logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Offgrid – ładowanie magazynu 48V LiFePO4 przez falownik Anenji 6.2I z agregatu

karollo904 05 Sie 2025 08:40 3087 54
Najlepsze odpowiedzi

Jak bezpiecznie ładować magazyn 48 V LiFePO4 z agregatu lub alternatora, gdy falownik Anenji nie akceptuje zasilania z agregatu?

Najbezpieczniej i najprościej nie przerabiać tego na mostek Graetza z kondensatorami, tylko użyć źródła z czystą sinusoidą albo ładować bank 48 V bezpośrednio z DC; przy obecnym agregacie warto najpierw przełączyć falownik z GNE na UPS i spróbować obciążyć agregat żarówką/halogenem kilkaset wat, bo wtedy UPS/falownik może zacząć go widzieć [#21626710][#21627187][#21628201] Z opisu wynika, że problemem jest sam agregat Dedra 3200, bo z sieci falownik działa, a z agregatu nie [#21626323][#21628201] Do ładowania z silnika Diesla rozsądniej wygląda gotowa prądnica DC 48 V albo zasilacz CC/CV 60 V/15–20 A z Chin, który pozwoli ładować akumulatory bezpośrednio [#21632669][#21628063][#21628089] Alternator 48 V 11 kW z auta hybrydowego raczej nie jest plug-and-play, bo może wymagać sterowania LIN i służy do odzysku energii z hamowania [#21627209] Podsumowując: odpuścić mostek do wejścia PV, najpierw przetestować obciążenie agregatu i tryb UPS, a docelowo iść w czyste DC 48 V albo generator/inwerter z czystym sinusem [#21627187][#21628201]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21626264
    karollo904
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Offgrid - doładowywanie magazynu energii z agregatu przez falownik
    Dom jednorodzinny 150 m², a w nim zużycie energii elektrycznej około pięciu kWh dziennie.
    Instalacja fotowoltaiczna 8,5 kW piki.
    Falownik Anenji 6,2 I, magazyn energii 48 V LiFePO4 15 kW.
    Od stycznia do października/listopada kompletnie samodzielnie, bez używania sieci.

Potrzebne mi jest w sezonie zimowym zupełnie dorywcze doładowywanie magazynu energii i tu mam problem, z którym zwracam się do was.

Otóż chciałem to robić z agregatu i podłączając go do falownika tam, gdzie wchodzi sieć.
    Falownik nie przyjmuje tego prądu, prawdopodobnie nie ma sinusoidy (prąd jest nieczysty :).
    Odpuściłem sobie czyszczenie tego prądu, bo filtry czy stabilizatory są drogie.

Drugi pomysł to prąd z agregatu prostować mostkiem Graetza i podać na falownik tam, gdzie wchodzi string z paneli.
    Ktoś gdzieś już coś takiego praktykuje i tu pytanie moje do was.
    Zakładam dopasowany mostek Graetza 1000 V 50 A dla agregatu, który daje prąd 2,5 kW.
    A PYTANIE MOJE BRZMI: CZY MUSZĄ BYĆ ZA MOSTKIEM KONDENSATORY?
    JEŚLI TAK, TO ILE I JAKIEJ MOCY?

Generalnie do napędzania tego agregatu chcę wykorzystać mój silnik diesla ES 318 Andori.
    Uważam to za doskonały napęd, gdyż jest to wolnossący i bardzo mocny silnik.
    I tu pojawia się kolejna opcja podłączenia mocnego alternatora i wytwarzania prądu stałego umożliwiającego ładowanie bezpośrednio magazynu energii.
    Na początku myślałem, żeby to były dwa alternatory od jakiejś ciężarówki 24 V x 2 spięte szeregowo, wtedy dawałyby 48 V – czy dobrze myślę?

Następnie, szukając ich, znalazłem alternator 48 V o bardzo dużej mocy 11 kW,
    i tu duża wątpliwość, czy taki byłbym w stanie uruchomić, bo wydaje mi się, że są to alternatory połączone z rozrusznikiem i silnikiem w jednym do pojazdów hybrydowych.
    Mają one z tyłu duże moduły elektroniczne, więc mam wątpliwość, czy będę w stanie to uruchomić?

CO O TYM SĄDZICIE?
  • #2 21626290
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    Piszesz że falownik nie współpracuje z agregatem, a później że do napędu dopiero chcesz użyć silnika Andorii.
    To były próby z agregatem czy nie?
    Jeżeli tak to czy były wtedy podpięte akumulatory 48V?
    Jaki to agregat, że z prądnicy jest napięcie odkształcone?
  • #3 21626315
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Moim zdaniem zakupić agregat np. PAB-2 z którego można ładować magazyn poprzez falownik, zabawy z mostkami jak i agregatami zakończy się wcześniej czy później uszkodzeniem falownika
  • #4 21626323
    karollo904
    Poziom 11  
    Sorki za niejasność.
    Oczywiście, że podłączałem agregat już do falownika, jest to model Dedra 3200, jest on jeszcze w formie złożonej fabrycznej, zamierzam go dopiero przerobić, gdy będzie funkcjonował.
    Mam cały czas pracującą instalację off-grid z non-stop odłączoną siecią, podszedłem do niej z tym właśnie agregatem i zamiast sieci wpiąłem ten właśnie agregat. Falownik nie reagował (nie widział go w ogóle). Po próbie odłączyłem agregat i w to miejsce załączyłem sieć i działa ok. Tzn. z sieci ładuje magazyn energii, a z tego agregatu nie.
  • #5 21626338
    jozgo
    Poziom 42  
    Spróbuj zmienić tryb "utility". Jest tam chyba wybór APL or UPS.
    Domyślnie ustawione jest APL.
  • #6 21626483
    karollo904
    Poziom 11  
    No mam.
    APL, UPS, GNĘ
    WYBRANA OPCJA U MNIE TO (GNE)
  • #7 21626678
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    karollo904 napisał:
    CO O TYM SĄDZICIE?

Czy w miejscu gdzie masz dom nie ma sieci?
  • #8 21626710
    jozgo
    Poziom 42  
    Masz GNE.
    A przełącz na UPS.
  • #9 21626743
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    karollo904 napisał:
    zamiast sieci wpiąłem ten właśnie agregat. Falownik nie reagował (nie widział go w ogóle).
    Przetestowalem to na ups Ever z agregatem 3kW i też nie chcą współpracować. Odpuściłem dalsze eksperymeny bo nie jestem elektronikiem.
  • #10 21626837
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    ppwielki napisał:
    Przetestowalem to na ups Ever z agregatem 3kW i też nie chcą współpracować.

Testowałem ever cds 1200 (używany z alledrogo) z agregatem stanley sg2400 z avr. Jak był podłączony tylko ups to nie wykrywał zasilania. Ale jak do agregatu w drugie gniazdo podłączyłem halogen 250W to normalnie przełączył się na sieć i zaczął ładować akumulatory.
    Co tam zaszło to nie wiem, bo elektronikiem też nie jestem :) Gdzieś mi mignęło, jak szukałem o tym informacji, aby wstępnie obciążyć agregat tradycyjną żarówką to podłączyłem co miałem i zadziałało.
  • #11 21626878
    jozgo
    Poziom 42  
    No tak on bez obciążenia nie startuje a falownik nie widzi napięcia więc też się nie włącza.
  • #12 21626901
    ppwielki
    Poziom 27  
    pllub napisał:
    Ale jak do agregatu w drugie gniazdo podłączyłem halogen 250W to normalnie przełączył się na sieć i zaczął ładować akumulatory.
    Ja sprawdzałem bez udziału zasilania z ZE w czasie jego długiego braku. Akumulatory zasilające przez Ever'a były bliskie rozladowania a nie byłem w stanie zasilić ich przy pomocy agregatu (przełaczyłem ups z gniazda ZE na agregat). Falownik PV współpracuje bez problemu z ups'em. Aku zewnętrzy przy ups wstarcza mi na okolo 6-8godzin dzialania podłączonych urządzeń więc po tym czasie (przy braku zasilania ZE) musialem jakoś go wspomóc (teraz pv z aku).
  • #13 21626905
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    Jaki jest sens ekonomiczny takiej instalacji?
  • #14 21626921
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    ppwielki napisał:
    Ja sprawdzałem bez udziału zasilania z ZE

Źle się wyraziłem. UPS był podłączony tylko do agregatu. Pisząc, że ups przełączył się na sieć, miałem na myśli, że wykrył zasilanie z agregatu i zaczął ładować akumulatory z agregatu.
  • #15 21627010
    karollo904
    Poziom 11  
    >>21626678 😁😁
    Jest sieć, nawet miałem w domu,
    ale właśnie nie chcę mieć...

Dodano po 3 [minuty]:

>>21626710
    Cholerka, przerabiałem dziś wszystkie opcje, które ma Anenji,
    i niechęć zaakceptować tego prądu.
    Mruga cały czas ikonka sieci i bypassu..?

Dodano po 4 [minuty]:

Jutro spróbuję wzbudzić agregat,
    ale falownik widzi napięcie z agregatu, bo pokazuje 228–234 V i mrugają te ikonki...

Dodano po 11 [minuty]:

No mam.
    APL, UPS, GNĘ.
    Wybrana opcja u mnie to (GNE)
  • #16 21627024
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    karollo904 napisał:
    Jest sieć ,nawet miałem w domu
    Ale właśnie nie chce mieć ..

To proszę przeanalizować koszty takiego rozwiązania.
    Przez godzinę pracy agregatu ile zyskasz energii elektrycznej.A ile zapłacisz za paliwo?
    +Koszty instalacji.
    Jeszcze jak wykorzystasz ciepło odpadowe agregatu prądotwórczego do ogrzewania tak zwany kogenerator to może się opłaci.
  • #17 21627081
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    kmarkot napisał:
    karollo904 napisał:
    Jest sieć ,nawet miałem w domu
    Ale właśnie nie chce mieć ..

To proszę przeanalizować koszty takiego rozwiązania.
    Przez godzinę pracy agregatu ile zyskasz energii elektrycznej.A ile zapłacisz za paliwo?
    +Koszty instalacji.
    Jeszcze jak wykorzystasz ciepło odpadowe agregatu prądotwórczego do ogrzewania tak zwany kogenerator to może się opłaci.

Ciiii... to następny buntownik w stylu "na złość babci, nie będę nosił czapki" ;)
    Na serio to można obciążyć agregat właśnie jw. odbiornikiem kilkaset wat, żarówka, "halogen", nieraz to ustabilizuje agregat i ups czy inna "hybryda" przyjmie takie napięcie jako sieć.
    Kupić agregat z inwerterem lub zasilać z agregatu tylko ładowarkę akumulatorów.
  • #18 21627111
    karollo904
    Poziom 11  
    >>21627081
    Konstruktywna odpowiedź, bardzo dziękuję. ☺️
    Tak można powiedzieć, że jestem takim wnuczkiem babci 😊
    A co sądzisz o alternatorze, który bezpośrednio mógłbym ładować magazyn właśnie
    ALTERNATOR 36300-2U300
    48 V 11 kW
    ROCZNIK: 2023/24
    PRZEBIEG: 4 tys. km
    DEMONTAŻ 1,6 CRDI (D4FE)?

Dodano po 53 [minuty]:

No mam.
    APL, UPS, GNĘ
    WYBRANA OPCJA U MNIE TO (GNE)
  • Pomocny post
    #19 21627187
    ppwielki
    Poziom 27  
    pllub napisał:
    wstępnie obciążyć agregat tradycyjną żarówką to podłączyłem co miałem i zadziałało.

lopr_pol napisał:
    obciążyć agregat właśnie jw. odbiornikiem kilkaset wat, żarówka, "halogen", nieraz to ustabilizuje agregat i ups czy inna "hybryda" przyjmie takie napięcie jako sieć.

Nie będę się doktoryzował dlaczego to tak działa tylko zrobię próbę jw. Panowie opisaliści.
    ps. czasem muszę podładować aku jak jest "zaćmienie" słońca, prądu z sieci brak.
  • Pomocny post
    #20 21627209
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    Bierz, bierz, tylko nie zapomnij, że ten alternator ma funkcje odzysku energii z hamowania i trzeba sterować go prawdopodobnie przez LIN.
  • Pomocny post
    #21 21627214
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    Kupiłbym na AliExpress range ekstentera i miał spokój.
  • #22 21628056
    karollo904
    Poziom 11  
    >>21627214
    Czy to zda egzamin?
    Rozmawiałem ze sprzedawcą takiego tańszego stabilizatora, to sam twierdzi, że próbował i on nie działał.
    Przy tym, który ty proponujesz, nie jest również napisane, że on wypuszcza prąd sinusoidalny.
    Według mnie stabilizatory tylko wyrównują wahania napięcia.
    AVR - AUTOMATIC VOLT REGULATION
  • #23 21628063
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    Po co te kombinacje, u chińczyka kupuje się zasilacz z reg. U/I np. 60V/15(20)A za 350-500zł i spokój.
  • #24 21628064
    karollo904
    Poziom 11  
    No właśnie o takie podpowiedzi proszę :)
    Ja po prostu nie wiem, co jest dostępne na rynku?
    Dzięki wielkie.
    Czy są jeszcze jakieś takie podobne urządzenia do filtrowania prądu z agregatu?

Dodano po 36 [sekundy]:

No właśnie o takie podpowiedzi proszę :)
    Ja po prostu nie wiem, co jest dostępne na rynku?
    Dzięki wielkie.
    Czy są jeszcze jakieś takie podobne urządzenia do filtrowania prądu z agregatu?
  • Pomocny post
    #26 21628089
    kkknc
    Poziom 43  
    Tak zda. Ładujesz bezpośrednio baterie.
  • #27 21628125
    karollo904
    Poziom 11  
    >>21628076
    A jak sprawdzić częstotliwość?
    O ile się znam, to musi być oscyloskop; do tego nie posiadam takich narzędzi.
  • #28 21628201
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    @karollo904

wygląda, że Twój problem to marnej jakości generator - zapewne generujący przebieg prostokątny, może i nie trzymający częstotliwości.

Ja powiedziałbym, że najlepszą opcją byłaby byłaby sprzedaż tego co masz i kupno generatora z inverterem generującego czysty sinus. Rozwiązanie szybkie i proste, do tego najbardziej niezawodne.

Inne rozwiązania to protezy, naprawiające lepiej lub gorzej, taniej lub drożej, grzech pierworodny, czyli prostokąt.

Alternatywnie, można spróbować ze stabilizatorem przeznaczonym do agregatów, wypuszczającym czysty sinus albo wstawić pomiędzy generator a falownik taniego of-grida dołączonego do generatora przez mostek, ale to dla zaawansowanych ewentualnie jest.

Do pomiaru częstotliwości można kupić sobie miernik częstotliwości za stosunkowo niewielkie pieniądze.
  • #29 21628204
    kkknc
    Poziom 43  
    Nie da rady. Po prostu prądnica musi być jednolitą z podcięciem. A wszystkie małe tanie są robione na rynek USA. Więc żeby podawały odpowiednie napięcie u nas to łaczy się w szereg dwa uzwojenia. Więc sinusoida to się mocno rozjeżdża. A zakłóceń więcej niż ustawa przewiduje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu doładowywania magazynu energii 48 V LiFePO4 o pojemności 15 kW w instalacji off-grid z falownikiem Anenji 6,2 I za pomocą agregatu prądotwórczego. Użytkownik posiada dom o zużyciu około 5 kWh dziennie, instalację fotowoltaiczną 8,5 kW oraz falownik Anenji 6,2 I. Próby podłączenia agregatu Dedra 3200 zamiast sieci energetycznej nie powiodły się, ponieważ falownik nie rozpoznaje napięcia z agregatu, prawdopodobnie z powodu odkształconej sinusoidy i niestabilnej częstotliwości prądu. Dyskutowano o różnych trybach pracy falownika (APL, UPS, GNĘ), z sugestią zmiany na UPS, jednak problem pozostał. Proponowano obciążenie agregatu odbiornikiem (np. halogenem) w celu stabilizacji napięcia i poprawy współpracy z falownikiem. Rozważano także użycie mostka Graetza do prostowania prądu z agregatu lub zastosowanie alternatora 48 V (np. model 36300-2U300 z silnika 1,6 CRDI) do bezpośredniego ładowania magazynu energii. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem jest zakup agregatu z inwerterem generującym czystą sinusoidę, co eliminuje problemy z kompatybilnością. Poruszono temat mierzenia częstotliwości prądu za pomocą miernika częstotliwości lub oscyloskopu. Dyskusja zawierała także rozważania na temat sensu ekonomicznego takiego rozwiązania, z uwzględnieniem aspektów wolności energetycznej i przygotowań na sytuacje kryzysowe (prepping). Wskazano alternatywne metody wspomagania zimowego zasilania, takie jak panele fotowoltaiczne montowane pionowo na ścianach, które lepiej wykorzystują światło rozproszone zimą. Podsumowując, problemem jest jakość prądu z agregatu, który nie jest akceptowany przez falownik Anenji, a rekomendowane rozwiązania to agregat z inwerterem, stabilizator czystej sinusoidy lub alternator 48 V z odpowiednim sterowaniem, a także obciążenie agregatu w celu stabilizacji napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA