logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TERMET 0089 - Wyłączanie dopływu gazu i problemy z zapalaniem świeczki

Arek100 19 Gru 2005 19:37 8394 7
REKLAMA
  • #1 2098557
    Arek100
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam z nim problem, a właściwie problemy. Ale zacznę od początku: zaczęło się od tego, że przy dłuższym używaniu( nalewanie wody do wanny na kąpiel ) potrafił mi się wyłączyć całkowicie dopływ gazu łącznie ze świeczką. Zacząłem sprawdzać czy to wina termopary, zabezpieczenia przeciw spalinom (tego u góry gdzie podłączona jest termopara) czy elektromagnesu. Okazało się, że elektromagnes słabo trzyma więc go wymieniłem. Było dobrze parę dni i znowu się zaczęło !!! Coraz częściej nie mogłem zapalić świeczki, co puściłem duże czarne pokrętło to świeczka gasła (i znowu przy dłuższym używaniu potrafił mi się wyłączyć całkowicie dopływ gazu łącznie ze świeczką). Czasami pomagało jak kręciłem pokrętłem i energicznie puszczałem je i wciskałem, aż płomień nie gasł. Ale dzisiaj TERMET "umarł". Termopara, zabezpieczenie przeciw spalinom, elektromagnes są sprawne. CO ROBIĆ !!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 2099768
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Jeżeli wszystkie podzespoły są sprawne to jedynym wytłumaczeniem jest cofanie spalin.
    Być może sprawdziłeś ale nie napisałeś.
    Czy jesteś pewny że się nie cofają???
  • REKLAMA
  • #3 2099984
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    Zbyt duża rezystancja obwodu termopara - elektromagnes, licha termopara, albo jedo i drugie.
  • #4 2100816
    Arek100
    Poziom 2  
    Jeżeli chodzi o cofanie spalin to raczej nie możliwe, bo mieszkam na poddaszu i komin z termetu wychodzi bezpośrednio na dach ( jakieś 1,5 - 2 metrów ), a poza tym sprawdzałem działanie na pominiętym czujniku od spalin ( tym u góry termetu ) i było to samo.
    Jeżeli chodzi o lichą termoparę to wyciągnąłem ją i elektromagnes ( nowy jakieś 2 tygodnie ) i sprawdzałem je podłączone bezpośrednio do siebie i działało OK.
    Po prostu nie wiem co jest grane ???
  • REKLAMA
  • #5 2101537
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Jeżeli obwód termopary jest wporządku, termopara jest czysta i dobrze ogrzewana a elektromagnes sprawny nowy to wybacz ale cudów nie ma.

Będę się upierał przy tym kominie chodź może nie słusznie.
    Ta wysokość komina jest zdecydowanie za mała.
    sprawdź lusterkiem nad termetem, jak zaparuje to znaczy że cofa spaliny.
    Poza tym może się przegrzewa i wyłącza go czujnik przegrzewu?
  • #6 2103799
    Arek100
    Poziom 2  
    Wczoraj znowu przy nim grzebałem, bo nie mogłem zapalić świeczki (co puściłem pokrętło to płomień gasł) i podłożyłem pod elektromagnes od wewnętrznej strony obudowy dodatkową podkładkę aby elektromagnes był trochę przesunięty i był krótszy ruch "sprężynki". Podejrzewałem, że może nowy elektromagnes potrzebuje większego ruchu aby załapać i od wczoraj termet działa chociaż aby go zapalić trzeba długo trzymać pokrętło.
    Co do tego jego gaśnięcia to zaintrygował mnie ten czujnik przegrzewu - Co to takiego, gdzie to jest i jak ma być ustawiony :?:
  • REKLAMA
  • #7 2107142
    stef311
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    moim skromnym zdaniem to czujnik zaniku ciągu w kominie bo z tymi kominami to już tak jest że przy różnej pogodzie mają różny ciąg.
  • #8 2116290
    nvr
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jaki gaz? Jeżeli płynny to może być końcówka butli, spadek ciśnienia gazu i nie dogrzanie końcówki termopary. Lub zanieczyszczony palnik zapalający.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z termem gazowym TERMET 0089, polegające na wyłączaniu dopływu gazu i gaśnięciu świeczki zapłonowej podczas dłuższego użytkowania, np. nalewania wody do wanny. Wymieniono elektromagnes, który słabo trzymał, jednak problem powrócił. Termopara, zabezpieczenie przeciw spalinom oraz elektromagnes zostały sprawdzone i uznane za sprawne. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny: cofanie spalin spowodowane niewystarczającą wysokością komina (1,5-2 m), zbyt dużą rezystancję obwodu termopara-elektromagnes, lichą termoparę, zanieczyszczony palnik zapalający, spadek ciśnienia gazu (szczególnie przy gazie płynnym) oraz działanie czujnika zaniku ciągu lub czujnika przegrzewu. Użytkownik próbował regulacji elektromagnesu poprzez podłożenie podkładki, co poprawiło działanie, choć zapłon wymaga dłuższego trzymania pokrętła. Zalecane jest sprawdzenie ciągu kominowego lusterkiem oraz kontrola czujników bezpieczeństwa i stanu palnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA