logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AI, Nvidia, kasa misiu kasa - czy to wielka sciema i zmowa?

max-bit 21 Sty 2025 09:14 1710 49
  • #1 21402703
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 851
    Żyjemy w świecie, w którym nie tylko nic nie jest jasne, ba, to, co mówi przekazior (dziś media, internet itd.), to na ogół wielka ściema.

No ale co bym wziął na widelec? Ano, jakże dziś słynne AI.

Dlaczego mi to wania wielką ściema? Przypatrzmy się firmom produkującym układy do tego, jakże słynnego AI. To głównie dziś Nvidia. Jak się przypatrzeć jej historii, to mamy epokę, gdzie była to firma sprzedająca głównie (albo tylko) karty graficzne dla graczy i tak to gdzieś funkcjonowało do końca lat 2010. Jest to okres 1997-2010. Później pojawiło się kopanie kryptowalut i rynek znacząco zaczął się zmieniać. Dużo kart szło na koparki. Interes szedł, ceny poszły w górę, interes się spinał. Jednak kopanie chyba się już skończyło. Od ok. 3-5 lat mamy nową mądrość etapu: wciskanie układów GPU do "liczenia" AI. No tu jest interes przeraźliwy, bo to, co kiedyś graczowi szło opchnąć za góra 10-15 tys. (i to raczej w niewielkiej ilości), to dziś ten sam "chip" można jako akcelerator AI opchnąć za 30-40 tys. dolarów. Przebicie przeraźliwe. A jak podbić ryneczek jeszcze? I cenę? Ano, zrobić sztuczne ograniczenia, porobić jakieś kraje, które lubimy, nie lubimy, ceny zaraz poszybują, no bo przecież to towar reglamentowany.

Kasa leci, frajerzy płacą i liczą, nie wiadomo co, ale liczą. A to całe AI, czy komuś potrzebne? O to jest bardzo dobre pytanie. Chętnie bym też poznał coś, co to AI SAMO faktycznie wymyśliło, poza głupimi odpowiedziami i takimi samymi obrazkami.

Przypadkiem Nvidia wspaniale rośnie, no ale co się dziwić, jeśli na karcie, którą kiedyś opchalibyśmy za powiedzmy 15 tys. PLN, dziś opchniemy ją za 10 x tyle. To jest to wspaniały interes.

Tak, temat kontrowersyjny, ale co tam, warto się zastanowić nad możliwościami alternatywnymi.
  • #2 21402936
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1960
    Tak, wyrolujmy tych cwaniaków i nie budujmy AI. Nie kupujmy ich procesorów za chwilę na pewno przyjdą do nas na kolanach.
    To sarkazm oczywiście gdybyś nie zajarzył.
  • #3 21402969
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    Wspaniała teoria spiskowa, chętnie zobaczę jak się rozwinie :)
    Może AI też włączy się w dyskusję ?
  • #4 21403025
    max-bit
    Poziom 34  
    Oczywiście to moja teoria, ale jakoś nie słyszałem aby to słynne AI coś mądrego zrobiło (chętnie bym TU poznał przykłady)
    Że za pomocą AI rozwiązano ten a ten problem np naukowy taki czy inny.
    Jeśli ktoś posiada taką wiedzę proszę o wpisy plus linki z art. to potwierdzającymi.

Lampa żarzyła mi się od jakiegoś czasu. Ale ostatnie "limity" wzbudziły coraz większe podejrzenia i ten sprytny schemat.
    Nie damy wam modułów bo to tamto. Oczywiście wszystko fajnie "zakamuflowane" no bo przecież możecie być mądrzejsi od nas.

Może tez dlatego że pamiętam czasy PRL gdzie niczego nie było i jak coś było limitowane to wiadomo czym to skutkowało ceny szły w górę. Na niezdrowej zasadnie "bo nie ma".
  • #5 21403202
    stomat
    Poziom 39  
    Więc uważasz że sztuczna inteligencja jest bezużyteczna a została wymyślona dla zwiększenia popytu i ceny na procesory tak? I dlatego ich sprzedaż jest ograniczana tak? Naprawdę nie widzisz że to nie trzyma się kupy?
  • #6 21403292
    max-bit
    Poziom 34  
    TAK.
    Czuję tu podstęp.
    Ja nie mówię ze to pewnik to tylko moje zdanie.

Ale są ku temu podstawy.
    Wystarczy troszkę pomyśleć i połączyć kropki.
    Jak pisałem cofając się w czasie kopanie KW. Jak zwiększyło ceny GPU.
    I jak dziś GPU jest sprzedawane ile kosztują jednostki "obliczeniowe" dla owego AI?
    Jeśli tą samą jednostkę co kiedyś sprzedaliśmy za 20000 PLN można sprzedać prawie za 6-7 razy więcej?
    W dodatku jak nakręcić popyt?

I jak najbardziej rozumiem użycie GPU do obliczeń numerycznych typu symulacje w tej czy innej dziedzinie.

Jak napisałem wcześniej chcę poznać co całe to AI wymyśliło bo dla mnie AI to nie tylko zdolność głupiego odpowiadania na przesortowaną wiedzy tylko za inteligencję rozumiem kreowanie wiedzy a nie jej tylko sortowanie (a to dziś robi to AI) tylko sortuje wiedzę ale jej nie tworzy.
    Jak np to AI rozwiąże jakiś realny problem to chętnie o tym usłyszę.

Np AI rozwiąże jakiś do dziś nie rozwiązany problem matematyczny, fizyczny.
    A przecież to takie proste wystarczy ją nakarmić aktualną widzą matematyczną /fizyczną i przy tak olbrzymiej mocy obliczeniowej powinna nie jeden problem matematyczny w trymiga??

Jeśli tak się stanie (realnie) to walnę się w pierś i odszczekam ...

I jeszcze dziś każdy (KAŻDY) może se zbudować w domu za w sumie niewielką kasę (w granicy 10-20 tys. PLN) superkomputer sprzed ok 20 lat.
  • #7 21403316
    stomat
    Poziom 39  
    A ja mam niski pesel i pamiętam jak do użytku wchodziły komputery. W moim mieście największy wówczas zakład kupił sobie jakąś tam ODRĘ. I ten komputer na początku służył głównie do obliczania ... biorytmów! Kto tam kogoś znał w tym zakładzie to sobie "załatwił" że mu obliczyli jego biorytm. Dostawał wydruk z igłowej drukarki na wielkim zwoju perforowanego papieru. Wtedy wielu też tak myślało jak ty teraz: do czego nam te komputery? One nic sensownego nie robią. Pamiętasz scenę z inkasentem z filmu "Miś"? Komputer wtedy to się głównie mylił.
    Podobno jak Bell wymyślił telefon to nie chcieli o tym wynalazku słyszeć bo "mamy dosyć gońców do przenoszenia wiadomości".
    A co robi sztuczna inteligencja? O tłumaczeniu maszynowym kolega słyszał? O rozpoznawaniu twarzy? O samochodach autonomicznych?
  • #8 21403352
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    stomat napisał:
    A ja mam niski pesel i pamiętam jak do użytku wchodziły komputery. W moim mieście największy wówczas zakład kupił sobie jakąś tam ODRĘ. I ten komputer na początku służył głównie do obliczania ... biorytmów! Kto tam kogoś znał w tym zakładzie to sobie "załatwił" że mu obliczyli jego biorytm. Dostawał wydruk z igłowej drukarki na wielkim zwoju perforowanego papieru. Wtedy wielu też tak myślało jak ty teraz: do czego nam te komputery? One nic sensownego nie robią. Pamiętasz scenę z inkasentem z filmu "Miś"? Komputer wtedy to się głównie mylił.
    Podobno jak Bell wymyślił telefon to nie chcieli o tym wynalazku słyszeć bo "mamy dosyć gońców do przenoszenia wiadomości".
    A co robi sztuczna inteligencja? O tłumaczeniu maszynowym kolega słyszał? O rozpoznawaniu twarzy? O samochodach autonomicznych?

Ogólnie się zgadzam, ale akurat przykłady zastosowania nie wydają mi się optymistyczne. Rozpoznawanie twarzy, samochody autonomiczne i tym podobne zastosowania budzą pewne obawy. Ludzie w dużej mierze wykorzystają to do złych celów i zastosowania pozytywne z negatywnymi się zrównają. Będziemy mieli tylko jeszcze mniej czasu. bo AI za nas wiele rzeczy zrobi. I będzie się wymagało jeszcze szybszego robienia.
    Oczywiście jakiś przełom. Nie trzeba będzie iść do adwokata odpowiednia aplikacja wszystko za Ciebie zrobi i pismo napisze i linie obrony zaproponuje. Ale również zaproponuje jak atakować niewinnych ludzi prawnie aby ich ukarać jak będzie w rękach nieuczciwych prawników. A tam będzie pierwsze zastosowanie.
  • #9 21403368
    stomat
    Poziom 39  
    Ano budzą obawy ale czy jest sposób żeby to zatrzymać? Niestety nie. Jedyna rada to samemu w to wejść.
    Jak ja bym chciał żeby taka maszyna opracowała np.projekt budowy drogi czy sterowania sygnalizacją uliczną bez długich faz "czerwone dla wszystkich". Plan rozbudowy miasta, także żeby analizowała zdjęcia rentgenowskie, wyniki badań krwi itd.
  • #10 21403442
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1115
    stomat napisał:
    Dostawał wydruk z igłowej drukarki na wielkim zwoju perforowanego papieru.

Na ODRZE to raczej była drukarka wierszowa chyba, że chodzi o konsolę operatora a papier to raczej była składanka a nie zwój chyba, że z konsoli operatora typu dalekopis.
    Jogesh napisał:
    Ludzie w dużej mierze wykorzystają to do złych celów i zastosowania pozytywne z negatywnymi się zrównają.

Nie wiem jak kolega to liczy (ma jakieś statystyki co przeważa?) ale czy własnej inteligencji ludzie używają częściej do dobrych czy do złych celów?
    Jedna z funkcji AI - rozpoznawanie obrazów:
    - twarzy - np do kontroli dostępu do chronionych obiektów to chyba dobrze, jednak podobno w USA policja używa do identyfikacji poszukiwanych i uznaje wynik z pewny czasem aresztując niewinnych - chyba cos nie tak. Można także uznać, że analiza zdjęć w Internecie (na portalach) obdziera ludzi z prywatności bo może rozpoznać kogoś w tle choć on sam nie chce się przyznać, że był w tym miejscu w takim czasie.
    - obrazy medyczne - wspomaga diagnostykę ale ciągle wirze, że lekarz radiolog sprawdza te wnioski IA przed ostatecznym orzeczeniem
    - rozpoznawanie znaków - niby wspomaga kierowcę ale czasem strasznie denerwuje.
    - rozpoznawanie obrazów lotniczych i satelitarnych - pewno pomaga w wykrywaniu zmian pogodowych ale także służy naprowadzaniu pocisków/rakiet/dronów.

Wracając do wspomnianych czasów ODRY to w zasadzie nie używano w Polsce jeszcze określenia informatyka ale cybernetyka a taki komputer (nawet lampowy przed ODRĄ) nazywano mózgiem elektronowym wiec chyba nazwa AI ciągle jest oddaniem bardziej celu niż właściwości obecnej implementacji.
    W tamtych czasach budowano układy symulujące sieć neuronowa do rozpoznawania liter. Neurony były wzmacniaczami wielowejściowymi z regulacją wzmocnienia każdego wejścia a uczenie polegało na ustalaniu wartości wzmocnienia.
    Tak w zasadzie zostało do dziś tylko neuron jest wierszem lub kolumna macierzy zawierającej owe wzmocnienia dla całej sieci neuronowej i do przeliczania takiej macierzy dobre są GPU.
    Czy na pewno GPU budowane 10 lat temu maja taką wydajność jak obecne aby kosztowały tyle samo?
  • #11 21403704
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21403796
    max-bit
    Poziom 34  
    Ten giga chip to ciekawostka.
    Ale to chyba taki pomysł prototyp czy to załapie.
    Trzeba by się wgryźć w temat.
  • #13 21403891
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21403914
    max-bit
    Poziom 34  
    Ciekawe czy Muskowi cała ta AI pomaga tworzyć Rocket Science ?
    Bo jak na razie chłop testuje to wszystko na żywym organizmie i czasem się udo lub nie.
    A jak jednego Łeksperta (z litości nie podam kogo) zapytałem dlaczego oni tego najpierw nie modelują choćby na komputerach (o AI nie wspomnę) to powiedział że to taki dziś model taniej jest testować niż symulować. I TAK MA BYĆ to się tam nawet jakoś nazywa.

Jak na razie to mi bardziej przypomina wszystko "idiokrację" niż naukę.

Temat komputerków kwantowych to też ciekawa sprawa ale to nie tu.

I rozróżnijmy symulację od owego AI

Dodano po 3 [minuty]:

W dalszym ciagu czekam na konkrety JAKI Problem AI rozwiązało
    Bo jak na razie to my nie mamy AI tylko solidnie przesortowaną bazę danych okraszoną sprytnymi (bądz co badz) algorytmami (ale tylko algorytmami).
    Ale czy to jest siec neuronowa zdolna do samo uczenia to ja mam pewnie wątpliwości. Oczywiście w małej ograniczonej skali tak ale czy w dużej zdolnej do samo tworzenia to nie wiem.
  • #16 21403973
    stomat
    Poziom 39  
    max-bit napisał:
    Ale czy to jest siec neuronowa zdolna do samo uczenia to ja mam pewnie wątpliwości.

Masz prawo. Są ludzie którzy mają wątpliwości że Ziemia jest okrągła i krąży wokół Słońca. Są niewierzący że ludzie byli na Księżycu.
    I to nie jest tak że AI nagle rozwiąże jakiś wielki problem. Jaki problem chciałbyś żeby rozwiązała? Ai ma usprawniać rozwiązywanie małych problemów, na przykład rozpoznawać czy obiekt z prawej strony autonomicznego auta jest cieniem czy czarnym ninja, czy to czerwone światło to sygnalizator czy reklama itp. I ma to robić szybciej i skuteczniej niż człowiek.
  • #18 21404095
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21404187
    max-bit
    Poziom 34  
    Farmacja
    Zastosowanie - bardziej obliczeniowe niż AI ale jakieś konkrety konkrety a tu lista życzeń

Tłumaczenie to ciagle automat a nie AI :)
    Dobrze przesortowany automat :)
  • #20 21404282
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    max-bit napisał:
    Ja nie mówię ze to pewnik to tylko moje zdanie.

Ale są ku temu podstawy.
    Wystarczy troszkę pomyśleć i powiązać kropki

... by bez użycia sztucznej inteligencji - BTW: którą z definicji inteligencji, jako takiej, Pan się posługuje? - zrozumieć, że:
    Każdy kto uważa inaczej niż Pan jest bezmyślny i nie umie powiązać kropek.

Prosiłbym jednak o trochę szacunku dla tych Użytkowników, którzy ośmielają się mieć inne, od Pańskiego, zdanie i którym się chce, w tematach dotyczących Pańskich przemyśleń(?), wypowiadać.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #21 21404401
    stomat
    Poziom 39  
    max-bit napisał:
    Tłumaczenie to ciagle automat a nie AI
    Dobrze przesortowany automat

Można tak uważać, przecież żywego człowieka w roli tłumacza również można rozumieć jako "dobrze przesortowany automat".
    Urzędnicy to niemal w 100% automaty :)
    Jeśli spodziewasz się że AI rozwiąże na przykład problem głodu w Afryce albo spadającej dzietności w krajach rozwiniętych to się nie doczekasz.
  • #22 21404734
    syrenabo100
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    stomat napisał:
    Jeśli spodziewasz się że AI rozwiąże na przykład problem głodu w Afryce albo spadającej dzietności w krajach rozwiniętych to się nie doczekasz.

Za to z całą pewnością będzie rozwiązywała problemy, które sama stworzy.
  • #23 21404742
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    syrenabo100 napisał:
    ........Za to z całą pewnością będzie rozwiązywała problemy, które sama stworzy.

Nie daj Bóg - jak wszelkiej maści i narodowości aktywiszcza i inszlancerki się dorwą do tego. Będzie jeszcze śmieszniej niż: ".....Jak ograniczymy zużycie wody, to ta woda podziemnymi kanałami popłynie do Afryki i murzyńskie dzieci będą mogły się umyć....". Jakem geolog, po przeczytaniu tegoż - ómarłem.
  • #24 21404890
    stomat
    Poziom 39  
    syrenabo100 napisał:
    Za to z całą pewnością będzie rozwiązywała problemy, które sama stworzy.

Myślę że te problemy będą musieli rozwiązać ludzie. Czy autonomiczny samochód z właścicielem na pokładzie ma w podbramkowej sytuacji walić w drzewo zabijając pasażera czy w pięciu durniów wskakujących na jezdnię zza owego drzewa?
  • #25 21405155
    mgim
    stomat napisał:
    ............. samochód z właścicielem na pokładzie ma w podbramkowej sytuacji walić w drzewo zabijając pasażera czy w pięciu durniów wskakujących na jezdnię zza owego drzewa?

Wczoraj w tivi był reportaż, jak w juesej - klienta (autonom) woził wokoło lotniska 7 razy, bo zamknęli chwilowo jeden główny wjazd. Klient będąc 50 m. od terminala - nie mógł ani wyskoczyć, ani zatrzymać tego badziewia. W rezultacie spóźnił się na samolot.
  • #26 21405173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 21405373
    mgim
    RitterX napisał:
    ....O autonomiczne samochody martwić się nie musicie. W nie przesiadają się Chińczycy z rowerów. W UE jest trend przeciwny. Modne a nawet konieczne staje się pedałowanie. Jak skansen to skansen.

Ciekawa by była Twoja reakcja, widząc - jak odlatuje Twój samolot - a Ty siedzisz w powyższym "wozidle".
    I tak jak pisał "stomat" - w kogo walić - czy w drzewo - czy w ludzi. Nie widziałem takiej symulacji, a ciekawa by była.
  • #28 21405433
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21405675
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    @ritterx ogólnie masz rację, ale tutaj różnica poglądów wynika z różnicy patrzenia na świat. Otóż wiele osób uważa, że żyje się wystarczająco wygodnie i nie trzeba jeszcze bardziej automatyzować życia. Produkcję owszem, rolnictwo owszem, ale nie codzienne życie, ponieważ uważają, że wtedy to już prawie nie jest życie, jesteś tylko kawałkiem mięsa wożonym, karmionym itd. Akurat podany przykład samosterowanego samochodu to coś co nie zwiększa produktywności, zwiększa tylko komfort, bo można na przykład pisać posty na facebooku podczas jazdy.

Wiele osób uważa, że np chodzenie pieszo po lesie, wspinanie się na góry, obcowanie z ludźmi itd. nie wymaga technologii i to jest wspaniała część życia. To jest więcej warte, niż życie w sztucznych kapsułach (czyt mieszkaniach) , żrąc sztuczne, genetycznie modyfikowane jedzenie i zasuwając samochodem samosterującym się do biurowca aby po pracować na te wszystkie udogodnienia.

Ludzie się różnią. Niektórych fascynuje, że ktoś wkopał piłkę w bramkę, innych, że ktoś poleciał na księzyc lub rozwalił jakąś wysepkę próba atomową. Inni znowu wolą sami sobie siedzieć w ciszy nad brzegiem jeziora i np. łowić ryby.

Argumenty, że można uniknąć wypadków drogowych są racjonalne, ale nie ukazują na całości sytuacji społecznej. Nie wiem, czy zauważyłeś, że jak jest bardzo bezpiecznie, to ludzie potrzebują wyczynów. Włażą w różne dziwne miejsca po to aby doświadczyć strachu. Albo wywołują kolejną mordercza wojnę.
  • #30 21405882
    stomat
    Poziom 39  
    RitterX napisał:
    mgim napisał:
    Ciekawa by była Twoja reakcja, widząc - jak odlatuje Twój samolot - a Ty siedzisz w powyższym "wozidle".

Jest do tego postępowanie odszkodowawcze.

Ciekawe od kogo żądałbyś odszkodowania? Od automatu? Jeśli myślisz że producent oprogramowania wypłaci odszkodowanie to zejdź na Ziemię, albo przeczytaj np.warunki gwarancji dowolnego programu komercyjnego. Kiedyś przeczytałem gwarancję karty graficznej, w skrócie: producent za nic nie odpowiada - ty za wszystko odpowiadasz. Stawiam orzechy przeciw kamieniom że regulamin autonomicznych taksówek wyklucza jakiekolwiek odszkodowania, co najwyżej do wysokości kwoty którą zapłaciłeś za kurs.

RitterX napisał:
    Co dziennie ludzie o umyśle szympansa powodują tak kuriozalne wypadki drogowe, że mogliby startować w konkursie na Nagrodę Darwina. A tłumaczenie, że "Ktoś nagle wyskoczył przed samochód" należy do kanonu usprawiedliwień.

Po tym tekście już wiem kim jesteś.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sceptycyzmu wobec rozwoju i zastosowań sztucznej inteligencji (AI), ze szczególnym uwzględnieniem roli firmy Nvidia i jej układów GPU w kontekście rynku AI. Poruszono historię Nvidii, która początkowo skupiała się na kartach graficznych dla graczy, następnie na rynku kopania kryptowalut, a obecnie na akceleracji obliczeń AI, co wiąże się ze znacznym wzrostem cen i popytu na GPU. Wątpliwości dotyczą tego, czy AI rzeczywiście tworzy nową wiedzę, czy jedynie sortuje i przetwarza istniejące dane, a także czy jest to narzędzie realnie rozwiązujące istotne problemy naukowe i techniczne. W dyskusji pojawiły się przykłady zastosowań AI, takie jak tłumaczenia maszynowe, rozpoznawanie twarzy, samochody autonomiczne, diagnostyka medyczna oraz wspomaganie projektów inżynieryjnych, choć nie brakuje obaw o etyczne i społeczne konsekwencje tych technologii. Wskazano na rozwój alternatywnych rozwiązań sprzętowych, np. układów NPU oraz specjalistycznych procesorów takich jak Cerebras WSE-3, a także na konkurencję ze strony chińskiego AI DeepSeek wykorzystującego moduły H800. Poruszono także kwestie prawne i ubezpieczeniowe związane z autonomicznymi pojazdami oraz wyzwania techniczne w emulacji sieci neuronowych na krzemowych układach. Wątpliwości budzi również skala i efektywność obecnych modeli AI, ich koszty energetyczne i infrastrukturalne oraz potencjalne manipulacje rynkowe i marketingowe. Dyskusja obejmuje także refleksje na temat przyszłości AI, jej wpływu na rynek pracy, społeczeństwo i rozwój technologiczny, a także porównania do wcześniejszych rewolucji technologicznych i modnych trendów.
REKLAMA