logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy rozdzielnia elektryczna może być zasilana dwoma przewodami?

rarytas86 02 Paź 2014 10:19 3726 19
REKLAMA
  • #1 14008400
    rarytas86
    Poziom 9  
    Ocena: 40
    Hej.
    Na wstępie chciałem zaznaczyć że nie jestem elektrykiem dlatego proszę o wyrozumiałość.
    Robie remont w mieszkaniu i zmieniałem włączniki i oświetlenie i nie do końca rozumiem działanie tu instalacji. Jest tu rozdzielnia która zasilają tak jakby 2 odrębne przewody.
    Na jednym przewodzie który doprowadza napięcie do rozdzielni zasilane są gniazdka i to wszystko rozumiem ale po wyłączeniu bezpiecznika od zasilania rozdzielni  w 2 obwodach oświetleniowych dalej jest napięcie.
    Doszedłem ze w rozdzielni obwody oświetleniowe mają doprowadzone napięcie innym przewodem niż obwody gniazdkowe.
    Czy w ogóle dopuszczalne jest żeby rozdzielnie zasilaly dwa przewody??
  • REKLAMA
  • #3 14008428
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4300
    Nie mylisz przypadkiem zasilania z odejściem? Rozdzielnia (jak nazwa wskazuje) rozdziela zasilanie na dwa lub więcej obwodów. Teraz standardem jest rozdzielenie obwodów oświetlenia i obwodów gniazdek. Kiedyś dzieliło się obwody na pomieszczenia a oświetlenie i gniazdka w jednym pomieszczeniu były w jednym obwodzie.
  • #4 14008461
    rarytas86
    Poziom 9  
    Wiem jak działa rozdzielnia. Na pewno oba doprowadzają prąd do rozdzielni. Na lewo prąd tez nie idzie.
    Obwody na gniazda są podpięte normalnie pod listwę ze śrubami a obwody oświetleniowe są spięte na szybko złączki tylko przewód fazowy idzie przez bezpiecznik. Wygląda to tak jakby zamiast dać puszkę do rozdziału przewodow oświetleniowych ktoś schował wszystko w rozdzielni która rozdziela prąd na gniazda i dał przewód fazowy od oświetlenia przez bezpiecznik B10.
    Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne?
  • #5 14008472
    vodiczka
    Poziom 43  
    rarytas86 napisał:
    Wiem jak działa rozdzielnia.

rarytas86 napisał:
    Wygląda to tak jakby zamiast dać puszkę do rozdziału przewodow oświetleniowych ktoś schował wszystko w rozdzielni która rozdziela prąd na gniazda i dał przewód fazowy od oświetlenia przez bezpiecznik B10.Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne?
    Sądząc po tym co napisałeś to jednak nie wiesz :D
    Obwody rozdziela się w rozdzielni a nie w puszce, każdy obwód posiada "swój" bezpiecznik.
    Rozdzielnia rozdziela prąd na gniazda i "na żyrandole"
  • REKLAMA
  • #6 14008492
    rarytas86
    Poziom 9  
    Byc moze. Nie jestem elektrykiem. A wiec proszę powiedzcie czy rozwiązanie zastosowane u mnie jest bezpieczne?
    Mam nadzieje ze opisałem je klarownie.
    Dodam jeszcze ze od licznika puszcze są 2 przewody. Jeden zasilajacy obwody gniazdkowe a drugi oświetleniowe i oba idą do rozdzielni w której sytuacje opisałem powyżej.
  • REKLAMA
  • #7 14008519
    vodiczka
    Poziom 43  
    rarytas86 napisał:
    Mam nadzieje ze opisałem je klarownie
    Zupełnie nieklarownie bo piszesz o zasilaniu rozdzielni:
    rarytas86 napisał:
    Jest tu rozdzielnia która zasilają tak jakby 2 odrębne przewody.
    a prawdopodobnie chodzi o przewody wychodzące z rozdzielni i zasilające obwody.
  • #8 14008573
    rarytas86
    Poziom 9  
    Dobra wiec opiszę od początku.  Do rozdzielni wchodzi kabel zasilajacy który jest podpiętych pod listwę i bezpieczniki i jest wszystko rozbite na poszczególne obwody. Jeden obwód jedno pomieszczenie plus obwód na pralkę.  Ale tylko o obwody gniazd w pomieszczeniach. I z tego co mi się wydaje tak powinna być zbudowana rozdzielnia. Wyłączam bezpiecznik przed rozdzielnia i w gniazdach jak i w rozdzielni nie ma napięcia.  Ale... w oświetleniu dalej jest napięcie. W rozdzielni jest kilka przewodow spietych na szybko złączki które są grubości 1,5 mm co świadczy o oświetleniu.  Po rozpieciu tych przewodow w jednym z nich jest napięcie. Dodatkowo fazowy przewód w którym jest napięcie wchodzi w bezpiecznik B10 od dołu a od góry wchodzi i rozdziela się na kilka przy pomocy szybko złączki.  Wygląda to tak jakby od licznika poprowadzone były 2 przewody do rozdzielni. Jeden zasilajacy rozdzielnie która rozbija prąd na poszczególne pomieszczenia ale tylko gniazda w pomieszczeniach i drugi przewód idący od licznika do rozdzielni odpowiadajacy za oswietlenie który jest rozbity na pomieszczenia przy pomocy szybko złączek.  Wygląda to tak jakby rozdzielnia faktycznie pełniłaswoją funkcję przy gniazdkach natomiast pełniła rolę puszki przy rozbiciu przewodow oświetleniowych na poszczególne pokoje. Czy takie rozwiązanie jest akceptowalne??

P.S. przy liczniku mam 2 bezpieczniki. Jednym wyłącza się napięcie w całej rozdzielni a co za tym idzie w gniazdach a drugim w oświetleniu czyli w kablach idących przez szybko złączki i dodatkowo bezpiecznik B10 w rozdzielni. Dodam tylko ze bezpieczniki gniazd są połączone ze sobą szyna a ten ma swoje zasilanie.
  • #9 14008601
    vodiczka
    Poziom 43  
    rarytas86 napisał:
    przy liczniku mam 2 bezpieczniki. Jednym wyłącza się napięcie w całej rozdzielni a co za tym idzie w gniazdach a drugim w oświetleniu czyli w kablach idących przez szybko złączki i dodatkowo bezpiecznik B10 w rozdzielni.

I od tego trzeba było zacząć opis tematu. :|
    Nie mam uprawnień elektryka i nie odpowiem czy to rozwiązanie jest poprawne czy nie aby nie narazić się na reprymendę moderatora. Bardziej uporządkowane byłoby rozwiązanie z jednym bezpiecznikiem przy liczniku, jednym przewodem o odpowiednim przekroju od bezpiecznika zalicznikowego do rozdzielni oraz wyłącznikiem głównym i bezpiecznikami na poszczególnych obwodach w rozdzielni.
  • #10 14008713
    rarytas86
    Poziom 9  
    Tez mi się tak wydaje ze lepiej by było jednym przewodem ale proszę żeby wypowiedzieli się inni czy tak jak jest obecnie czy jest to akceptowalne??

A tak z ciekawości mam głupie pytanie.
    Mam licznik i instalacje jednorazowa i rozdzielnia rozbija przewód na poszczególne obwody. Co się stanie gdyby złączyc przewód fazowy dwóch różnych obwodów?
    Przewód oczywiście pod napięciem.
    Czy ponieważ to jedna faza to fazy się " z integrują " czy będę bum?
  • #11 14008729
    vodiczka
    Poziom 43  
    Nie będzie BUM.
  • #12 14008735
    rarytas86
    Poziom 9  
    Tylko co?? Czy wywali bezpieczniki?
  • #13 14008821
    vodiczka
    Poziom 43  
    Nic się nie stanie, dwa przewody tej samej fazy połączone równolegle są równoważne przewodowi o przekroju równym sumie przekrojów obu przewodów.
    BUM oznacza "wywalenie bezpiecznika" :D
  • #15 14009399
    gogi20
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    rarytas86 napisał:
    Mam licznik i instalacje jednorazowa
    Święta racja. To może być instalacja jednorazowa. Jakbyś wstawił zdjęcia tej rozdzielni i zabezpieczeń przy liczniku to ułatwiłoby może ocenę (taką tylko poglądową) tej instalacji.
  • #16 14009474
    lukaszcafe
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Kolego.
    Po pierwsze kłania się teoria czyli w przypadku łączenia przewodów fazowych z jednego doprowadzenia to... prawo Kirchhoffa.

Zamieść zdjęcia, dowiemy się więcej.
  • #17 14009549
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    Sam nic nie zdziałasz bo Ci nie wolno a ocena na odległość w niczym Ci nie pomoże a w dodatku może być błędna dlatego proponuję skontaktować się z osoba kompetentną ,która na miejscu wyciągnie właściwe wnioski . Być może zamiast małego remontu (wymiana wyłączników o których wspomniałeś) trzeba będzie zrobić modernizację całej instalacji.
  • #18 14009603
    lukaszcafe
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Domyślam się,o czy Kolega pisze.
    Instalacja stare aluminium, pewnie blok lub wieżowiec za czasów późnej komuny.
    Więc do rozdzielni ma dostarczona fazę i PEN, następnie po bezpiecznikach to dzielone na dwa obwody -światło i gniazda z dwóch bezpieczników (być może trzeci jest na rezerwie, ale puste, niepodłączone gniazdo bezpiecznikowe).
    Na czym dokładnie problem polega Kolego... tak jak wyżej napisałem, zamieść zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #19 14009652
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    lukaszcafe napisał:
    Instalacja stare aluminium, pewnie blok lub wieżowiec za czasów późnej komuny.
    Wiec do rozdzielni ma dostarczona fazę i Pen

Zapewniam kolegę, że "komuna" nie dostarczała PEN-a do mieszkań. Aż tak rozrzutna nie była a poza tym go jeszcze nie znała.
    A kolega to wróżka, że ze zdjęcia odczyta napięcie, znajdzie drugi koniec przewodu i poradzi laikowi jak ma się dalej bawić w elektryka.
    Nie polecam.
  • #20 14010236
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1501
    rarytas86 napisał:
    Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne?

Bardzo dobre pytanie!
    Eksploatacją instalacji elektrycznej- w tym realizacja prac montażowych, mogą zajmować się wyłącznie osoby legitymujące się ważnym Świadectwem Kwalifikacyjnym w zakresie eksploatacji urządzeń elektrycznych. Z tego wynika, że kolega nie ma szans zrobić tego w sposób bezpieczny.

rarytas86 napisał:
    nie jestem elektrykiem dlatego proszę o wyrozumiałość.
    Robie remont w mieszkaniu i zmieniałem włączniki i oświetlenie i nie do końca rozumiem działanie tu instalacji

Mimo szumnej reklamy w telewizji, nie każdy musi zostać bohaterem we własnym domu. Może warto się nad tym zastanowić?

Ps. Istnieje ogromna różnica między rozdzielnią a rozdzielnicą, szczególnie w dziale Elektryka Instalacje i Sieci, a nie w Elektryka początkujący...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zasilania rozdzielni elektrycznej dwoma przewodami. Użytkownik zauważył, że po wyłączeniu bezpiecznika zasilającego gniazdka, obwody oświetleniowe nadal mają napięcie, co sugeruje, że są zasilane z innego przewodu. Uczestnicy rozmowy wyjaśnili, że rozdzielnia powinna rozdzielać zasilanie na różne obwody, a każdy obwód powinien mieć swój bezpiecznik. Zwrócono uwagę na bezpieczeństwo takiego rozwiązania oraz na konieczność konsultacji z wykwalifikowanym elektrykiem, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń związanych z nieprawidłową instalacją. Pojawiły się również pytania dotyczące łączenia przewodów fazowych oraz konsekwencji przerwania jednego z nich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA