logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Anenji 6,2 kW – priorytet zasilania i konfiguracja dobierania z sieci

qwertyq121 05 Wrz 2025 11:26 2493 10
REKLAMA
  • #1 21653948
    qwertyq121
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Mam falownik hybrydowy Anenji 6,2 kW. Może ktoś wie, jak go skonfigurować poprawnie? Chciałbym, aby po nocy najpierw naładował akumulatory z PV i przez czas ładowania dobierał sobie z sieci, a dopiero później z nich korzystał, aby nie były cały czas niedoładowane. Tymczasem teraz, kiedy akumulatory mają, powiedzmy, 50% i brakuje mocy z PV, to dobiera z akumulatorów i jeszcze bardziej je rozładowuje. Ewentualnie, żeby w dzień korzystał z PV, a w nocy z akumulatorów. Robiłem różne kombinacje i dalej pobiera z akumulatorów przy ich niskim naładowaniu...
    AI: Jakie dokładnie ustawienia i tryby pracy już testowałeś (np. ustawienia priorytetów, progi SoC, tryby ładowania)? Opisz proszę, co już próbowałeś, żeby nie powielać tych samych sugestii.
    Sprawdzałem tryby sol i sbu. SoC akumulatorów na 80%.
  • REKLAMA
  • #2 21654054
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Zrób sobie automatykę przełączania trybów w Home Assistant czy Solar Assistant.

Taniochy z Chin nie mają takiej automatyki sterowania jaka chcesz.
  • REKLAMA
  • #3 21654093
    qwertyq121
    Poziom 3  
    Myślałem, że może jest jakiś prosty parametr, który mówi falownikowi, przy jakim procencie naładowania może znów zacząć pracę z baterii. Dobieranie z sieci działa tylko w trybie SUB. Ale wtedy mi się nie przełączy na baterię po zmroku.
  • #4 21654124
    krzyś11
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    >>21654093 Spróbuj to ustawić napięciowo a nie procentowo na przykład w trybie SBU w punkcie 12 napięcie baterii przy którym ma przejść na sieć, a w punkcie 13 napięcie kiedy ma przejść z sieci na baterię po jej naładowaniu.
  • #5 21654141
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    To nic nie daje bo to tylko parametry przełączania, do tego co chce robić należy zmieniać tryby ładowania i przełączania.

Bez automatyki będzie musiał robić zmiany ręcznie za każdym razem.

Poza tym w zimie to pewnie nie naładuje nawet magazynu w ciągu jednego dnia.
  • REKLAMA
  • #6 21654579
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 486
    >>21654124
    W tym trybie jak zaproponował kolega @krzyś11 będzie działać, jednak w momencie przełączenia na sieć (napięcie lub % ustalone w poz, 12 menu) cała energia z PV będzie kierowana do ładowania akumulatora aż do momentu osiągnięcia napięcia/% określonego w poz. 13. Do zasilania odbiorników energia będzie pobierana tylko z sieci (falownik przełączy się w tryb bypass) i tak cyklicznie w zakresie ustawień pomiędzy 12 a 13. Można ustawić zakres 70-90%, a po zmierzchu wyłączać zasilanie sieciowe falownika i o świcie włączać (przełącznik zmierzchowy lub timer). Wówczas po zmierzchu będzie rozładowywać akumulator aż do świtu.
  • #7 21654859
    qwertyq121
    Poziom 3  
    Ustawiłem, jak kolega napisał. Zobaczymy, jak zadziała. Ale mam jeszcze jeden problem z procentem naładowania baterii. Pokazuje mi 90%, mimo że napięcie ma już 53,9 V. Po pierwszym uruchomieniu też tak było, ale przestawiłem jakiś parametr w aplikacji i zaczęło pokazywać 100%. Natomiast teraz znowu coś ustawiałem i cały czas ładuje, mimo ustawienia napięcia baterii na 53,9 V.
  • REKLAMA
  • #8 21654890
    techlock
    Poziom 33  
    Nie podałeś jak masz skonfigurowany falownik w poz. 5 menu?
    Nie podałeś jaki typ akumulatora?
    Nie podałeś czy akumulator jest skomunikowany z falownikiem jeśli to aku litowe kontrolowane przez BMS?
  • #9 21655296
    qwertyq121
    Poziom 3  
    W poz. 5 mam USE. Na AGM było to samo. Akumulator 48 V 200 Ah AGM bez BMS, podłączony bezpośrednio do falownika.
  • #10 21655413
    techlock
    Poziom 33  
    qwertyq121 napisał:
    Pokazuje mi 90%, mimo że napięcie ma już 53,9 V.

Falownik podaje szacunkową pojemność w % na podstawie ustawień w poz. 26 (napięcie ładowania) i poz. 27 (pływające napięcie ładowania) oraz aktualnego napięcia akumulatora. Nie jest to fizyczny stan naładowania.
    Dodatkowo napięcie faktyczne na aku może być wyższe od zmierzonego przez falownik.
    Zależy to od długości i średnicy przewodów DC do aku (spadek napięcia).

Akumulator AGM 200Ah jest za mały do tego systemu, ciągła moc na poziomie 1kW (20Ax48V).
    Pojemność fizyczna zależy od prądów ładowania/rozładowania, dla AGM dobrej jakości to będzie C10 (prąd 10-cio godzinny), dla tej pojemności zalecany prąd ładowania/rozładowania wynosi 20A.
    Jeżeli producent nie podaje takich danych należy przyjąć C20 (10A)
    Prąd ładowania można kontrolować (poz. 02), rozładowania (poz. 46).
    Przy wyższych prądach aku będzie miał mniejszą pojemność oraz szybciej ulegnie degradacji, zmniejszy się jego żywotność w cyklach..
    Czytaj w karcie technicznej/instrukcji AGM-a jakie są zalecane prądy i napięcia ładowania oraz parametry pojemności zależne od tych prądów.

Przykładowe zalecenia dla aku AGM:
    · Napięcie ładowania (cykliczne): 14,4–14,7 V (dla akumulatorów 12 V), u Ciebie x 4 - 57,6V-58,8V.
    · Napięcie ładowania buforowego: 13,5–13,8 V (x4=54-55,2V)
    · Zalecany prąd ładowania: 0,1C (np. 10 A dla 100 Ah) – dla maksymalnej trwałości
    · Prąd do 0,2C jest dopuszczalny, lecz może przyspieszać zużycie ogniw
    · Nie przekraczać maksymalnego prądu ładowania określonego w dok. technicznej
    · Nie dopuszczać do przeładowania ani do głębokiego rozładowania (poniżej 10,5 V).
  • #11 21655541
    qwertyq121
    Poziom 3  
    Dzięki, panowie, ustawiłem, jak pisaliście, i chyba działa jak trzeba 🙂 Procent naładowania wskoczył na 100%, po czym prąd ładowania spadł do 0,4 A, ale trwało to kilka godzin, kiedy napięciowo już było na maxa. Widzę, że nie ma co sugerować się procentem mierzonym przez apkę, a faktycznym napięciem i prądem ładowania. Jutro, słoneczny dzień, to dokładnie przetestuję i dam znać, jak wyszło.

Podsumowanie tematu

✨ Falownik hybrydowy Anenji 6,2 kW wymaga odpowiedniej konfiguracji priorytetów zasilania i zarządzania ładowaniem akumulatorów. Użytkownik chce, aby po nocy najpierw ładował akumulatory z paneli PV, a w trakcie ładowania uzupełniał energię z sieci, unikając rozładowywania akumulatorów przy niskim stanie naładowania (SoC). Obecnie falownik pobiera energię z akumulatorów nawet przy ich 50% naładowaniu, co prowadzi do dalszego rozładowania. Próbowano różnych ustawień, w tym trybów SOL i SBU oraz progu SoC na 80%, jednak problem nadal występuje. Kluczowe jest prawidłowe ustawienie priorytetów zasilania, progów SoC oraz trybów pracy falownika, aby w dzień korzystał z PV i sieci, a w nocy z akumulatorów, minimalizując ich rozładowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA