logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie pompą cyrkulacyjną łącznikiem dzwonkowym i wyłącznikiem czasowym

PchlaW81 06 Wrz 2025 22:29 408 14
REKLAMA
  • #1 21655311
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Zamierzam zamontować u siebie małą pompę cyrkulacyjną, plan jest taki, aby założyc "łącznik dzwonkowy" oraz wyłącznik czasowy np. taki: CS3-1

https://allegro.pl/oferta/wylacznik-czasowy-do-wentylatorow-cs3-1-17716313038
    ,kiedy potrzebuję użyc wody w zlewie, wciskam przycisk i pompa będzie pracować np. przez 30sekund po czym się wyłączy, i tak każdorazowo kiedy będę potrzebował.
    Czy takie coś zadziała? Np. w opiniach o tym włączniku czasowym przeczytałem:

Cytat:
    Zamontowałem wyłącznik do sterowania pompki cyrkulacyjnej; zadziałało ale dopiero po dołączeniu równolegle żarówki sygnałowej, co dodatkowo potwierdza pracę pompki.

Dlaczego tak się stało - przy czym taka żaróweczka by mi pasowała też.

Czy takie wyłącznik czasowy pobiera jakąś energię gdy "czuwa"? ( może śmieszne pytanie ale nie znam się aż tak)
    Czy między włącznikiem dzwonkowym a pompą, wystarczy jak zastosuję np. przewód-linkę 0,75 ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21655460
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A może zastosuj inteligentny przełącznik z grupy Tuya, np Appio wifi diy 0158, kosztuje grosze, a ma dodatkowo harmonogram i sterowanie ze smartfona. Zastosowałem ostatnio w w puszcze wyłącznika wentylatora, w którym padła elektronika..
    Pozdr. J.
  • Pomocny post
    #3 21655464
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    PchlaW81 napisał:
    zadziałało ale dopiero po dołączeniu równolegle żarówki
    To niekiedy konieczne , bo musi być obciążenie w przedziale :
    Obciążenie indukcyjne: 5 VA do 50 VA
    Jeżeli silnik pompki ma moc w tych granicach , to żarówki nie potrzeba.
    PchlaW81 napisał:
    Czy taki wyłącznik czasowy pobiera jakąś energię gdy "czuwa"?
    Tak , około 1W.
  • Pomocny post
    #4 21655466
    pmazur10
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Też bym szedł w coś smart, te przełączniki Tuya to groszowe sprawy, a dają dużo więcej możliwości.
  • REKLAMA
  • #5 21655470
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3704
    Dajcie już spokój z tymi smartami. Gość będzie grzebał w telefonie, żeby ręce umyć. 😁
    @PchlaW81 Pompa cyrkulacyjna ma działać przed pobieraniem wody, w trakcie już nie musi i nic nie da.
  • #6 21655479
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Myślałem o WiFi ale mam mozliwość pociągnięcia kabla i wolę tą opcję, to ma być najprostsze możliwe rozwiązanie, jeżeli wyłącznik czasowy pobiera choćby ten 1W to założę chyba zwykły łącznik, być może taki aby uruchamiać go nawet nogą, najlepiej jakby On był z lampką, podejrzewam, że dało by się przerobić aby lampka w łączniku zapalała się wtedy kiedy pompa jest włączona, zamiast informować o pozycji na ścianie w nocy, wpisywałem różne kombinacje ale póki co nie widzę aby były włączniki światła, że zaświeca się lampa na suficie ale i lampka na łączniku się świeci.

Pytanie czy 3 x 0,75 linka przewód wystarczy? czy może cieńszy nawet być? wg mnie to takiego czegoś powinno być ok.

balonika3 napisał:
    Dajcie już spokój z tymi smartami. Gość będzie grzebał w telefonie, żeby ręce umyć. 😁
    @PchlaW81 Pompa cyrkulacyjna ma działać przed pobieraniem wody, w trakcie już nie musi i nic nie da.

Przecież ja o tym wiem, woda w zlewie jest używana 3-4 razy dziennie, w bardzo dużych odstępach czasowych, teraz puszcza się wodę i czeka aż poleci ciepła ~15 sekund? (nie mierzyłem) to włączę pompę choćby na dłużej, poczekam na ciepłą wodę i jak będzie to wyłączę.

Sprawa się tyczy tylko zlewu w kuchni, gdzie indziej nie ma problemu bo wszystko jest blisko siebie, obok i nad kotłownią, nawet tam rurką cyrkulacyjną nie jechałem bo to bez sensu, w zasadzie przerobiłem instalacje po jak najkrótszej linii a dalej trzeba czekać do sporo,
  • Pomocny post
    #7 21655486
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    Ile sekund musi pracować pompka by zaczęła płynąć ciepła woda? jeśli mniej jak 30 sekund to wystarczy sam przycisk dzwonkowy bez tej elektronika, sam włączasz pompkę i trzymasz przycisk, jak długo nie używana ciepła woda to 30 sek. a jak już ogrzana to może wystarczyć 15 sek.
  • #8 21655505
    PchlaW81
    Poziom 31  
    ile czasu musi pracować pompa to dopiero zbadam jak założę, ale przycisk jest dla mamy i nie wyobrażam sobie aby tam stała przy zlewie i go trzymała, już lepiej zwykły włącznik i jakąś lampką sygnalizującą jakby sobie zapomniała wyłączyć, albo jej napisze pisakiem jak włączone jak wyłączone.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21655517
    balonika3
    Poziom 43  
    Pompa ma kilkadziesiąt wat, więc przewód 0,75 mm2 spokojnie wystarczy. Żeby lampka w wyłączniku świeciła się po jego włączeniu, to musisz do niego doprowadzić trzy przewody i lekko go zmodyfikować.
  • Pomocny post
    #10 21655554
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Kolego Balonika - nikt nie każe używać smartfona na co dzień - potrzebny jest do zaprogramowania przekaźnika tuya, a potem przycisk steruje go na zadany czas. A przy okazji zyskuje możliwość użycia harmonogramu. Jaka wstaje codziennie w tygodniu o podobnej porze to idzie od razu do ciepłej wody..,
    W weekend później, różnie w sobotę i niedziele.
    Do zwykłego działania jako opóźniacz nie musi mieć w miejscu instalacji zasięgu wifi, programujesz go na stole i wstawiasz do puszki.
    A zamontowany może być w dowolnym miejscu , nawet przy samej pompie , gdzie mamy i L i N.
    I wszystko za ok 20 zł.
    Pozdr. J.
  • #11 21697667
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Będą miał do łącznika natynkowego podciągnięty przewód z zasilaniem, z tego łącznika przewodem linką 1.0 będzie uruchamiana pompa, chciałbym jednak mieć lampkę sygnalizującą że podawane jest zasilanie na pompę - że pracuje po prostu, czy taka lampka będzie okej jak ją podepnę? Wydaje mi się, że się nadaje, chodzi mi tu głównie o to ze jest 230, bo sporo jest jakiś lampek sygnalizujących ale 12v, ja też nie ogarniam tego nazewnictwa:
    https://allegro.pl/oferta/lampka-kontrolka-st...zWAspRoGBcV9NdD7PwGAbVNXQKTOBulYaArwAEALw_wcB
  • #13 21697709
    balonika3
    Poziom 43  
    PchlaW81 napisał:
    chciałbym jednak mieć lampkę sygnalizującą że podawane jest zasilanie na pompę - że pracuje po prostu

Więc połącz ją równolegle z pompą.
  • #14 21697878
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Ocena: 300
    Jakie to pomieszczenie? Czy przebywa się w nim także, jeżeli nie ma potrzebu mycia rąk? Rozważyłbym użycie czujnika ruchu zamiast wyłącznika dzwonkowego, miałbyś całkowicie bezpobsługowy system.
    Wchodzisz do pomieszczenia - uruchamia się pompka obiegowa.
  • REKLAMA
  • #15 21740108
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3326
    Jak masz wifi to system Tuya. Gniazdko za 50 zł czujnik obecności/ruchu też jakieś 50 zł. Można zrobić scenariusz że np po wykryciu ruchu załącza pompę na 2 minuty i wyłącza. Dodatkowo blokuje kolejne wykonanie na 15minut do godziny (czas stygnięcia wody w rurach). Są nawet termometry bezprzewodowe Wifi do systemu Tuya. Używam od roku działa u mnie jako załączanie pieca gazowego gdy PV CWU nie nagrzeje wody oraz zarządza pracą pompy obiegowej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania małą pompą cyrkulacyjną za pomocą łącznika dzwonkowego oraz wyłącznika czasowego, np. modelu CS3-1, który umożliwia uruchomienie pompy na określony czas (np. 30 sekund) po naciśnięciu przycisku. Poruszono kwestie techniczne dotyczące doboru przewodów (zalecany przewód linka 0,75 mm² lub 1,0 mm²) oraz zużycia energii przez wyłącznik czasowy w stanie czuwania (około 1 W). Wskazano, że dla pompy o mocy kilkudziesięciu watów przewód 0,75 mm² jest wystarczający. Omówiono także możliwość zastosowania lampki kontrolnej 230 V (np. neonówki) połączonej równolegle z pompą, sygnalizującej jej pracę. Alternatywnie zaproponowano nowoczesne rozwiązania smart, takie jak przełączniki Tuya z funkcją harmonogramu i sterowaniem WiFi, które można zaprogramować raz i sterować bez konieczności ciągłego używania smartfona. Wskazano również, że w przypadku krótkiego czasu pracy pompy (np. poniżej 30 sekund) wystarczy sam łącznik dzwonkowy bez wyłącznika czasowego. Rozważono także zastosowanie czujnika ruchu do automatycznego uruchamiania pompy w pomieszczeniu. Podsumowując, najprostsze rozwiązanie to łącznik dzwonkowy z lampką kontrolną i przewodem 0,75 mm², natomiast bardziej zaawansowane to systemy smart Tuya z harmonogramem i czujnikami ruchu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA