logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kamera cofania wyświetla czarno-biały, podzielony obraz w chińskim radio Android NXP6856

Aleklodz 31 Sie 2025 01:54 813 2
REKLAMA
  • #1 21649172
    Aleklodz
    Poziom 11  
    Witam,
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z kamerą cofania podłączoną do chińskiego radia na Androidzie.
    Problem jest podobny do tego https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3618883.html, z tą różnicą, że radio jest w Astrze J.
    Kamera wyświetlała czarno-biały, podzielony obraz bezpośrednio po zamontowaniu, jednak po zresetowaniu radia do fabrycznych ustawień kamerka zaczęła działać prawidłowo i działała tak przez rok. Po czasie niestety znowu pojawił się zupełnie bezużyteczny obraz, jakby z wielu osobnych okienek, oczywiście bez koloru.
    Słyszałem, że może to być wina kamery, więc do testu podłączyłem dwie inne.
    Podpinałem na dwa sposoby:
    - w instalację, do której podłączona była ta do tej pory zainstalowana (żółty kabel przedłużający z tyłu z kamery do radia i zasilanie ze światła wstecznego);
    - aby wykluczyć wadliwość instalacji (do tej pory sprawnej), pominąłem ją i podłączyłem też kamerkę bezpośrednio do radia (zasilanie do kamery wziąłem z akumulatora).
    Wynik testów taki jak na dotychczasowej kamerce - obraz jest, ale podzielony, czarno-biały. Kolorowe są oczywiście linie pomocnicze cofania

Przeleciałem wielokrotnie całe menu radia - nie ma w nim w zasadzie żadnych ustawień dotyczących wyświetlacza; nie ma mowy o zmianie trybów PAL/NTSC, ustawieniu kolorów lub formatu - nic takiego.
    Podczas pracy kamerki (czyli kiedy jest wrzucony wsteczny) i jest widok z kamerki, można kliknąć na wyświetlaczu menu kamerki. Samo menu jest oczywiście kolorowe, można w nim ustawiać tylko ostrość kolorów i jasność, ale stanowiący tło dla menu widok z kamerki niezmiennie pozostaje czarno-biały.
    Inne funkcje radia działają poprawnie; obraz z podłączonego wideorejestratora jest jak najbardziej OK.
    W radiu nie była zmieniana konfiguracja czegokolwiek, oraz kamerka cofania z dnia na dzień samoistnie przestała wyświetlać się prawidłowo.
    Być może ktoś z Was spotkał się już z podobnym problemem i wie, jak zachęcić radio do prawidłowej pracy?
    Z góry dziękuję za podpowiedzi
    AI: Czy możesz podać dokładną markę i model swojego radia z Androidem? Często konkretne modele mają swoje specyficzne ustawienia lub znane problemy.
    YT5760B_00002_V001
    Car Audio J173.3 (AC8259)
    CAN BUS 10.0.3
    Radio NXP6856
    AI: Jaka jest wersja systemu Android zainstalowana na Twoim radiu oraz czy było ono aktualizowane (np. przez OTA lub ręcznie) od czasu, gdy kamera działała poprawnie?
    Android 11.0
  • REKLAMA
  • #2 21650041
    Aleklodz
    Poziom 11  
    Już wiem.
    Szukałem, szukałem i w końcu znalazłem, więc chętnie podzielę się rozwiązaniem.
    Okazało się, że jednak z jakichś przyczyn radio zgubiło ustawienia (jakiś czas temu samo się rozkalibrowało, zgubiło stacje, musiałem od nowa dodawać konto Google
    i inne).
    Co więcej, ustawienia kamery są jednak dostępne w menu, ale są mocno ukryte, dlatego ciężko mi było to znaleźć
    Opcje ustawień kamery nie są widoczne w "Car Settings", a dopiero w obrębie "Ustawienia Pojazdu" trzeba wejść -> "Ustawienia Fabryczne" - do otworzenia tego podmenu konieczne jest podanie kodu - to też wcześniej mnie blokowało z wejściem, ale kody są dostępne w necie, u mnie było to 8888.
    Jak już wejdziemy w Reversing Camera Settings, trzeba wyłączyć HD - ustawić SD, wtedy już automatycznie pojawia się format NTSC/PAL. Po zatwierdzeniu takich ustawień kamera cofania działa prawidłowo.
    Przy okazji rozwiązał się jeszcze jeden problem: wcześniej po włączeniu wstecznego włączenie kamery cofania wyłączało grające radio,  teraz przy cofaniu nadal gra :)
    Ekran ustawień systemu multimedialnego w samochodzie z zaznaczoną opcją „ustawienia fabryczne” i schematem złącza 20-pinowego.

Zrzut ekranu z menu ustawień systemu multimedialnego, z zaznaczoną opcją Reversing camera settings.
    Ekran ustawień kamery cofania z zaznaczoną opcją SD oraz odznaczoną opcją HD.
    Ekran ustawień kamery cofania z zaznaczoną opcją SD i przyciskiem OK [Restart now].
  • #3 21650176
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1404
    Rozwiązano = zamykamy
REKLAMA