logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] AXIS AD600 waga z 2004 – kalibracja, komunikaty Err-1, Err-5, Err_H, jak sprawdzić sprawność?

Gloomwing 19 Wrz 2025 14:20 177 1
REKLAMA
  • #1 21694602
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Ave!

Posiadam wagę AD600 z nieznaną historią. Waga jest z 2004, posiada przyciski: On/T, Off, F, P i C.
    Waga po uruchomieniu pokazywała CALIB i reagowała tylko na przycisk F. Po jego wciąsnięciu pojawiało się CAL, następnie AD-1_0. Potem ---- i Err-1, następnie Err-5.
    Obecnie udało mi się wejść w CODE, ale nie wiem czy mi się udało ją „wyczyścić”. Obecnie zmieniło się to, że przed pojawieniem się napisu CALIB pojawia się -CODE-, ale niewiele mogę zdziałać, poza przejściem znowu do CALIB.
    Próbowałem na wadze (własna szalka - wydruk 3d) w różnych momentach postawić 500 i 600 g. Ale efekt jest zazwyczaj taki, że pojawia się Err-1 i Err-5, choć czasem Err_H lub samo H.

Proszę o podpowiedź co mogę jeszcze sprawdzić, żeby ją skalibrować lub sprawdzić czy nie jest uszkodzona.

Pozdrawiam!

Dodano po 19 [minuty]:

Pospieszyłem się. Miałem już otwarty ten temat, ale u mnie się mocno nie pokrywało: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1507903.html

Skorzystałem jednak częściowo z opisu mawi2:
    Cytat:
    Err-1 , zgodnie z dokumentacją "za duża lub za mała liczba niedająca się wyświetlić". Przeprowadź następujące czynności: 1. Rozkoduj wagę /instrukcja w załączniku/, 2. Ustaw opcję Stan na "0", 3. Wejdź w menu: Calibr/ Cal te, i podaj odczyt wartości cyfrowej przy obciążeniu "0" oraz "max". Jeśłi jest OK zgodnie z dokumentacją to: ustaw typ wagi w katalogu Scale a następnie wykonaj kalibrację serwisową. Jeśli jest poza zakresem zmień wzmocnienie - zgodnie z dokumentacją. Opis czynności w dokumentacji , dlatego piszę ogólnie. Gdyby naldal problemy - pisz.

Wszedłem w CALIBR i wybrałem CLEAR, zanim się dobrze zastanowiłem, wybrałem opcję ALL (po chwili uświadomiłem sobie, że to wykasuje też kalibrację temperatury i może jakieś inne), ale po zrestartowaniu się wagi, pokazała 0, a po wybraniu kalibracji poprosiła o 250 g. Po obciążeniu waga się skalibrowała i teraz działa jak należy.

Oznaczam więc jako rozwiązane ;).
  • REKLAMA
  • #2 21694625
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Jak wyżej - zamykam ;)
REKLAMA