logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana oleju w skrzyni automatycznej MB Arocs: procedura i porównanie z FH

zitekukasz 17 Lis 2023 21:51 4152 12
REKLAMA
  • #1 20820323
    zitekukasz
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam zamiar wymienić olej w MB Arocs, skrzynia automatyczna. Pytanie, czy tak samo jak w FH korek spustowy i zalewanie z boku, czy MB ma jakąś procedurę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20820657
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Ocena: 157
    Nie wiem jak w automacie ale w EPS normalnie wymieniałem. W manach automatach też tradycyjnie. Mam jeszcze arocsa automata ale dopiero będę się brał za to
  • #3 20823025
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3596
    zitekukasz napisał:
    MB Arocs, skrzynia automatyczna

Mercedes Arocs nie ma w ofercie skrzyni automatycznej. Jest dostępna w aktualnym modelu Atego, jest w Econicu - ale nie w Actrosie i nie w Arocsie.
    I tu mamy kwestię formalną (odnośnie nazewnictwa): prawie na pewno masz w aucie skrzynię mechaniczną, ZAUTOMATYZOWANĄ. Tak - to zwykła, mechaniczna skrzynia w której biegi przerzucają siłowniki sterowane elektroniką.
    W przeciwieństwie do klasycznej, automatycznej skrzyni z konwerterem która działa na zdecydowanie innej zasadzie.
    zitekukasz napisał:
    Pytanie, czy tak samo jak w FH korek spustowy i zalewanie z boku, czy MB ma jakąś procedurę?

Ponieważ jest to zwykła, mechaniczna skrzynia olej wymienia się jak w zwykłej, mechanicznej skrzyni. Spuszcza się dołem, nalewa się górą do krawędzi otworu wlewowego, uruchamia się motor na dwie minuty i sprawdza poziom ponownie. Taka jest procedura.
  • REKLAMA
  • #4 20823038
    zitekukasz
    Poziom 6  
    Ok dziekuje za info.
    Jagłbyś mugł podpowiedzieć gdzie szukać korka do zalewania nowego oleju
  • REKLAMA
  • #5 20823100
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    zitekukasz napisał:
    Jagłbyś mugł podpowiedzieć gdzie szukać korka do zalewania nowego oleju

Mugłbym.
    Jak bym wiedział, jaka tam jest dokładnie skrzynia. Bo "nie jednemu psu Burek" i wbrew pozorom tych skrzyń jest więcej jak jeden typ. Są w tym aucie dostępne różne silniki i różne skrzynie. Tak więc wybacz - nie będę marnował czasu z nadzieją że "może akurat trafię".
  • #6 20823126
    zitekukasz
    Poziom 6  
    Ok dziekuje za poświęcony czas !!!
    Problem jest że mamy same volva i mam do nich pełne informacje.
    A te dwa arocsy po czterech latach idą na sprzedaż w lutym i nie ma planów kopić nastepnych mb i dla tego nie będziemy inwestować w komputer i inpakta do mb a olej trzeba wymienić
  • #7 20823338
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Jak byś po prostu podał VIN auta to bym sobie sam znalazł potrzebne informacje.
  • #8 20823412
    zitekukasz
    Poziom 6  
    WDB96423810360048
  • REKLAMA
  • #10 20823530
    zitekukasz
    Poziom 6  
    Dzięki
    Jutro będę mógł w końcu ogarnąć temat
  • #11 21786240
    Mariojurek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, a wiesz może, gdzie znajduje się korek spustowy i stanu w Mercedes Actros MP4 i jaki powinien być olej i w jakiej ilości? Z góry dziękuję za odpowiedź. VIN MDB9634031L7 59657
  • #12 21786911
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Mariojurek napisał:
    VIN MDB9634031L7 59657

Jest błąd w numerze. Żle poczytałeś

W tym aucie jest kod G2B co oznacza skrzynię G211-12/14.93-1.0 i kod N6Z co oznacza dodatkową chłodnicę oleju dla skrzyni biegów. Wiąże się to z większą ilością oleju.
    No więc do skrzyni wchodzi 11 litrów oleju o specyfikacji
    https://bevo.mercedes-benz-trucks.com/sheet/DTFR_13B110/en
    Obrazek tak jak powyżej.
  • #13 21787191
    Mariojurek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzięki za pomoc. Czyli 75W-90, tak? A orientujesz się, w którym miejscu jest korek poziomu? VIN jest dobrze przepisany

Dodano po 2 [minuty]:

Jest faktycznie błąd, powinno być WDB.

Dodano po 14 [minuty]:

Nie doczytałem obrazka, tak jak powyżej :) :)

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes Arocs nie posiada klasycznej automatycznej skrzyni biegów z konwerterem momentu obrotowego, lecz mechaniczno-automatyczną skrzynię sterowaną elektronicznie (typ 715.381). Wymiana oleju w tej skrzyni przebiega jak w standardowej mechanicznej skrzyni biegów: spuszcza się olej przez korek spustowy, a następnie uzupełnia do poziomu otworu wlewowego, po czym uruchamia się silnik na kilka minut i ponownie sprawdza poziom oleju. Olej powinien spełniać specyfikację Mercedesa 235.11. Lokalizacja korka do zalewania i spustowego może różnić się w zależności od konkretnego modelu skrzyni, jednak dla podobnego typu 715.352 dostępne są ilustracje ułatwiające identyfikację. W przypadku Actrosa MP4 ze skrzynią G211-12/14.93-1.0 (kod G2B) z dodatkową chłodnicą oleju (kod N6Z) pojemność oleju wynosi około 11 litrów, a specyfikacja oleju jest dostępna pod adresem BEVO Mercedesa. Wymiana oleju w Arocsie wymaga znajomości dokładnego typu skrzyni oraz VIN pojazdu, co umożliwia precyzyjne dobranie procedury i materiałów eksploatacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA