logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy sztuczna inteligencja wpływa na nasze decyzje i życie codzienne?

hubert2508 17 Paź 2024 03:41 1911 67
  • #1 21266112
    hubert2508
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Zastanawialeś się nad praca jako sztuczna inteligencja ?
    Jesteś,my kreujemy samych siebie.
    Temat rozległy.
    Czy sztuczna inteligencja nas dotyka "sugeruje"?
    Zapraszam do tematu.
    Budowa APP.
    Pozdrawiam Hubert Kisinski.
  • #2 21266128
    zlychnet
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Oczywiście, że wpływa bezpośrednio na większość z nas. Działanie sztucznej inteligencji jest ukryte pod nazwami wielkich i mniejszych korporacji. Kilka lat temu czytałem szacunki, że co dwunasty pracownik w USA bezpośrednio zależy od AI. Na przykład w Amazonie to większość decyzji opiera się na wynikach szeroko rozumianej AI. Nawet to, czy za często do kibla dany pracownik chodzi. Kiedy przeciętny człowiek myśli o sztucznej inteligencji, to ma złudne przekonanie, że ta pomoże mu w pracy i w życiu, czyniąc je wygodniejszymi i lżejszymi. Jak pokazuje przykład Amazona, jest odwrotnie. Albo weźmy jako temat system punktowania obywateli w Chinach.

Co ciekawe, wczoraj mijałem w ZG na chodniku robota dostarczającego jedzenie. Coś jak samojezdna walizka z anteną cb ze stylizowaną robocią gębą. I tak się zastanawiałem, czy to był autonomiczny, czy miał operatora?
  • #3 21266314
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    AI to kolejna ściema marketingowa a było tego trochę do tej pory...
  • #4 21268805
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    hubert2508 napisał:
    Zastanawialeś się nad praca jako sztuczna inteligencja ?
    Jesteś,my kreujemy samych siebie.
    Temat rozległy.
    Zapraszam do tematu.
    Budowa APP.
    Pozdrawiam Hubert Kisinski.

Miałeś jakieś objawienie? Bo wygląda mistycznie ...
  • #5 21268834
    hubert2508
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Chris_W napisał:

miales doczynienia z wysoko rozwinieta sztuczna inteligecja?

Albo masz a nawet niewiesz?

Tylko jedna sprawa, kazdy mysli ze to maszyna "cyborg" fizyczny robot

a tu nic z tego bo ona jest w sieci.
    AI kieruje zachwaniem twojej czesci podswiadomej a co zatym idzie ...

Dodano po 3 [minuty]:

Marcin125 napisał:
    AI to kolejna ściema marketingowa a było tego trochę do tej pory...

To co napisaliście w moim rozumieniu to po prostu fakenevs
  • #6 21268837
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    AI to bańka spekulacyjna jak np: "Bańka internetowa"

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ba%C5%84ka_internetowa

Teraz się pompuje:
    "Rynek sprzętu i oprogramowania związanego ze sztuczną inteligencją będzie rósł 40-55 proc. rocznie i osiągnie wartość 780-990 mld USD w 2027 roku - podała firma doradcza Bain & Company w komunikacie prasowym."
  • #7 21268906
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3325
    Dokładnie teraz się zrobił moda na AI i wszystkie działy marketingowe wpychają slogany AI gdzie się da. W efekcie podaż AI nie nadąży za popytem i tanie rozwiązania AI będą szkodzić zamiast pomagać. No ale na pudełku można będzie napisać wspiera AI. Sprzęt do obsługi AI jest z roku na rok coraz lepszy. Tylko żeby AI działało sprawnie potrzebuje danych. I to nie byle jakich danych a przesianych. AI już nieraz pokazało że jak zasilili się je kiepskimi danymi to wynik będzie jeszcze gorszy. Tak samo jak warunki będą źle określone AI może znaleźć rozwiązanie najprostsze ale nie koniecznie takie jak my chcemy. Ostatnio był artykuł jak AI próbowało ingerować w warunki bo nie mogło ich spełnić. Miało wykonać zadanie w określonym czasie gdy nie było próbowało ten czas samo (AI) zwiększyć. To tylko pokazuje zagrożenie. A jeszcze do tego dodać coraz bardziej powszechną polityczną poprawność , AI może stanowić poważne zagrożenie. Tak samo wiele chat botów został wyłączonych bo internauci nauczyli je "brzydkich" rzeczy. Tak samo obejść filtr przez serię logicznych pytań i odpowiedzi. Nawet było takie badanie naukowe nad AI czy filtry które zabraniały pewnych akcji można obejść. W 99% badaczom udawało się obejść te blokady przez serię pytań i pomęczenie trochę AI. Nieraz wymagało to dni ale udawało się.
  • #8 21269116
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21269809
    zlychnet
    Poziom 9  
    Ja dopiszę jeszcze, że zamiast sztucznej inteligencji bardziej na nas wszystkich oddziałuje realny debilizm.
  • #10 21269926
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1721
    hubert2508 napisał:
    AI kieruje zachwaniem twojej czesci podswiadomej a co zatym idzie ...

Jeśli coś wiesz, to podpowiedz proszę, bo ja nie zauważyłem, żeby EjAj kierowała moją podświadomością:
    - w sklepie podczas robienia codziennych zakupów (reklam nie oglądam),
    - w pracy, podczas obsługi maszyny niepodłączonej do internetu,
    - na placu zabaw lub boisku podczas grania w piłkę lub zabawy z dziećmi,
    - w codziennych rozmowach z kolegami z pracy, członkami rodziny, znajomymi i sąsiadami.

A wiesz dlaczego nie zauważyłem?
    Bo nie egzystuję z nosem w smartfonie od rana do wieczora, jak 70% społeczeństwa (w tym pewnie i ty, skoro tyle o EjAj wiesz).

Pozdrawiam tych, co żyją realnym, a nie wirtualnym życiem. 😉
  • #11 21270152
    zlychnet
    Poziom 9  
    >>21269926 Właśnie się przyznałeś do błędu poznawczego. Działa na ciebie bezpośrednio. Co najwyżej tego nie dostrzegasz, myśląc, że dotyczy to tylko innych, ale nie ciebie, bo w twoim postrzeganiu świata jesteś wyjątkowy. Działa też na twoich znajomych, z którymi rozmawiasz, a więc pośrednio poprzez innych też na ciebie. To, co napisałeś to stwierdzenie równie prawdziwe , co na przykład stwierdzenie, że podatków nie płacisz, bo działasz w szarej strefie.
  • #12 21270300
    clubber84
    Poziom 39  
    zlychnet napisał:
    Działa na ciebie bezpośrednio.

Napisz, w jaki sposób?
    Chętnie się dowiem, skoro widzę, że wiesz więcej ode mnie.
  • #13 21270386
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 238
    hubert2508 napisał:
    miales doczynienia z wysoko rozwinieta sztuczna inteligecja?

Albo masz a nawet niewiesz?

Widać, że autor kompletnie nie potrafi korzystać ze sztucznej inteligencji. Być może miał jakiś sen/wizję i dlatego napisał temat.

W każdej wypowiedzi błąd za błędem, gdzie dziecko w podstawówce bez wspomagania AI wie jak poprawnie pisać.
  • #14 21270478
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 261
    hubert2508 napisał:

Zaintrygowało mnie to bardzo a zarazem zaniepokoiło !

Udałem się do kuchni:
    Gadam i gadam do kuchenki Amica a ona milczy....
    Kilka tekstów do ekspresu do kawy, hmm cisza...
    Spojrzałem na miskę kota, no dałem spokój bo ona to raczej po kociemu to i tak nie zrozumię.

Idę do łazienki:
    Pralka milczy...
    Wypasiona suszarka do włosów, olałem za głośna to i tak się nie dogadamy.

Salon:
    Dzieciak katuje TV, pytam czy TV coś gadał do niego albo może była głębsza konwersacja. Ze wzroku dziecka odczytuję "Tata psychopata - Świat wg. Bundych".

Czuję, że to jakaś porażka, chciałem gadać z autem ale ono do mnie nie gadam w PL .

Totalna porażka...
    Patrzę na Smarkfona ale jakoś nie lubię tego brać do ręki a nie mówiąc już o rozmowie.

Zerkam na UPS, no ale o czym on może mi opowiedzieć ?

Pomocy ! Chcę pogadać z jakimś AI ! Muszę omówić bardzo ważny problem ! Złamał mi się paznokieć, co robić, jakieś porady krok po kroku.
  • #15 21270975
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6067
    Zwierzak_PAH napisał:
    Pomocy ! Chcę pogadać z jakimś AI ! Muszę omówić bardzo ważny problem ! Złamał mi się paznokieć, co robić, jakieś porady krok po kroku.

To nie na tym forum.
    Polecam: https://chatgpt.com/
  • #16 21271084
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Chris_W napisał:

Z tym to trzeba ostrożnie :)

Way of the Future (WOTF) (2017) - postrzegane jako pierwsza próba tworzenia religii wokół AI.
    Transhumanizm
    Technoreligie i techno-gnostycyzm
    Symulacjonizm

Obrazisz wyznawców krzemu i złośliwa lodówka przytrzaśnie rączkę albo inny organ. :P
  • #17 21271227
    Chris_W
    Poziom 39  
    Zwierzak_PAH napisał:
    Chris_W napisał:

Z tym to trzeba ostrożnie :)

Way of the Future (WOTF) (2017) - postrzegane jako pierwsza próba tworzenia religii wokół AI.
    Transhumanizm
    Technoreligie i techno-gnostycyzm
    Symulacjonizm

Obrazisz wyznawców krzemu i złośliwa lodówka przytrzaśnie rączkę albo inny organ. :P

Nikogo nie chcę obrazić ;) chodzi o tekst pisany bez ładu i składu - tak mówią (i piszą) osoby które coś wzięły na lepsze myślenie, ale jednocześnie siadła im składnia wypowiedzi - najczęściej są to szamani Arapahów, ale też różne inne wyrocznie a nawet cyganki od wróżenia. Faktem jest, że żadne z w/w pojęcia nie ma o przyszłości, ale potrafią zrobić wokoł tego niezłą ceremonię mistyczną.
  • #18 21271244
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7784
    Spokojnie Panowie!

Sam korzytam czasem z ChatGPT, ale tylko gdy mam problemy z programowaniem. Do spraw "życiowych" jeszcze nie urósł. Czasami jego podpowiedzi efektują zmianą mojego podejścia sprzętowego.
  • #19 21271306
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Witam, wczoraj wieczorem poszedlem do piwnicy i jakos 'odwrotnie' trzymalem latarke z niewyspania i 'cos nacisnalem,' zamiast przelacznika 'swiatla' : latarka zaczela 'szumiec - wlaczyl sie program radiowy', o malo jej nie wypuscilem z rak...!?
    No doslownie - 'zaniemowilem na 2 sekundy', nie spodziewajac sie 'ataku AI'/ ze strony zwyklej latarki - wysylkowej zreszta, dodawanej do 'produktu z reklamy'...
    Pozdrawiam.
  • #20 21272290
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    zlychnet napisał:
    >>21269926 Właśnie się przyznałeś do błędu poznawczego. Działa na ciebie bezpośrednio. Co najwyżej tego nie dostrzegasz, myśląc, że dotyczy to tylko innych, ale nie ciebie, bo w twoim postrzeganiu świata jesteś wyjątkowy. Działa też na twoich znajomych, z którymi rozmawiasz, a więc pośrednio poprzez innych też na ciebie. To, co napisałeś to stwierdzenie równie prawdziwe , co na przykład stwierdzenie, że podatków nie płacisz, bo działasz w szarej strefie.

Dokładnie dajesz dowód na popełnianie tego samego błędu.
    Skąd wiesz, że twoje informacje nie są zmanipulowane, błędne, a robisz dokładnie to, czego się od ciebie oczekuje i nie wyciągasz błędnych wniosków?

Podważając lub negując cudze stanowisko, tylko dlatego, że jest odmienne, wykazujesz oznaki fanatyzmu i ograniczenia intelektualnego.

Póki co, "sztuczna inteligencja" to prymitywne algorytmy, które raczkują w temacie samouczenia się na podstawie wprowadzonych danych.
    Jest świetna w wyszukiwaniu powtarzających się wzorców i ich reprodukowaniu.
    Nie myśli, nie planuje, nie rozumie kontekstu. Na razie jest po prostu kiepskim narzędziem, którego nowością zachłysnął się świat techniki.
    I to nie jest pierwszy raz, kiedy coś takiego się dzieje.
    Kiedy odkryto prąd elektryczny, przypisywano mu nierealne zastosowania.
    Kiedy opracowano technikę jądrową, postulowano, że będziemy nią napędzać wszystko.
    Kiedy wykonano pierwsze loty kosmiczne, prognozowano, że wkrótce każdy będzie latał w kosmos własną rakietą - przez analogię rozwoju do lotnictwa czy motoryzacji.
    Teraz mamy to samo zjawisko. Osoby, które nie bardzo rozumieją zagadnienie, mitologizują zastosowania nowego narzędzia. Tymczasem nie znanymi ani wszystkich jego możliwości, ani ograniczeń, choć te w pewnym stopniu muszą wynikać z ograniczeń techniki komputerowej.
    Ekstrapolujemy nasze własne mity, z ery przed powstaniem SI, kiedy już chcieliśmy coś takiego stworzyć i wymyślano "myślące maszyny" na potrzeby fantasy i SF.

Tymczasem mamy typowe programy, zdolne jedynie do przeglądania baz danych i wyszukiwania wzorców. Właściwie wykorzystane mogą być przydatne, ale nie są to jeszcze (i długo nie będą) w pełni prawdziwe "SI". W zasadzie to coś, co możemy nazwać dopiero "pre-SI". I wcale nie jest powiedzenie, że chcemy uzyskać "prawdziwe SI". Raczej zależy nam na wyspecjalizowanych pomocnikach, o bardzo ograniczonej autonomii.

Już wiadomo, że zbyt swobodnie działające "SI" niespecjalnie różnią się od ludzi i danych jakimi się je nakarmi. A nakarmić można je tylko danymi generowanymi przez ludzi.
    Inaczej niczego, te samouczące się algorytmy się nie nauczą.
    A tego czego się uczą, skłania je do takich samych przywar jakie mają ludzie - ksenofobia, rasizm, lenistwo, ułatwianie sobie pracy, zachowywanie pozorów bez realnych wyników itd.

I póki co, działanie tych aplikacji sprowadza się głównie do działania w sieci.
    Na tzw. "big data". Zatem, im więcej w sieci przesiadujesz, im więcej z niej korzystasz, tym bardziej karmisz algorytmy AI danymi o sobie i tym bardziej pozwalasz się kierować. Dajesz sobie podsuwać spersonalizowane treści o ukierunkowanej zawartości.

O osobie, która nie spędza w sieci dużo czasu, nie ma konta na mediach społecznościowych, nie czerpie informacji tylko z ograniczonej liczby źródeł - algorytmy AI nie mają czego się dowiedzieć i nie mają jak wpływać na jej życie.
  • #21 21272487
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Dla mnie AI pełni rolę bardziej zaawansowanej wyszukiwarki.
    Taki google gdzie można zadać bardziej pokrętne pytanie.

Lubię w taki sposób wykorzystywać ChatGPT bo nie otrzymuję bełkotu reklam, nie przydatnych linków itp.

Ot takie dziecko kalkulatora i encyklopedii które potrafi szybciej znaleźć coś w zasobach netu niż ja.
    A zaletą tego jest to, że pozbiera mi informacje w jednym miejscu.

Natomiast urządzenia z napisami AI traktuję tak samo jak napis Smart czy w poprzednich dziesięcioleciach opisy cudownych funkcji na boomboxach.
  • #22 21272671
    gulson
    Administrator Systemowy
    https://www.facebook.com/share/p/LDKZMWUEDX3DAZ9v/
    https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/off-ra...calosci-tworzone-przez-sztuczna-inteligencje/

Grubo i szybko to idzie, już kilka osób będzie siedzieć na kanapie i oglądać netflix, bo co innego robić, jak roboty nie będzie.
    Czyżby UBI w następnej kolejności? No bo co zrobią z tymi ludźmi? Mają wyjść na ulicę?
  • #23 21272687
    sigwa18
    Poziom 43  
    Świat się zmienia i zmieniał będzie. Na naszych oczach wyginęły zawody. Zdun, krawiec ,zegarmistrz ,szewc itp . Pozostali nieliczni z tych profesji. I tak będzie gdy AI wejdzie będziemy mieli kolejną rewolucję przemysłową. Telewizja i Radio w dobie Internetu też pomalutku ginie. Młodzi już wolą youtuba ,tiktoka, spotyfiy, Netflixa i itp. Na pewno teraz będzie gorzej bo twórców zastąpi zalew gó...a generowanego masowo przez AI. A że ludzie to będą oglądać/słuchać jest pewne. Bo oglądali "trudne sprawy" i inne tego typu tanie dramy. A obecnym show biznesie liczy się tylko stosunek zysków do nakładów. Trudniej będzie znaleźć coś wartościowego. Już teraz jest masa artykułów w Internecie obwarowanych reklamami a i tak wartość ich jest słaba. Pytanie jak na tym tle wypadnie AI.
  • #24 21272689
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ale chyba nie było takiej sytuacji, aby tak szybko i w tak szerokim zakresie AI zastępowało ludzi? Chyba maszyna parowa wolniej zastępowała ludzi.
    Ja rozumiem coś tam skorygować pisownię, napisać pisemko, coś wyjaśnić, ale może nie od razu prezenterów ani dziennikarzy?
    Bo jeśli tak będzie postępować, to ostanie się jeden najstarszy zawód świata.
  • #25 21272693
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1681
    Znacznie bardziej wpływa na mnie naturalna głupota współplemieńców.

sigwa18 napisał:
    Na naszych oczach wyginęły zawody. Zdun, krawiec ,zegarmistrz ,szewc itp . Pozostali nieliczni z tych profesji.
    I doskonale na tym zarabiają. Kolega robi buty na miarę. Narzeka tylko na brak czasu, bo klientów dużo.
    W rodzinie mam zduna. Śpi na kasie.
    Zegarmistrzowie też mają się dobrze. Oczywiście tacy, którzy potrafią coś więcej niż wymienić bateryjkę czy skrócić bransoletę.
    M
  • #26 21272697
    clubber84
    Poziom 39  
    gulson napisał:
    ostanie się jeden najstarszy zawód świata.

Hydraulik, żeby tam, gdzie trzeba była zawsze woda.
  • #27 21272707
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7784
    clubber84 napisał:
    Hydraulik

Czy ja wiem... :D
  • #28 21272722
    sigwa18
    Poziom 43  
    No zawsze jest tak że okres hossy i bessy. Aktualnie był boom na PV i każdy kto umiał na dach wleźć był "ekspertem". Teraz pompy ciepła ,choć już najlepszy okres mają za sobą. W okresie spadku zostają tylko najlepsi którzy robili dobrze i za rozsądną cenę. AI zastąpi proste czynności nie wymagające wysokich kwalifikacji czy też proste żmudne czynności. Sztuczna inteligencja zawsze będzie sztuczna i ludzie będą szukać prawdziwej żywej. Dwa od kogoś z czegoś musi się nauczyć jak robić.
  • #29 21272725
    gulson
    Administrator Systemowy
    Problem w tym, że AI zastępuje coraz bardziej twórcze i artystyczne rzeczy (generowanie obrazów, unikalnych tekstów, dźwięków, generowanie pomysłów, pisanie kodu programistycznego), a nie ma komu pozmywać podłogi. Żeby się nie okazało, że zostanie nam jednak to zmywanie.
  • #30 21272746
    Chris_W
    Poziom 39  
    gulson napisał:

Bo jeśli tak będzie postępować, to ostanie się jeden najstarszy zawód świata.

NIE!
    To będzie jeden z pierwszych zawodów które zastąpią roboty (na razie bez AI).
    Na razie rewolucja odbywa się w Azji ale trafi do Europy i szacuje się że do 2050 będzie więcej kontaktów z robotami niż z biologicznymi formami ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu sztucznej inteligencji (AI) na codzienne życie i decyzje ludzi. Uczestnicy wskazują, że AI jest obecna w wielu sektorach, m.in. w korporacjach takich jak Amazon, gdzie wspiera podejmowanie decyzji, a także w systemach punktowania obywateli w Chinach. AI jest często krytykowana jako narzędzie marketingowe i bańka spekulacyjna, a jej obecne implementacje to głównie algorytmy uczące się na podstawie danych, które mogą być niepełne lub błędne, co prowadzi do generowania nieprecyzyjnych wyników i tzw. "halucynacji". Wskazuje się na ryzyko nadużyć, manipulacji i problemów etycznych związanych z AI, zwłaszcza w kontekście politycznej poprawności i automatyzacji pracy. AI jest porównywana do zaawansowanej wyszukiwarki lub narzędzia do syntezy informacji, ale nie posiada pełnej autonomii ani świadomości. W dyskusji pojawia się temat zastępowania zawodów przez AI i roboty, co wywołuje obawy o przyszłość rynku pracy i konieczność adaptacji. Przykłady zastosowań AI w medycynie, zwłaszcza w okulistyce (np. refraktometr, badanie OCT), pokazują, że AI funkcjonuje od dekad, choć bez medialnego rozgłosu. Uczestnicy podkreślają, że AI nie jest istotą żywą, nie ma emocji ani pragnień, a jej rozwój jest kontrolowany przez twórców. Wskazuje się również na potrzebę krytycznego podejścia do informacji generowanych przez AI oraz na fakt, że obecne systemy wymagają nadzoru i nie są w pełni autonomiczne. Dyskusja porusza także kwestie społeczne, takie jak wpływ AI na kulturę, media i edukację oraz potencjalne zagrożenia związane z automatyzacją i utratą miejsc pracy.
REKLAMA