logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerobienie zasilania lampki LED z USB na baterie - czy to możliwe?

Vadex 13 Mar 2018 23:53 3054 9
  • #1 17101517
    Vadex
    Poziom 1  
    Witam! Zamówiłem rowerową lampkę LED z ali i przyszła bez zasilacza. Wygląda to tak, że wychodzi z niej kabel USB i po podłączeniu pod ładowarkę, akumulator itd. działa. Zawsze myślałem, że działa to na zasadzie telefonu - ładuję kablem i użytkuje póki się nie rozładuje. Akumulator do niej przekracza wartość samej lampki, więc jest to średnio opłacalne, poza tym jazda z tym wszystkim na kierownicy byłaby słaba.. Wpadłem na pomysł, żeby przerobić jej zasilanie na jakiekolwiek baterie. Jako, że jestem w tym temacie kompletnie zielony, chciałbym zapytać, czy coś takiego ma sens i czy idzie w ogóle to zrobić? Jak?
    Dane od producenta:
    LED: XM-L 3XT6 LED
    Power:4x18650 Battery Pack
    Poniżej foto jak to wygląda po rozkręceniu.
    Pozdrawiam!
  • #2 17101605
    Marco_zg
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Nawet jak byś miał w tym akumulator to za długo by nie poświeciła z racji wolnego miejsca a raczej braku na akumulator. Jakiś tani power bank na ogniwa 18650 do zasilania tego będzie dobry lub inny.
  • #3 17101624
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    Ocena: 15
    Dobre akumulatorki 18650 kupisz na Allegro w cenie od 5 do 10zł za szt. Szukaj akumulatorków z odzysku o pojemności między 2000 a 3000mAh potrzebujesz prawdopodobnie przynajmniej dwóch lub ewentualnie 4 szt. (żeby dłużej świeciło) Nie wiele widać na zdjęciu które wrzuciłeś ale najprawdopodobniej nie potrzebujesz powerbanku, wystarczy bezpośrednio podłączyć 2 akumulatorki 18650 połączone szeregowo (napięcie pakietu 7,2V/7,4V)
  • #4 17101649
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Ocena: 236
    Z kupnem ogniw 18650 to się powstrzymaj. Najpierw poszukaj w serwisach komputerowych uszkodzonych baterii do laptopów, ja w ten sposób pozyskuję takie ogniwa za darmo. Dokupisz zasobnik, koszyk i już masz zasilanie Twojej lampki.
  • #5 17101655
    km__
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ale przy takim bezpośrednim podłączeniu 18650 do odbiornika trzeba pamiętać, żeby nie dopuścić do zbyt głębokiego rozładowania - chyba, że ogniwo ma zabezpieczenie, ale te z baterii laptopów z reguły nie mają. :)
  • #6 17101661
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Te nowo zakupione mają ? Chyba nie.
  • #7 17101663
    km__
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Nie wszystkie, ale niektóre już fabrycznie mają układ zabezpieczeń taki jak na obrazku. :)
  • #8 17102651
    Marco_zg
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Autor tematu nie doczytał lub sprzedawca wprowadził w błąd. Miałem taką lampkę u siebie i nie ma innej opcji zasilania jak zewnętrzne..

W opisie przedmiotu jest tak:

Power Source: 5V battery pack(Not included)/ Connect with power bank by USB
  • #9 17102666
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Pozostaje chyba zastanowić się nad inną, większą obudową mieszczącą także zasilanie.
  • #10 17102694
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    Raczej autor nie doczytał. Na Aliexpress wyraźnie piszą co i jak, bo w przeciwnym wypadku reklamujesz i dostajesz zwrot pieniędzy.

Raczej autor połakomił się na tańszą ofertę (różnica ponad 10$) i nie doczytał, że tańsze = bez akumulatora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące przerobienia zasilania lampki LED z USB na zasilanie bateryjne, ponieważ lampka przyszła bez akumulatora. W odpowiedziach zasugerowano użycie ogniw 18650, które można podłączyć szeregowo, aby uzyskać odpowiednie napięcie (7,2V/7,4V). Wskazano również na możliwość pozyskania ogniw z uszkodzonych baterii laptopów oraz na konieczność zabezpieczenia ogniw przed głębokim rozładowaniem. Użytkownicy zauważyli, że lampka nie ma opcji zasilania zewnętrznego, co może być problematyczne, oraz zasugerowali rozważenie większej obudowy, aby pomieścić zasilanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA