logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Licznik KAIFA MA110M nie nalicza zużycia prądu na bieżąco – czy to normalne?

Remislanc 06 Wrz 2025 12:22 4350 6
REKLAMA
  • #1 21654753
    Remislanc
    Poziom 2  
    Witam.
    Mieszkam w bloku. W marcu wymieniono na nowe liczniki prądu. Mieszkanie stało puste do 1.07. Od tego czasu mieszka 2-osobowa rodzina. Licznik pokazuje zużycie 70 kWh. Trochę mało... Kilka dni pracowała klima, plus normalne życie. Kilka żarówek 3 W, TV, pralka, zmywarka... Najdziwniejsze jest to, że ta wartość nie zmienia się na bieżąco. Wczoraj sprawdziłem liczniki sąsiadów i ich liczniki zmieniły wartość – mój nie. Jakieś dwa tygodnie temu było 60 kWh. O co chodzi?
    Pozdrawiam
    AI: Jaki dokładnie model i producent licznika został zamontowany w Twoim mieszkaniu?
    KAIFA MA 110 M
    AI: Czy próbowałeś włączyć na raz kilka większych urządzeń (np. pralka, czajnik, klima) i sprawdzić, czy licznik wtedy zareaguje i zmieni wskazanie?
    Tak: klima, czajnik, pralka...
  • REKLAMA
  • #2 21654774
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 430
    Upewnij się że czytasz rejestr 1.8.0
    Upewnij się że to twój licznik a nie sąsiada (tak się zdarza że są pozamieniane i płacisz za sąsiada)
    Jaki ZE (tauron pge czy inny) wrzuć zdjęcie skrzynki z licznikami.
  • REKLAMA
  • #3 21654779
    Remislanc
    Poziom 2  
    Witam.
    Tak - kod 180. Nawet zapoznałem się z kodami OBIS :) Wyskakują jeszcze dziwne daty, których nie ogarniam :) Jak sprawdzić, czy to mój licznik? Numer lokalu przy liczniku się zgadza. Dostawca PGE. Nie mam teraz możliwości zrobić fotki. Ale jest to zbiorcza skrzynka na klatce schodowej dla wszystkich mieszkańców piętra (4 sztuki). W PGE mam nadpłatę 700 zł, bo mieszkanie stało puste przez 18 miesięcy. W marcu/kwietniu robiłem remont mieszkania.
  • #4 21654794
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Sprawdź u dostawcy podając numer PPE (numer punktu poboru) numer ten jest na każdej fakturze po podaniu tego numeru pani na infolinii bądź w biurze jeśli pojedziesz do BOK poda Ci numer zainstalowanego licznika i sprawdź w tej skrzynce na klatce. Najłatwiej wyłączyć zabezpieczenie przed licznikowe i powinien zgasnąć prąd u Ciebie wykryjesz w ten sposób ewentualną zamianę z sąsiadem.
  • REKLAMA
  • #5 21654883
    Remislanc
    Poziom 2  
    Sprawdziłem numer....Qrde - gapiłem się na licznik sąsiada, którego nie ma na co dzień...:(:(:(. A numer lokalu przy liczniku niewyraźnie napisany. Mam 630 kWh. Serdeczne dzięki za pomoc! Udanego weekendu życzę :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21654951
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Nigdy nie patrzę na numery na tablicach podczas wymian. Interesuje mnie tylko numer licznika:) A jeśli chodzi o zamiany między sąsiadami to najczęściej dzieje się to podczas modernizacji pionów na klatkach jak wymieniają stare tablice na nowe. Firmy o wątpliwej renomie (najtańsze) bo zleceniodawcą jest wspólnota robią szybko byle jak i potem są takie kwiatki....
  • #7 21696231
    Remislanc
    Poziom 2  
    Patrzyłem na licznik sąsiada :):):)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył licznika energii elektrycznej KAIFA MA110M, który nie wykazywał bieżącego naliczania zużycia prądu. Po wymianie liczników w bloku i zamieszkaniu w mieszkaniu dwójki osób, wskazania licznika pozostawały niezmienne, mimo używania urządzeń takich jak klimatyzacja, pralka czy czajnik. Zalecano sprawdzenie rejestru 1.8.0 oraz potwierdzenie, czy licznik faktycznie należy do użytkownika, gdyż mogło dojść do pomyłki lub zamiany liczników między sąsiadami. Wskazano na konieczność weryfikacji numeru PPE (punktu poboru energii) u dostawcy (PGE) oraz fizyczne wyłączenie zabezpieczenia przed licznikowego, aby potwierdzić, czy prąd jest odcinany w danym mieszkaniu. Ostatecznie okazało się, że użytkownik obserwował licznik sąsiada, a jego rzeczywiste zużycie wynosiło 630 kWh. Wskazano również, że podczas modernizacji instalacji elektrycznych w budynkach często dochodzi do błędów i zamian liczników, zwłaszcza gdy prace wykonują firmy o niskiej renomie.
REKLAMA