logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena do WiFi na 40m garaż–dom? Wymiana WiFiSky na TP-Link CPE710 23dBi

laskowskimateusz49 06 Wrz 2025 10:15 180 7
REKLAMA
  • #1 21654664
    laskowskimateusz49
    Poziom 2  
    Witam, proszę o pomoc. Odbierałem Wi‑Fi z domu w garażu oddalonym o około 40 m tym oto zestawem:
    https://allegro.pl/oferta/aktywna-antena-wifisky-wifi-sky-10km-router-wifi-8539198381
    Teraz przestało działać: sieć się rozłącza, nie mogę się połączyć z Wi‑Fi, muszę ciągle resetować router. Czy byłaby alternatywa zamiast tego zestawu? Np. taka antena TP‑Link CPE710 23 dBi (5 GHz a/n, 867 Mb/s) PoE zewnętrzny?
    AI: Jaki dokładnie model zestawu WiFiSky używasz i jak wygląda jego obecna konfiguracja (np. typ anteny, sposób podłączenia)?
    AKTYWNA ANTENA WiFiSKY WIFI SKY 10 km ROUTER WIFI
    AI: Czy między domem a garażem są jakieś przeszkody (np. ściany, drzewa) i czy anteny są zamontowane na zewnątrz czy wewnątrz budynków?
    Brak przeszkód.
  • REKLAMA
  • #2 21654672
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21654707
    laskowskimateusz49
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Gdy zrobię most sieciowy z dwóch anten, to jedną będę musiał podpiąć skrętką do routera głównego, czy wystarczy tylko zasilanie i połączę się przez Wi‑Fi?
  • Pomocny post
    #4 21654708
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21654798
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    laskowskimateusz49 napisał:
    Teraz przestało działać: sieć się rozłącza, nie mogę się połączyć z Wi‑Fi,

To oczywiste.
    Kupiłeś u jednego z największym "oszustów" na Allegro.
    Sprzedaje nieświadomym klientom chłam i chyba odpady poprodukcyjne. Dziad ma wiele kont pod różnymi loginami, na różne numery NIP i na chyba całą rodzinę. Można go poznać po miejscowości, gdzie "firmy" są zarejestrowane.
    Sprzedaje ten sam chłam, z kłamliwymi opisami na różnych kontach, w rożnych cenach, zawsze minimum 200% zawyżonych, a nieraz i 500% (np używane routery Huawei B535 po 500zł). Za te zawyżone ceny opłaca hurtowo promowanie w Allegro na tych wszystkich kontach. Przez to uczciwi sprzedawcy w uczciwych cenach nie są w stanie nic sprzedać, bo ich towary są dopiero na trzeciej, czy nawet piątej stronie wyników.
    Kilka znanych mi osób już kupiło u tego przekręta. Niektórzy nawet zgłaszali do Allegro (wg ich regulaminu jeden przedsiębiorca, to jedna oferta na dany towar). Ale Allegro nic dziadowi nie zrobi, bo ten dziad płaci im sporą kasę za "promocję".

Jak kupiony szmelc nie działa i nie minęło dwa lata, to oddaj dziadowi na rękojmię (ale nie na gwarancję).

Samą radiolinieęzrobić jak pisał kolega Erbit. Na dobrej jakości zestawie, np opartym na serii Ubiquiti Loco.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 21654805
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21654831
    laskowskimateusz49
    Poziom 2  
    Właśnie mam problem, że jest niemożliwe podłączenie skrętki od głównego rutera, jedynie przez Wi-Fi. Myślałem, że jest możliwość podłączenia mostu z siecią Wi-Fi, ale jak nie ma, to trudno.
  • REKLAMA
  • #8 21654907
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik korzystał z zestawu aktywnej anteny WiFiSky z routerem do odbioru sygnału WiFi w garażu oddalonym o około 40 metrów od domu. Obecnie zestaw przestaje działać poprawnie, występują rozłączenia i konieczność resetowania routera. Rozważana jest wymiana na antenę TP-Link CPE710 23 dBi (5 GHz a/n 867 Mb/s) z zasilaniem PoE i montażem zewnętrznym. W odpowiedzi zasugerowano, że do takiej odległości i stabilnego połączenia lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie mostu radiowego, czyli dwóch urządzeń tworzących dedykowany łącznik bezprzewodowy, co zapewnia stabilność i odpowiednią jakość sygnału. Wskazano również, że anteny powinny być montowane na zewnątrz, a brak przeszkód terenowych sprzyja takiemu rozwiązaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA