logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Atego – lokalizacja korka wlewu oleju do skrzyni biegów, instrukcja wymiany

Mariojurek 04 Wrz 2025 19:39 972 8
REKLAMA
  • #1 21653493
    Mariojurek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wymiana oleju w skrzyni biegów Mercedes Atego — gdzie znajduje się korek wlewu? Zdjęcie mile widziane
    AI: Jaki jest rok produkcji Twojego Mercedesa Atego?
    2006
    AI: Jaka skrzynia biegów jest zamontowana (manualna czy automatyczna, ewentualnie oznaczenie modelu skrzyni)?
    Manualna

Dodano po 35 [minuty]:

Czy to jest ten na imbus gwiazdką w górnej części skrzyni? Bo nie jestem pewny, ponieważ śruba po odkręceniu jest dość długa, jakby z takim trzpieniem, a nie widzę nic innego. Proszę o pomoc — przeszukałem internet i jedyne, jakie wskazówki są, to tylko do wymiany oleju w silniku; na temat skrzyni nie ma nic
  • REKLAMA
  • #2 21654006
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3607
    Mercedes to nie jest Nysa lub Żuk w których była jedna lub góra dwie skrzynie.
    Z ciekawości (bo na podstawie tych danych które podałeś nie miałem żadnej wątpliwości że ci nie będę w stanie pomóc) prześledziłem TYLKO JEDEN model Atego o początku numeru nadwozia WDB 970022 - jakieś takie podobne do twojego. No więc TYLKO TO JEDNO Atego ma dostępnych PIĘTNAŚCIE skrzyń biegów! Manualnych - automatycznych nie liczę.

Tak więc proponuję wizytę u wróżki. Już wielokrotnie było trąbione na forum: PODAWAJCIE DOKŁADNE DANE AUTA! - zwłaszcza w przypadku Mercedesów!

P.S.: Długie śruby z gwiazdką to prawie na pewno łożyskowanie widełek w skrzyni. Jak ci coś spadnie w środku to będziesz wyciągał i rozbierał skrzynię :)
  • #3 21654099
    Mariojurek
    Poziom 2  
    No ale co ci mam podać nr vin???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21654102
    Mariojurek
    Poziom 2  
    >>21654006 Tu masz nr VIN WDB9700771L129692. Pomoże w rozszyfrowaniu?

Dodano po 16 minutach:

I jak tam? Pomoże Pan? Za pomoc z góry dziękuję
  • Pomocny post
    #6 21654157
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Mariojurek napisał:

Dodano po 16 [minuty]:

I jak tam pomoże Pan za pomoc z góry dziękuję

Ale ty niecierpliwy jesteś... Niektórzy w pracy są i pracują.
    Masz skrzynię G 85-6/6.7-0.73 (715.060)
    Tak to wygląda:

Skrzynia biegów z oznaczeniami punktów napełniania i spustowego oleju

9 litrów oleju wg specyfikacji 235.01 lub 235.12

EDIT:
    Proszę jaki masz piękny dokument. Prosto od producenta:
    https://www.scribd.com/document/746483529/G60-6-and-G85-6-Gearboxes
    A ty szukasz, szukasz i nie potrafisz znaleźć.

EDIT 2:
    Tu masz z kolei na temat oleju i pojemności:
    https://truckstar.com.ua/fullmengen_atego_en.php
  • REKLAMA
  • #7 21654276
    Mariojurek
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. Olej wymieniony, a po stanie oleju mogę stwierdzić, że błagał o wymianę :) Samochód niedawno zakupiony, tak że wszystko powoli ogarniam. Widzę, że jesteś ogarnięty w tematach Mercedesa, to może jeszcze podpowiesz, co może być przyczyną — przy gwałtownym hamowaniu ściąga w lewo. Dodam, że tarcze i klocki wymienione na nowe. Przy delikatnym hamowaniu wszystko ok i podczas normalnej jazdy

Dodano po 4 [minuty]:

Gdzie Pan mieszka, to bym wpadł z jakimś dobrym piwkiem za podpowiedź, o ile to nie jest drugi koniec Polski :)
  • Pomocny post
    #8 21654333
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Mariojurek napisał:
    Gdzie Pan mieszka, to bym wpadł z jakimś dobrym piwkiem za podpowiedź, o ile to nie jest drugi koniec Polski

To jest kolego koniec Europy - a nie Polski. Ale jak chcesz możesz wpaść do Irlandii. Dobrego piwka nigdy za wiele.
  • #9 21655603
    Szymcio_99
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Hej, jak ściąga w jedną stronę to masz problem z układem hamulcowym, ale warto sprawdzić jeszcze cały układ zawieszenia w pojeździe (drążki reakcyjne, kierownicze)
    możesz mieć co przypuszczam, że jeden hamulec nie hamuje z tą samą siłą co z drugiej strony osi.
    Najlepiej pojedz na ścieżkę diagnostyczną i sprawdzić opory siły hamowania.
    Jak jeden będzie słabiej hamował to sprawdz sobie manometrami jak zachowuję się sałowniki, jakie ciśnienie ma plus do tego czy tak samo się zachowują się zegary razem rośnie równo ciśnienie i opadają.
    Powiedz czy jak wymieniałeś hlocki i tarcze to po naduszeniu pedału hamulca szło lekko kręcić kołem?

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana oleju w manualnej skrzyni biegów Mercedesa Atego z 2006 roku wymaga zlokalizowania korka wlewu oleju, który znajduje się zazwyczaj na bocznej części obudowy skrzyni biegów. Korek ten służy do uzupełniania i kontrolowania poziomu oleju przekładniowego. Procedura wymiany obejmuje spuszczenie starego oleju przez korek spustowy, a następnie napełnienie skrzyni nowym olejem przez korek wlewu do momentu, aż olej zacznie wypływać z otworu wlewu, co oznacza odpowiedni poziom. Zaleca się stosowanie oleju przekładniowego zgodnego z normami producenta. Wskazane jest również posiadanie zdjęcia lub schematu lokalizacji korka, aby ułatwić identyfikację podczas serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA