logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Copilot Pro – czy warto płacić 100zł miesięcznie za ograniczone możliwości AI?

16 Wrz 2025 13:32 702 17
REKLAMA
  • #1 21691635
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21691684
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 652
    pimag06500 napisał:
    Telefon na raty - 150
    Abonament - 70
    Inne aplikacje w abonamentach 30-50zł
    i teraz AI

Żadna z tych rzeczy nie jest obowiązkowa do funkcjonowania w dzisiejszym świecie :) Uważasz, że jest inaczej?

pimag06500 napisał:
    I jeszcze jedno: jak sobie radzicie z życiem online mając nasze narodowe 5-10-15 Mb/s w abonamentach z 5G PASS albo 5G bardziej ??

U mnie działa, że tak się wyrażę. 120 Mbit pobierania mi w zupełności wystarcza.
  • REKLAMA
  • #3 21691738
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21691786
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 5985
    Pytanie, czy jakoś zyskujesz czasu czy pieniędzy, korzystając z Copilot? Jeśli nie, to nie warto.
    Na pewno nie nadaje się do jakichś poszukiwań części samochodowych. W ogóle w dokumentacji technicznej jest słaby.
    Jak nic nie zyskujesz i się tylko denerwujesz, to zakup mleka, będzie dla Ciebie bardziej opłacalny.

Poza tym lepsza subskrypcja ChatGPT GPT-5 lub Claude.
  • #5 21692636
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21694052
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21694663
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6026
    pimag06500 napisał:
    Tak Ci się tylko wydaje. Mleko bez aplikacji 3,45 zł, a z aplikacją już 2,65 zł. Taxi z ulicy za 4,50 zł/km, a ta z aplikacji 2,00 zł/km. Doładowanie telefonu przez aplikację (i konto) daje 10 GB więcej aniżeli te drapane z kiosku. I można tak bez końca wymieniać, np. często na Orlenie tankuję diesla za 5,79 zł oczywiście z aplikacją, a bez niej 5,99–6,10 zł w zależności od kierunku wiatru. Przy około 105 l jest już jakby z deka 20 zł w kieszeni.
    Dostajesz rekompensatę, za to że ktoś może analizować każdy aspekt tego, jak kupujesz, gdzie kupujesz, kiedy kupujesz, na jakie promocje się skusisz i kiedy kupisz więcej niż planowałeś. Nie ma nic za darmo, jeden powie że się opłaca, bo oceni tylko niektóre aspekty, inny popatrzy na całość i powie że mu się nie opłaca.
  • REKLAMA
  • #8 21695306
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 21695318
    hindoos
    Poziom 36  
    pimag06500 napisał:
    Mi chodziło tylko o to, że obecna forma AI nie nadaje się do oficjalnej pracy i to za darmo.

Mi pomaga, pracuję efektywniej, przerzucam na nią "małpią robotę" która pochłonęłaby długie godziny mojego czasu. Oczywiście, trzeba wyniki kontrolować tak jak się kontroluje pracę ludzkiego asystenta - jak zlecasz mu coś ważnego, to sprawdzasz (w przypadku AI np. źródła z których korzystał opracowując jakiś temat). Ale do wielu rzeczy jak np. generowanie danych, sprawdza się wyśmienicie.

Więc może AI w obecnej formie to po prostu nie jest coś dla Ciebie.
  • #10 21695400
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6026
    hindoos napisał:
    Mi pomaga, pracuję efektywniej, przerzucam na nią "małpią robotę" która pochłonęłaby długie godziny mojego czasu. Oczywiście, trzeba wyniki kontrolować tak jak się kontroluje pracę ludzkiego asystenta - jak zlecasz mu coś ważnego, to sprawdzasz (w przypadku AI np. źródła z których korzystał opracowując jakiś temat).
    Możesz podać coś więcej o tej robocie, chciał bym wiedzieć jakie stopień trudności, tej "małpiej" roboty ludzie ogarniają przy pomocy AI.
    pimag06500 napisał:
    Produkt upośledzony, a już zarabia pieniądze. Po kilku tygodniach obcowania z AI, człowiek zmuszony jest zrezygnować.

W XX wieku mówiło się że najwięcej czasu "traci" się na dopracowanie produktu, teraz każdy wypuszcza produkty niedopracowane, poprawi się w następnej iteracji a klient za produkt zapłaci już dziś. To samo masz z hardware jak i software.
  • #11 21695425
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21695442
    hindoos
    Poziom 36  
    jarek_lnx napisał:
    chciał bym wiedzieć jakie stopień trudności, tej "małpiej" roboty ludzie ogarniają przy pomocy AI.

Proszę bardzo.

1. Potrzebuję danych testowych do aplikacji która normalnie będzie łączyła się z docelowym serwerem, a teraz potrzebuję jej do testów integracyjnych. Wrzucam do AI gotowy plik CSV i mówię jej, żeby przygotowała skrypt w takiej i takiej technologii gotowy do uruchomienia na serwerze. Całość na bazie wyniku jest przygotowana w 10 sekund. Kopiuj-wklej, odpalam, jedna drobna korekta i już. W 10 minut mam gotowy skrypt który sprawił, że nie musiałem ręcznie przeklepywać całego rozbudowanego pliku CSV, AI zrobił to za mnie. I sparametryzował wg. moich wytycznych.

2. Research odnośnie tego jakie biblioteki Nuget nadadzą się najlepiej do zadania X. AI przejrzy co jest dostępne, sprawdzi popularność, poczyta komentarze użytkowników i dokumentacje i zasugeruje najlepsze rozwiązania.

3. Szybkie przeszukiwanie dokumentacji. Zamiast sprawdzać czy dana klasa oferuje funkcjonalność o którą mi chodzi, mogę zapytać AI. Na podstawie oficjalnej dokumentacji, stron na Stackoverflow i forów udzieli odpowiedzi.

4. Szybkie generowanie prostych metod w kodzie. Świetnie się sprawdza zwłaszcza w języku w którym nie mam dużego doświadczenia, jak Java. Mówię co jest na wejściu, co ma się stać z danymi, czego oczekuję na wyjściu, co w ramach warunków brzegowych. I dostaję gotową metodę.

Skomplikowane, złożone i koncepcyjne zagadnienia? AI leży. "Małpia robota" j.w - jest świetny.
  • #13 21695542
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21695549
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21695565
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21695577
    hindoos
    Poziom 36  
    pimag06500 napisał:
    Ludzki Świat IT się posypie

To jest nieuchronna ewolucja :) To tak jakby narzekać, że nie programuje się na kartach perforowanych tylko pisze kod w assemblerze. Wiesz ile osób straciło przez to pracę? Nagle jeden programista wykonywał pracę 10, obliczenia można było uruchomić szybko i bezkosztowo.
    Ale hola hola, co to? Język C? Nie trzeba znać architektury procesora? Można kompilować programy? Przecież to oznacza zwolnienia! Tylu programistów assemblera którzy mieli świetną wiedzę o rejestrach procesora z którym pracowali, patrząc na kod binarny widzieli komendy, nagle mogą być zastąpieni przez jednego pryszczatego młodzieńca który pisze w C. O nie! Języki wyższego poziomu?! To już upadek IT, przecież to wymaga takich zasobów, jakiś .NET Framework, no to apka kalkulatora wymaga 300MB bibliotek? ABSURD! Zaraz, czy to oprogramowanie które podpowiada fragmenty kodu? A co jeśli podpowie źle? Generuje gotowe fragmenty, przecież programista nie ma żadnej kontroli, to doprowadzi do wielkich problemów. No-code? Czyli co, analityk biznesowy wystarczy żeby zaprogramować gotową aplikację którą musiałoby pisać 200 developerów? To jest koniec dla branży IT, zwolnienia! Zaraz, a to AI? Samo myśli, wystarczy opisać problem, nie trzeba się znać? Zwolni nas wszystkich na bruk?

... i ta sama historia od 50 lat ;) A branża istnieje i ma się dobrze. Być może kiedyś zniknie. Tego nie wiemy. Czy to źle, że ludzkość pozbywa się zbędnych zawodów - a raczej nie tyle pozbywa, co sprawia, że stają się niszowe? Moim zdaniem to jest cena postępu. A to, że kowal nie podkuwa już koni pociągowych tylko kuje ozdobne płoty to jest właśnie kwestia naszej technologicznej ewolucji.

Nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Ja nie czuję się zagrożony. A jak wylecę z IT (bo to stanie się na pewno, każdy programista ma "termin przydatności do spożycia" kiedy jeszcze może szybko chłonąć wiedzę) to jest jeszcze wiele innych branż gdzie można się odnaleźć. I polecam takie branże mieć w gotowości, niezależnie czym się zajmujecie w życiu.
  • #17 21701099
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21701176
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 5985
    pimag06500 napisał:
    Wasz Copilot też po chwili nie pamięta, o czym dosłownie pół godziny temu rozmawiał?

Jeśli nową konwersację otwieram, to nie pamieta.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasadności płacenia 100 zł miesięcznie za subskrypcję Copilot Pro, która według uczestników ma ograniczone i często błędne możliwości, zwłaszcza w kontekście poszukiwania części samochodowych i analizy dokumentacji technicznej. Copilot bywa krytykowany za nieaktualne dane, brak weryfikacji źródeł oraz problemy z pamięcią konwersacji. Użytkownicy wskazują, że AI generuje nieprecyzyjne instrukcje montażowe, co prowadzi do kosztownych błędów i strat czasu. Alternatywnie polecane są subskrypcje innych AI, takich jak ChatGPT GPT-5 czy Claude, oraz korzystanie ze specjalistycznych forów i oryginalnej dokumentacji producentów. W dyskusji pojawia się też temat rosnącej komercjalizacji AI i jej wpływu na rynek pracy, a także przykłady praktycznego wykorzystania AI do automatyzacji zadań programistycznych, takich jak generowanie skryptów, research bibliotek czy dokumentacja kodu. Wspomniano także o GalaxyAI na Samsungu S25 jako przykładie użytecznej funkcji tłumaczenia rozmów na żywo. Podkreślono, że obecna forma AI wymaga kontroli wyników i nie jest jeszcze gotowa do pełnej samodzielnej pracy, a jej rozwój może prowadzić do znaczących zmian na rynku pracy w najbliższych latach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA