logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dipol Tri Digit ECO/Ariva T65 - dopuszczalny spadek napięcia na przewodzie anten

piomar_04 04 Maj 2013 20:08 2418 9
REKLAMA
  • #1 12272071
    piomar_04
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam,

ponieważ mam całkowity brak sygnału tv i walczę z tym już jakiś czas, pomierzyłem dzisiaj napięcie na dachu na przewodzie antenowym. Mam tam 9,3V. Czy ten spadek napięcia jest dopuszczalny? Mam dwa wzmacniacze LNA-177 oraz MC-9102 i na obu jest lipa. Czy to napięcie może być przyczyną braku sygnału?
    Zauważyłem jeszcze, że na samym kablu znajduje mi 8 programów (oczywiście odbiór jest słaby), a po podłączeniu wzmacniacza automatycznie gubi wszystko. Po ponownym wyszukiwaniu nie znajduje już żadnego programu.
    Z góry dzięki za jakieś sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 12272143
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Taki spadek jest niedopuszczalny. Jeżeli na zasilaczu masz 12V tzn., że gdzieś jest strata. Musisz prześledzić instalację. Jeżeli nie ma nic "po drodze" to masz kabel do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 12272297
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Witam.
    piomar_04 napisał:
    Zauważyłem jeszcze, że na samym kablu znajduje mi 8 programów (oczywiście odbiór jest słaby), a po podłączeniu wzmacniacza automatycznie gubi wszystko.

Pisaliśmy już o podobnych zachowaniach się tych wzmacniaczy.
    Regulamin pkt 3.1.16.

Odwiedź stronę podpowiadającą jakie elementy instalacji TV są niedopuszczone do obrotu przez UKE.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2302737.html
    Poczytaj również o MUX-4 w Mielcu.

Cytat:
    Po ponownym wyszukiwaniu nie znajduje już żadnego programu.

Bez obrazy ale dlaczego nie "zapaliła" się tzw. "żaróweczka w głowie", że coś jest nie tak po włączeniu wzmacniacza, kiedy na samym kablu już odbierasz perę kanałów TV (MUX-a). :?:

W Mielcu chyba nie jest potrzebny żaden wzmacniacz w dodatku przy takiej antenie (czytaj : antenie o takim zysku). :cry:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 12272581
    piomar_04
    Poziom 11  
    Przyznaję, że rzeczywiście nie odwiedziłem wcześniej tej strony z czarną listą urządzeń. Jednak mimo to, nie ma niej żadnego elementu instalacji wykorzystywanego przeze mnie. Jest na niej wzmacniacz MC-9101/Ceramic, a ja mam MC-9102. To chyba są jednak inne wzmacniacze.
    Ależ oczywiście, że żaróweczka się zapaliła :) ... po prostu pojawiły się wątpliwości po dzisiejszych pomiarach. Nie wiedziałem czy jechać do sklepu po kolejny wzmacniacz, czy jednak te 9,3V to za mało. Kolega andpol 33 rozwiał moje wątpliwości. Spróbuję znaleźć te 2,7V ;)
    Czy jest potrzebny wzmacniacz? Nie wiem... w sklepie sugerowali jednak zakup. Kolego SP5ANJ - wyszukiwarki używałem niejednokrotnie, możesz mi wierzyć. Od ładnego już czasu biegam po dachu, do telewizora i komputera, a posta napisałem dopiero po dokonaniu dzisiejszych pomiarów.
    O MUX-4 nie słyszałem, ale się podszkolę :)
  • #5 12272657
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 955
    Kabel antenowy pod katem rezystancji bardzo prosto można przedzwonić. Zwieramy z jednej strony z drugiej strony omomierz. Nigdy nie mierzyłem jaki prąd pobiera przedwzmacniacz ale skoro typowe zasilacze to 100mA to myślę, że max połowa. Nawet jeśli jest to 100mA to na 2,7V potrzeba 27 Ohm. A to juz nawet kiepski omomierz wyłapie. Ja stawiam jednak na zasilacz tego przedwzmacniacza. Wystarczy zrobić pomiar na separatorze. Jeśli jest to używany zasilacz wystarczy wymienić jeden góra dwa elementy. Zresztą przy cenie takiego zasilacza czy ma to w ogóle sens. Wskazówka podpowiedź - "tętnienia"
  • #6 12272891
    piomar_04
    Poziom 11  
    Darek.S napisał:
    Ja stawiam jednak na zasilacz tego przedwzmacniacza.

To na początek spróbuję dorwać się do zasilacza na strychu jak "przedrę się przez wełnę mineralną" :wink: i pomierzę tam napięcie. Oby to był zasilacz, bo wymiana przewodu wiąże się z rozebraniem połowy komina :not:
    Między zasilaczem a anteną mam beczkę, ale bez wymiany przewodu ciężko będzie to ominąć. Spróbuję jeszcze opcję bez wzmacniacza, z symetryzatorem.
  • #7 12273121
    Darek.S
    Poziom 34  
    Rozumiem, że pomiar napięcia dokonywałeś przy samej antenie i że zasilacz jakiś czas już tam pracował. Zacząłbym od wymiany zasilacza ( ja osobiście od pomiaru profesjonalnym miernikiem sygnału) Jeśli masz jeszcze analog to obserwacja obrazu na nim wiele może podpowiedzieć. przy DVBT może okazać się , że wzmacniacz zupełnie niepotrzebny tylko wtedy po zamianie na symetryzator koniecznie wypiąć zasilacz z sieci.
  • #8 12279164
    piomar_04
    Poziom 11  
    Witam ponownie,
    chciałem tylko napisać, że problem został rozwiązany. Okazało się, że już na zasilaczu było 9,4V więc wylądował w koszu. Kupiłem dzisiaj nowy zasilacz, ale wcześniej zgodnie z sugestią kolegi SP5ANJ postanowiłem spróbować bez wzmacniacza - tylko z symetryzatorem. I o dziwo - jakość 80%, siła 95% (z Tarnowa - g. Św. Marcina). Szczerze, nie wierzyłem, że to się uda. Odkąd pamiętam wszyscy wokół montują wzmacniacze, a tu taka niespodzianka :D
    Dziękuję w takim razie wszystkim za pomoc i zainteresowanie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 12279658
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    piomar_04 napisał:
    Odkąd pamiętam wszyscy wokół montują wzmacniacze, a tu taka niespodzianka
    Problem w tym że wszyscy w okół montują wzmacniacze bo żyją jeszcze w erze tv analogowej a teraz obowiązują nowe zasady tv cyfrowej.
  • #10 12279887
    Darek.S
    Poziom 34  
    Darek.S napisał:
    przy DVBT może okazać się , że wzmacniacz zupełnie niepotrzebny

Dokładnie tak.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem sygnału telewizyjnego, mierząc napięcie na przewodzie antenowym, które wyniosło 9,3V. Otrzymał sugestie, że taki spadek napięcia jest niedopuszczalny, co może wskazywać na straty w instalacji lub uszkodzenie kabla. Wskazano na konieczność sprawdzenia zasilacza wzmacniacza, a także na możliwość, że wzmacniacz nie jest potrzebny w przypadku dobrej jakości sygnału. Po wymianie zasilacza na nowy oraz zastosowaniu symetryzatora, użytkownik uzyskał zadowalającą jakość sygnału (80%) i siłę (95%). Podkreślono, że wiele osób wciąż korzysta z wzmacniaczy, co może być nieadekwatne w erze telewizji cyfrowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA