logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik na 80C535, Metbud KL-C3, jak się za niego zabrać?

neon121 16 Paź 2003 00:12 1902 5
  • #1 362966
    neon121
    Poziom 18  
    Ocena: 91
    Witam!
    Potrzebuję pomocy ze sterownikiem od atmosu (takie np. do wedzenia kiełbasy). Pisze na nim chyba firma Metdub model KL-C3, ale i jest tam napis KamLAB i GURU. Zestaw ten sklada się z tego sterownika i układu wykonawczego. Chodził dopóku nie wyjąłem EPROMU 27C256 i chyba wysypała się pamięć. Jest w nim mikroprocesor 80C535 Siemens, wyświetlacz LCD 1X16, klawiatura z cyframi i klawiszami funkcji. Po prawej stronie jest w pionie rząd 11 diod informujących co jest aktualnie włącznone (natrysk, grzanie, nadmuch itp.). Na górze jest 6 diod w rzędzie ale poziomo inf. aktualnym o procesie. Pod tymi diodami są wyświetlacze LED inf. o zadanej temp., temp. kotła, temp. batonu, chyba procent jakiejs wilgotnosic i zegar (chodzil w ten sposób, ze odliczal czas pozostaly do konca procesu). Na klawiaturze są cyfry od 1 do 9, 4 klawisze F1,F2,F3,F4,*,HELP,INS,HOME,PgUp,PgDn,DEL,END,ESC,ENTER i strzałki. Jesli ktos by się tym zainteresował jak go uruchomić to mogę napisać dokładnie co jak wygląd i wyslac zdjęcia. Pozdrawiam wszystkich, którzy się tym zainteresują :(
    [/b]
  • #2 363223
    Lantis
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    to po co wyciągałeś tą pamięć?

zdjęcia, opisy nic nie dadzą....

jedyne co możesz zrobić to:
    - upewnić się że już na pewno nie da się odczytać 27C256
    tam jest zawarty program sterujący pracą urządzenia, bez niego nic nie zadziała.

- poszukać IDENTYCZNEGO urządzenia i skopiować EPROM,
    - poszukać producenta maszyny i poprosić o nagranie programu.
  • #3 363544
    neon121
    Poziom 18  
    Poprostu chcę go przerobić na własne potrzeby i jak mam zgrac EPROM jak po jego wyciągnięciu któraś pamięć się wysypuje. W sterowniku jak się zdejmie przedni panel to zboku są dwa złącza jak do klawiatury od PC, może to nimi się go programuje. Pozdrawiam
  • #4 364757
    Lantis
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ojej... chcesz go przerobić a nie naprawić?
    - umiesz programować 8051?
    - znasz dokładnie budowę tej maszyny?

jeśli nie to nic nie zdziałasz.

te 2 złącza są bezużyteczne bez obsługującego je programu - który się znajduje(wał) na scalaku który wyjąłeś...
  • #5 364961
    euromatic
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    stawiam 100 do jednego ,że wyjąłeś ten Eprom z pracującego urządzenia bez odłączania zasilania, uszkodzeniu mógł ulec procesor . pamięc także mogła się przeprogramować w którymś miejscu.
    opisy, zdjęcia , czy nawet 1000 godzin tłumaczenia o działaniu tego sprzętu nic nie da , to dalej wirtualna naprawa. potrzebny jest dokładny
    schemat i opis softu.
    pozdrawiam
    ps;
    spróbuj włożyć inny procesor
  • #6 365446
    neon121
    Poziom 18  
    Nie. Właśnie, że wyjąłem go z wyłączonego i chciałem tylko zgrać zawartość EPROM'u 27C256 (który jak mi wiadomo jest pamięcią nie ulotną bez zasilania) zgrałem Willemem i po włożeniu już nic nie wyświetlał.
    A jak by wgrać do procesora jakiś prosty program sterujący wyświetlaczem LCD, który on ma?
REKLAMA