Witam wszystkich. W moje ręce wpadł amplituner z odtwarzaczem kaset marki Toshiba, model SJ-3428. Mimo że jest wyprodukowany w 1988 r., działa, ale nie można odtworzyć nagrań na kasetach. Po wciśnięciu klawisza Play było słychać, że działa silnik, ale nie kręci się rolka w taśmie. Najbardziej prawdopodobne było więc, że trzeba wymienić gumowe paski napędowe. Po rozebraniu okazało się, że gumki rzeczywiście były zerwane, a po dotknięciu przykleiły mi się do palca, bo ze starości prawie się rozpuściły
Niestety okazało się, że to nie jedyny problem. Z dwóch stron widać taką plastikową zębatkę ze sprężyną. Przy jednej z nich był taki, jakby plastikowy dekielek, a drugi znalazłem na dole. Gołym okiem widać, że tam coś nie gra, bo sprężyna opiera się o ruchomą metalową tarczę. Przeszukałem cały Internet, ale nigdzie nie znalazłem żadnego zdjęcia tych wnętrzności. Udało mi się znaleźć wprawdzie instrukcję serwisową, ale zdjęcia są źle zeskanowane i praktycznie nic nie widać. Nie wiem, jak to powinno oryginalnie wyglądać i czy czasami czegoś tam nie brakuje. Mam nadzieję, że ktoś z forumowiczów ma taki sprzęt lub wie, jak to wyglądało i udzieli mi wskazówek. W załączniku zamieszczam zdjęcia. Mam też w zestawie sprawny tuner, model ST-3538. Do niego i wzmacniacza nie mogłem też nigdzie znaleźć instrukcji obsługi. Może przypadkiem ktoś ma i mógłby mi udostępnić? Oczywiście nie jest to sprawa życia i śmierci, ale fajnie byłoby przywrócić do życia taki 37-letni zabytek 
Pozdrawiam serdecznie, licząc na odzew.
Pozdrawiam serdecznie, licząc na odzew.