logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskrzenie wokół złącza anody kineskopu w telewizorze – jak usunąć wyładowania?

wajha25 20 Gru 2005 17:31 1275 7
REKLAMA
  • #1 2101026
    wajha25
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    mam problem z telewizorem. Otóz po rozebraniu widoczne są iskry skaczące na kineskopie wokoło zlącza anody kineskopu. Czym możę to byc spowodowane i jak to usunąc jeśli się da ??
  • REKLAMA
  • #2 2101047
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    Zdejmij kaptur z anody, rozładuj kineskop i przemyj nawet denaturatem.
    Może być to wynik zawilgocenia TV. :D
  • REKLAMA
  • #3 2101064
    wajha25
    Poziom 13  
    rtvszajda napisał:
    Witam.
    Zdejmij kaptur z anody, rozładuj kineskop i przemyj nawet denaturatem.
    Może być to wynik zawilgocenia TV. :D

Ciekawe no z pewnoscią jest to od zawilgocenia bo kineskop był wilgotny pod czapką anody a wszystkie elementy metalowe pordzewiały
  • REKLAMA
  • #4 2101083
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Prawdopodobnie TV stoi w wilgotnym pomieszczeniu , spróbuj tak weź np jakiś preparat nie zawierający tłuszczu typu benzyna ekstrakcyjna lub jakiś płyn czyszczący typu IPA dokładnie wymyj nie naruszając dalej powłoki grafitowej , na to lakier w splaju i zmień pszysawkę po wyschnięciu założyć powinno być ok.
    Pozdrawiam
  • #5 2102116
    wajha25
    Poziom 13  
    ok dzięki. Wszystko juz działa kineskop nie spełnia już funkcji jonizatora. Wymyłem spirytusem salicylowym i zamalowałem okolice czepka anodowego. bo w tym miejscu nawet po wyczyszczeniu skakały iskry. Teraz wszystko ok. Temat uważam za zamknięty.
  • REKLAMA
  • #6 2153258
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Temat jest zamknięty ale ja dodam coś jeszcze. Powtórze to już poraz czwart na forum. Nie myj niczego w elektronice spirytusem. Spirytus zawiera od kilku do kilkunastu procent wody- a więc powoduje korozję! Uszkadza styki i powoduje ich szybszą ekspoatację. Pozatym szkoda spirtu!
  • #7 2158034
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Andiv napisał:
    Temat jest zamknięty ale ja dodam coś jeszcze. Powtórze to już poraz czwart na forum. Nie myj niczego w elektronice spirytusem. Spirytus zawiera od kilku do kilkunastu procent wody- a więc powoduje korozję! Uszkadza styki i powoduje ich szybszą ekspoatację. Pozatym szkoda spirtu!

Podaj linki gdzie to cztery razy powtarzałeś ! Poza tym odpowiedz : jak nie spirytusem , to czym ?
    Pozdrawiam.
  • #8 2159720
    scalak4
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    BZDURA!

Nie słyszałem jeszcze żeby czyszczenie spirytusem elementów metalowych powodowało ich korozje. Przeciez rozcięczony spirytus paruje nie zostawiając wody wiec dlaczego miałby powodować korozje? Alkohol rozpuszcza i usuwa rózne substancje (np. tłuszcz) i jest o wiele delikatniejszy i bardziej neutralny niz benzyna i pohodne rozpuszczalniki wiec jak najbardziej nadaje sie do czyszczenia... Ciekawe co Andiv
    robił na chemii...

Podsumowanie tematu

✨ Problem iskier wokół złącza anody kineskopu w telewizorze najczęściej wynika z zawilgocenia urządzenia, co powoduje wyładowania elektryczne na powierzchni kineskopu. Zaleca się zdjęcie kaptura anody, rozładowanie kineskopu oraz dokładne oczyszczenie obszaru wokół złącza preparatami odtłuszczającymi, takimi jak benzyna ekstrakcyjna lub izopropanol (IPA), unikając uszkodzenia powłoki grafitowej. Po wyschnięciu można zastosować lakier izolacyjny i wymienić przyssawkę anody. W dyskusji pojawiła się kontrowersja dotycząca stosowania spirytusu salicylowego do czyszczenia, gdyż zawiera on wodę, która może powodować korozję i przyspieszać degradację styków, choć niektórzy użytkownicy uważają, że alkohol etylowy jest bezpieczny i skuteczny do usuwania zanieczyszczeń. Ostatecznie, prawidłowe oczyszczenie i zabezpieczenie powierzchni anody eliminuje problem wyładowań i iskier.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA