logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

York T103 – bieżnia nie rusza pod obciążeniem, błąd E1, brak mocy silnika

adampawlak999 06 Wrz 2025 04:58 384 2
REKLAMA
  • #1 21654522
    adampawlak999
    Poziom 3  
    Witajcie!
    Mam spory problem z bieżnią York T103.
    Bieżnia zatrzymała się podczas pracy. Oddałem silnik do przewinięcia. Po podłączeniu silnika dalej nie ruszała, więc oddałem moduł sterujący, w którym został wymieniony tranzystor. Chodziła od kwietnia do lipca. 6 dni w tygodniu po 2 godz. Po czym znów padła. Oczywiście od początku widać było, że nie ma pełnej siły, ponieważ nie chciała ruszyć pod obciążeniem. Dopiero po rozpędzeniu do ok. 3 km/h można było na nią wejść.
    W lipcu oddałem silnik ponownie do przewinięcia, myśląc że był źle zrobiony.
    Podłączyłem silnik i od razu po włączeniu padł bezpiecznik.
    Oddałem więc znów moduł do naprawy. Został wymieniony tranzystor i bezpiecznik. Po podłączeniu bieżnia rusza i pracuje na pusto.
    Ale znów nie ma pełnej siły. Nie ruszy pod obciążeniem. Dodatkowo, co najgorsze, jak się na nią wejdzie, silnik nie ma siły i bieżnia się zawiesza z komunikatem E1.
    Pomocy!!!
    AI: Czy sprawdzałeś stan mechaniczny bieżni – np. czy pasek biegowy, rolki i łożyska są w dobrym stanie, nie są zatarte ani zbyt mocno napięte?
    Tak
    AI: Czy podczas pracy (szczególnie pod obciążeniem) mierzyłeś napięcie zasilania i pobór prądu przez silnik? Jeśli tak, jakie były wyniki?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21654714
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1702
    Sprawdzałeś jak idzie taśma bieżni czy nie ma oporów ? E1 tez oznacza błąd komunikacji pomiędzy płytkami. Może być uszkodzony czujnik obrotów. Często sam tranzystor się nie uszkadza, pada coś jeszcze.
    Było na forum poruszane kilkukrotnie do tej bieżni błąd E1
  • #3 21654966
    adampawlak999
    Poziom 3  
    W

szystko jest sprawdzone i przesmarowane.
    Silnik przewinięty itd.
    Nie wiem już, o co chodzi.
    Widziałem te posty, ale nic nie pomaga.
    Nie wiem, czy można zamieścić filmik.
    Wszystko działa na pusto.
    A jak tylko postawisz nogę, to silnik nie ma siły pchać.
    Czujnik działa na pewno, bo na pusto zapier...
    Małe obciążenie i nie ma siły...
REKLAMA