logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nierównomierne ładowanie banków w magazynie energii

leszekorzel123 03 Wrz 2025 19:21 870 13
  • #1 21652535
    leszekorzel123
    Poziom 2  
    Witam,
    Zgłaszam się tutaj po pomoc, ponieważ już od dłuższego czasu nie potrafię rozwikłać tajemniczej historii dotyczącej ładowania magazynu energii.
    Postaram się streścić wszystkie dane.
    1. Magazyn energii zbudowany jest z dwóch równolegle połączonych banków (po 16 ogniw każdy). Magazyn komunikuje się z falownikiem SMGII.
    2. Oba banki nadzorują BMS-y — Bank1 (300 Ah, slave) JK BMS v15; Bank2 (320 Ah, master) JK BMS v19. Oba mają takie same ustawienia, jak również komunikują się ze sobą.
    3. Podczas obciążenia rozładowuje się równomiernie.
    Problem występuje podczas ładowania (ładowanie tylko z PV) — otóż nie wiem, dlaczego w pewnych momentach Bank2 przestaje być ładowany (tzn. prąd ładowania ograniczony jest do ok. 10 A), mimo iż Bank1 ładowany jest ciągle z całą dostępną mocą i mimo tego, że żadne parametry w Bank2 nie są przekroczone.
    Efektem tej sytuacji jest to, że różnica w naładowaniu obu banków wynosi średnio 20% na korzyść Bank1.
    Przetestowałem również sytuację, gdy w momencie, kiedy Bank2 przestawał być ładowany (ograniczony, jak wspomniałem powyżej, do 10 A), ręcznie wyłączałem ładowanie w Bank1 i wtedy ładowanie Bank2 wracało do normy.

Z góry dziękuję za wskazówki.

PS. Wszystkie ogniwa są zbalansowane.
    PS.2. Posiadam parę wykresów, jeśli mogłoby to coś pomóc.
  • #2 21652552
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21652604
    leszekorzel123
    Poziom 2  
    Wykresy i dane BAT1 i BAT2 z różnicą w poziomie naładowania i czasie pracy

to sprzed chwili — ok. godz. 13, widać rozjazd

Wykresy napięcia i prądu dwóch systemów Jkbms1 i Jkbms2 między 12:30 a 15:00
  • #4 21652616
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21652626
    leszekorzel123
    Poziom 2  
    >>21652616 Fizycznie nie jestem na miejscu, więc nie mogę ich odpiąć (też taki pomysł miałem). Czy w międzyczasie pomoże coś, jeśli zmniejszę w ustawieniach tego większego na 300 Ah?
  • #6 21652634
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21652697
    leszekorzel123
    Poziom 2  
    >>21652634 Póki co falownik zaraportował wzrost poziomu naładowania baterii o 9% po zmianie z 320 na 300.
  • #8 21652809
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21652890
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    BMS-y nie komunikują się i nie monitorują się pomiędzy sobą wcale. Komunikacja jest tylko do odczytu danych. Zarządzanie powinno być na zewnętrznych układach np. Esp32 z wykorzystaniem Home Assistant itp. Dobrym przykładem jest projekt Yambms.

Pojemności nie mają kompletnie znaczenia przy ładowaniu każdy bms ładuje według własnych ustawień jak i samej elektroniki. Różnica przy ładowaniu wynika z różnych modeli i logiki ładowania.
    Wzajemnie monitorowanie itp. nadzór jest dopiero w fazie projektów JK.

BMS nie jest prawidłowo wyskalowany co do pojemności, JK BMS liczy ładunek czyli trzeba by rozładować do SOC 0% i naładować do SOC 100 % w trybie FLOAT by znać pojemność pracy magazynu. Inaczej liczona jest tylko orientacyjna pojemność albo jakieś wartości % oparte o napięcie.
  • #10 21653069
    leszekorzel123
    Poziom 2  
    >>21652890 Tak właśnie myślałem sobie, ponieważ zmiana ustawień nic nie zmieniła i nie wiem, dlaczego Bank2 nie ładuje pomimo pełnego Bank1.
    Ekran aplikacji pokazujący status BAT1 z parametrami ładowania i rozładowania baterii
    Ekran aplikacji BAT2 z danymi baterii, status: Charge OFF, Discharge ON

Added after 2 [minutes]:

tomaszlonski napisał:
    BMS-y nie komunikują się i nie monitorują się pomiędzy sobą wcale. Komunikacja jest tylko do odczytu danych.

Jednak jakąś relacją między nimi zachodzi, bo Bank2 przechodzi w stan Charging: OFF.
  • #11 21653342
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Widocznie jednak nie masz identycznych ustawień albo coś gdzieś w Home Assistant wyłącza.

Nie piszesz jak łączysz i przez co bmsy do HA.

Najlepiej było by sprawdzić logi bms podłączając go do kompa, albo przeglądnąć logi debugowanie jeśli używasz układów ESP32 do komunikacji.

Masz wgrane najnowsze firmware do bms?
  • #12 21653374
    leszekorzel123
    Poziom 2  
    >>21653342 Ustawienia są identyczne - trzy razy sprawdzone. BMS-y połączone przez BT z układami ESP32. Zwykle logi nic nie wnoszą, tylko pokazują, kiedy wyłączyło/włączyło się ładowanie.
    Jest jakiś sposób, aby przeglądać logi debugowania wstecz? Nie wiem, jak to zrobić.
    Firmware z pudełka.
  • #13 21653454
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Logi z bms odczytasz aplikacją JK Monitor podpinając ten bms do kompa przez kabel USB.

Najlepiej było by po prostu wyłączyć ładowanie i rozładowanie w drugim bms i dopiero sprawdzać i szukać problemu.

Jak chcesz mieć logi na ESP32 logowanie układu należy ustawić na debugowanie , szukanie błędów to tylko głownie w czasie rzeczywistym czyli staje sie skomplikowane.
  • #14 21654034
    leszekorzel123
    Poziom 2  
    >>21653454 Właśnie odkryłem, co się dzieje, ale nie wiem, dlaczego. W pewnym momencie, pomimo iż wszystkie parametry są w bezpiecznych granicach, BMS2 włącza ogranicznik prądu, a JK mają ograniczenie właśnie ok 10 A. Wyłączyłem tę opcję i wygląda na to, że jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu nierównomiernego ładowania dwóch równolegle połączonych banków akumulatorów w magazynie energii zasilanym wyłącznie z paneli fotowoltaicznych. Magazyn składa się z dwóch banków po 16 ogniw każdy, nadzorowanych przez dwa BMS-y JK BMS v15 (slave, 300 Ah) i JK BMS v19 (master, 320 Ah), które komunikują się ze sobą i mają identyczne ustawienia. Podczas rozładowania banki rozładowują się równomiernie, natomiast podczas ładowania Bank2 jest ograniczany do około 10 A, mimo że nie przekracza swoich parametrów, co powoduje około 20% różnicę w stanie naładowania na korzyść Bank1. Magazyn współpracuje z falownikiem SMGII. Problem nie wynika z ustawień BMS ani z przekroczenia limitów, a testy sygnałów komunikacyjnych nie wykazały błędów. Dyskusja skupia się na możliwych przyczynach ograniczenia prądu ładowania Bank2, takich jak różnice w charakterystyce ogniw, ustawieniach BMS, czy interakcjach z falownikiem i systemem PV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA