logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool AWE 4526 nie pobiera wody, buczenie pompy, komunikat serwis – co sprawdzić?

dsamian11 02 Wrz 2025 10:49 327 6
REKLAMA
  • #1 21651128
    dsamian11
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich, jestem Damian.
    Mam problem z pralką, a mianowicie gdy włączam program i naciskam start, słychać, jak pralka kilka razy się obraca, po czym nagle słychać buczenie (chyba pompy), ale wody nie pobiera i wyskakuje serwis. Nie wiem, co to za błąd. Może ktoś pomoże.
    Model Whirlpool AWE 4526

Panel sterowania pralki Whirlpool z pokrętłem nastawczym i zapalonym czerwonym światłem „Service”.

Edit: Pralka naprawiona. Została wymieniona grzałka na nową i jak ręką odjął. Dziękuję za pomoc wszystkim zainteresowanym i przepraszam moderatorów za mój falstart.
    @Kenworth 18, Tobie dziękuję szczególnie, bo podałeś diagnozę idealną, szkoda, że odczytałem wiadomość po odkręceniu elektrozaworu, ale przynajmniej wiem, jak się do niego dostać. Pozdrawiam wszystkich użytkowników i moderatorów.
  • REKLAMA
  • #2 21651140
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    To może być buczenie zepsutego elektrozaworu.
    Do pobrania wody pralka nie potrzebuje pompy
    - wystarczy ciśnienie z wodociągu.
    Sprawdziłbym ten elektrozawór.
  • REKLAMA
  • #3 21651184
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Buczenie zaworu łatwo wyczuć przykładając palec do nakrętki węża zasilającego przy pralce, a przyczyną braku poboru może być zapchane sitko ...w wężu przed zaworem !! Whirpoolowskie węże je tam mają!, w zaworze a nie że od razu zawór do wymiany ale prawda może być i taka bo pralka z wystawki w Reichu..
    Jeśli buczenie nie od zaworu to może być pompa do wymiany z powodu jak wyżej.
  • REKLAMA
  • #5 21651668
    dsamian11
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Tabliczka znamionowa pralki Whirlpool model AWE 4526 z danymi technicznymi
    Czy to możliwe, że to będzie grzałka? Sitko od elektrozaworu jest czyste. Jeszcze spróbuję rozkręcić elektrozawór.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21651675
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Grzałka w pierwszej kolejności do sprawdzenia, następnie okablowanie i na końcu winny może być moduł sterujący. Tu masz wszystko opisane: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4133915.html
    PS. Elektrozawór zostaw w spokoju. W razie gdyby była konieczna wymiana: https://north.pl/karta/grzalka-do-pralki-whirlpool-awe-4526,7LB-I5-CLM8-03P.html

Podsumowanie tematu

✨ Pralka nie pobiera wody, a po uruchomieniu programu słychać buczenie pompy i pojawia się komunikat serwisowy. Problem może wynikać z kilku przyczyn: uszkodzonego elektrozaworu wody, zatkanych filtrów lub węży doprowadzających wodę, awarii pompy odpływowej, problemów z modułem sterującym lub czujnikiem poziomu wody (presostatem). Zaleca się sprawdzenie drożności węży i filtrów, test działania elektrozaworu oraz kontrolę pompy. W przypadku błędu serwisowego warto odczytać kod błędu z panelu pralki, co ułatwi diagnozę. W niektórych modelach konieczna może być wymiana uszkodzonych elementów lub reset modułu sterującego.
REKLAMA