logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diagbox 9.150 nie wykrywa interfejsu Lexia/klona, ale na xp go widzi.

Janek088 27 Maj 2025 10:07 2313 11
REKLAMA
  • #1 21561428
    Janek088
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Witam, kupiłem klona do francuzów, zainstalowałem Diagboxa 9.150 i tenże klon zwany chyba Lexią po prostu nie działa. Samochód go wykrywa, bo pstryka pod deską jakiś przekaźnik, podłączenie klona do Peugeot Planet powoduje wykrycie interfejsu i komunikację z autem z 2005 roku. Natomiast nowy Diagbox nie reaguje wcale na interfejs.
    Czy mamy tu magika, który byłby w stanie przyjrzeć się sprawie?
    Obecnie mam info, że nie podłączono VCI, a VCI Checker go również nie widzi. Ale jak pisałem na początku, stary Peugeot Planet widzi i komunikuje się ze starszym autem bez problemu. Czyli ogólnie interfejs działa, ale problem tkwi w oprogramowaniu.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z układami scalonymi, przekaźnikami i oznaczeniami elementów elektronicznych.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną interfejsu diagnostycznego samochodu z widocznymi układami scalonymi, kondensatorami i rezystorami.
    Zbliżenie na fragment płytki drukowanej interfejsu diagnostycznego Lexia do samochodów PSA z widocznymi podzespołami elektronicznymi.
    Zbliżenie na fragment płytki drukowanej interfejsu diagnostycznego Lexia ze zidentyfikowanymi przekaźnikami i elementami SMD.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną interfejsu diagnostycznego Lexia z widocznymi układami scalonymi i elementami elektronicznymi.
    Zbliżenie płytki PCB interfejsu diagnostycznego z widocznymi układami scalonymi Winbond i HAC86.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną interfejsu diagnostycznego z widocznym układem scalonym MB90F546GS firmy Fujitsu.
    Zbliżenie na płytę główną interfejsu diagnostycznego Lexia z widocznymi układami scalonymi.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną interfejsu diagnostycznego z widocznymi układami scalonymi, w tym układami Samsung i USBN9604-28M.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną interfejsu diagnostycznego z widocznymi układami scalonymi i oznaczeniami producentów.
    Zbliżenie płytki drukowanej urządzenia diagnostycznego z widocznymi układami scalonymi i złączem DB15.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną interfejsu diagnostycznego Lexia z widocznymi elementami elektronicznymi i przewodami.
    Rozłożony interfejs diagnostyczny samochodowy typu Lexia z widoczną elektroniką na dwóch częściach płytki PCB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21561470
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    Internetu nie miałeś przypadkiem włączonego? Diagbox jak tylko złapie internet to weryfikuje SN i blokuje klona.
  • REKLAMA
  • #3 21561858
    Janek088
    Poziom 11  
    @OPservator wszystkie zapory jak i internet wyłączony.
  • Pomocny post
    #4 21562605
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Jak VCI checker go nie widzi to brakuje sterowników. Na płytce od chinczyka jest dołączona instalka ze sterownikami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21562910
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 587
    Janek088 napisał:
    Witam, kupiłem klona do francuzów, zainstalowałem Diagboxa 9.150 i tenże klon zwany chyba Lexią po prostu nie działa. Samochód go wykrywa, bo pstryka pod deską jakiś przekaźnik, podłączenie klona do Peugeot Planet powoduje wykrycie interfejsu i komunikację z autem z 2005 roku. Natomiast nowy Diagbox nie reaguje wcale na interfejs.
    Czy mamy tu magika, który byłby w stanie przyjrzeć się sprawie?
    Obecnie mam info, że nie podłączono VCI, a VCI Checker go również nie widzi. Ale jak pisałem na początku, stary Peugeot Planet widzi i komunikuje się ze starszym autem bez problemu. Czyli ogólnie interfejs działa, ale problem tkwi w oprogramowaniu.

Klon nawet rozsądny biorąc pod uwagę jakie wynalazki teraz pakują do tej obudowy.

Sprawdź w menedżerze urządzeń jak się "zgłasza":

Dwa zrzuty ekranu z Menedżera urządzeń pokazujące różne sterowniki USB Com Board Driver i USB Com Board Evolution Driver.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21564925
    Janek088
    Poziom 11  
    @sampler w laptopie nie mam nawet możliwości połączenia się z internetem za pomocą kabla a co dopiero mówić o cd... katastrofa. Zajmę się szukaniem sterowników...
    @artur.heise ani to, ani to. Po prostu widzo to jako urządzenie usb, zapomniałem dokładnie, ale nic z actia niezwiązane. Czyli sterowniki.
  • #7 21564941
    artur.heise
    Poziom 33  
    Janek088 napisał:
    @artur.heise ani to, ani to. Po prostu widzo to jako urządzenie usb, zapomniałem dokładnie, ale nic z actia niezwiązane. Czyli sterowniki.

Spróbuj go zmusić, żeby załadował sterowniki Actia.

Okno programu WinRAR pokazujące archiwum Actia drivers.rar z trzema folderami sterowników.

Okno programu do archiwizacji z otwartym plikiem Drivers.zip, zawierającym folder z nazwą Windows 7_10_11-32&64.
    Załączniki:
    • Drivers.zip (8.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Actia drivers.rar (8.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21589466
    Janek088
    Poziom 11  
    @OPservator @sampler @artur.heise
    Jest to co na obrazku a vci checker i tak nic nie widzi.
    Próbowałem załadować sterowniki, udało się i przy jakiejkolwiek próbie aktualizacji z internetu mam komunikat, że są najnowsze.
    @artur.heise dziękuję za załączniki.

Dodano po 4 [minuty]:

Dobra chyba się udało
  • Pomocny post
    #9 21589506
    artur.heise
    Poziom 33  
    Janek088 napisał:

Dobra chyba się udało

Na to wygląda. :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 21589610
    Janek088
    Poziom 11  
    @artur.heise auto sprawdzone, mniej więcej podpowiedział komputer i usterka znaleziona, naprawiona. Jedyny zonk to z telekodowaniem. Ale musze sie pogodzić z tym, że mimo posiadania fabrycznego wzmacniacza mam ciszej niż chociażby wersje z głośnikami jedynie z przodu.
  • #12 21750697
    artur.heise
    Poziom 33  
    marczakczaj napisał:
    Również mam problem z diagboxem i checkerem w menadzerze urządzeń widnieje mi j2534 na żółto czyli nie ma sterowników skąd je wziąć

Są np. na Chomiku, ewentualnie poszukaj jakiś pakiet dla CH343/340. Checker nie zadziała z J2534.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy klona interfejsu diagnostycznego Lexia, który nie jest wykrywany przez oprogramowanie Diagbox 9.150 na systemie Windows nowszym niż XP, mimo że działa poprawnie z Peugeot Planet i na Windows XP. Diagbox nie wykrywa VCI, a VCI Checker również nie widzi urządzenia, co wskazuje na brak odpowiednich sterowników. Rozwiązaniem okazało się zainstalowanie sterowników do interfejsu, które często dołączane są na płycie dołączonej do chińskich klonów lub można je znaleźć w sieci (np. pakiety dla CH343/340). Po poprawnej instalacji sterowników Diagbox zaczął rozpoznawać interfejs, a aktualizacje oprogramowania potwierdziły najnowszą wersję. Problem z telekodowaniem pozostał, ale interfejs działa poprawnie z autem z 2005 roku. W menedżerze urządzeń interfejs może być widoczny jako urządzenie USB lub J2534 (w przypadku braku sterowników oznaczony żółtym wykrzyknikiem). Wskazano, że Diagbox blokuje klony, jeśli jest aktywne połączenie z internetem podczas uruchamiania programu.
REKLAMA