logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EW11266EXW – jak odkręcić śrubę bębna przy wymianie łożysk?

marczakp797 01 Wrz 2025 17:18 717 7
REKLAMA
  • #1 21650526
    marczakp797
    Poziom 2  
    Dzień dobry, chciałem wymienić łożyska w pralce Electrolux. Z jednym poszło mi bez problemu, za to przy drugim jest ciężko, gdyż śruba połączona z bębnem (chyba?) kręci się i nie chce się odkręcić, mimo że bęben trzymam zablokowany. Może coś robię źle albo macie pomysł, co zrobić z tą śrubą? Pralka jest ładowana od góry Electrolux EW11266EXW. Dodam, że wymieniam łożyska, bo słychać tarcie i pralka strasznie hałasuje przy wirowaniu.
    Zbliżenie na tylną część bębna pralki Electrolux z widoczną zieloną nakładką serwisową i centralną śrubą mocującą.
    AI: Czy śruba, której nie możesz odkręcić, ma jakieś widoczne uszkodzenia (np. wyrobiony łeb, zerwany gwint, ślady poślizgu narzędzia)?
    Nie
    AI: Jakich dokładnie narzędzi używasz do próby odkręcenia tej śruby?
    Klucz francuski
  • REKLAMA
  • #2 21650528
    gry6h54
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Klej do gwintow jest stosowany. Palnik albo dluga rurka z kluczem.
  • REKLAMA
  • #3 21650529
    marczakp797
    Poziom 2  
    Ale tam słychać, jak tą śrubą się rusza wewnątrz bębna, ale nie chce wyjść

Dodano po 19 [minuty]:

Dodano po 23 [minuty]:

Czy to w ogóle opłaca się naprawiać, jeżeli to coś innego niż łożyska? Bęben jest przechylony w jedną stronę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21650591
    goose-berry
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Urwana ośka, bęben do wywalenia, bo plastikowy. Specjalnie robią mocowanie ośki z takiego gównianego materiału, że koroduje i odpada :(
    U mnie po wymianie łożysk 3 miesiące i urwana jedna ośka.
  • #5 21650602
    marczakp797
    Poziom 2  
    Czyli lipka — te łożyska raczej nic nie dadzą? Chyba lepiej już będzie kupić nową

Dodano po 23 minutach:

Czy mogę ją złożyć i dojechać jeszcze trochę — niech popierze, aż się całkiem rozleci?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21650807
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6904
    marczakp797 napisał:
    Czy mogę ją złożyć i dojechać jeszcze trochę, niech popierze aż się całkiem rozleci?

To już się rozleciało całkiem.
    Leć do sklepu po nową albo szukaj zespołu piorącego na przekładkę.
  • #8 21650976
    marczakp797
    Poziom 2  
    Muszę kupić nową pralkę :(

Podsumowanie tematu

✨ W pralce Electrolux EW11266EXW ładowanej od góry podczas wymiany łożysk pojawił się problem z odkręceniem śruby bębna. Śruba obraca się wraz z bębnem mimo jego zablokowania, co utrudnia demontaż. Nie stwierdzono uszkodzeń śruby ani gwintu. Do próby odkręcenia używany jest klucz francuski. Wskazano, że śruba może być zabezpieczona klejem do gwintów, co wymaga zastosowania dodatkowych metod, takich jak podgrzewanie palnikiem lub użycie długiej rurki z kluczem, aby zwiększyć moment obrotowy i przełamać połączenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA