logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Crouzet Milenium 3 -zapomniałem jak wgrać wsad.......20 lat temu to robiłem.

Zenon407 05 Wrz 2025 16:15 252 7
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 21654159
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    Nie masz tak?

Menu Controller z opcją Write to the controller zaznaczoną w programie M3 soft

Jeśli nie, to

E - edit

S - PC simulation

M - monitoring (wgrywa i debuguje, więc też możesz tak wgrać)
  • REKLAMA
  • #3 21654177
    Zenon407
    Poziom 14  
    Ocena: 93
    Mam tak jak na fotce.Wyciągnałem wsad ze starego sterownika -działającego i chciałem go wgrać-napięcie podłączone-sterownik nowy.Włąsnie nie mogłem zmienic na M -tylko E i S.Na tym wsadzie z pierwszej fotki działa juz 20 lat....
  • #4 21654331
    Ture11
    Poziom 39  
    W trybie E możesz normalnie wgrać kod do sterownika, klikając "Write to controller". Jeśli nie działa, to pytanie, czy masz dobrze ustawiony port COM?

Menu „Controller” z opcją „Connection” i podmenu „Configure…” wybranym.

Okno konfiguracji połączenia z ustawionym portem COM42 i wskaźnikiem statusu COM w prawym dolnym rogu
  • REKLAMA
  • #5 21654533
    Zenon407
    Poziom 14  
    Dzięki -chodziło mi o tę komendę.Port ustawiony dobrze ,bo scignąłem wsad ze starego sterownika.

Ps.Czy sterownik musi byc podłączony do żródła prądu aby wgrać wsad ?Nie wystarczy napięcie z programu ?

Chyba nie ten program mam.Moj sterownik to XD 10 -nie mam go w spisie softu M3 soft. 230V

Komunikat błędu w M3 soft: niekompatybilny typ sterownika

Tu go widzi.

Okno wyboru sterownika CD12 230VAC SMART z pokazanymi szczegółami wejść, wyjść i trybu programowania

Wsad wyciągniety ze starego sterownika to CD 12 a chciałem wgrać XD 10.To moze być mój problem?

Inny wsad został wgrany

Zrzut ekranu programu M3 soft z otwartym projektem dla sterownika XD10 230VAC SMART
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21655345
    Ture11
    Poziom 39  
    Zenon407 napisał:
    Ps.Czy sterownik musi byc podłączony do żródła prądu aby wgrać wsad ?Nie wystarczy napięcie z programu ?

Na pewno podłączony musi być.

Zenon407 napisał:
    Tu go widzi.

Na tym etapie, wybiera się sterownik z listy. W tamtym momencie on go "nie widzi", bo i nie próbuje się z nim łączyć.
  • #7 21655401
    Zenon407
    Poziom 14  
    Nie wiem czy sie dobrze zrozumieliśmy.Mam dwa sterowniki ,które działają od lat.Jeden to CD 12 a drugi chyba XD 10 .Softem M 3 ,,wyciągnęłem" dwa wsady studnia i piec.Jeden -strudnia- wgrywa mi sie bez problemu do XD 10 a ten z CD12 -piec- nie chce sie wgrać do nowego XD 10-.Czy aby wgrać wsad -piec_ musze dokupic sterownik CD 12? .

PS.NIe wybrałem własciwego sterownika na początku programu -XD 10.
    NIe użyłem klawisza ,,wstecz" i wyboru własciwego sterownika.

Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z wgrywaniem wsadu do sterownika Crouzet Milenium 3, którego oryginalny program działa od 20 lat. Użytkownik przypominał sobie, że do wgrywania wsadu należy ustawić tryb E (edit), S (PC simulation) lub M (monitoring), jednak w nowym sterowniku nie mógł przełączyć na tryb M, tylko na E i S. W trybie E można wgrać kod, klikając "Write to controller", ale ważne jest prawidłowe ustawienie portu COM oraz podłączenie sterownika do zasilania. Problemem okazało się użycie niewłaściwego wsadu – wsad z modelu CD 12 nie chciał się wgrać do sterownika XD 10. W programie M3 Soft należy wybrać właściwy model sterownika przed wgrywaniem wsadu, co jest kluczowe dla poprawnej komunikacji i programowania. Wgrywanie wsadu wymaga podłączenia sterownika do źródła zasilania, a nie tylko zasilania z programu. Ostatecznie, aby wgrać wsad dedykowany dla CD 12, potrzebny jest sterownik CD 12 lub odpowiedni wybór modelu w oprogramowaniu.
REKLAMA