logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra – automatyczne zamykanie bramy po 30 min od otwarcia, konfiguracja wyjść

wojt077 04 Wrz 2025 15:27 519 6
  • #1 21653266
    wojt077
    Poziom 2  
    Witam, próbuję osiągać logikę w Satel Integra, tak aby zamykała mi się brama po 30 min od jej otwarcia. (Zabezpieczenie, jakby ktoś zapomniał zamknąć.) W DloadX mam na 19. wejściu kontaktron, a impuls sterujący jest na 17. wyjściu. Robiłem tak, że
    17. wy jest sumą wyjść (41:44),
    41. wy wirtualne to sterowanie przez aplikację, 42. wy naruszenie poprzez wej. 19
    43. wy to mono na 30 min
    44. wy to iloczyn wyjść (42:43)
    i dalej mi już nie wychodzi, niestety.
    Chcę osiągnąć to, żeby po 30 min wyjście 43 się załączyło, jeśli brama nadal jest otwarta, i jeśli 42 pokazuje również otwartą bramę, to te dwa składniki wywołują zamknięcie.

AI: Jaki dokładnie model centrali Satel Integra posiadasz?
    Satel Integra 64
    AI: Czy możesz podać szczegółową konfigurację wyjść 41-44 (typy wyjść, ustawione zależności, czasy, itp.) z DloadX?
    41-MONO (aplikacja)
    42- Naruszenie wejścia 19
    43- MONO (30 min)
    44- Iloczyn wyjść 42,43
    17- Suma wyjść 41,44
  • #2 21653581
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    Ocena: 131
    Przestaw czas na minutę, w DloadX włącz podgląd stanu wejść i wyjść, i zobaczysz, co jest nie tak.
  • #4 21653848
    wojt077
    Poziom 2  
    >>21653840 xury, tak jest; ekspander wyjść — na 17. wyjściu jest podpięta brama

Dodano po 3 minutach:

>>21653581 niebieskipolo, przedstawiałem na minutę, żeby nie siedzieć cały dzień przed bramą. Patrzyłem na stan wejść i wyjść i naruszenie pokazywało się na kontaktronie, ale na wyjściu już nie działało — to w taki sam sposób.
  • Pomocny post
    #5 21653871
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    Skoro 43 to MONO na 30 minut to iloczyn 42 z 43 zadziała PODCZAS tych 30 minut a nie po nich. Dodaj jedno wyjście wirtualne typu KONIEC SYGNALIZACJI WYJŚĆ sterowane wyjściem nr 43 i to wyjście daj do iloczynu zamiast wyjścia nr 43.
    Wtedy iloczyn zadziała na chwilę po ukończeniu działania wyjścia MONO
  • #6 21656571
    wojt077
    Poziom 2  
    >>21653871 @xury Jest jakby sukces, ale to naruszenie wejścia nie odwzorowuje dokładnie naruszenia, ponieważ nie zmienia się jego stan względem wejścia (kontaktronu)
    Ekran programu monitorującego wejścia i wyjścia systemu alarmowego z aktywnym naruszeniem
    Pojawia się naruszenie na samym początku, ale po chwili znika, a powinno chyba być naruszone tyle, ile wejście

Dodano po 20 minutach:

>>21656571 @xury Ogarnęte, dałem zamiast naruszenia iloczyn wejść i wtedy działa tak, jak powinno: gdy jest naruszenie na wejściu, to pokazuje je również na wyjściu. Dziękuję za pomoc!
  • #7 21712579
    .:Marcin:.
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Zmień typ wyjścia z naruszenie na wyjście mono z zaznaczoną opcją "aktywne podczas naruszenia", czas możesz dać np. 1 sekunda.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji centrali Satel Integra 64 w celu automatycznego zamykania bramy po 30 minutach od jej otwarcia, jako zabezpieczenie przed pozostawieniem bramy otwartej. Użytkownik wykorzystuje w DloadX wejście 19 (kontaktron) oraz wyjście 17 (impuls sterujący do bramy), gdzie wyjście 17 jest sumą wyjść 41 i 44. Wyjścia 41-44 skonfigurowano jako: 41 - MONO sterowane aplikacją, 42 - naruszenie wejścia 19, 43 - MONO z czasem 30 minut, 44 - iloczyn wyjść 42 i 43. Problem polegał na tym, że wyjście 43 aktywowało się podczas 30 minut, a nie po ich zakończeniu, co uniemożliwiało prawidłowe wyzwolenie zamknięcia bramy. Rozwiązaniem było dodanie wirtualnego wyjścia typu "KONIEC SYGNALIZACJI WYJŚĆ" sterowanego wyjściem 43 i użycie go w iloczynie zamiast samego wyjścia 43, co pozwoliło na aktywację iloczynu po zakończeniu 30-minutowego impulsu. Dodatkowo, aby poprawnie odwzorować stan naruszenia wejścia, zamiast wyjścia typu "naruszenie" zastosowano iloczyn wejść, co zapewniło stabilne utrzymanie sygnału naruszenia przez cały czas otwarcia bramy. Zalecano także zmianę typu wyjścia z "naruszenie" na MONO z opcją "aktywne podczas naruszenia" i krótkim czasem aktywacji (np. 1 sekunda) dla lepszego działania sygnału. Testy prowadzono z podglądem stanu wejść i wyjść w DloadX oraz z wykorzystaniem ekspandera wyjść, do którego podłączona jest brama na wyjściu 17.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA