logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa kineskopu, jak odstrzelić, żeby jeszcze podziałał?

Guzik133 11 Lut 2006 22:59 1719 5
REKLAMA
  • #1 2291429
    Guzik133
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam taki problem słyszałem że można "odstrzelić" kineskop i pracują one jeszcze kila miesięcy czy moglibyście mi wytłumaczyć jak i czym to zrobić z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2291816
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    migdy tego nie robiłem ale teoretycznie robi się to tak (przynajmniej jeden z doświadczonych elektroników polecał mi ta metodę - sam jej używa) Jak zlokalizowałeś co z czym jest zwarte, a nie powinno bierzesz kondziorek znacznej pojemności ładujesz i sru w te zwarcie jak nie dało rezultatu zwiększasz napięcie kondziorka lub bierzesz większy kondensator i znów sru. I tak do skutku :) Tak mi mówiono i niejednokrotnie o tym słyszałem ale na ile skuteczne nie sprawdzałem bo nie miałem takiej potrzeby :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2292535
    Marek-35
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Majpierw trzeba podać napięcie żażenia na - bo przecięż kineskop jest lampą katodową . Te napięcia wachają sie w zależności od producenta około 3 do 6V .
    Następny krok źródło napięcia około 300 - 400V bardzo małe natężenie prd stały . Ja to robiłem na dwuch transformatorach pierwszy 230 na 12V , drugi 9V na 230v po prostu dwa transformatorki sieciowe połączone ze sobą uzwojeniami wtórnymi . Na wyjściu drugiego transformatora jest dioda prostownicza na 1000V .
    Następnie podczas włączonego żażenia na kineskopie podłanczałem na wyżutnie elekronów R,G,B a żażyk kineskopu napięcie z 300V na kilka sekund w kineskopie słychać było chrakterystyczne przeskakiwanie iskier - zmieniałem kilkakrotnie polaryzacje . Po tym eksperymencie kineskopy zaczynały jaśniej świecić . lecz jest to raczej metoda chwilowa i nie przynosi stałych efektów . W kineskopach potem jest bardzo trudno wyregulować dopasowanie i nasycenie kolorów .
  • REKLAMA
  • #5 2292594
    kibic2005
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Najpierw ustalić co z czym jest zwarte. Jeśli do żarzenia to nie strzelać tylko nawinąć dodatkowe uzwojenie.
  • #6 2292915
    Marek-35
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Wiadomo że najlepiej znaleźć model kineskopui jego wyprowadzenia na cokole i podczas strzelania zdjąć płytkę z kineskopu . A co do strzelania to jedna elektroda na masę kinekopu a druga na wyrzutnię elektronów lecz próbowałem zamiast masy strzelać przez żarzyk i wyrzutnię elektronów .Efekty są podobne . Próby były przeprowadzane przeważnie na starych telewizorach i monitorach .
REKLAMA