logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Auto-Temp 369/Xytronic 369 – nowe groty stożkowe nie topią cyny 63/37, złe ustawienie temperatury?

krzysieslaw 16 Wrz 2025 04:27 234 8
REKLAMA
  • #1 21691271
    krzysieslaw
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć. Mam problem z obsługą stacji Auto-Temp 369. Według tego linku Auto-Temp 369 to Xytronic 369, choć na tabliczce znamionowej ani na obudowie napisu Xytronic nigdzie nie znalazłem. Ale wygląd i napisy na obudowie jak w linku. Jest to lutownica z grzałką ceramiczną.
    Lutownica ma zakres nastawy 250–450°C. Była to używka w mojej pracy, z której korzystał były pracownik, z którym nie miałem żadnego kontaktu, aby coś podpytać czy się dowiedzieć.
    Lutownica miała wysłużony grot stożkowy 1,2 mm. Zakupiłem do niej 3 groty – stożkowy 0,8 mm i 1,6 mm oraz płaski 5 mm o kącie 45°.
    Głównie używam grotu 5 mm i sporadycznie wymieniam kondensatory na płytkach sterowników PLC (w zasadzie to moje pierwsze doświadczenia z lutowaniem nie licząc zabaw z lutownicą transformatorową w podstawówce) lub wymieniam mikrostyki w myszkach.
    Z grotem płaskim nie mam dużego problemu - zdaje się funkcjonować prawidłowo w temperaturze 340–370°C (bardziej 370°C, bo to, co dostaję do naprawy ma punkty lutowane cyną bezołowiową). Choć przy naprawach myszek zdarzyło mi się uśmiercić urządzenie, bo odrywały się punkty lutownicze od wysokiej temperatury.
    Problem mam z grotami stożkowymi. Mimo że są nowe, wyraźnie nie chcą dobrze topić cyny (63/37) w podanej powyżej temperaturze (nie mówiąc już o rozpuszczeniu cyny bezołowiowej na płytce).
    Grot 5 mm dobrze działa, ale czasami jest za szeroki i trącam nim inne elementy.
    Nie wiem, czy dla stożkowych grotów powinienem operować na wyższych temperaturach, czy może ta lutownica tak ma?
    Zauważyłem także, że pręt ceramiczny nie dolega do wewnętrznych ścianek grota oraz jest o 2 mm krótszy niż głębokość grotu.
    Jest to moja pierwsza stacja do lutowania i nie wiem, czy ten luz jest właściwy, czy nie.
    Dzięki z góry za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 21691295
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Nie dodajesz cyny ołowiowej i topnika do rozpuszczania cyny bezołowiowej?
  • REKLAMA
  • #3 21691307
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2567
    Cienki grot będzie zminiejszy na końcu niż przy grzałce i szybko będzie stygł. Weller pokazywał wykresy z temperaturą, średnicą i mocą grzałki. Oczywiście ich groty wypadały najlepiej. Nie ma co ukrywać, że pracuje się tymi lutownicami lepiej niż zwykłymi grzałkami. Lutownica 50W, grot cienki i łatwo rozgrzewa większe pola cyny. Lutownica kolbowa 50W ma wyższą temperaturę grota i łatwo nią odparzyć ścieżki. Temperatura 400 stopni to była norma przy Elwiku. Grot szybko czarniał, ale dało się lutować. Ja wolę temperatury ok. 300 stopni dla stopów cyny i ołowiu, bo to daje więcej czasu na lutowanie.
    Topniki są obowiązkowe przy lutowaniu i rozlutowaniu. One rozpuszają tlenki i obniżają temperaturę płynięcia spoiwa lutowniczego.
  • #4 21691424
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1649
    Może pora zostawić stare technologie. Są tanie groty T12 gdzie 75 W grzałki i czujnik temperatury są bardzo blisko końcówki grota w porównaniu do wspominanego Xytronica.
    Lutowanie na 400'C to czyste barbarzyństwo i proszenie się o uszkodzenia laminatu i elementów.

Grotem T12, przy 300-350'C i dobrej cynie bezołowiowej (z topnikiem w środku) nie muszę używać dodatkowych topników, chociaż oczywiście z topnikiem jest jeszcze łatwiej.
  • REKLAMA
  • #5 21691520
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2567
    Zazwyczaj wystarcza podlanie starego punktu nową cyną z topnikiem i ten stary punkt też topnieje. Można użyć samą kalafonię, ale to bardzo brudzi płytki.
  • REKLAMA
  • #6 21691619
    krzysieslaw
    Poziom 8  
    kindlar napisał:
    Nie dodajesz cyny ołowiowej i topnika do rozpuszczania cyny bezołowiowej?

Używam topnika flux RMA7. Plus cyna 63/37 z dodatkiem srebra z topnikiem (LC63Si).
    Staram się mieszać stary punkt lutowniczy z nową cyną, bo cynę bezołowiową nawet z topnikiem przy 370°C ciężko mi zdjąć.
    Stożkowe i tak nie chcą pracować prawidłowo przy 370°C, widać to wyraźnie przy czyszczeniu na mokrej gąbce (słabe syczenie) oraz na tym, że LC63Si też się słabo w tym rozpuszcza.
    Rozumiem, że regulacja temperatury to żart w tej lutownicy i po prostu muszę ustawić zdecydowanie wyżej? Albo dobrać temperatury w zależności od grotów?

Dodano po 4 [minuty]::

CosteC napisał:
    Może pora zostawić stare technologie. Są tanie groty T12 gdzie 75 W grzałki i czujnik temperatury są bardzo blisko końcówki grota w porównaniu do wspominanego Xytronica.
    Lutowanie na 400'C to czyste barbarzyństwo i proszenie się o uszkodzenia laminatu i elementów.

Pytanie tylko, czy problem jest w lutownicy, czy w moich słabych umiejętnościach. Niektóre z PLC wróciły do mnie na ponowną wymianę foliowych kondensatorów i przy kolejnych rozlutowaniach, choć jest dużo łatwiej, widzę, że na niektórych płytkach puściły niektóre pady (odkleiły się). Czyli z jednej strony temperatura jest za wysoka, a z drugiej — oryginalna cyna nie chce puścić.

Widzę, że T12 robią różne firmy. Czy produkty Techreballu będą dobre?
  • #7 21691656
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1649
    krzysieslaw napisał:
    Widzę, że T12 robią różne firmy, czy produkty Techreballu będą dobre?

Oryginalne robi japońska firma Hakko. Czy robi je sama, czy w Chinach - nie wiem. Różne zakupy dostarczały różnej jakości grotów, ale żadne dotąd nie były szczególnie złe. Niektóre przychodziły w opakowaniach Hakko mimo, że w opisie tego nie było...
  • #8 21691657
    1maniekx1
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    A groty tego Xytronica nie pokrywają się czarnym nalotem który nie chce zejść ?
  • #9 21691751
    krzysieslaw
    Poziom 8  
    1maniekx1 napisał:
    A groty tego Xytronica nie pokrywają się czarnym nalotem, który nie chce zejść?

Wszystkie 3 mam od 2019. 5 mm służy mi do teraz, 0,8 mm użyłem kilka razy, ale ponieważ działał słabo, to po oczyszczeniu na gąbce poszedł do szuflady, zaś 1,6 mm nigdy nie był użyty - aż do wczoraj.

5 mm wygląda obecnie tak:
    Auto-Temp 369/Xytronic 369 – nowe groty stożkowe nie topią cyny 63/37, złe ustawienie temperatury?

Myślę o jego wymianie, choć jeszcze działa. Ciemnych plam nie da się już usunąć gąbką z wodą, chociaż myślę, że to efekt wieku i przegrzania.

Ten oryginalny, co dostałem w "spadku", działał trochę jak te obecne stożkowe, czyli słabo. Jednak najwyraźniej to albo winna była stacja, albo moje zdolności.

Czy poza T12 jest jeszcze coś godnego polecenia w miarę przystępnej cenie? Np.: 300 PLN?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada lutownicę Auto-Temp 369, która jest prawdopodobnie modelem Xytronic 369, choć na urządzeniu nie ma takiego oznaczenia. Lutownica ma ceramiczną grzałkę i zakres temperatur od 250 do 450°C. Problem dotyczy nowych grotów stożkowych (0,8 mm i 1,6 mm), które nie topią cyny 63/37, mimo ustawienia temperatury w zakresie 340-370°C, podczas gdy grot płaski 5 mm działa poprawnie. Użytkownik podejrzewa niewłaściwe ustawienie temperatury lub problem z grotami. Dyskusja skupia się na właściwym doborze grotów do lutowania cyny bezołowiowej i ołowiowej, wpływie temperatury na topienie cyny oraz kompatybilności grotów z lutownicą Auto-Temp/Xytronic 369. Wskazano, że groty stożkowe o mniejszej średnicy mogą wymagać wyższej temperatury lub dłuższego czasu nagrzewania, a także zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia stanu grotu i ewentualnej kalibracji temperatury stacji lutowniczej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA