Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkardinale napisał:Potrzebuję wyjaśnień od kogoś, kto siedzi w elektronice.
kardinale napisał:Wydawało mi się, że to właściwy dział.
kardinale napisał:Potrzebuję wyjaśnień od kogoś, kto siedzi w elektronice.
kardinale napisał:napisz, w którym zadać moje pytanie
kardinale napisał:Nie przerabiaj routera.napięcia są trochę wyższe w takim, więc 12 V vs 13,8 V. Niby powinno działać, lecz wolę być pewny.Proszę o pomoc.
Erbit napisał:czy jest tam w tym FB jakiś stabilizator napięcia.
kardinale napisał:mógłby kuknąć na fotki płyty z funboxa oraz podzespołów i określić, czy jest tam stabilizator napięcia, a jeśli tak, to czy znosi napięcie wejściowe do np. 20 V?
Erbit napisał:To jest zasadnicze pytanie.
ArturAVS napisał:FB pracuje stabilnie do ~7 V
kardinale napisał:Jest, na oko jest ich około dziesięciu, wszystkie to stabilizatory impulsowe. Elektronika cyfrowa zasilana jest niższymi napięciami 5V 3,3V 2,5V 1,8V ... więc wymaga takich układówczy jest tam element, który steruje napięciem i jaki ma maksymalny zakres napięcia wejściowego.
LEDówki napisał:nie luknij? Język się rozwinął o 350 stopni?
LEDówki napisał:Nie widać żadnych elementów aktywnych w pobliżu, albo są po drugiej stronie albo ten tranzystor załącza zasilanie.Może się jednak przegrzać i tu się robią schody, bo trzeba policzyć moc strat w tranzystorze, czyli zobaczyć jak jest włączony w układ i jaką pełni rolę.
kardinale napisał:czy jest tam stabilizator napięcia, a jeśli tak, to czy znosi napięcie wejściowe do np. 20 V? Oryginalny zasilacz podaje 12,4 V.