logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De'Longhi Esam 2600 EX1 – zaparzacz przekracza górną pozycję, ignoruje mikroprzełącznik

TacticalHawk 02 Wrz 2025 22:12 969 4
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21651741
    TacticalHawk
    Poziom 2  
    Witam,

Mam ekspres do kawy Delonghi Esam 2600 EX 1 i potrzebuję pomocy w jego naprawie.

Kiedy go włączam, zaparzacz idzie do góry, maszyna zaczyna brzęczeć i maszyna przechodzi w tryb błędu z migającymi światłami na ikonach kawy i ciągłym czerwonym kolorem na ikonie wykrzyknika.

To, co zrobiłem do tej pory, to wejście w tryb testowy i zdjęcie pokryw, aby zobaczyć, co się dzieje, i widzę, że zaparzacz idzie na samą górę, naciska mikroprzełącznik, ale naciska, aż wyda głośny, okropny dźwięk.
    Przetestowałem górny mikroprzełącznik za pomocą multimetru i jest ciągłość, gdy nie jest wciśnięty; Jeśli wcisnę go podczas pomiaru, multimetr przestanie wydawać sygnał dźwiękowy, więc zakładam, że górny mikroprzełącznik działa poprawnie.
    Przetestowałem kable prowadzące do płyty zasilania pod kątem ciągłości i są w porządku.
    Próbowałem również zresetować enkoder, ale musiałem go wyłączyć po próbie przepłukania, ponieważ po prostu naciska jak podczas normalnego uruchamiania.

Wszystko inne wydaje się działać dobrze w trybie testowym, ale nie mogę go włączyć i wykonać płukania, ponieważ nie zatrzymuje się na górze.
    AI: Czy sprawdziłeś, czy jest dolny mikroprzełącznik lub inny czujnik położenia zaparzacza, a jeśli tak, to czy przetestowałeś również jego działanie i okablowanie? .
    Dolny mikroprzełącznik działa prawidłowo, dioda świeci się na ikonie kawy tak jak powinna.
    AI: Czy w trybie testowym można przesuwać zaparzacz w górę i w dół ręcznie lub za pomocą poleceń testowych i czy zatrzymuje się on w odpowiednich pozycjach, czy zawsze przekracza górną pozycję?
    Zatrzymuje się w dolnej pozycji i działa dobrze, ale nie zatrzymuje się na górze po naciśnięciu mikroprzełącznika, po prostu próbuje naciskać.
  • REKLAMA
  • #2 21656095
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1801
    Prosze zresetowac.
  • REKLAMA
  • #3 21656821
    TacticalHawk
    Poziom 2  
    Witam, czy mógłbyś rozwinąć temat?
  • REKLAMA
  • #4 21656935
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1801
    Aby zresetować Magnifica Start (model bardziej kompaktowy): Wyłącz ekspres, ale podłącz go do zasilania (tryb gotowości), a następnie przytrzymaj jednocześnie przyciski „Para”, „Espresso (jedna filiżanka)” i „x2 (dwie filiżanki)” przez 5 sekund. Sygnał dźwiękowy i migający sygnał dźwiękowy oznaczają, że resetowanie zakończyło się powodzeniem.
  • #5 21657187
    TacticalHawk
    Poziom 2  
    Witam,

Dziękuję za szczegółową odpowiedź.

Próbowałem zresetować dokładnie tak, jak powiedziałeś i reset się powiódł, ale problem nie został rozwiązany.
    Nadal próbuje się podnieść, jakby nie widział mikroprzełącznika.

Zauważyłem jednak, że gdy górny mikroprzełącznik jest włączony, przycisk ruchu windy w górę miga czasami losowo.
    Kiedy winda uderza w dolny mikroprzełącznik, dioda LED odpowiedniego przycisku świeci się w sposób ciągły, sygnalizując, że mikroprzełącznik jest włączony, w przeciwieństwie do górnego mikroprzełącznika, który świeci się losowo tylko wtedy, gdy jest włączony. Mam nadzieję, że to ma sens.

Co może powodować losowe wykrywanie górnego mikroprzełącznika? Podczas testów nigdy nie wykryto jego naciśnięcia.
    Próbowałem naciskać w górę, a następnie w dół, a następnie ponownie w górę, próbując trafić w losowe wykrycie, ale nie zatrzymał się ani razu.

Podejrzewam, że to płyta zasilania. Czy jest coś, co mogę zrobić lub zmierzyć bez lutowania? Obecnie nie mam narzędzi do lutowania, aby usunąć komponenty w celu prawidłowego pomiaru.

Co o tym sądzisz?

Dziękuję za poświęcenie czasu na przeczytanie i próbę pomocy. Życzę dużo zdrowia.
REKLAMA