logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sanyo VHR-5100EE – luźna kaseta i zatrzymujący się talerz po wymianie paska

Smok 27 Lut 2003 16:52 2918 6
REKLAMA
  • #1 111344
    Smok
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Witam !
    Video Sanyo VHR-5100EE, był przestawiony mechanizm.
    Wymieniłem pasek , poskładałem mechanizm i teraz po załadowaniu, kaseta jest nieco lużna - niedocisnięta. Nie wiem czy coś jest źle złożone czy to tak ma być w tym mechanizmie, po za tym czasem przy odtwarzaniu po kilku obrotach zatrzymuje się talezr nawijający.
    Czy ja coś źle złożyłem ? Czy problem w czym innym ?
  • REKLAMA
  • #2 111351
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Jest to bardzo prawdopodobne tym bardziej że zatrzymuje się talerzyk zwijający taśmę bo pewnie szpulka z taśmą trze o obudowę kasety. Szczególnie bedzie to widoczne przy przewijaniu.
  • REKLAMA
  • #4 111454
    Smok
    Poziom 24  
    To jest rysunek ze spisem części , nie ma tam niczego o ustawieniu machaniki. Przy składaniu korzystałem ze wczesniejszego opisu oldboya :
    .[/url]https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2422.html
    Posiedzę nad nim jeszcze trochę może do czegoś dojdę
  • REKLAMA
  • #5 111464
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Nie otwierałem tego pliku ale sądziłem, że przy tej objętości znajdziesz rysunki z ustawieniami. Pozostaje Ci skorzystać z tego linku który znalazłeś, to dobra lekcja poglądowa.
  • #6 111505
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Mam tzw złożeniówkę, ale trudno coś przesłać nie mając skanera. Podpowiem że mechanizm składasz w pozycji stop załadawana kaseta. Od spodu w metalowych "osłonach" kół zębatych są dwie dziurki, w poprawnym połżeniu pokazują się dwa znaki z kół zębatych. Teraz wystarczy poprawnie włożyć sanki , tak aby spoczywały dokładnie i bez luzu. (czasami trzeba użyć trochę siły -nie za wiele! aby odpowiednio je ułożyć). włączasz po skręceniu do sieci a mechanizm ustawi się sam w pozycję eject. Niestetytylko tyle na "skróty".
  • REKLAMA
  • #7 111507
    Smok
    Poziom 24  
    Poskładałem już mechanizm , działa Ok.
    Rysunki są w formacie BMP, moze dlatego mają dużą pojemność.
    (3 rysunki po rozpakowaniu zajmują 10Mb).

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie paska w magnetowidzie Sanyo VHR-5100EE mechanizm został przestawiony, co spowodowało luźne osadzenie kasety i zatrzymywanie się talerza nawijającego taśmę podczas odtwarzania. Problem wynika prawdopodobnie z nieprawidłowego złożenia mechanizmu, co może powodować tarcie szpulki o obudowę kasety. Zalecane jest korzystanie z dokumentacji i schematów mechaniki, np. mechanizmu VHR-7100, oraz zwrócenie uwagi na prawidłowe ustawienie elementów mechanizmu w pozycji stop z załadowaną kasetą. W metalowych osłonach kół zębatych powinny być widoczne dwa znaki, które potwierdzają poprawne ustawienie. Po prawidłowym złożeniu i skręceniu mechanizmu, po podłączeniu do sieci urządzenie powinno automatycznie ustawić się w pozycji eject. Rysunki techniczne dostępne są w formacie BMP i mogą mieć dużą objętość.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA