logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć kostki elektryczne w lampkach ogrodowych przed wilgocią i mrówkami?

misopi 18 Wrz 2025 08:39 459 7
  • #1 21693343
    misopi
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Jak zabezpieczyć kostki elektryczne w lampkach ogrodowych przed wilgocią i mrówkami?
    W lampkach ogrodowych, słupkach jak na zdjęciach, potrzebuję zabezpieczyć przed wilgocią kostki, w których:
    1. podłączam rzeczone lampki, ale też
    2. rozprowadzam prąd do dalszych lampek.
    Prąd doprowadzony jest kablem doziemnym. Lampki są przymocowane do wkopanych w ziemię betonowych bloczków fundamentowych. Systematycznie mrówki wykorzystują lampki do budowania swoich gniazd, wynosząc do nich ziemię. Powoduje to upływność prądu, ale także problemy z rozłączaniem (rozkręcaniem) kostek, gdy potrzebuję zidentyfikować źródło upływności. Kostki mają niewielki luz na wejściu do lampek (słupków). większe pudełko hermetyczne tam nie wejdzie. Zabezpieczam jedynie taśmą izolacyjną.
    Pytania:
    1. czy istnieją kostki nierdzewne?
    2. w jaki sposób skutecznie zabezpieczyć kostki przed wilgocią?
    3. czy macie inne podpowiedzi, które pomogą mi rozwiązać problem?
  • #2 21693348
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4586
    Ze względu na mało miejsca nic innego tam nie zrobisz. Najlepsze byłoby połączenie na stałe lamy z przewodem(lutowanie lub złączka zaprasowana), a połączenie lamp w puszkach gdzieś na ścianie budynku, choć nie zawsze jest to możliwe.
  • Pomocny post
    #3 21693391
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    Do rozważenia są połączenia bez kostek, czyli zaprasowywane lub lutowane i zabezpieczone (hermetyczne). Ponadto można użyć dedykowane do tego masy i żele zalewowe, ewentualnie wypełniać puste przestrzeni pianką - szczególnie w lampach. Bez ponoszenia większych wydatków, kostki można po prostu wsuwać w odcinki koszulek termokurczliwych i dodatkowo zabezpieczać taśmą izolacyjną.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #4 21693422
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Można też użyć puszki GelBox od Wago
  • #5 21694401
    misopi
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Mobali napisał:
    masy i żele zalewowe

Ciekawe rozwiązanie. Gdzie tego szukać?

Dodano po 56 [sekundy]:

Lutowanie znacząco utrudni identyfikację ewentualnych przyszłych kłopotów. Ale dziękuję za pomysł.
  • Pomocny post
    #6 21694584
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    Szukaj na przykład pod hasłem "masa uszczelniająca do puszek elektrycznych", znajdziesz także w hurtowniach elektrycznych. Dość popularnym środkiem jest na przykład Distyk Elektro Gel (jednoskładnikowy, bezbarwny, IP68), Anticor Seal 511, czy wiele innych. Tego typu środki nadają się także do uszczelniania oraz izolowania elementów instalacji podziemnych czy puszek. Zwróć proszę jedynie uwagę, żeby wybrać żel izolacyjny. Są także specjalne żele przewodzące, więc w tym wypadku efekt byłby zgoła odwrotny od zamierzonego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21694965
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4586
    Najlepiej zalać żelem całą rurę, to i mrówki nie wejdą i do rozbiórki się nie będzie nadawało.
  • Pomocny post
    #8 21695005
    marcinolesno

Poziom 18  
    Ocena: 117
    Ja jakieś kilka lat temu poprawiałem takie rozwiązanie po innej ekipie. Nie widziałam jak to ugryźć żeby dało się to jeszcze rozebrać w przyszłości. Użyłem Wago do lamp 224-112, otwory pod przewody napchalem wazeliną i potem wpychałem żyły. Działa chyba już ze 3 lata pod różnicowką, lampek jest chyba ponad 20. Rozwiązanie tanie, chyba skuteczne i da się rozebrać do jakiejkolwiek diagnostyki. Lutowanie, skręcanie i inne zalewanie cudownymi masami uważam za nieporozumienie.
    Konto firmowe:
    Lokalizacja uszkodzeń kabli Marcin Czudaj
    Matejki, Olesno, 46-300 | Tel.: 880XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.zwarciaolesno.pl

Podsumowanie tematu

✨ W lampkach ogrodowych montowanych na betonowych bloczkach fundamentowych pojawia się problem wilgoci i mrówek, które wykorzystują kostki elektryczne do budowy gniazd, co powoduje upływność prądu i utrudnia rozłączanie połączeń. Kostki mają ograniczony luz, co uniemożliwia zastosowanie większych hermetycznych puszek. Proponowane rozwiązanie to trwałe połączenie lamp z przewodem za pomocą lutowania lub złączek zaprasowanych, a rozprowadzanie prądu do dalszych lampek przenieść do puszek umieszczonych na ścianie budynku, jeśli jest to możliwe. Pytania dotyczą istnienia kostek nierdzewnych oraz skutecznych metod zabezpieczenia przed wilgocią i mrówkami, jednak w odpowiedzi podkreślono ograniczenia przestrzenne i sugerowano zmianę lokalizacji punktów rozdziału prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA