logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BEKO 285.2000.38/R.AE Podłączenie kuchenki: czy można dołożyć drugą fazę z innego obwodu 16A?

gezaj 09 Wrz 2025 14:32 723 13
REKLAMA
  • #1 21657893
    gezaj
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Jest kuchenka wolnostojąca z piekarnikiem i ma 3 możliwości podłączenia:
    1. Faza do L1 + mostek do L2 + mostek do L3.
    2. Faza do L1, druga faza do L2 + mostek do L3.
    3. Faza do L1, faza do L2 , faza do L3. - odpada bo nie mam 3 faz skąd wziąć.

Teraz mam wariant nr 1. czyli mam pociągnięty kabel 3 żyłowy do kuchenki a w skrzynce mam osobny na ten cel bezpiecznik 16A.
    Sposób 2 mnie interesuje, tzn. chciałbym dołożyć jedną fazę ale zastanawiam się czy można wziąć ją z gniazdka, które jest blisko kuchenki, po prostu 1 żyłę pociągnąć, i wpiąć do L2. To gniazdko jest na innym bezpieczniku 16A.
    Czy to jest ok? Kuchenka miałaby chyba większą wydajność chyba?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21657895
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21657905
    gezaj
    Poziom 10  
    No nie wiem czy tak można czy nie można, mam wątpliwości więc pytam. Absolutnie nie szukam potwierdzenia że to dobry pomysł. To mi napisz jeszcze dlaczego i przyjmę z pokorą wyjaśnienia.
  • REKLAMA
  • #4 21658100
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21658188
    gezaj
    Poziom 10  
    O, I o takie informacje mi chodziło.
    Ten kabel ma 3 x 2.5 mm kw. i do tej pory na starej kuchence jakoś dawał radę. Nie mam teraz dostępu do tej kuchenki ale sprawdzę ile ma mocy
  • Pomocny post
    #6 21658215
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    gezaj napisał:
    chciałbym dołożyć jedną fazę ale zastanawiam się czy można wziąć ją z gniazdka, które jest blisko kuchenki, po prostu 1 żyłę pociągnąć, i wpiąć do L2.

A tak w ogóle, to czy jest doprowadzone zasilanie trójfazowe do rozdzielnicy? Pytam, bo ludzie mają różny tok myślenia i czasem stosują własną nomenklaturę, ponieważ w gniazdku obok wcale nie musi być inna faza, a tylko inny obwód na tej samej fazie. Niezależnie od tego warto doprowadzić osobny obwód do kuchenki, żeby móc w pełni z niej korzystać i jeżeli jest zasilanie trójfazowe, to wystarczy 5x2,5 mm² oraz zabezpieczenie 3P B16, a jeżeli jednak tylko jednofazowe, to sprawa się nieco komplikuje, bo przy obecnym przekroju 2,5 mm² jak wyżej napisano maksymalna bezpieczna wartość zabezpieczenia, to 20A, a przy większym przekroju np. 4 mm², to 25A. Tylko zwiększenie wartości zabezpieczeń i/lub przekroju może okazać się daremne, bo ograniczeniem jest zabezpieczenie przedlicznikowe, które zazwyczaj dla zasilania jednofazowego nie przekracza 25A, a często mniej i do tego dochodzą inne obciążenia w domu oprócz kuchenki. Jeżeli obecne zabezpieczenie B16 nie rozłącza zasilania kuchenki, to znaczy, że użytkowana jest umiarkowanie, czyli wszystkie pola grzejne i piekarnik nie są używane jednocześnie z pelną mocą. Od zwiększenia zabezpieczeń i przekroju przewodów nie zwiększy się moc kuchenki, a jedynie będzie dostępna większa moc do dyspozycji na tym obwodzie.
  • REKLAMA
  • #7 21658220
    gezaj
    Poziom 10  
    O, I o takie informacje mi chodziło.
    Ten kabel ma 3 x 2.5 mm kw. i do tej pory na starej kuchence jakoś dawał radę. Nie mam teraz dostępu do tej kuchenki ale sprawdzę ile ma mocy
  • REKLAMA
  • #8 21658320
    waton

Poziom 12  
    Ocena: 20
    Można i wykonuje się takie przeróbki, ale musisz poczytać wszystko to co napisali poprzednicy, a ja powtórzę co nieco bo to jest bardzo ważne.
    Po Pierwsze. Wrzucasz 2 obwody pod jeden 3-fazowy ES, jeżeli to 2,5mm² to nie większy niż B16. Dla potwierdzenia najlepiej pomierzyć IPZ.
    Po Drugie. Czy to naprawdę dwie różne fazy ?
    Po Trzecie. Podwójna N-ka. Bo indukcje zazwyczaj zasilane są dwiema fazami, ale z różnymi Nkami. Więc 2 obwody z tych dwóch przewodów w jedną różnicówkę 3-fazową i Esa 3-fazowego.
    Pytanie, czy rozdzielnica nie za mała ?
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Proszę uzupełnić wiedzę odnośnie zasilania kuchenek.
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

Konto firmowe:
    Waton s.c.
    Siedliska-Kolonia 50, Zamość, 22-400 | Strona WWW: https://waton.pl
  • #9 21686807
    gezaj
    Poziom 10  
    >>21658215
    Uzupełniłem w temacie model kuchenki.
    Mam na pewno tylko prąd 1 fazowy, w kuchni mam 2 obwody, jeden tylko do tej kuchenki podłączony do osobnego bezpiecznika B16, a w gniazdku obok kuchenki mam drugi obwód podłączony z innym bezpiecznikiem B16. Przekrój wszystkich przewodów mam 3x2,5 mm². Zabezpieczenie przedlicznikowe B25. Rozdzielnica jest w środku mieszkania i jest raczej za mała aby dokładać różnicówkę i potrójny es. To małe mieszkanie w bloku. Głównym odbiornikiem prądu jest ta kuchenka, a potem czajnik elektryczny, żelazko, pralka. To jest kuchenka z 4 polami grzejnym ceramicznymi (nie indukcja) na zwykłe grzałki i piekarnikiem. Możliwe schematy podłączenia, naklejka na obudowie, są takie:
    Schematy podłączenia kuchenki elektrycznej: jednofazowe, dwufazowe i trójfazowe

Dlaczego w każdym z możliwych podłączeń jest zmostkowany N? A co by było, gdyby zdjąć mostek z N1 i N2 i wpiąć się z gniazdka powiedzmy kablem do L1 i N1, a następnie drugim kablem (tym przeznaczonym dla kuchenki) do L2 + mostek do L3 i do N2, oczywiście przewód ochronny do PE. Czy tak jest to dopuszczalne?
  • Pomocny post
    #10 21686963
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    gezaj napisał:
    Rozdzielnica jest w środku mieszkania i jest raczej za mała aby dokładać różnicówkę
    Dlaczego chcesz RCD ?
    Zaproś fachowca i nie kombinuj.
  • #11 21687008
    gezaj
    Poziom 10  
    CYRUS2 napisał:
    Dlaczego chcesz RCD ?

Przecie to nie mój pomysł, tylko
    waton napisał:
    Więc 2 obwody z tych dwóch przewodów w jedną różnicówkę 3-fazową i Esa 3-fazowego
  • #12 21687130
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 21687339
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    gezaj napisał:
    Mam na pewno tylko prąd 1 fazowy

A więc możesz podłączyć kuchenkę tylko w jeden sposób:

gezaj napisał:
    1. Faza do L1 + mostek do L2 + mostek do L3.

Czyli tak, jak już masz podłączone.
  • #14 21688097
    gezaj
    Poziom 10  
    Zgodnie z ostatnią poradą

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia kuchenki wolnostojącej BEKO 285.2000.38/R.AE z piekarnikiem do instalacji elektrycznej w mieszkaniu jednofazowym. Kuchenka ma trzy schematy podłączenia: jedna faza z mostkami na pozostałe linie, dwie fazy z mostkiem na trzecią, lub trzy fazy (brak możliwości w mieszkaniu). Obecnie jest zastosowany wariant z jedną fazą i mostkami, z kablem 3x2,5 mm² zabezpieczonym bezpiecznikiem B16. Pojawiła się propozycja dołożenia drugiej fazy z innego obwodu 16A (gniazdka obok), co budzi wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa i zgodności z normami. Eksperci odradzają łączenie faz z różnych obwodów i zabezpieczeń, wskazując na ryzyko niewłaściwego działania wyłączników różnicowoprądowych i zagrożenia bezpieczeństwa. Zalecane jest zasilanie kuchenki z jednego obwodu o odpowiednim przekroju przewodu i zabezpieczeniu, ewentualnie wymiana kabla na większy przekrój i dostosowanie zabezpieczeń. W przypadku braku zasilania trójfazowego w rozdzielnicy, podłączenie dwóch faz z różnych obwodów jest niezalecane. Kuchenka z 4 polami ceramicznymi i piekarnikiem powinna być zasilana zgodnie z instrukcją producenta, z mostkowaniem neutralnych. Próby rozdzielenia faz i neutralnych na różne obwody mogą prowadzić do problemów z zabezpieczeniami i bezpieczeństwem instalacji. Ostatecznie rekomendowane jest pozostanie przy obecnym podłączeniu lub konsultacja z fachowcem w celu ewentualnej modernizacji instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA