logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podwyżka opłat za przeglądy techniczne samochodów

vodiczka 05 Wrz 2025 16:00 2307 69
  • #61 21656029
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 525
    strucel napisał:
    Na Ukrainie całkiem zlikwidowali badania techniczne i jak można zobaczyć po autach którymi jeżdżą nasi "goście" nie ma to wielkiego wpływu na bezpieczeństwo

Wiesz ci co tutaj są to muszą dbać o stan nie mogą byle czym jeździć bo to drogo ich wyniesie.
  • #62 21656096
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4305
    tronics napisał:
    Standardowo, wylewacie żale na forum przekonując o niesprawiedliwości tego świata...

Nie zauważyłem by ktoś w naszej dyskusji o nowej cenie, napisał ''Ło Panie ale drogo będzie''
    Ministerstwo Infrastruktury podało w swoim komunikacie ''Urealnienie opłat za badania techniczne zostało dokonane w oparciu o wskaźnik cen towarów i usług, począwszy od 2020 r., który został przyjęty za rok bazowy.''
    Czyżby uważali, może nie bezpodstawnie, że do 2019 włącznie, dochód SKP był dostatecznie wysoki?.
    https://www.gov.pl/web/infrastruktura/nowe-stawki-oplat-za-badanie-techniczne-pojazdow

Co sądzi rzecznik małych i średnich przedsiębiorstw o tej podwyżce ''W kontekście zmian stawek opłat za badania techniczne zauważyć warto, iż odnosić się one będą do wszystkich posiadaczy pojazdów, w tym także przedsiębiorców wykorzystujących pojazdy w prowadzonej działalności gospodarczej. Z tego powodu bardzo ważne jest, aby nowe stawki z jednej strony nie były nadmiernie dotkliwe
    dla podmiotów zobowiązanych do wykonania badań, a z drugiej strony zapewniały sprawiedliwą wysokość dokonywanych opłat na rzecz przedsiębiorców prowadzących stacje kontroli pojazdów''

https://rzecznikmsp.gov.pl/nowe-stawki-oplat-za-badania-techniczne-pojazdow/
  • #63 21656144
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    vodiczka napisał:
    Nie zauważyłem by ktoś w naszej dyskusji o nowej cenie, napisał ''Ło Panie ale drogo będzie''
    Ministerstwo Infrastruktury podało w swoim komunikacie ''Urealnienie opłat za badania techniczne zostało dokonane w oparciu o wskaźnik cen towarów i usług, począwszy od 2020 r., który został przyjęty za rok bazowy.''

Albo dlatego, że generalnie inflacja w latach 2010-2020 była dość niska i dopiero w okolicach 2022 odbijanie po świrusie 19 spowodowało gwałtowny wzrost inflacji, która spadła do celu inflacyjnego dopiero teraz?
    Inflacja skumulowana między 2010 a 2020 to ~20%, między 2020 a 2024 to ~50%. Ale co ja tam mogę wiedzieć...
  • #64 21656188
    vodiczka
    Poziom 43  
    tronics napisał:
    Ale co ja tam mogę wiedzieć...

Może wiesz, kiedy prowadzenie SKP przestało być opłacalnym interesem?
  • #65 21656308
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    vodiczka napisał:
    Może wiesz, kiedy prowadzenie SKP przestało być opłacalnym interesem?

Tego to nie wiem, ale wiem że jeśli dziś jest to biznes nadal dochodowy to przy uwzględnieniu w/w jaki musiał być mega dochodowy ponad 20 lat temu gdy 98pln stawka została wprowadzona. Ktoś, coś? Jakieś rzetelne info? Nie? No cóż... takie czasy. Króluje populizm i demagogia.
  • #66 21656502
    vodiczka
    Poziom 43  
    tronics napisał:
    Ktoś, coś? Jakieś rzetelne info? Nie? No cóż... takie czasy. Króluje populizm i demagogia.
    Wypowiedź Związku Pracodawców SKP z 2024 roku. https://zpskp.pl/podsumowanie-2024-roku/

W mojej ocenie, szkoda że Ministerstwo Infrakstruktury nie postawiło kropki nad i pisząc; 'Wprowadzając obecną podwyżkę, przyjęliśmy jako rok bazowy 2020 bo z naszych analiz ekonomicznych, popartych statystyką ile stacji likwidowało się w latach 2010-2020 i ile powstawało w tym czasie nowych, wynika że jeszcze w 2020 ten biznes był bardzo opłacalny. tu powinni podać średnią rentowność SKP w roku 2015 i 2020.
    Jednocześnie przepraszamy zainteresowanych, że nasi poprzednicy nie dokonali przynajmniej kilkunastoprocentowej podwyżki ceny za BT gdy nastąpił szybki wzrost inflacji /najpóźniej w marcu 2023 roku/ ale ''wicie rozumicie'' elektorat kierowców był dla każdego rządu ważniejszy niż elektorat diagnostów.''

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Na przestrzeni dziesięciu lat 2012-2022 przeciętne wynagrodzenie wg danych ZUS wzrosło o 80 procent z 3522 do 6346 zł. brutto.
    Zgłosiłem temat do zamknięcia.
  • #67 21656662
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1236
    vodiczka napisał:
    kiedy diagności rozpoczęli przeglądy na zasadzie ''non profit'' a następnie zaczęli dokładać do interesu?

Nigdy. Znam 3 właścicieli OSKP i żyje im się dobrze od drugiej połowy pierwszej dekady XXI wieku.
    Cena stoi, ale rośnie ilość pojazdów - w tym motocykli - w zastraszającym tempie.
    Przy pomocy ChataGPT robiłem już tę analizę w tamtym roku, biorąc pod uwagę wszelkie koszta, w tym prąd - optymistycznie założyłem, że każde OSKP jest raczej nieruchomością własną, a nie wynajmowaną.

Rentowność prezentowaliśmy w formacie relacji roczny dochód OSKP vs roczna pensja minimalna.

Począwszy od 2004 roku, skończywszy na 2025, oraz prognoza na 2026 przy podniesionych cenach.

2004 - 89 krotność rocznej minimalnej netto
    2007 - 110 krotność rocznej minimalnej netto
    2019 - 112 krotność rocznej minimalnej netto
    2025 (stara cena) - 87 krotność rocznej minimalnej netto
    2026 (prognoza, nowa cena) - 109 krotność minimalnej netto

Podsumowując, podwyższa powinna pi-razy-oko wyrównać dochody OSKP z tym, co było wcześniej, bo od początku utrzymywały się one w granicy tych 90-110, średnio ok 100 minimalnych rocznych netto.

Tak więc nigdy nie dokładali do biznesu, a na pewno nie te OSKP w większych miastach typu Łódź, Warszawa, Wrocław, Gdańsk, Kraków, Lublin itd...

Gdzieś po wsiach i małych miastach może i tak było.
  • #68 21656680
    vodiczka
    Poziom 43  
    OPservator napisał:
    Rentowność prezentowaliśmy w formacie relacji roczny dochód OSKP vs roczna pensja minimalna.
    Rentowność przedsiębiorstwa to miara opłacalności jego działalności, wyrażona w procentach i określająca w jakim stopniu firma generuje zyski w stosunku do poniesionych nakładów.
    Czy ''twoja'' rentowność oznacza, że dochód właściciela stacji przed opodatkowaniem, po odliczeniu kosztów uzyskania przychodu jest np. 110 razy wyższy niż minimalna netto czy, że jego zysk jest tyle razy wyższy?

OPservator napisał:
    - optymistycznie założyłem, że każde OSKP jest raczej nieruchomością własną, a nie wynajmowaną.
    Faktycznie optymistycznie choć większość stacji to chyba własność nie dzierżawa.

OPservator napisał:
    Cena stoi, ale rośnie ilość pojazdów - w tym motocykli - w zastraszającym tempie.
    Prawdopodobnie tu jest rozwiązanie zagadki. Inaczej wygląda rentowność SKP, która wykorzystuje do 50 procent swoich możliwości niż tej obłożonej w 75-85 procentach.
  • #69 21656746
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1236
    vodiczka napisał:
    Czy ''twoja'' rentowność oznacza, że dochód właściciela stacji przed opodatkowaniem ale po odliczeniu kosztów uzyskania przychodu jest np. 110 razy wyższy niż minimalna netto czy, że jego zysk jest tyle razy wyższy?

Moje wyliczenia dotyczyły dochodu, czyli z definicji - przychód pomniejszony o koszt jego uzyskania.
    Założenie rentowności raczej było uśrednione, bo liczyłem ilość czynnych SKP oraz ilość zarejestrowanych osobówek, osobówek z gazem i jednośladów - warto zaznaczyć więc, że moje zestawienie jest "uboższe" o pojazdy ciężarowe czy inne traktory.

vodiczka napisał:
    OPservator napisał:
    Faktycznie optymistycznie choć większość stacji to chyba własność nie dzierżawa.

Czasem trzeba jakoś uprościć obliczenia, bo brakłoby danych do tych dokładniejszych :)
  • #70 21656750
    vodiczka
    Poziom 43  
    OPservator napisał:
    Moje wyliczenia dotyczyły dochodu, czyli z definicji - przychód pomniejszony o koszt jego uzyskania.

W takim razie niekonskwentnie porównałeś dochód z minimalną netto zamiast brutto.

Podsumowanie tematu

✨ Od 1 września 2025 roku nastąpi podwyżka opłat za badanie techniczne samochodów osobowych z 98 zł do 149 zł. Podwyżka ta jest przykładem skutków długotrwałego zamrożenia cen urzędowych. W dyskusji pojawia się opinia, że nowa cena mieści się w górnej granicy rozsądku, choć oczekiwano raczej kwoty 125-130 zł. Jeden z uczestników wskazuje, że poprzednia cena 99 zł była wprowadzona, gdy minimalna stawka wynosiła około 800 zł, co sugeruje, że obecna podwyżka jest akceptowalna.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA