logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Combo D 1.4 LPG – pobiera benzynę na gazie, błąd P0420, brak impulsów wtrysku

leeyo 16 Wrz 2025 21:28 228 4
REKLAMA
  • #1 21692204
    leeyo
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam,
    Mam następujący problem: od jakiegoś czasu mój opel combo D 1.4 bierze równolegle podczas jazdy na gazie benzynę. Ostatni pomiar - 620km przejechanych i 20 litrów benzyny! (większość czyli ponad 500km w trasie) gazu spala jakby proporcjonalnie mniej - kiedyś 330 km na butli - teraz nawet 450km na butli. Pierwsze co zrobiłem to ustawiłem na sterowniku udział benzyny na 0 w całym przedziale obrotów. Niestety to nic nie dało. Po pewnym czasie stwierdziłem, że może coś być nie tak z wtryskiwaczami benzynowymi i wymieniłem całą listwę wtryskową na praktycznie nową (68.000km przejechane). To również nie dało nic. zauważyłem jednak, że program lpg czasami (czasami jest OK) pokazuje komunikat: "Brak impulsów wtrysku benzyny, kanał 3 (0)" - no i z boku po prawej, na trzecim wtrysku jest wtedy na B3/G3 wartość "0". Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, która mnie lekko zdziwiła. Sondy lambda w konfiguracji są ustawione na "brak sondy" - w tym silniku są dwie sondy. Po wybraniu "sonda napięciowa" pojawia się na pasku po prawej Lambda 1, ale jej wartość na sztywno wskazuje 1.21-1.24V. Kiedy ustawiam drugą sondę na "sonda napięciowa" pojawiają się komunikaty, że prawdopodobnie zamieniono miejscami sondy...
    Sam silnik pracuje OK. Rzadko przy dużej prędkości zdarzy mu się, że wyskakują zapłony, ale wyłączenie gazu poprawia sytuację. No ale zakładam, że mieszanka jest za bogata i go zalewam. Dodatkowy błąd jaki odczytałem z komputera to "P0420:Układ katalizatora sprawność poniżej zakresu, Bank1 (0) - to też oczywiste no bo za bogata mieszanka...
    Co byście proponowali na początek sprawdzić. Dlaczego raz trzeci wtryskiwacz działa OK, a innym razem jest problem. Okablowanie sprawdzać czy raczej szukać problemu we wtyku. A może jest jakaś przypadłość z samym sterownikiem? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie bo doświadczenie mam małe z instalacjami.

Pozdrawiam
    LEEYO
  • REKLAMA
  • #2 21692279
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    jaka jest instalacja gazowa?
    większość instalacji nie potrzebuje sygnału z sondy lambda do prawidłowej pracy.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21696677
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Jeżeli masz komunikat "Brak impulsów wtrysku benzyny, kanał 3 (0)" to znaczy, że silnik powinien pracować wtedy na 3 cylindrach. Nawet na benzynie.
    Dla mnie sprawa wyglada tak, że mieszanka jest tak bogata, że sterownik benzyny wyłącza cylinder bo parametrów mieszanki nie może doprowadzić do rozsądnej wartości.
  • #5 21829631
    leeyo
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Uszkodzony okazał się sterownik gazu. "Brak impulsów wtrysku benzyny, kanał 3 (0)" - to już sugerowało, żeby to sprawdzić. Najprościej było podstawić sprawny sterownik i pojechać w trasę (można było jeszcze założyć, że w okablowaniu jest coś nie tak). Powymianie wszystko OK - znowu jazda za grosze :).
REKLAMA