logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T230 - Jak ominąć uszkodzony układ ładowania na płycie głównej?

djm 20 Gru 2005 13:48 1380 8
  • #1 2100429
    djm
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    w t230 jest taki układ od ładowania przy złączu systemowym... czy jest jakaś solucja na ładowanie? tzn. układ ten jest uszkodzony, wypalone miejsca lutowniczne na płycie głównej. czy można podpiąć "+" od złącza systemowego w jakieś konkretne miejsce. chodzi o to żeby ominąć ten układ, aładowanie w miarę normalnie działało??
  • #2 2100442
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Witam.

Może to zabrzmi trochę dziwnie, ale ja w akcie desperacji ładowałem T230 podpinając się prosto na baterię (miałem uwalone całe gniazdo w telefonie) i to ładowarką od latarki 7,5V/600mA. Grzała się, ale telefon się ładował, w międzyczasie był normalnie włączony i nic mu się nie stało.

Pozdrawiam.

PS: Zawsze to jakaś wskazówka :) Przynajmniej wiadomo, że tak też można ;)
  • #3 2100492
    djm
    Poziom 26  
    można i tak :) ale wolałbym zrobić to bardziej po ludzku. na pewno można podpiać się pod jakis tranzystor, układ ładowania...coś na pewno jest po drodze. najgorsze jest to, że nie ma schematu do tego modelu. może chociaż ktoś ma jakąś solucję lub sprawdzony sposób. może ktoś miał i rozwiązał podobny problem...
  • #5 2100657
    djm
    Poziom 26  
    ok. to już widziałem... ale ja mam taką sztukę co to ma wyjarane wszystkie ścieżki pod tym układem. jest jedna wielka czarna dziura. poza tym ten kawałek schematu "t230_charge.JPG" nic mi nie pomoże skoro nie ma rozpiski elementów na płycie. "Pawel" a może wiesz który to ten tr. V801 (gdzie on leży)... spróbuje się podpiąć pod niego...??
  • #6 2101264
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    scalak znajduje sie kolo zlacza systemowego ,jast dwa jeden odpowiada za glosnik/mikrofon,drogi wiekszy za ladowanie i tam jakies zestawy sluchawkowe no i komunikacje z komputerem ,czesto jest "podlany "i to jest powod ,lub niewlasciwa ladowarka go zalatwia , trzeba go podniesc (350 stopni /,powietrze) jak zalany oczyscic ja czysty wymienic ,trudno troszke wstawic ,ale przyodrobinie doswiadczenia zaden problem .prawidlowo dzialajce ladowanie to 5 V ,i pobor pradu 450-650mA jakies tam oczywiscie plus minus 100 mA,jak beda problemy z polozeniem to cos doradze
  • #7 2103631
    djm
    Poziom 26  
    no właśnie. wymiana tego układu czy przelutowanie go to dla mnie żaden problem. ból polega na tym że miejsca lutownicze pod tym układem (tzn. na płycie głównej) są zupełnie powypalane. nie ma ani jednego punkciku do którego można by było go przylutować. dlatego chce ominąć ten układ i podłączyć się z "+" złącza systemowego do tr. zgodnego ze schwematem który "Pawel" podałeś. ale nie ma rozmieszczenia elementów na płycie głównej. więć nie wiem gdzie ten tranzystoron się znajduje... pzd
  • #8 2104836
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    to znaczy ze trup ,jak nie ma punktow na plycie to daj spokuj
  • #9 2113606
    cypis22
    Poziom 2  
    witam
    jeśli jesteście tak dobrze w temacie może i mnie pomożecie
    mainowicie
    mam t 230 niema ładowania ale dodatkowo był kod aparatu
    chciałem zdjąć kod mam zestaw box 4.0 ale niebyło połączenia pomiędzy telefone a boxem stwierdziłem że może być spowodowane że jest brak ładowania więc rozebrałem go poczyściłem styki itd. i go skręciłem
    po skręceniu telefon przestał się włańczać. i teraz ani nieładuje ani się niewłacza. i co wy na to
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego układu ładowania w telefonie T230, gdzie miejsca lutownicze na płycie głównej są wypalone, uniemożliwiając bezpośrednią wymianę układu. Jeden z użytkowników zasugerował awaryjne ładowanie telefonu poprzez bezpośrednie podłączenie do baterii z użyciem ładowarki 7,5V/600mA, co choć nieoptymalne, pozwala na ładowanie i działanie telefonu. Inni uczestnicy wskazali, że układ scalony odpowiedzialny za ładowanie znajduje się przy złączu systemowym i często ulega uszkodzeniu z powodu niewłaściwej ładowarki lub zalania. Zalecane jest podgrzanie i oczyszczenie układu lub jego wymiana, jednak w przypadku wypalonych ścieżek lutowniczych na płycie głównej, naprawa jest bardzo trudna. Próby ominięcia układu poprzez podłączenie "+" złącza systemowego do tranzystora V801 są utrudnione z powodu braku schematu i rozmieszczenia elementów na płycie. Wskazano, że prawidłowe ładowanie powinno odbywać się przy napięciu 5V i prądzie 450-650mA. Jeden z użytkowników zgłosił dodatkowy problem z brakiem ładowania i niemożnością włączenia telefonu po rozebraniu i ponownym złożeniu urządzenia, co może wskazywać na dalsze uszkodzenia płyty lub układu ładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA