logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 1.6 2002 – brak połączenia VCI MDAZP15326 z Diagbox v9.85, szyna VAN

ttt 05 Wrz 2025 00:09 447 4
REKLAMA
  • #1 21653696
    ttt
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Dzień dobry.
    Mam problem z połączeniem się z samochodem. Jest to Peugeot 307 1.6 benzyna z 2002 roku. Kupiłem na Aliexpress za 170zł najtańszy interfejs aby tylko zczytać bardziej szczegółowe informacje na temat check engine ;) oraz airbag fault. Potrzebowałem zatem czegoś odrobine lepszego od OBD aby tylko zczytać z samochodu informacje. Dodatkowo samochód strasznie źle pracuje na zimnym silniku, zatem podejrzewam że jakieś czujniki od temperatury, ewentualnie jakaś lambda wskazują głupoty.
    Chińczyk mi wysłał urządzenie, które samo w sobie być może działa bo można firmware zupdatować, piszczy i w ogóle. Wysłał też płytkę z diagbox v9.85.
    Niestety - nie działa.
    Wybierając samochód aplikacja prosi mnie o numer VIN. gdy go wprowadzam pojawiają się przyciski: DIAGTOOL oraz PEUGEOT PLANET 2000. Niestety kliknięcie na nie nie odpala żadnego programu.
    Mam teorię że to przez to że mój samochód jest na szynie VAN a nie na CAN.

Próbowałem zainstalować wcześniejszą wersję diagbox na wirtualnej maszynie, ale niestety na windows xp nie mogę znaleźć sterownika USB dla mojego urządzenia.

Urządzenie które mam to VCI, serial MDAZP15326
  • REKLAMA
  • #2 21653728
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 797
    Urządzenia wykrywa w manager urządzeń?
    Jeśli tak, podaj identyfikator
  • REKLAMA
  • #3 21653751
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Niestety, ale mogłeś kupić wrrsję okrojoną dla starszych aut (nie full version). To, że każe wpisać VIN auta oznacza, że nie rozpoznaje auta. Jedynie czego może nie ogarniać to DAM wozu, który możesz wpisać "z pały" - bo tego programowi nie potrzeba a rocznik 2002 auta DAM bedzie miał na poziomie 8000. Jeśli się uprzesz to DAM jest na naklejce na słupku. Miałem podobną sytuację tylko peugeota mi układ ni rozpoznał ale citroena już ogarnął.
  • REKLAMA
  • #4 21653823
    ttt
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    actin napisał:
    Urządzenia wykrywa w manager urządzeń?
    Jeśli tak, podaj identyfikator

tak, jak pisałem komunikacja z urządzeniem wydaje się być ok. Zainstalowałem sterownik SuperCANvci, podaje napięcie na szynie, można aktualizować firmware. Identyfikator sprzętu to:
    USB\VID_1A86&PID_55D3&REV_0445
    USB\VID_1A86&PID_55D3

wrobeleczek napisał:
    To, że każe wpisać VIN auta oznacza, że nie rozpoznaje auta. Jedynie czego może nie ogarniać to DAM wozu, który możesz wpisać "z pały" - bo tego programowi nie potrzeba a rocznik 2002 auta DAM bedzie miał na poziomie 8000.

Istotnie jak klikałem na PP2000 to kazał wpisać numer chyba ten DAM. Ale wpisując (prawdziwy albo zmyślony) nic się nie działo. Dziwi mnie że te aplikacje nawet nie startują.
    Co ciekawe wybierając inny samochód na szynie CAN diagtool startuje ale oczywiście wszystkie testy kończą się brakiem komunikacji. U mnie diagtool nie startuje.
    Czy przepalanie na to czasu ma sens? Szukanie innych wersji aplikacji itp? Czy po prostu urządzenie oddać?
  • #5 21654190
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 587
    ttt napisał:
    Urządzenie które mam to VCI, serial MDAZP15326

Kupiłeś najtańszą, jednopłytkową podróbkę podróbki, która nie działa ze starszymi autami bo nie potrafi niczego innego niż CAN. Nic na to nie poradzisz.

Porównanie wnętrz interfejsów diagnostycznych Lexia; różne wersje płytek PCB.

Chińczycy znaleźli "żyłę złota" i pakują to badziewie we wszystkie obudowy, które znajdą- raz będzie sprzętem dla Mazdy, innym razem dla Forda, Volvo albo Citroena/Peugeota- zmieni się tylko kształt płytki i obudowa. Wszystkie na scalaku od Artery (AT32F403A + CH34x + ESP32, chociaż zaczęli sie maskować i laserowo usuwają opisy). Jeśli miałbym stawiać na podstawie czego to powstało, to obstawiłbym VXDiag Nano.

Niestety wymaga to szczęścia, że akutat Twoje auto obsłuży.

PS. Oryginał i jego kopie nie piszczą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA