logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koza lub kominek na poddaszu 150 m2 bez komina – czy wymagana czerpnia powietrza?

darkowe1 16 Wrz 2025 20:39 267 2
REKLAMA
  • #1 21692147
    darkowe1
    Poziom 5  
    Ocena: 91
    Witam dom 150 m2 parter poddasze Aktualnie ogrzewam gazem + klimatyzacja na parterze . Wpadłem na pomysł montażu kozy na poddaszu jednak nie posiadam komina. Komin to nie problem jednak czy taka koza bądź kominek musi mieć czerpnie ? Jeśli tak to jest możliwość montażu kominka np 40 cm nad podloga i zrobienia otworu w ścianie pod potem?
  • REKLAMA
  • #2 21692166
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    Może źle zrozumiałem wpis autora tematu.
    Ale:
    Ale tak z grubsza widzę tutaj niebezpieczeństwo zaczadzenia.
    No bo wiadoma sprawa.
    Piecyk (koza) piecykiem odprowadzenie spalin do komina musi być.
    Ale.
    Aby się to wszystko poprawnie spalało to musi byś dostateczny dopływ powietrza.
    Jeśli takowego będzie za mało, to grozi to wszystko zaczadzeniem.
    Z takimi rzeczami nie ma żartów.
    A najlepiej po prostu sytuację określiłby fachowiec, fachowiec czyli kominiarz z uprawnieniami.

Tak z obowiązku muszę dodać, że czad to taki cichy zabójca.
    Nic nie będziemy wyczuwali w powietrzu, że takowy się znajduje.
    Jeśli takowy wystąpi, to na wstępie będziemy mieli zawroty głowy, ale to już może być za późno.

A skoro masz taki pomysł to bardzo jestem ciekaw jak wygląda u Ciebie ogrzewanie gazem?
  • #3 21692176
    darkowe1
    Poziom 5  
    Ocena: 91
    Dopływ bym zrobił z zewnątrz czujnik czadu normalne przy takiej instalacji:D Głównie to ogrzewam klimatyzacja gaz jest przy dużych mrozach ... Mam od cholerne słony i ,,drzewa" znajomy robi brykiet to można powiedzieć ze poddasze bym ogrzał za darmo jeśli jest możliwość montażu. ...

Dodano po 9 [minuty]:

Koza lub kominek na poddaszu 150 m2 bez komina – czy wymagana czerpnia powietrza? mam na myśli taki schemat tylko czerpnie zrobić poprostu w ścianie pod kominkiem

Dodano po 2 [minuty]:

Koza lub kominek na poddaszu 150 m2 bez komina – czy wymagana czerpnia powietrza? np taki kominek ma czerpnie z zewnątrz
REKLAMA