logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak internetu na telefonie przez WiFi z routera, PC działa – dwa modemy, jeden dostawca

CwanyJarek 11 Wrz 2025 20:41 1929 83
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego telefon łączy się z Wi‑Fi z routera, ale nie ma internetu, mimo że komputer podłączony kablem działa, i jak to naprawić?

Najpewniej problem leży w źle zestawionej albo uszkodzonej konfiguracji TP-Link/Cisco, a nie w samym telefonie. Odłącz od TP-Linka wszystkie kable Ethernet i zostaw samo zasilanie; Wi‑Fi powinno nadal być nadawane, a jeśli sieć dalej znika, pojawia się na chwilę albo nie da się z nią połączyć, TP-Link jest podejrzany o uszkodzenie [#21722323][#21722523] Do diagnozy podłącz komputer kablem Ethernet do TP-Linka, uruchom `cmd` i wpisz `ipconfig /all`, żeby zobaczyć konfigurację karty sieciowej i adresy [#21724875][#21703197] W tej chwili nie mieszaj urządzeń: odłącz komputer, wyłącz Cisco i TP-Link na około 15 minut, potem włącz najpierw Cisco, a po 10 minutach TP-Link i sprawdź telefon bez podłączonego PC [#21704857] Jeśli inny telefon łączy się normalnie, to bardziej wskazuje na problem z konfiguracją sieci lub samym TP-Linkiem niż z samym telefonem [#21705519]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21687422
    CwanyJarek
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam 2 modemy w domu (tego samego dostawcy). Do obu z nich podłączone są routery. Do jednego z nich podłączony jest mój PC. Problem jest następujący: na komputerze internet jest, na telefonie (z routera w moim pokoju) – nie.
    Piszę to, ponieważ z racji odległości telefon czasem nie łapie sygnału.
    Reset modemu, routera, telefonu nie pomógł.
    Problem mam od paru dni.
  • #2 21687441
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Zapomnij siec wifi na telefonie i wykryj ją na nowo i wprowadz hasło, Sprawdź czy się łaczy.
  • #3 21687821
    CwanyJarek
    Poziom 5  
    @kindlar
    Nadal jest "Połączono bez internetu"
    (Wykrzyknik zamiast dwóch strzałek)

Dodano po 4 godzinach 29 minutach:

Poprawię szczegół: problem występuje najprawdopodobniej od paru tygodni.
    Jedyne podejrzane akcje, jakie wykonywałem, to autonaprawa Windowsowa (internetu)
  • #4 21701293
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Bo nie zrobiłeś tego, co kolega wyżej napisał.
  • #5 21701313
    CwanyJarek
    Poziom 5  
    Tak się składa, że zrobiłem...
    @user64
  • #6 21701427
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    CwanyJarek napisał:
    z racji odległości telefon czasem nie łapie sygnału.

No to sam sobie odpowiedziałeś. A odległość, to jak ma to działać? Trzeba kablem podłączyć dodatkowy access point i umieścić go tam, gdzie używasz telefon.
  • #7 21701457
    IC_Current
    Ocena: 2511
    CwanyJarek napisał:
    Mam 2 modemy w domu (tego samego dostawcy).

Po co?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21701687
    al11
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    1. Zakładam, że nazwy sieci Wi-Fi masz różne?
    2. Sprawdź czy jak podłączysz komputer pod Wi-Fi na którym nie działa internet w telefonie, czy będzie w komputerze (może nie masz internetu w drugim modemie).

Dodano po 41 [sekundy]:

I po co Ci dwa modemy?
  • #9 21701858
    CwanyJarek
    Poziom 5  
    >>21701457
    Chodziło o to, że dużo grałem i nie mogłem sobie pozwolić na utratę pakietów (mamy duze mieszkanie). Możliwe, że chodziło też o prywatność

Masz jakiś pomysł na rozwiązanie problemu?

Dodano po 8 [minuty]:

>>21701687
    Trochę skomplikowane to wszystko...
    Jeśli dobrze rozumiem, to zalecasz mi podłączenie komputera pod ten niedziałający internet
    Nie wiem czy napisałem ale mój PC łączy się z tym wlaśnke niedzialajacym internetem po kablu. I działa
    Chyba ze chodziło Ci, żeby sprawdzic to na komputerze z kartą Wi-Fi?
    Pozdrawiam :)
  • #10 21702058
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    CwanyJarek napisał:
    ale mój PC łączy się z tym wlaśnke niedzialajacym internetem po kablu. I działa

No to co w końcu działa, a co nie działa? Można to jakoś opisać w języku polskim? Narysować na kartce? Póki co nie potrafisz opisać o co chodzi...
  • #11 21702103
    al11
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    CwanyJarek napisał:
    na telefonie (z routera w moim pokoju) – nie.
    Piszę to, ponieważ z racji odległości telefon czasem nie łapie sygnału.

No właśnie. Jak napisał milka0, chyba musisz bardziej wyjaśnić o co Ci chodzi. Duża odległość do pierwszego (routera? - może napisz jakie to urządzenia)? Czy duża do drugiego.
    Pytałem czy masz różne nazwy Wi-Fi.
    Może masz stałe - ręcznie ustawione IP w telefonie?
  • #12 21702334
    KOCUREK1970
    Ocena: 5449
    @CwanyJarek
    Tu tylko wróżbita Maciej może pomóc...
    Jedynie co wiemy, to:
    CwanyJarek napisał:
    2 modemy w domu

CwanyJarek napisał:
    Do obu z nich podłączone są routery

CwanyJarek napisał:
    Do jednego z nich podłączony jest mój PC

CwanyJarek napisał:
    Problem jest następujący: na telefonie (z routera w moim pokoju) – nie.

Jakiej pomocy oczekujesz, przy takim Twoim podejściu?
  • #13 21702356
    CwanyJarek
    Poziom 5  
    >>21702058
    Mój PC łączy się dobrze z tym "internetem", który nie działa mi na telefonie.
    >>21702103 >>21702334
    Tak, mam dwa routery. Jeden odstawmy na razie (on jest w pokoju dziennym). Ten drugi jest w moim pokoju. Do niego podłączony jest mój komputer. Łączyłem się z nim również telefonem. I wszystko działało. Niestety stało się coś. (?) I internet z tego routera (tego z mojego pokoju) nie łączy się z telefonem (jest napisane "Internet niedostępny"). Pozostaje mi tylko łączyć się z routerem rodziców, niestety czasem się on zawiesza (z powodu dużej odległości od mojego pokoju).
    Prościej się nie dało...
    Myślę, że to dzieje się dlatego, że coś kliknąłem na komputerze. Czy to możliwe?

Dodano po 1 [minuty]:

W pokoju u siebie mam router TP-LINK i modem Cisco, a w dziennym mam coś (nie wiem czy to router, czy modem, czy oba... ) firmy Arris.
  • #14 21702408
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Poprosimy dokładne modele urządzeń, które stoją u Ciebie w pokoju.
  • #15 21702472
    CwanyJarek
    Poziom 5  
    >>21702408
    TL-WR740N
    EPC3928S
  • #16 21702561
    KOCUREK1970
    @CwanyJarek
    Nie będą razem i jednocześnie działać 2 modemy kablowe.
    Będzie działał tylko ten, który legalnie dostałeś od operatora.
  • #17 21702563
    gkwiatkowski
    Łączysz się z siecią Wi-Fi nadawaną przez Cisco czy przez TP-Link?
  • #18 21702566
    IC_Current
    CwanyJarek napisał:
    TL-WR740N
    EPC3928S

CwanyJarek napisał:
    w dziennym mam coś (nie wiem czy to router, czy modem, czy oba... ) firmy Arris

Trochę lat mam, ale czegoś takiego nie widziałem. Masz WSZYSTKO zrobione źle i dokładnie na odwrót niż powinno być:
    - Dwa łącza, za które płacisz zbędnie kupę kasy.
    - Za to do Wi-Fi używasz najgorszego i "najtańszego" chłamu jaki tylko znalazłeś.
    - Jakieś dziwne teorie "o lagach" - kiedy akurat grasz, to rodzice pobierają pliki po kilkadziesiąt gigabajtów żeby to miało wpływ na rozgrywkę na łączu kablowym? Nigdy w to nie uwierzę.
    - Mieszkasz w bloku i korzystasz z sieci 2,4 GHz.

Co zrobić - na szybko wyrzucić tego TP-Linka. Zostawić tylko Cisco, włączyć na nim Wi-Fi. Może coś będzie z tego, choć w bloku pasmo 2,4 GHz nie ma prawa działać dobrze.
    Co zrobić, żeby było dobrze - pozbyć się jednego łącza, a za zaoszczędzoną kasę kupić dwa lub trzy access pointy (w zależności od wielkości mieszkania) i zrobić sieć spełniającą jakiekolwiek minima.
    Czyli kupujesz trzy AP i podłączasz je PRZEWODEM z Arisem. Kolejny przewód do PC.

Dodano po 2 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    Nie będą razem i jednocześnie działać 2 modemy kablowe.

Gościa kroją na dwa abonamenty, bo zamiast zrobić jako tako sieć, to myśli, że dzięki dwóm abonamentom będzie miał "lepsze" łącze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21702583
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Gościa kroją na dwa abonamenty

Na detalistę, a w życiu.
    Prędzej firma i detalista.

Ale Autor tak dawkuje informacje, że wszystko możliwe...
  • #20 21702668
    CwanyJarek
    Poziom 5  
    >>21702563
    TP-Link (to znaczy Cisco "produkuje" Internet, ale udostępnia go TP).
    Nie prosiłem o komentarze i rady dotyczące mojego domowego budżetu. Prosiłem o pomoc w sprawie wiadomej >>21702566 >>21702583
  • #21 21702672
    milka0
    Poziom 20  
    CwanyJarek napisał:
    Prosiłem o pomoc w sprawie wiadomej

To pokaż konfigurację z tego tp-linka i konfigurację sieci w swoim telefonie to wtedy Ci pomożemy.
  • #22 21702692
    KOCUREK1970
    @CwanyJarek
    Ten Cisco, to bardzo stary modem kablowy - pracuje albo na 2,4 GHz, albo na 5 GHz.
    NIE posiada duallband.

A ten TPLink też działa tylko na 2,4 GHz.
  • #23 21702714
    CwanyJarek
    Poziom 5  
    >>21702672
    Skąd to wziąć?
  • #24 21702743
    gkwiatkowski
    CwanyJarek napisał:
    >>21702563
    TP-Link (to znaczy Cisco "produkuje" Internet, ale udostępnia go TP).
    Nie prosiłem o komentarze i rady dotyczące mojego domowego budżetu. Prosiłem o pomoc w sprawie wiadomej >>21702566 >>21702583

Czy w Cisco jest wyłączone nadawanie Wi-Fi?
    Czy telefon znajduje siec Wi-Fi z Tp-Linka?
  • #25 21702977
    milka0
    Poziom 20  
    >>21702714

Z panelu konfiguracji routera i z ustawień telefonu.
  • #26 21702989
    IC_Current
    Koledzy dajcież spokój. To jakiś troll i wszystkich tu manipuluje dla swojej zabawy.
    Po pierwsze, partactwo w sieci przerasta jakiekolwiek logiczne wyobrażenia.
    Po drugie, poziom odpowiedzi jak u osoby otępiałej umysłowo (choć z "graczami" to różnie bywa).
    Po trzecie, dostał już odpowiedzi, ale nawet tego nie sprawdził:
    IC_Current napisał:
    Co zrobić - na szybko wyrzucić tego TP-Linka. Zostawić tylko Cisco, włączyć na nim Wi-Fi. Może coś będzie z tego, choć w bloku pasmo 2,4 GHz nie ma prawa działać dobrze.

Już nie mówię o następnym kroku:
    IC_Current napisał:
    Co zrobić, żeby było dobrze - pozbyć się jednego łącza, a za zaoszczędzoną kasę kupić dwa lub trzy access pointy (w zależności od wielkości mieszkania) i zrobić sieć spełniającą jakiekolwiek minima.

Dalej to już szkoda karmić trola, skoro nawet nie sprawdził działania tego Cisco.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21703030
    CwanyJarek
    Poziom 5  
    >>21702743
    Chyba tak.
    >>21702977
    Ale o co konkretnie chodzi? Gdzie to znaleźć?
    >>21702989
    Jak niby włączyć Wi-Fi na Cisco?
    Te access pointy nie odpowiedzą na mój problem, tylko jakaś rada budżetowo-organizacyjna.
    Chcę żeby po prostu było jak wcześniej.

Nie wiem czy już o tym wspominałem wcześniej, ale gdy podłączę telefon mamy pod ten mój "wadliwy" internet, to wszystko działa normalnie.
  • #28 21703118
    gkwiatkowski
    CwanyJarek napisał:
    >>21702977
    Ale o co konkretnie chodzi? Gdzie to znaleźć?
    >>21702989
    Jak niby włączyć Wi-Fi na Cisco?
    Te access pointy nie odpowiedzą na mój problem, tylko jakaś rada budżetowo-organizacyjna.
    Chcę żeby po prostu było jak wcześniej.

Masz bardzo dziwnie połączoną sieć. Jak na sieć domową, to ewenement, że masz dwa modemy pod jednym adresem.
    Nie wiadomo co z czym się dokładnie łączy. Zamiast opisać cały problem, to wrzucasz cząstkowe informacje. Wyobraź sobie, że masz zdalną poradę lekarską i samo stwierdzenie "Boli mnie, panie doktorze" nie daje dużo informacji. Trzeba powiedzieć co Cię boli, gdzie boli, cały czas i czasami, czy jest to związane z porą dnia, pogodą, jedzeniem. Czy miałeś wcześniej operacje, choroby przewlekłe, alergie, leki przyjmowane na stałe. Dopiero z pełnego obrazu sytuacji można wywnioskować przyczynę problemów.
    Na tej grupie bardzo często spotykamy się z pytaniami, że źle zrobiona sieć jakoś działała, ale po małej zmianie w komputerze czy zaniku zasilania zaczęły się w niej "cyrki". Dlatego lepiej dla Twojego dobra, wcześniej "wyprostować" konfigurację sieci, żeby awaria nie pojawiła się znowu.

Dodano po 1 [minuty]:

CwanyJarek napisał:
    >>21702743
    Chyba tak.

To sprawdź to.
  • #29 21703133
    CwanyJarek
    Poziom 5  
    >>21703118
    Jak to sprawdzić? Mi się zawsze wydawało oczywiste, po prostu. Cisco - internet, TP-LINK - Wi-Fi.
    Wiem, nasza rodzina jest dziwna...
    Ja nie wiem, o co chodzi? Jak co się z czymś łączy? Powiedz mi, proszę, dokładnie, co konkretnie potrzebujesz wiedzieć...
    Jak "wyprostować"? O co chodzi?
    Zwróć, proszę, uwagę na końcówkę mojego ostatniego postu. Z tej obserwacji wynika, że problem nie leży w routerze/modemie, lecz chyba w moim telefonie?
    Sam już nie wiem.
    Ale bardzo Ci dziękuję za szacunek i próbę udzielenia pomocy @gkwiatkowski. :)
  • #30 21703197
    gkwiatkowski
    Krok 1 z 1000:

Na komputerze połączonym z Twoim TP-Linkiem uruchom (zakładam, że to Windows) program cmd. W pole Wyszukaj w lewym dolnym rogu wpisujesz cmd i naciskasz Enter.
    Pojawi się czarne okienko z napisami. Tam gdzie miga kursor wpisujesz polecenie ipconfig i naciskasz Enter.

To co się pojawi, to wszystko pokazujesz tu na grupie.
    Czy komputer łączy się przez Wi-fi czy przez kabel z TP-Linkiem?

Podsumowanie tematu

✨ W domu są dwa modemy od tego samego dostawcy: Cisco (modem kablowy, tryb mostu sieciowego) i TP-Link TL-WR740N (router Wi-Fi). Komputer jest podłączony kablem Ethernet do Cisco, a telefon próbuje łączyć się przez Wi-Fi z TP-Linkiem, który jest podłączony do Cisco. Problem polega na braku dostępu do internetu na telefonie przez Wi-Fi z TP-Linka, mimo że komputer ma internet przez kabel z Cisco. Telefon wykrywa sieć Wi-Fi TP-Linka tylko chwilowo, po czym znika, a połączenie nie jest nawiązywane. Próby resetów urządzeń i zapominania sieci Wi-Fi w telefonie nie przyniosły trwałego efektu. Wskazano, że konfiguracja sieci jest nieoptymalna, ponieważ dwa modemy kablowe nie mogą działać jednocześnie, a TP-Link może być uszkodzony lub źle skonfigurowany (np. podłączenie kabla Ethernet do portu WAN zamiast LAN). Zalecano podłączenie komputera kablem do TP-Linka, restart urządzeń, sprawdzenie konfiguracji IP (ipconfig /all) oraz panelu administracyjnego routera. Problem może wynikać z nieprawidłowego połączenia kabli, konfiguracji TP-Linka lub uszkodzenia sprzętu. Ostatecznie problem nie został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA