logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner DVB-T2 Kruger&Matz - Restartuje się co kilka minut

szymonit928 02 Wrz 2025 13:46 498 6
REKLAMA
  • #1 21651309
    szymonit928
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,
    Potrzebuję waszej pomocy w naprawieniu mojego tunera Kruger&Matz, model KM0550C, który po kilku minutach sam się wyłącza i włącza, lub od razu po kilku sekundach, kiedy np. włączę film w HD z USB.
    Na zasilaczu napięcia pojawiają się; jedynie wymieniłem kondensator dla pewności — 1000 µF, 16 V.
    Na zdjęciu zaznaczyłem SOT-23-5 na pierwszym pinie, jak również obok dwa rezystory. Za każdym razem, po dotknięciu sondą pomiarową, restartuje się. Tranzystor w obudowie SOT-23-5 ma oznaczenie T25AcM4, ale wymieniłem go na inny podobny ze sprawnego tunera, mimo to urządzenie nadal się restartuje. Nie wiem, co ewentualnie jeszcze mogę sprawdzić? Dwa rezystory obok wyglądają na sprawne. Zimnych lutów nie ma, ponieważ przelutowałem te miejsca. Na pamięci flash występują napięcia. Firmware zaktualizowałem na nowo, tylko na taki sam, jaki jest dostępny; niestety nie ma innego, nowszego na stronie producenta.

Zbliżenie na płytkę drukowaną dekodera Kruger&Matz KM0550C z zaznaczonymi komponentami SOT23-5 i rezystorami R124 oraz R127. Płyta główna tunera Kruger&Matz KM0550C z widocznymi elementami elektronicznymi, zasilaczem i zaznaczonymi komponentami.

Pozdrawiam
    Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21651383
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    U12? Po oznaczeniu, to jakiś układ scalony a po otoczeniu, to jakaś przetwornica produkująca jakieś napięcie,np.: do zasilania procesora.

Wymieniłbym C134 i zobaczył jak wygląda główne zasilanie (na wymienionym 1000uF/16V).

Nic się nie przegrzewa?

Pozdr!
  • REKLAMA
  • #3 21651399
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1105
    Ile wynosi napięcie na kondensatorze znajdującym się zaraz za mostkiem prostowniczym?
  • #4 21652267
    szymonit928
    Poziom 7  
    adamz74 napisał:
    U12? Po oznaczeniu, to jakiś układ scalony a po otoczeniu, to jakaś przetwornica produkująca jakieś napięcie,np.: do zasilania procesora.

Tak, U12, pin 1 jest jako EN – włączający układ; jest na nim 3,4 V. Na pewno jest to przetwornica do zasilania procesora. Na pinie 1 U12 i dwóch obok rezystorów, które są podłączone do pinu 1 U12, po dotknięciu np. sondą pomiarową od razu się restartuje i to jest dziwne, jakby to miejsce było jakieś wrażliwe lub obciążone.

adamz74 napisał:
    Wymieniłbym C134 i zobaczył jak wygląda główne zasilanie (na wymienionym 1000uF/16V).

C134. Poszukam i wymienię go. Na wymienionym 1000 µF/16 V jest 12,3 V.

adamz74 napisał:
    Nic się nie przegrzewa?

Raczej się nie przegrzewa. Tak normalnie się nagrzewa, jak każdy sprawny tuner.

Mateusz_konstruktor napisał:
    Ile wynosi napięcie na kondensatorze znajdującym się zaraz za mostkiem prostowniczym?

330 V.
  • REKLAMA
  • #5 21652412
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1105
    szymonit928 napisał:
    330 V.

Wygląda to na prawidłową sytuację w tym miejscu obwodu, przejdźmy dalej.

szymonit928 napisał:
    Na pinie 1 U12 i dwóch obok rezystorów, które są podłączone do pinu 1 U12, po dotknięciu np. sondą pomiarową od razu się restartuje i to jest dziwne, jakby to miejsce było jakieś wrażliwe lub obciążone.

Jeśli są tam też kondensatory elektrolityczne, to właśnie te kondensatory mogą być zużyte i powodować opisaną anomalię.
    Na próbę można przylutować równolegle inne egzemplarze zbliżonych parametrami kondensatorów elektrolitycznych.
  • REKLAMA
  • #6 21657857
    szymonit928
    Poziom 7  
    Jeśli są tam też kondensatory elektrolityczne, to właśnie te kondensatory mogą być zużyte i powodować opisaną anomalię.
    Na próbę można przylutować równolegle inne egzemplarze zbliżonych parametrami kondensatorów elektrolitycznych.

Sprawdziłem wszystkie kondensatory elektrolityczne. Przylutowałem równolegle do każdego o zbliżonych parametrach i przy każdym testowałem. Jeden polimerowy też sprawdziłem najbliżej tej wrażliwej przetwornicy i procesora, ponieważ tam najwięcej ciepła, ale dalej tak samo się restartuje co kilka lub kilkanaście minut. Czasami dodatkowo zdarzy się obraz przyciąć na ok. 2 s i w momencie ścięcia robi się cały szary ekran.

Jeszcze zauważyłem, że jedna cewka L10 ma jakieś niestabilne napięcia, 1.45V, 1.6V, 1.8V, 1.9V, 2.07V i tak się ciągle zmienia, raz rośnie a raz spada. Za tą samą cewką dwa kondensatory ceramiczne C109 i C115 piszczą, myślałem że to cewka, ale jak dotykam tych kondensatorów to jeszcze bardziej piszczą. Oczywiście piszczą tylko w standby.
    A czy na kondensatorze C99 blisko hdmi ma być cały czas 0V ?
  • #7 21692723
    szymonit928
    Poziom 7  
    Wymieniłem w tunerze wszystkie kondensatory Low ESR i jakby trochę pomogło, ponieważ dalej się restartuje, ale rzadziej, tak do około godziny.
    Zauważyłem kwarc K16.000 MHz najbliżej tunera; jak go dotykam sondą pomiarową, to od razu zawiesza się obraz, a kiedy dotykam metalowej obudowy tunera, to urządzenie już się nie restartuje. Jak również w miejscu U12 przetwornicy pin 1 też się nie restartuje — czy to oznacza, że uszkodzony kwarc?
    Czy mogę na próbę przylutować inny 24.000 MHz lub 12.000 MHz, ponieważ tylko takie mam?

Podsumowanie tematu

✨ Tuner DVB-T2 Kruger&Matz model KM0550C samoczynnie restartuje się co kilka minut, zwłaszcza podczas odtwarzania filmów HD z USB. Problem nie ustępuje po wymianie kondensatora elektrolitycznego 1000 µF/16 V oraz tranzystora w obudowie SOT-23-5 oznaczonego T25AcM4. Na pinie 1 układu scalonego U12, będącego przetwornicą zasilającą procesor, występuje napięcie 3,4 V, a dotknięcie sondą pomiarową powoduje natychmiastowy restart urządzenia. Sprawdzono i przelutowano miejsca lutownicze, napięcia na pamięci flash są obecne, a firmware jest aktualny. Wskazano na możliwe zużycie kondensatorów elektrolitycznych, które wymieniono na kondensatory Low ESR, co nieco poprawiło stabilność, ale problem restartów nadal występuje. Zauważono niestabilne napięcia na cewce L10 oraz piszczenie kondensatorów ceramicznych C109 i C115 w trybie standby. Dotykanie kwarcu K16.000 MHz powoduje zawieszanie obrazu, a dotykanie metalowej obudowy tunera lub pinu 1 przetwornicy U12 zapobiega restartom, co sugeruje możliwe uszkodzenie kwarcu. Pojawiła się propozycja testowej wymiany kwarcu na inny o częstotliwości 24.000 MHz lub 12.000 MHz.
REKLAMA