logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama gospodarcza 10 lat, opadanie skrzydła, wymiana zawiasów profilowych – Wasze opinie

PchlaW81 15 Wrz 2025 22:52 483 11
REKLAMA
  • #1 21691201
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Mam taką bramę do pomieszczenia gospodarczego, są tam trzy zawiasy profilowe, brama ma 10 lat,

Zbliżenie na metalową bramę z trzema zaznaczonymi zawiasami profilowymi

Brama jest kilka razy dziennie używana, jedno skrzydło tylko, niczym drzwi, z dobry rok temu zaczęła wadzić spodem, opadła, załozyłem po podkładce, pomogło może dwa miesiące, zauważyłem że wg mnie głownie górny zawias jakby się "zmęczył" odgiął się od ościeżnicy,

Zbliżenie na metalowy zawias bramy, pokazujący odgięcie względem ościeżnicy

więc chciałem go zmusić aby tego nie robił, dokręciłem mu dwa wkręty, co dało efekt kilku miesięcy, ale teraz znowu mam problem, bo brama może nie wadzi, ale górą nie dochodzi, nie domyka się, dolny rygiel łapie, górny nie bardzo, jak się zamknie bramę i stoi wewnątrz, to widać, że nie ma linii między lewym skrzydłem a prawym tzn. lewe górą dochodzi do prawego skrzydła a na dole odległośc jest w miarę okej.

Plan jest taki, że kupie nowe zawiasy, trzy sztuki, sądzę, że to rozwiąże problem, a jakie Wy macie doświadczenia?

Zbliżenie na zużyty zawias metalowej bramy z dodatkowymi wkrętami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21691208
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 570
    Sprawdź czy środkowy zawias nie odpycha drzwi od ościeżnicy.
  • Pomocny post
    #3 21691210
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    Skoro ci wkręty pomogły i po poskręceniu jest okej, to bym złapał spawarką na boku, a wkręty usunął żeby ci już nie wadziły.
  • Pomocny post
    #4 21691232
    m2606
    Poziom 34  
    Ocynk zniszczy. Już lepiej jest odwiercić zawias pod śrubę M5 ze stożkowym łbem i profil ościeżnicy na wylot,dając podkładke i nakkrętkę z drugiej strony. Zawias jest za słaby do wagi drzwi,albo środkowy zawias jest problemem i zamiast ciągnąć,to odpycha.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21691268
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    A skąd masz tą bramę?
    Nawet w "zwykłych" drzwiach w domu daje się dwa zawiasy u góry bliżej siebie bo tam jest większe obciążenie...

Biorąc pod uwagę wykonanie na materiałach po taniości to cudów się od tej bramy nie spodziewaj.

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

Dlaczego dałeś podkładki sprężynujące?
    Jak już to wszędzie dać podkładki z bardziej miękkiego materiału żeby się "wyrobiły" i jednakowo obciążały każdy zawias.
    Ostatecznie dać kółko na końcu jak jest równa podłoga.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21691281
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    m2606 napisał:
    Ocynk zniszczy.

No a krowy przestaną się nieść, a kury dawać mleko. Czy jakoś tak....
  • Pomocny post
    #7 21691557
    m2606
    Poziom 34  
    Oczywiście że nie przestaną,ale po co armaty na komara.Taka śruba (8.8) wytrzymuje na rozciąganie sporo ponad pół tony,więc nie wiem czy spaw jest uzasadniony.
    Najpierw trzeba sprawdzić jaki jest powód,a potem spawać.
    Równie dobrze można rozważać odciągnięcie dolnego zawiasu od słupka,poprzez zrobienie fasolek np.
    Tylko czy jest tyle dystansu na drugim końcu drzwi i czy to cos zmieni jeśli to wina doboru zawiasów.
  • #8 21691878
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Dzięki za wpisy i rady.
    kkknc napisał:
    to bym złapał spawarką na boku, a wkręty usunął żeby ci już nie wadziły.

Mam spawarkę ale za słaby jestem w to, na taką dokładną robotę, nawet mi się myśleć nie chce jakby to wygladało po zsumowaniu moich umiejętności i ocynku.

m2606 napisał:
    odwiercić zawias pod śrubę M5 ze stożkowym łbem i profil ościeżnicy na wylot,dając podkładke i nakkrętkę z drugiej strony

Najpewniej to spróbuje choc musze się temu przyjżeć, bedzie chyba trzeba szlifować łeb bo za bardzo może wystawać, albo kupie śrubę ze stożkiem i zrobię tak jak piszesz. Wcześniej rozwierce otwór w zawiasie.

Marcin125 napisał:
    A skąd masz tą bramę?
    Nawet w "zwykłych" drzwiach w domu daje się dwa zawiasy u góry bliżej siebie bo tam jest większe obciążenie...

Biorąc pod uwagę wykonanie na materiałach po taniości to cudów się od tej bramy nie spodziewaj.

Brama jest z lokalnej firmy, to jest stajnia, poszerzyłem stare drzwi i zrobiłem szeroki wjazd, żeby wozem wjechać bo zburzyłem stodołe, ale kilka razy dziennie się tam chodzi, stąd w końcu się poddała.

Marcin125 napisał:
    Dlaczego dałeś podkładki sprężynujące?

Bo takie akurat miałem, jak mi za pierwszym razem opadła to to dałem dobre podkładki, potem wkręcalem ta srube, ale z dwa miesiące temu pogorszyło sie znowu, na szybko chciałem zrobic, choć juz wtedy mi chodziło po głowie ze trzeba nowy zawias lub cos innego, no i te podkładki tak zostały bo mi się już nie chciało bramy ściagać, teraz trzeba się za to zabrać jak nalezy.
    m2606 napisał:
    odciągnięcie dolnego zawiasu od słupka,poprzez zrobienie fasolek np.

o co chodzi? nie łapie
  • #9 21691919
    m2606
    Poziom 34  
    Załóżmy że to jest dolny zawias. Rozpiłowujesz otwory i przesuwasz zawias jak sama góra nie wystarczy,a jest na tyle miejsca że drzwi zmieszczą się z drugiej strony w ościeżnicę.Zwiększesz tym samym udział środkowego zawiasu w przyciąganiu góry.

Zbliżenie na metalowy zawias z zaznaczonymi śrubami i napisem „POŁOŻYĆ DYSTANS”
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21691951
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3690
    Jak jest zamocowane wypełnienie skrzydła do jego ramiaka? Bo może sam ramiak opadł w ten sposób, że nie trzyma kątów prostych. Tak, jak opada skrzydło w oknie, które trzeba wtedy wyważyć na szybie.
    Zmierz przekątne skrzydeł.
  • #11 21692133
    PchlaW81
    Poziom 31  
    m2606 napisał:
    Rozpiłowujesz otwory i przesuwasz zawias jak sama góra nie wystarczy,a jest na tyle miejsca że drzwi zmieszczą się z drugiej strony w ościeżnicę.Zwiększesz tym samym udział środkowego zawiasu w przyciąganiu góry.

wiesz co byłem przedtem to obejrzeć jeszcze i sobie pomyslalem, przciez moglbym albo dokupic zawias, albo kupic 4 nowe, po co 4? ano jak piszecie, ze o gory powinny byc dwa, to dam u góry jeden pod drugim prawie, a w srodku i na dole kolejne hm?

balonika3 napisał:
    ak jest zamocowane wypełnienie skrzydła do jego ramiaka? Bo może sam ramiak opadł w ten sposób, że nie trzyma kątów prostych

chodzi Ci o to jak w naroznikach sa profile połączone? narożne mocowanie czy wkladane w srodek plastiki na rogach o to Ci chodzi?
  • #12 21692164
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3690
    PchlaW81 napisał:
    chodzi Ci o to jak w naroznikach sa profile połączone?

Nie
    PchlaW81 napisał:
    wkladane w srodek plastiki

O właśnie. Ta blacha, płyta, cokolwiek, co wypełnia skrzydło. Ramiak skrzydła ma być na tym zaparty, albo mieć zastrzał po skosie. Inaczej skrzydło będzie siadać. Zmierz obie przekątne tego skrzydła i wszystko się wyjaśni.

Podsumowanie tematu

✨ Brama gospodarcza używana kilka razy dziennie przez 10 lat zaczęła opadać i wadzić od dołu. Problemem jest prawdopodobnie zmęczenie i odgięcie górnego zawiasu profilowego, który odchyla się od ościeżnicy, co powoduje niedomknięcie skrzydła u góry i brak linii styku między skrzydłami. Próby naprawy obejmowały podkładkę pod bramę oraz dokręcenie dodatkowych wkrętów w górny zawias, co przyniosło krótkotrwałą poprawę. Obecnie planowana jest wymiana wszystkich trzech zawiasów profilowych na nowe, co powinno rozwiązać problem. Wskazano również, by sprawdzić, czy środkowy zawias nie odpycha drzwi od ościeżnicy, co może wpływać na prawidłowe działanie bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA