logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena Davbol W1E – zakłócenia na 490 MHz po wymianie zasilacza na Reinston

Wabi80 05 Wrz 2025 18:27 351 21
REKLAMA
  • #1 21654245
    Wabi80
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Zakupiłem po roku użytkowania anteny wewnętrznej Davbol W1E nowy zasilacz antenowy, ponieważ kanały nie były dostępne. Kupiłem produkt Reinston w RTV Euro AGD i teraz przy włączonym komputerze w sąsiednim pokoju kanały z częstotliwości 490 mhz mają zakłócenia i słaby odbiór. Czy można to poprawić?
  • REKLAMA
  • #2 21654390
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2649
    Pokaz oryginalny zasilacz i ten nowy.
  • #3 21654569
    Wabi80
    Poziom 8  
    Oto zasilacze. Chiński jest starym a Reinston ESAT028 jest nowym.
    Zasilacz antenowy Reinston ESAT028 z wtyczką sieciową i końcówką F
    Czarny zasilacz antenowy 12V z wtyczką sieciową i przewodem zakończonym gniazdem.
  • #4 21654587
    spinacz
    Poziom 42  
    Teraz pytanie czy popsuł się zasilacz i nie dawał napięcia czy separator, możliwe że separator jest dobrany do anteny i dla tego masz problem.

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

Wyglądają jak by oba były transformatorowe, myślałem jeszcze że nowy jest impulsowy co mogło by być właśnie winowajcą.
  • #5 21654728
    Wabi80
    Poziom 8  
    Mam cienki kabel antenowy i trochę za szeroki wtyk F bo na razie nie mam innego. Może tu jest problem? W poprzednim zasilaczu trzeba było żyłę przykręcić w środku a teraz trzeba wkręcić wtykiem.
  • #6 21654735
    spinacz
    Poziom 42  
    Może i to jest problem ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie, czy uszkodzony był zasilacz bo nie dawał napięcia czy dawał napięcie ale antena nie działała ?? Oba zasilacze 12V ?
  • REKLAMA
  • #7 21654772
    Wabi80
    Poziom 8  
    Napięcie było, ale antena nie działała. Obydwa są 12V.
  • #8 21654815
    spinacz
    Poziom 42  
    Wabi80 napisał:
    Napięcie było, ale antena nie działała. Obydwa są 12V.

To dziwne, ale bardziej wskazuję na uszkodzenie mechaniczne które można naprawić np pęknięty lut bądź uszkodzony przewód zasilający jeśli onena zasilania została oparta o diodę led w zasilaczu.
  • #9 21654846
    Wabi80
    Poziom 8  
    Stary zasilacz już jest wyrzucony.Nie wiem jak usunąć zakłócenia z komputera, które nie pozwalają na odbiór kanałów z mux2.
  • #10 21654851
    spinacz
    Poziom 42  
    A opisz jak wyglądają te zakłucenia i słaby odbiór? Komputer stacjonarny? Podłączony do gniazda z uziomem?
  • #11 21654886
    Wabi80
    Poziom 8  
    Jest siła sygnału od 0 do 20% gdy komputer stacjonarny jest włączony. Obrazu w ogóle nie ma. Komputer jest w listwie zasilającej. Dziwne że nie ma utraty sygnału na mux8 90-100%, bo producent nie przeznaczył tej anteny na ten mix. Pozostałe muxy mają 100% siły. Przy starym zasilaczu niekiedy była utrata na mux8 i było 0%.
  • REKLAMA
  • #12 21654936
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1720
    Witam,
    po twoim poście wyżej i pozostałych opisach śmiem twierdzić, że masz skopaną instalację elektryczną w mieszkaniu/domu - zerowana/niezerowana i trzyżyłowa jednocześnie.
    Jeśli wynajmujesz, to pozostaje ci tylko wymiana zasilacza w komputerze, jeśli jesteś właścicielem, to:
    - naprawa błędów w instalacji (przez elektryka),
    - wymiana na zgodną z obecnymi normami i zasadami wykonania (przez elektryka),
    - wymiana zasilacza w komputerze (samemu lub w najbliższym serwisie komputerowym).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 21655553
    Wabi80
    Poziom 8  
    Docisnąłem wtyk f 6,8 mm kombinerkami i poprawiła się siła sygnału, więc poczekam jak będę miał wtyk f 5,5 mm. Powinien rozwiązać problem.
  • #14 21655709
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1720
    Wabi80 napisał:
    Docisnąłem wtyk f 6,8 mm kombinerkami i poprawiła się siła sygnału, więc poczekam jak będę miał wtyk f 5,5 mm. Powinien rozwiązać problem.

No tak, łatwiej usunąć skutek, a nie przyczynę.
    Czyli standardowe podejście 90% użytkowników forum mających problem.

Pozdrawiam
  • #15 21687293
    Wabi80
    Poziom 8  
    Założyłem pasujący wtyk 5,2 mm, ale nie ma żadnej poprawy. Próbowałem na kablu żelatynowym i była poprawa, chociaż nie taka jak na oryginalnym zasilaczu. Kupię jeszcze ferryty.
  • #16 21692471
    Wabi80
    Poziom 8  
    Problem rozwiązany. Poprawiłem wtyk F 5,2 mm na kablu 5 mm, tak żeby nie wystawał oplot i teraz jest na tej częstotliwości 100% siły sygnału przy włączonym komputerze.
  • #17 21702072
    Wabi80
    Poziom 8  
    Niestety to nie była przyczyna. Nadal są przerwy gdy mam włączony monitor i komputer. Przy wyłączeniu monitora pełna siła sygnału powraca. Może kabel DVI zamienić na HDMI?
  • #18 21716766
    Wabi80
    Poziom 8  
    Dużo rzeczy powymieniałem, ale nic to nie dało. Monitor sieje zakłócenia na tym paśmie.
  • #19 21908225
    Krzysztof Pawleta
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam złe doświadczenia z tą anteną:
    1) Pierwsza nie działała w ogóle (połączenie OK, bo wzmacniacz świecił) - wymiana w sklepie na następną;
    2) Druga działała 1 dzień i zanik (wzmacniacz świecił, siła i jakość 0%) - kolejna wymiana;
    3) Trzecia działała do wczoraj (wzmacniacz świeci, zasilacz daje 12 V - seria 12/2023) - wymieniona dokładnie 2 lata temu...
  • #20 21908526
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2921
    Dać zasilacz z regulacją.

Antena Davbol W1E – zakłócenia na 490 MHz po wymianie zasilacza na Reinston
  • #21 21908770
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Po pierwsze, zapewne masz użyty kabel typu RG-59. Ma on cienką żyłę wewnętrzną i mniejszą średnicę zewnętrzną od standardowego RG-6, dlatego zwykłe końcówki „F” nie pasują (potrzebujesz wersji do RG-59). Przewód RG-59 w standardowej specyfikacji ma tylko oplot zewnętrzny i jego parametry techniczne są gorsze od RG-6, dlatego nadaje się przy niskich częstotliwościach w systemach analogowego monitoringu, a nie do telewizji na UHF. Często przewody do monitoringu są naprawdę tragicznej jakości (kilka żył na ekran + folia) i do tego wykonany z aluminium. Przewód typu RG-6 wg standardowej specyfikacji ma żyłę miedzianą, dielektryk spieniony, folię i oplot z drutów aluminiowych. Brzmi to niezbyt zachęcająco, ale parametry takiego kabla 75Ω są nawet lepsze niż zbliżonego kabla 50Ω do urządzeń nadawczo-odbiorczych i to przy niższej cenie.
    Bardzo ważna informacja, to przy przygotowywaniu końcówki „F” należy usunąć folię, tak aby nakręcać „F-kę” bezpośrednio na oplot. Folia w przewodach ekranowanych to AL+PET, a więc jest tylko jednostronnie przewodząca! Gdy wywiniesz ją na drugą stronę (zwykle kolor niebieski, choć nie jest to reguła), to końcówka „F” nie będzie przewodzić i zasilanie (DC) do wzmacniacza będzie przerwane.
    Po drugie. bardzo często problemy z antenami wynikają z uszkodzenia przewodu koncentrycznego, np. przewód biały (wewnętrzny) wystawiony na działanie promieni słonecznych i wody. Raz się spotkałem ze stopieniem przewodu i zwarciem wewnętrznym, ponieważ dotykał on rury centralnego ogrzewania. Zazwyczaj antena jest zwarta dla prądu DC. Sprawdź miernikiem czy masz zwarcie po stronie odbiornika, a następnie odłącz przewód przy antenie i sprawdź czy nie ma zwarcia. Często problemy mogą powodować różnego rodzaju połączenia przewodów. Konstrukcja „beczek” to dwie blaszki które nawet nie są ze sobą trwale połączone. Zdarzają się również połączenia „na skrętkę” zaizolowane taśmą, które nie mają prawa prawidłowo działać.
    Na końcu pozostaje sama antena, albo wzmacniacz.
  • #22 21908984
    Wabi80
    Poziom 8  
    Próbowałem kabla RG-6 ale było tylko gorzej. Nie mam beczek na kablu. Niedawno przestawiłem lekko drabinkę aluminiową, która jest przy antenie i przy włączonym monitorze w sąsiednim pokoju siła sygnału na 490 MHz jest na poziomie 60 procent. To jest zadowalające.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie zasilacza antenowego w wewnętrznej antenie Davbol W1E na Reinston ESAT028 pojawiły się zakłócenia i spadek odbioru kanałów na 490 MHz, szczególnie przy włączonym komputerze i monitorze. W dyskusji rozważano uszkodzenie zasilacza, separatora, niepasujący wtyk F, cienki przewód antenowy, a także wpływ instalacji elektrycznej i zakłóceń generowanych przez komputer oraz monitor. Próby obejmowały dociśnięcie i wymianę wtyku F, zmianę kabla antenowego, zastosowanie ferrytów oraz sprawdzenie wpływu monitora; ostatecznie stwierdzono, że monitor sieje zakłócenia w tym paśmie, a problem nie został jednoznacznie rozwiązany samą wymianą zasilacza.
REKLAMA