Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Chińskie radio Podofo 8227l kamera cofania działa tylko gdy radio się uruchamia.

macioooo1 16 Aug 2019 11:09 17259 36
Computer Controls
  • #1
    macioooo1
    Level 4  
    Witam. Kupiłem chińskie radio z kamerą cofania. Podłączone tak jak być powinno. Obraz z kamery pojawia się tylko gdy android się uruchamia. Chińskie radio Podofo 8227l kamera cofania działa tylko gdy radio się uruchamia. Chińskie radio Podofo 8227l kamera cofania działa tylko gdy radio się uruchamia.
    Tak wygląda to gdy radio się już uruchomi. Chińskie radio Podofo 8227l kamera cofania działa tylko gdy radio się uruchamia.
    Ktoś miał coś podobnego? Ja już nie. Mam pomysłu. Może hard reset, ale nie wiem jak go zrobić.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • Computer Controls
  • #2
    damiancz
    Moderator of Car Radios
    Przenoszę do radia samochodowe początkujący.
  • #3
    sanfran
    Level 40  
    czy to "Chinskie Radio" ma jakąś nazwę oraz instrukcję obsługi?
    Może ma opcję upgrade oprogramowania?

    Ale to już kolega powinien sobie sam sprawdzić używając Google.
  • Computer Controls
  • #4
    sosarek

    Level 43  
    macioooo1 wrote:
    Podłączone tak jak być powinno.

    Znaczy jak?
    Ja mimo wszystko od tego bym zaczął.
  • #5
    macioooo1
    Level 4  
    Radio firmy podofo 8227l android 8.1 go. Instrukcja jest, ale beznadziejna, nic ciekawego tam nie opisują.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Aktualizacji żadnych nie mogę znaleźć. Udało mi się się znaleźć kod do ustawien fabrycznych, ale nic tam nie ma odnośnie kamery. Jedynie można wyłączyć linie naprowadzające. Żebym chociaż wiedział jak zrobić hard reset 😕
  • #6
    zjo
    Level 26  
    Poprosiliśmy może o zdjęcie połączeń przewodów kamery. Będzie łatwiej wróżyć...
  • #7
    sosarek

    Level 43  
    macioooo1 wrote:
    Instrukcja jest, ale beznadziejna, nic ciekawego tam nie opisują.

    Może jednak? Zamieść ją na Forum, podobnie jak schemat swoich połączeń.
  • #8
    macioooo1
    Level 4  
    Podłączenie kamery następująco.
    Do kamery zasilanie, czarny do masy czerwony połączony z tym czerwonym kablem który wychodzi z przewodu czincz (zapomniałem fachowej nazwy) czincz do kamery.
    Przy radiu czincz do wejścia cam-in czerwony do różowego reverse, gdzie zasilanie pojawia się tylko gdy włączę wsteczny czyli tak jak powinno być.
  • #9
    zjo
    Level 26  
    Czerwone z tyłu pod światła cofania. Pod +, dla pewności...
    P.S. Skąd ci się pojawia +12 na reverse po włączeniu wstecznego, jeśli nie masz tego przewodu podłączonego pod jakieś źródło, na którym się to napięcie pojawia? Kamera aż tak inteligentna czy radio? Czerwony przewód przy złączu RCA służy do podania napięcia +12V na odpowiednie wyprowadzenie radia, dzięki czemu przełącza się na tryb podglądu, nie do zasilania kamery.
  • #10
    sosarek

    Level 43  
    macioooo1 wrote:
    czyli tak jak powinno być.
    ]
    Tobie się tak wydaje ale wcale tak być nie musi, drugi dzień, nadal żadnych konkretów z Twojej strony, jesteś o coś proszony i masz to gdzieś - polecam wizytę u ELEKTROMECHANIKA który ogarnie temat za Ciebie.
  • #11
    macioooo1
    Level 4  
    Byłem w sumie u 4 elektromechaników. Każdy twierdzi że podłączone jest dobrze i rozkłada ręce. Nie wiedzą co jest.
    Po światło wstecznego też podłączyłem.

    Dodano po 28 [minuty]:

    Na różowym kablu pojawia się zasilanie. Radio samo wie przez can że jest włączony wsteczny. Podłączenie pod lampę nic nie dało. Skąd pojawia się obraz jak android się uruchamia?

    Dodano po 56 [minuty]:

    Chińskie radio Podofo 8227l kamera cofania działa tylko gdy radio się uruchamia.
  • #12
    Szatan35
    Level 5  
    Witam czy udało Ci się rozwiązać problem kamery cofania? Właśnie zakupiłem takie radio kamera podłączona jak wrzucam wsteczny diody na kamerze się zapalają lecz nie mam obrazu, i niewiem co z tym zrobić bo jestem zielony
  • #14
    Szatan35
    Level 5  
    Mi się niestety nie udało nic zrobić, walczę 3 dzień i nic zamówiłem filtr can-bus może może coś pomoże chociaż jeden przy radiu już mam :(
  • #16
    fish333
    Level 7  
    Chłopaki pomogło u mnie.. reset androida z ustawień radia. Kamera działa. Tylko jak podłącze pod wsteczne światło to potrzebny filtr. A jeśli pod zapalniczke to jest wszystko ok.
  • #17
    Szatan35
    Level 5  
    A możesz powiedzieć gdzie znalazłeś reset androida? U mnie nawet przez zapalniczke nie działało ale to może faktycznie trzeba zrobić reset :) później domontuje ten filtr can-bus i zobaczę czy coś to da
  • #19
    Szatan35
    Level 5  
    Dzięki :) później dam znać czy wszystko działa jak powinno :)
  • #20
    Szatan35
    Level 5  
    Witam, niestety po przywróceniu ustawień fabrycznych androida jak i po resecie całego radia kamera dalej nie daje obrazu, został również podłączony filtr can bus lecz on dał tylko wizualizacje czujników parkowania na ekranie radia :/ może jeszcze jakieś pomysły, wydaje mi się ze ze strony podlaczenia kamery nic nie może być zle, może w radiu jest jakaś funkcja która trzeba włączyć czy coś, już naprawdę nie wiem co z tym robić
  • #21
    gradek83
    Level 41  
    macioooo1 wrote:
    czerwony do różowego reverse

    Czerwony wychodzący z żółtego CVBS podpinasz pod REVERSE czyli tak jak masz. A sam wtyk CINCH pod CAM_CVBS Gniazdo F
    Z tyłu musiałeś źle coś podłączyć

    zjo wrote:
    Skąd ci się pojawia +12 na reverse po włączeniu wstecznego

    Od światła wstecznego zapewne.
    macioooo1 wrote:
    Radio samo wie przez can że jest włączony wsteczny

    Przewody CAN też podłączyłeś ? TXD RXD ?
    macioooo1 wrote:
    Podłączenie pod lampę nic nie dało

    Dla jasności w zestawie miałeś:
    1)Kabel długi na końcach którego masz żółte wtyki i czerwony przewód
    2)Kamerę idący od kamery z dwoma gniazdami czerwone zasilanie i żółte wyjście VIDEO
    3)Kabel zasilający z wtyczką wpinaną do czerwonego wtyku powyżej


    Chińskie radio Podofo 8227l kamera cofania działa tylko gdy radio się uruchamia.

    Oczywiście czerwonego kabla nie musicie podpinać przy radiu jeśli macie we wiązce już ze starego radia przewód BACK/REVERS i do niego od radia możecie podłączyć przewód BACK/REVERS.
    Podając napięcie około 4.10V na REVERS obraz gaśnie i załącza się obraz z kamery.
  • #22
    zjo
    Level 26  
    Quote:
    czerwony połączony z tym czerwonym kablem który wychodzi z przewodu czincz

    No mi z tego opisu wyszło, że + zasilania kamery podłączył tylko do przewodu przełączającego radio w tryb podglądu, nie ma w tym opisie nic o podłączeniu tej pary pod + zasilania światła wstecznego.
  • #23
    gradek83
    Level 41  
    macioooo1 wrote:
    Do kamery zasilanie, czarny do masy czerwony połączony z tym czerwonym kablem który wychodzi z przewodu czincz

    macioooo1 wrote:
    Po światło wstecznego też podłączyłem.


    zjo wrote:
    No mi z tego opisu wyszło, że + zasilania kamery podłączył tylko do przewodu przełączającego radio w tryb podglądu, nie ma w tym opisie nic o podłączeniu tej pary pod + zasilania światła wstecznego.


    Ja to tak odebrałem czyli wychodzi na to że kamerę podpiął pod gniazdo A czyli CVBS_IN1 a powinien pod CAM_CVBS Gniazdo F.
    Pod CVBS_IN1 podpina się kamerę rejestratora albo odtwarzacz DVD lub inne kamery lusterek bocznych itp.
  • #24
    Jeszw
    Level 5  
    Miałem też problem z działaniem kamerki wstecznej w tym modelu radia i udało mi się to rozwiązać przez podłączenie przewodu REVERSE w kostce POWER do przewodu światła cofania. Wszystko działa jak należy. Osobiście mam inny problem z tym radiem, trudny do rozwiązania, m.in. dlatego, że korespondencja z PODOFO przypomina rozmowę ślepego z głuchym. Chodzi o to, iż jest ono sprzedawane jako uniwersalne, natomiast ja mam qashqai’a rocznik 2015. Udało mi się wprawdzie prawidłowo je podłączyć jednak nie daje się zaprogramować klawiszy sterujących radiem z kierownicy. Na youtubie znalazłem filmiki pokazujące zmianę i dostosowanie odpowiedniej wersji dekodera can bus, jednak w mojej wersji androida (8.1) to się nie sprawdza. W ogóle nurtuje mnie pytanie czy tu jest potrzebny dodatkowy adapter can bus czy też jest on integralną częścią radia (w systemie widnieje informacja: CAN Pro v. 3.0) - może ktoś mi podpowie coś w tym temacie. Pozdrawiam.
  • #25
    gradek83
    Level 41  
    Twoja oryginalna wiązka ma przewody od sterowania kierownicą które podpiąłeś pod przewody od radia? . Jeśli tak to jakie objawy masz? Wybierając programowanie danego przycisku jak się objawia?
  • #26
    Jeszw
    Level 5  
    Oczywiście wiązka ma dwa przewody oznaczone jako „KYE 1 I KYE 2” (tak, kye, a nie key - być może to błąd pisowni). Podłączyłem je do pinów zdaje się G i D wiązki Nissana, do pinu F dodałem masę. Nie wiem czy to jest prawidłowo gdyż schemat pinów jaki znalazłem dotyczy poprzedniego qashqai’a (j10, mój to j11) ale rozmieszczenie pozostałych pinów okazało się identyczne, więc i te powinny być właściwe. A co do efektu. Pojawia się komunikat na czerwono (tłumaczenie chyba z chińskiego), że próba przypisania przycisku skończyła się „porażką” i zachętą „spróbuj ponownie”, co także kończy się „porażką”. Co ciekawe. U góry ekranu tej funkcji jest przycisk dwóch półkolistych strzałek (chyba odpowiednik polecenia „powtórz”), po jego naciśnięciu pojawia się zielony komunikat „jasne, przycisk sukces” ale przypisanie przycisku nie następuje.

    Dodano po 15 [minuty]:

    W informacji o modelu jest oznaczenie: CAN Pro v 3.0 (8227L) i nic więcej (na niektórych zdjęciach znalezionych w internecie jest np. podana marka samochodu lub infirmacja, o nie podłączeniu can bus), natomiast w ustawieniach systemu w pozycji „Numer modelu” jest zapis 8227L wersja demo. Być może tu jest pies pogrzebany i ten model nie ma w ogóle dekodera szyny can bus.

    Dodano po 13 [minuty]:

    To „8227L” to jak doczytałem oznaczenie chipset’u ale dlaczego *demo”?

    Dodano po 3 [godziny] 4 [minuty]:

    Demo to chyba taka wersja chipsetu, montowana w tanich jednostkach. Załączam zdjęcia ekranu steering wheel control. Przy okazji znalazłem miejsce gdzie można zainstalować zewnętrzny adapter canbus i dostosować do modelu samochodu ale na aliexpresie nie da się takowego kupić, są ale dedykowane do konkretnej stacji i sprzedają tylko jako opcje (piszę o tym dla tych, którzy być może będą próbować rozwiązać Chińskie radio Podofo 8227l kamera cofania działa tylko gdy radio się uruchamia. Chińskie radio Podofo 8227l kamera cofania działa tylko gdy radio się uruchamia. Chińskie radio Podofo 8227l kamera cofania działa tylko gdy radio się uruchamia. problem podobny do mojego).
  • #27
    blank74
    Level 1  
    Witam udalo sie komus cos zrobic z ta kamera cofania?Mama tak samo dziala w mimencie rozruchu radia pozniej juz czrny ekran.Mysle ze cos jest nie tak w ustawieniach tylko gdzie?
    A moze ktos ma jakies aktualizacje to tego radia?
  • #28
    gradek83
    Level 41  
    Jeszw wrote:
    Nie wiem czy to jest prawidłowo gdyż schemat pinów jaki znalazłem dotyczy poprzedniego qashqai’a (j10, mój to j11)

    Podaj VIN pojazdu albo zdjęcie z framugi drzwi z tabliczki informacyjnej i zdjęcie oryginalnego radia front tył nalepki informacyjne i zdjęcia wiązki przewodów jakie miałeś podpięte pod to radio od przodu i z tyłu aby było widać jaki kolor (przewód) w jakie gniazdo wchodzi.

    Jeszw wrote:
    Pojawia się komunikat na czerwono (tłumaczenie chyba z chińskiego), że próba przypisania przycisku skończyła się „porażką” i zachętą „spróbuj ponownie”, co także kończy się „porażką”.

    Zmieniałeś kolejność przewodów KEY1 do KEY2 i KEY2 do KEY1 ? Ewentualnie z tylko podpiętym KEY1 do KEY1 bez wpiętego KEY2 do KEY2 ?
  • #29
    Jeszw
    Level 5  
    blank74 wrote:
    Witam udalo sie komus cos zrobic z ta kamera cofania?Mama tak samo dziala w mimencie rozruchu radia pozniej juz czrny ekran.Mysle ze cos jest nie tak w ustawieniach tylko gdzie?
    A moze ktos ma jakies aktualizacje to tego radia?


    A jak podłączyłeś kamerę? Tak jak napisałem wyżej, u mnie po podłączeniu kabla REVERS do przewodu zasilania świateł cofania kamerka działa znakomicie.

    Dodano po 58 [minuty]:

    gradek83 wrote:
    Jeszw wrote:
    Nie wiem czy to jest prawidłowo gdyż schemat pinów jaki znalazłem dotyczy poprzedniego qashqai’a (j10, mój to j11)

    Podaj VIN pojazdu albo zdjęcie z framugi drzwi z tabliczki informacyjnej i zdjęcie oryginalnego radia front tył nalepki informacyjne i zdjęcia wiązki przewodów jakie miałeś podpięte pod to radio od przodu i z tyłu aby było widać jaki kolor (przewód) w jakie gniazdo wchodzi.

    Jeszw wrote:
    Pojawia się komunikat na czerwono (tłumaczenie chyba z chińskiego), że próba przypisania przycisku skończyła się „porażką” i zachętą „spróbuj ponownie”, co także kończy się „porażką”.

    Zmieniałeś kolejność przewodów KEY1 do KEY2 i KEY2 do KEY1 ? Ewentualnie z tylko podpiętym KEY1 do KEY1 bez wpiętego KEY2 do KEY2 ?


    Próbowałem tego wszystkiego bez rezultatu. Te kabelki key 1 i key 2 są dobrze oznaczone a także miejsce ich podłączenia sprawdziłem w kilku źródłach w internecie. Poprzednio miałem stację z wince, tam był dodatkowy adapter canbus i sterowanie z kierownicy działało bardzo dobrze. Sprzedałem je za bezcen razem z tym adapterem zakładając, że nie będzie on działał z androidem. Teraz tego żałuję, mimo że nowa stacja ładnie chodzi, system uaktywnia się szybko (w wince trwało to długo i na parkingu zanim pokazał się obraz z kamery cofania już dawno wykonałem ten manewr).

    Dodano po 3 [minuty]:

    Zdjęcia, o których piszesz podeślę jutro

    Dodano po 2 [minuty]:

    Pierwotne, fabryczne radio mam nadal, tego nie da się sprzedać, gdyż jest elektronicznie przypisane do konkretnego egzemplarza qashqai’a

    Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

    Pierwotne, fabryczne radio mam nadal, tego nie da się sprzedać, gdyż jest elektronicznie przypisane do konkretnego egzemplarza qashqai’a
  • #30
    Jeszw
    Level 5  
    gradek83 wrote:
    Jeszw wrote:
    Nie wiem czy to jest prawidłowo gdyż schemat pinów jaki znalazłem dotyczy poprzedniego qashqai’a (j10, mój to j11)

    Podaj VIN pojazdu albo zdjęcie z framugi drzwi z tabliczki informacyjnej i zdjęcie oryginalnego radia front tył nalepki informacyjne i zdjęcia wiązki przewodów jakie miałeś podpięte pod to radio od przodu i z tyłu aby było widać jaki kolor (przewód) w jakie gniazdo wchodzi.

    Oto te dane: Chińskie radio Podofo 8227l kamera cofania działa tylko gdy radio się uruchamia. Chińskie radio Podofo 8227l kamera cofania działa tylko gdy radio się uruchamia.

    Jeszw wrote:
    Pojawia się komunikat na czerwono (tłumaczenie chyba z chińskiego), że próba przypisania przycisku skończyła się „porażką” i zachętą „spróbuj ponownie”, co także kończy się „porażką”.

    Zmieniałeś kolejność przewodów KEY1 do KEY2 i KEY2 do KEY1 ? Ewentualnie z tylko podpiętym KEY1 do KEY1 bez wpiętego KEY2 do KEY2 ?