logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Forscher FS 705 – uszkodzenie po zwarciu, zaniżone pomiary, brak elementu na PCB

xDonx 10 Wrz 2025 21:35 186 1
REKLAMA
  • #1 21686597
    xDonx
    Poziom 11  
    Prawdopodobnie po zwarciu uszkodził mi się multimetr Forscher FS 705. "Zmierzyłem" przypadkiem prąd większy od dopuszczalnego 10 A i spalił się bezpiecznik. Myślę, że w tym samym czasie uszkodził się miernik, bo zaczął źle mierzyć: mocno zaniża pomiary rezystancji (130 Ω zamiast prawidłowych 330 Ω), pokazuje za to większy prąd (2,7 A zamiast 0,67 A), a napięcie też pokazuje dużo większe (2,66 V zamiast 1,42 V). Rozebrałem go, dokładnie obejrzałem i zrobiłem zdjęcia; wydaje mi się, że na płytce brakuje jednego elementu, który pewnie miał dodatkowo zabezpieczać układ i "wyparował". Nie udało mi się znaleźć zdjęć tej płytki, żeby to potwierdzić. Jeżeli okaże się, że to nie to, to mam cały komplet zdjęć, ale na razie nie chcę zaśmiecać.
    Wnętrze multimetru z widoczną płytką PCB i brakującym elementem elektronicznym
    Fragment płytki drukowanej z brakującym elementem SMD oznaczonym jako RCP1C2
  • REKLAMA
  • #2 21686620
    jurand87sca
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Wygląda to raczej na fabryczny brak elementu, nie równo po cynowane pady lutownicze i duża ilość topnika dookoła..
REKLAMA