logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop z Core Ultra 125H – wysokie temperatury CPU mimo niskiego obciążenia

kangyooni 05 Wrz 2025 07:24 378 6
REKLAMA
  • #1 21653766
    kangyooni
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Kupiłem niedawno laptopa - Samsung galaxy pro 14" z prockiem Core Ultra 125H. I niestety się grzeje dość mocno. To nie jest wina zajętości jakimś procesem bo generalnie monitor pokazuje 2-3% load. Dodam że na drugim dysku zrobiłem świeżą instalkę Windows 11 LTSC, wszystkie sterowniki zainstalowane przez konfigurator Samsunga. Na oryginalnej instalce grzeje się jakby mniej, ale niewiele.
    Na baterii się nie grzeje, co ciekawe.

Poszukałem w sieci i zainstalowałem ThrottleStop. Wygląda na to, że procek działa na pełnych obrotach cały czas:
    - C7% (czyli procent czasu w stanie "idle C7") dla rdzeni 1-8 wynosi zero. Dwa następne są prawie wolne.
    - Megaherce cały czas około 2GHz, czasem więcej. Co ciekawe monitor z Windowsa pokazuje czasem dużo mniej, poniżej giga.
    - Wyłączyłem Turbo, ustawiłem Speed Shift EPP na wyższą wartość ale nic to nie dało
    - W końcu jakimś cudem udało mi się ograniczyć taktowanie - poszło na stałe na 400 MHz. Wszystko muli, a komp nadal gorąc
    - temp. procka 50-60 stopni, moc około 8-9W.

No i nie wiem co robić bo wystarczy obejrzeć coś na youtubie przez pół godziny, to drewniany stół pod laptopem zaczyna już wydzielać jakieś zapachy... Wygląda mi to na problem z zarządzeniem mocą ale pojęcia nie mam jak to ugryźć.

Aha, jeszcze w BIOSie sprawdziłem - jest jedna opcja zarządzania energią ("Phy PM") z trzema wartościami do wyboru - Max battery, Max performance, Disabled, ale zdaje się niczego nie zmieniać.

Będe wdzięczny za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 21653803
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 522
    Panie 50-60 to prawie zimny, co innego gdybyś miał 95-100stC wtedy się trzeba martwić. A druga sprawa procek 100W a grubość tego laptopa (12mm) ogranicza wiec tam chłodzenie raczej słabiutko wiec 90stC to tam raczej będzie norma.
  • REKLAMA
  • #3 21654538
    kangyooni
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Tak czy inaczej, przy oglądaniu filmiku na yt cały laptop robi się gorący mimo niewielkiego obciążenia, więc mam wrażenie że to jednak nie jest normalne. Co z tym brakiem cykli idle w ogóle? Mam drugi, 6-letni ultrabook samsunga który chodzi praktycznie zimny, grzeje się jedynie przy konwersji video i 100% cpu load.
  • #4 21654561
    jarewa
    Poziom 35  
    Daj zrzut z core temp lub podobnym program w stanie spoczynku i podczas oglądania filmiku.
  • REKLAMA
  • #5 21654563
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Może i 60 stopni to nie jest dużo dla samego procka, ale jak cały lapek parzy przy youtubie to faktycznie coś jest nie tak. Mój stary grat tak się nie zachowuje.
  • #6 21654612
    jarewa
    Poziom 35  
    Twój stary grat jak to muwisz nie ma metalowej obudowy. I nie ma tej wydajności co ten procek.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Samsung Galaxy Pro 14" z procesorem Intel Core Ultra 125H wykazuje wysokie temperatury CPU mimo niskiego obciążenia (2-3% load). Problem nie ustępuje po świeżej instalacji Windows 11 LTSC i zainstalowaniu sterowników przez konfigurator Samsunga. Na baterii temperatura jest niższa. Monitorowanie za pomocą ThrottleStop wskazuje, że procesor nie przechodzi w stan C7 (idle), działa stale na około 2 GHz, a wyłączenie Turbo i zmiana ustawień Speed Shift EPP nie przynoszą poprawy. Nawet ograniczenie taktowania do 400 MHz nie obniża temperatury, która utrzymuje się na poziomie około 50°C. Problem dotyczy prawdopodobnie zarządzania energią i stanami procesora, co powoduje ciągłą pracę CPU na wysokich obrotach mimo braku obciążenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA