logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika w kotłowni – czy mogę rozdzielić obwody z puszki z „siłą”?

michalzaczek8 18 Wrz 2025 06:10 312 8
REKLAMA
  • #1 21693277
    michalzaczek8
    Poziom 3  
    Siemka. Przychodzę z takim pytaniem, mam w kotłowni założoną instalację od fotowoltaiki. Jest tam puszka z „siłą”, która ją zasila. Pytanie brzmi, czy mogę wpiąć się w tę puszkę i użyć faz, ponieważ muszę trochę rozłożyć sobie obwody pod nową instalację (pralka, piec, pompki, grzałka) z tego powodu, że jest to stara instalacja i nie chcę obciążać jednego obwodu.
  • REKLAMA
  • #2 21693291
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21693306
    michalzaczek8
    Poziom 3  
    >>21693291 Zasilanie dochodzi z głównej rozdzielnicy (zabezpieczone jest 3-fazowym) do tej puszki. Z puszki idzie przewód do inwertera. Pod inwerterem są dwie skrzynki z ogranicznikami przepięć i zabezpieczeniami (nie pamiętam dokładnie, jakie).
  • #4 21693377
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 669
    michalzaczek8 napisał:
    mam w kotłowni założoną instalację od fotowoltaiki. Jest tam puszka z „siłą”, która ją zasila. Pytanie brzmi, czy mogę wpiąć się w tę puszkę i użyć faz

Czasem pod falownik stosuje się RCD na 100mA. Takie zabezpieczenie nie będzie poprawne dla kotłowni.
  • REKLAMA
  • #5 21693385
    michalzaczek8
    Poziom 3  
    Nie wpinam się pod instalację falownika, tylko przed niego, do puszki zasilającej. Nie ma też RCD, bo to stara instalacja, a inwerter uziemiony jest oddzielnie.
  • REKLAMA
  • #6 21693417
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 511
    Zasada zawsze jest prosta, prawidlowa instalacja PV to osobny obowd od skrzynki rozdzielczej bez innych odejsc do zasilania czegokolwiek. Ale to twój dom twoja instalacja twoje zasady.
  • #7 21693420
    michalzaczek8
    Poziom 3  
    >>21693417 Wiem o co chodzi, sam jestem po szkole, ale nie byłem pewny, czy nie będzie to wadzić, więc wolałem się zapytać. Instalacja jest spierdolona w całym domu, ale teraz nie wchodzi w grę, żeby wszystko pruć i kłaść na nowo, chcę to trochę odciążyć i żeby to jako tako miało rację bytu.
  • #8 21693458
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 511
    To po co sie pytasz jak i tak zrobisz po swojemu?
  • Pomocny post
    #9 21693475
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię rozdzielenia obwodów elektrycznych w kotłowni z instalacją fotowoltaiczną, zasilaną z puszki z „siłą” (gniazdo siłowe). Pytanie dotyczyło możliwości podłączenia dodatkowych odbiorników (pralka, piec, pompki, grzałka) do istniejącej puszki w celu rozłożenia obciążenia na kilka obwodów, ze względu na starą instalację i konieczność uniknięcia przeciążenia jednego obwodu. W odpowiedziach podkreślono, że rozdzielenie obwodów jest możliwe, ale wymaga zachowania zasad bezpieczeństwa elektrycznego, w tym odpowiedniego zabezpieczenia nadprądowego, prawidłowego doboru przewodów oraz zgodności z normami instalacyjnymi. Zwrócono uwagę, że puszka z „siłą” powinna być traktowana jako punkt zasilania o określonych parametrach, a rozdzielanie obwodów musi uwzględniać charakterystykę instalacji fotowoltaicznej oraz jej integrację z siecią elektryczną. Zalecane jest skonsultowanie się z uprawnionym elektrykiem, który oceni stan instalacji i dobierze odpowiednie rozwiązania techniczne, aby zapewnić bezpieczeństwo i efektywność działania systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA