraz z fabrycznym WiFI na płycie.

Karty WiFi dostępne na rynku są fatalnej jakości :
    USB chyba wszystkie, PCIe większość...
  • #24 21651698
    trebor21
    Poziom 2  
    >>21651690
    Dzięki za radę. Z kartami USB mam niedobre doświadczenia, dlatego też brałem pod uwagę PCIe. Myślałem, że jest z nimi mniej problemów. U siebie w komputerze stacjonarnym zamontowałem 4 lata temu niedrogą kartę sieciową PCIe - Tenda E30 - i do tej pory nie miałem z nią żadnych problemów. Stąd też mój pomysł o zakupie karty PCIe do kolejnego komputera.
  • #25 21651724
    dt1
    Admin grupy komputery
    trebor21 napisał:
    Jak już wcześniej wspomniałem chciałbym też wymienić dysk na nowy.

Fabryczny będzie za mały?

trebor21 napisał:
    W związku z tym zastanawiam się nad jednostką opartej na procesorze i5 9. generacji, które kosztują około 1000-1100zł, aby zmieścić się w zakładanym budżecie.

JAk wcześniej pokazałem, jednostki 10 generacji również da się zmieścić w tym budżecie.

trebor21 napisał:
    Jak duża Waszym zdanie będzie różnica w wydajności pomiędzy tymi dwoma generacjami?

10 generacja procesorów obsługuje hyperthreading. I5 9 gen ma 6 rdzeni i nie obsługują one HT, więc procesor obsługuje 6 wątków. I5 10 gen z kolei obsługuje HT, więc mając 6 rdzeni obsługuje 12 wątków. Różnica w zastosowaniach biurowych będzie pewnie mało widoczna, ale zawsze wolałbym mieć lepszą platformę, tym bardziej że da się taką kupić.

artaa napisał:
    To zły pomysł, kup jak pisałem wraz z fabrycznym WiFI na płycie.
    Karty WiFi dostępne na rynku są fatalnej jakości :
    USB chyba wszystkie, PCIe większość...

Proszę mnie zatem przekonać, że karta PCIe zawierająca moduł NGFF Intel AX200/210 czy inny jest gorsza od tej samej karty w wariancie NGFF zamontowanej na płycie głównej. Bo większość kart wifi PCI Express to tak naprawdę adapter PCI Express na NGFF z zamontowaną kartą tego typu. Nikt nie broni wykręcić takiego modułu i sobie go zamontować w gnieździe na płycie. Dlaczego taki sam moduł zamontowany na płycie ma być lepszy?

Karty USB również można kupić dobrej jakości. Jak się kupuje najtańszy śmietnik za 10 złotych to tak, nie nadają się one do niczego, ale da się znaleźć karty USB bardzo rozsądnej jakości - tyle że kosztują one więcej niż te odpady za dyszkę.
  • #26 21651736
    dLogan
    Poziom 23  
    zdolnyadam napisał:

Te kastraty to chyba były do Inteli 8/9 gen włącznie bo np od 10gen (ale bardziej 11gen) zdarzają się np 2 gniazda nvme (i oddzielne na wifi) i 1 sata. Sam mam takiego małego piździka z dwoma dyskami nvme i 1 sata. Jako przestrzeń robocza bez potrzeby dedykowanego gpu super sprawa. A i często by wystarczyło jedno nvme.
    zdolnyadam napisał:

No a powiedz mi, po co mi dedykowane gpu do np maszyn wirtualnych? Takie kastraty poza biurówką to i ogarną sieć, lokalnego dnsa, jakiegoś home assistanta i softem pod media. U mnie Dell z i5-8500T świetnie się sprawdza pod smart tv a i ma jeszcze spory zapas na 2 maszyny wirtualne w tle XD
    trebor21 napisał:
    W takim razie będę szukać jednostki z fabrycznym WiFi.

A jakie są różnice w cenie między wersjami z wifi a bez wifi?

PS.
    dt1 napisał:
    Karty USB również można kupić dobrej jakości. Jak się kupuje najtańszy śmietnik za 10 złotych to tak, nie nadają się one do niczego, ale da się znaleźć karty USB bardzo rozsądnej jakości - tyle że kosztują one więcej niż te odpady za dyszkę.

Trochę trzeba "wyrzucić" a wyjdzie pewno taniej niż różnica w cenie w zakupie komputerka bez wifi a z wifi. A i najlepiej szukać z wifi 6 i zewnętrzną anteną. Jeśli Autor chce w przyszłości zainstalować Linuxa to warto zwrócić uwagę na chipset na takiej sieciówce.
  • #27 21651766
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 600
    dLogan napisał:
    No a powiedz mi, po co mi dedykowane gpu do np maszyn wirtualnych

przecież on nic nie pisał na ten temat gpu. Powiedział tylko że to jest do niczego więcej. Z czym tu się nie zgadzać?
  • #28 21652055
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    zdolnyadam napisał:
    znam takich co pokupowali sprzęt typu DELL Optiplex 3080 Micro /typowo do biurówki/ a pozniej kazdy w szoku, ze nic wiecej nie mozna ze sprzetu wycisnąć (włożyć grafiki itp)

Jak dobrze wybierzesz model, za niewielkie pieniądze kupisz bazę w której można zainstalować zwykły zasilacz i karta graficzna też się zmieści. Może nie tej najdłuższe ale zawsze.
  • #29 21652673
    dLogan
    Poziom 23  
    qrek1 napisał:
    dLogan napisał:
    No a powiedz mi, po co mi dedykowane gpu do np maszyn wirtualnych

przecież on nic nie pisał na ten temat gpu. Powiedział tylko że to jest do niczego więcej. Z czym tu się nie zgadzać?

Nie? To patrz:
    zdolnyadam napisał:
    @Mobali: znam takich co pokupowali sprzęt typu DELL Optiplex 3080 Micro /typowo do biurówki/ a pozniej kazdy w szoku, ze nic wiecej nie mozna ze sprzetu wycisnąć (włożyć grafiki itp)

LightOfWinter napisał:
    Jak dobrze wybierzesz model, za niewielkie pieniądze kupisz bazę w której można zainstalować zwykły zasilacz i karta graficzna też się zmieści. Może nie tej najdłuższe ale zawsze.

Nie no, gościu ewidentnie chciał mikrusa. Nie kombinujmy XD jak znajdzie taki żeby ATXowy zasilacz wszedł to pół biedy, ale te - chyba, bo nie jestem teraz pewien - SFX (?) są chyba nieco droższe w zakupie. Z grafikami też bywa różnie. Plus mikrusów jest taki że i nawet zasilacze laptopowe podejdą o ile nie mają jakichś dziwnych gniazd zasilania (odkupiłem stąd kiedyś od jednego gościa Della co niby miał problem z zasilaczem ale u mnie chodził ok).

Znalazłem na allegro i allegrolokalnie sprzęty z 16G/32G ramu, wifi i i5 10 generacji do 1300 zł - można sobie przefiltrować w ichniejszej szukajce.
  • #30 21652752
    dt1
    Admin grupy komputery
    U Autora sądząc po wymaganiach raczej nie będzie potrzeby stosowania dodatkowej grafiki, więc chyba nie ma się co nad tym spierać. W zastosowaniach biurowych Intel HD ostatnich kilku generacji starczy w zupełności. Od biedy jak Autor sobie wybierze wersję USFF/MFF/Tiny, której nie da się w zasadzie wcale rozbudować poza ewentualną wymianą SSD i RAM - to też będzie OK i nawet ciut mniej wydajny procesor niż ten w większych wersjach nie powinien być odczuwalny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu komputera poleasingowego z procesorem Intel Core i5-9500 i 16 GB RAM do pracy biurowej na 5 lat, z wymianą dysku na nowy SSD oraz potrzebą łączności Wi-Fi. Uczestnicy potwierdzają, że i5 6-9 generacji z 16 GB RAM jest wystarczający do typowych zastosowań biurowych, takich jak pakiet Office, programy księgowe i przeglądanie internetu. Poleasingowe komputery biznesowe marek HP, Dell i Lenovo są oceniane jako trwałe i niezawodne, z niskim wskaźnikiem awarii po kilku latach użytkowania, pod warunkiem regularnego czyszczenia chłodzenia i kontroli zasilacza. W budżecie około 1500 zł można znaleźć modele z procesorami i5 10. generacji (np. i5-10400/10500) z 16 GB RAM, często z oryginalnym SSD, który może być wystarczająco trwały. Dyskusja porusza także kwestie wyboru między markowymi poleasingowymi komputerami a składakami, gdzie markowe komputery są kompaktowe i dobrze dopasowane do biurowych potrzeb, choć mają ograniczone możliwości rozbudowy. Wersje mini i SFF są polecane ze względu na cichą pracę i kompaktowość, a procesory z serii T oferują niższe TDP i mniejsze nagrzewanie przy nieznacznej utracie wydajności. Wątpliwości budzi jakość kart Wi-Fi PCIe i USB, zalecane jest wybieranie modeli z fabrycznym modułem Wi-Fi, najlepiej z obsługą Wi-Fi 6 i zewnętrzną anteną. W temacie procesorów AMD Ryzen 5 PRO 4650G/4650GE opinie są mieszane – są porównywalne wydajnościowo do i5 10. generacji, ale mogą występować problemy ze stabilnością zintegrowanej grafiki. Wzrost budżetu do 2000–2200 zł pozwala rozważyć nowe komputery z procesorami Ryzen 5 5500GT/5600GT lub Intel i3-13100/i5-12400, z oryginalnym Windows 11, w obudowach SFF takich jak Chieftec BE-10B-300. Zasilacz 300 W jest wystarczający dla tych konfiguracji. Wsparcie systemu Windows 11 przewidywane jest do około 2031 roku, co jest istotne dla planowanego okresu użytkowania. Na koniec pojawił się problem z brakiem modułu Wi-Fi w nowo zakupionym HP Pro 290 G9 SFF z i5-12400, co może wymagać sprawdzenia ustawień BIOS lub reklamacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA