logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki radiotelefon z radiem FM i Bluetooth do 500 zł, dobry zasięg poza miastem?

jankes_87 21 Wrz 2025 09:40 606 17
REKLAMA
  • #1 21695976
    jankes_87
    Poziom 9  
    Cześć. Sprawa wygląda tak. Mieszkam na zadupiu małym około 100 km od Krakowa w stronę Sącza. Chcę kupić radiotelefon z funkcją radia i Bluetooth, abym mógł ściągać stacje radiowe minimum z Krakowa. O ile to w ogóle możliwe. Do ten pory używałem radia z telefonu i słuchawek, ale z zasięgiem u mnie kiepsko i przy pracach zewnętrznych ciągle rwało... Chyba że macie inne pomysły. Zależy mi, żeby było w miarę małe, z przyzwoitą baterią i tak do 500 zł... Śmiało może być chińskie.
  • REKLAMA
  • #2 21696435
    sp4olh
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Za 500 to nie ma.
  • #3 21696443
    jankes_87
    Poziom 9  
    To może jakieś radio, do tego dobrą antenę ze wzmacniaczem i mocny transmiter FM na jack 3,5 mm. Jakość dźwięku nie musi być powalająca. Radio może być używką. Coś podpowiecie...
  • REKLAMA
  • #4 21697051
    2N4427
    Poziom 19  
    Ocena: 120
    Kolego, szukasz odbiornika radiofonicznego czy radiotelefonu? Bo z opisu wynika, że chcesz słuchać stacji radiofonicznych, a telefon komórkowy z anteną w postaci przewodu słuchawkowego sprawdzał się słabo.

Radiotelefony doręczne mają anteny przystosowane do pasma pracy zupełnie innego niż radiofonia UKF, a te anteny są zwykle znacznie krótsze niż przewód słuchawkowy. Układ odbiornika radiofonicznego w radiotelefonie będzie na podobnym poziomie jak w telefonie - zintegrowany w jednej kostce, kompletny odbiornik z minimalną ilością elementów zewnętrznych. Więc w obszarach słabego zasięgu, na podobnym układzie odbiorczym i z gorszą anteną, prawdopodobnie będzie jeszcze gorzej.
  • #5 21697060
    andy014
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    sp4olh napisał:
    za 500 to nie ma
    Radtel RT-910B Bluetooth. U mnie stacje radiofoniczne z odległości ok. 40–50 km dają radę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21697090
    2N4427
    Poziom 19  
    andy014 napisał:
    Radtel RT-910B Bluetooth, u mnie stacje radiofoniczne z odległości ok. 40-50 km dają radę.
    No tak, tylko że z Krakowa do Nowego Sącza jest ponad 70 km w prostej linii, a do tego pasmo gór po drodze. To nie centralna Polska...
  • #7 21697626
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Pierwsze, co to trzeba wyjaśnić, to czego Ty szukasz... Radio FM? Chcesz coś odbierać - ale jakie pasmo Cię interesuje?
    Jeżeli piszesz o radiotelefonie - to z twojego pytania wnioskuję, że nie masz zielonego pojęcia na ten temat - więc bez pozwolenia radiowego to poczytaj o radiu CB i/lub PMR. W przypadku radia CB i anteny stacjonarnej 5/8 lambda - kilkadziesiąt km poleci - ale 100 km to już małe prawdopodobieństwo.
    Może dokładnie opisz, czego oczekujesz.
  • #8 21697808
    jankes_87
    Poziom 9  
    >>21697626
    Hej. Tak jak pisałem w pierwszym poście, zależy mi na odsłuchu fal radiowych FM z zakresu, powiedzmy, 100–106 MHz, czyli tak zwanego radia — z racji, że mam słaby sygnał. Chciałem ściągnąć coś z dalszej odległości, jeśli to możliwe. Co do radiotelefonu, to masz rację, że jestem zielony, ale o pozwoleniu miałem świadomość. Po prostu kolega podsunął mi taki pomysł.
    Wydaje mi się, że częściowo udało mi się rozwiązać problem. Wczoraj zrobiłem sobie półfalowy dipol pod interesującą mnie częstotliwość i jest sukces. Do tego myślałem dokupić jakiś dobry nadajnik Bluetooth, na powiedzmy jacka, i mam sygnał na całą interesującą mnie powierzchnię — głównie słucham na słuchawkach BT, pracując na zewnątrz. Myślę, że jasno już opisałem problem. Jeśli widzicie prostsze rozwiązanie, to chętnie posłucham.
  • Pomocny post
    #9 21697867
    2N4427
    Poziom 19  
    No to kolega podsunął nie najlepszy pomysł, bo w radiotelefonach odbiór radiofonii UKF to tylko dodatek potraktowany raczej po macoszemu. Przede wszystkim odbiór nie jest stereofoniczny (może gdzieś na świecie istnieje radiotelefon z odbiornikiem UKF i wyjściem stereo, ale ja przynajmniej o takim nie słyszałem; standardowe złącze mikrofonowo-słuchawkowe jest monofoniczne).

Natomiast Ty zadziałałeś najlepiej: dobra antena umieszczona możliwie najwyżej - najlepiej tak, żeby "widziała" nadajnik - to pierwszy ruch. Jeżeli to za mało, a do tego kabel antenowy jest długi (kabel tłumi sygnał do tego stopnia, że mimo lepszego usytuowania anteny sumarycznie jest gorzej), to można myśleć o wzmacniaczu antenowym (ale przy antenie - zasilanym zdalnie przez kabel, żeby nie wzmacniać szumów i ewentualnych zakłóceń wniesionych przez kabel, a jedynie sygnał z anteny na jego wejściu). To wszystko pod warunkiem, że ma się przyzwoity odbiornik z wejściem antenowym (nie napisałeś, jaki stosujesz odbiornik). Na Elektrodzie było nawet trochę wątków typu: "jak dorobić gniazdo antenowe do radiobudzika".

Nie piszesz bliżej nic o "interesującej Cię powierzchni"; można się tylko domyślać, że to teren własnej posesji:
    jankes_87 napisał:
    Mieszkam na zadupiu małym około 100 km od Krakowa w stronę Sącza.

Bluetooth to zwykle zasięg 10 m, bo urządzenia klasy 2 są najpowszechniejsze. Klasa 1 to zasięg w prostej linii bez przeszkód do 100 m, ale nigdzie nie udało mi się takich urządzeń szybko wyszukać w ofercie. Samochodowe nadajniki UKF-FM do gniazda zapalniczki albo takie z wtyczką jack stereo wystającą z obudowy i wpinane do smartfona też mają zasięgi rzędu 10-15 m, a do tego mogą zakłócać odbiór pożądanej stacji (ze zmianą odbieranej stacji może być konieczne przeprogramowywanie częstotliwości retransmitera) i pogarszać jakość sygnału (dwukrotna modulacja-demodulacja, więcej szumów).

Ale jest inna opcja - radio internetowe. Sporo stacji jest dostępne online. Więc może domowy router w oknie i smartfon połączony przez Wi-Fi (jeśli zasięg sieci komórkowej na Twojej posesji nie wystarczy) załatwiłyby sprawę?
  • REKLAMA
  • #10 21698789
    jankes_87
    Poziom 9  
    antena Dipol półfalowy + dodatkowy router
  • #11 21699670
    zwrotnica
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Jest taki walkie-talkie, ale wymaga licencji krótkofalarskiej ze względu na moc 10W. Bez zezwolenia można używać tylko do 1/2 Watta. To tania nowość na rynku. W Polsce handlarze nie wiedzą ile brać, zwłaszcza na Alle.drogo jednak na Temu.com znajdziesz nawet w cenie do 200 zł https://www.temu.com/pl/goods.html?_bg_fs=1&goods_id=601103237882830 To TidRadio TD-H8 (ich najnowszy model)

Pasma:
    AM: 108–136?MHz RX
    FM: 50–76?MHz RX
    FM: 76–108?MHz RX
    VHF: 136–174?MHz TX/RX;
    174–350?MHz RX;
    350–400?MHz RX
    UHF: 400–470?MHz TX/RX;
    470–600?MHz RX
    Rx - odbiór; Tx - nadawanie

Moderowany przez c2h5oh:

W naszym kraju bez pozwolenia radiowego można korzystać tylko z CB i PMR. PMR właśnie ma ograniczoną moc do 0,5W i antenę której nie można odłączyć. (Nie piszcie o innych zakresach np. mikrofony bezprzewodowe, piloty radiowe itp) Wszystkie inne wynalazki łamią przepisy prawa, zazwyczaj nie mają świadectwa zgodności i podrobiony znak CE) CB może pracować mocą 4W i 12 przy modulacji SSB.

• #12 21699739
    Jap
    Poziom 29  
    zwrotnica napisał:
    Jest taki radiotelefon noszony, ale wymaga licencji krótkofalarskiej ze względu na moc 10 W. Bez zezwolenia można używać tylko do 1/2 W. To tania nowość na rynku. W Polsce handlarze nie wiedzą, ile brać, zwłaszcza na Allegro, jednak na temu.com znajdziesz nawet w cenie do 200 zł: https://www.temu.com/pl/goods.html?_bg_fs=1&goods_id=601103237882830 To TidRadio TD-H8 (ich najnowszy model)

Pasma:
    AM: 108–136 MHz RX
    FM: 50–76 MHz RX
    FM: 76–108 MHz RX
    VHF: 136–174 MHz TX/RX;
    174–350 MHz RX;
    350–400 MHz RX
    UHF: 400–470 MHz TX/RX;
    470–600 MHz RX
    RX - odbiór; TX - nadawanie

Przeczytaj dokładnie, o co chodzi - potem pisz... Kolega chlapnął na początku coś o radiotelefonie - a chodzi o odbiornik radiofonii FM.
    Dodatkowo BZDURY piszesz o dozwolonych mocach 1/2 W. Chyba ci chodzi o PMR lub CB (choć tam można nawet grzmocić 4 W i 12 W w SSB), ale jak doczytasz, to się dowiesz, że możesz używać tylko PMR ZE ZINTEGROWANĄ ANTENĄ. Używanie TidRadio, Baofengów, Quanchengów na PMR nawet z 1/2 W mocy jest NIELEGALNE. A nadawanie gdziekolwiek bez wiedzy już wielokrotnie skończyło się kratkami (sławny przypadek faceta, co nadawał na częstotliwości lotnictwa czy ostatni przypadek nadawania na kolejowym kanale radio-stop).
  • #13 21699751
    zwrotnica
    Poziom 16  
    2N4427 napisał:
    No to kolega podsunął nie najlepszy pomysł, bo w radiotelefonach odbiór radiofonii UKF to tylko dodatek potraktowany raczej po macoszemu. Przede wszystkim odbiór nie jest stereofoniczny

Fakt, to ma być prosta komunikacja, a nie poziom kina domowego w odbiorze. Z drugiej strony pasmo FM wcale nie jest tu traktowane po macoszemu, bo najczęściej jest pełne, tzw. stare wschodnie i nowe zachodnie, a oba są wykorzystywane.

2N4427 napisał:
    Bluetooth to zwykle zasięg 10 m, bo urządzenia klasy 2 są najpowszechniejsze. Klasa 1 to zasięg w prostej linii bez przeszkód do 100 m, ale nigdzie nie udało mi się takich urządzeń szybko wyszukać w ofercie.

Kolega szuka Bluetooth nie do muzyczki, lecz do aktualizacji oprogramowania czy listy dostępnych nadajników. To rzadkość wśród radiotelefonów. Najczęściej stosuje się specjalne przystawki i/lub oprogramowanie na PC ze specjalnym kabelkiem.
  • #14 21699758
    Jap
    Poziom 29  
    jankes_87 napisał:
    >>21697626
    Hej. Tak jak pisałem w pierwszym poście, zależy mi na odsłuchu fal radiowych FM z zakresu, powiedzmy, 100–106 MHz, czyli tak zwanego radia.

Polecam chińskie sprzęty z rodziny Tecsun. Mają bardzo dobre parametry, bardzo ładną jakość wykonania i przystępne ceny (szczególnie na Aliexpress). Dodatkowo masz możliwość podłączenia zewnętrznej anteny - a antena to 90% sukcesu poprawnego odbioru. Samo radio ma finalnie niewielki wpływ.
    Nawet te z jednym głośnikiem mają na wyjściu słuchawkowym sygnał stereo, więc jak już masz transmiter BT, to będzie pełna radość.
  • #15 21699775
    zwrotnica
    Poziom 16  
    jankes_87 napisał:
    Cześć. Sprawa wygląda tak. Chcę kupić radiotelefon z funkcją radia i Bluetooth, abym mógł ściągać stacje radiowe ...

Jap napisał:

Przeczytaj dokładnie o co chodzi - potem pisz... Kolega chlapnał na początku coś o radiotelefonie - a chodzi o odbiornik radiofonii FM.
    Dodatkowo BZDURY piszesz o dozwolonych mocach 1/2W ...

Radiotelefon jest także odbiornikiem radiofonii FM. Ten, który wcześniej sugerowałem na 100%. Chwalą go za bardzo dobrą jakość odtwarzania dźwięku. Posiada gniazdo mikrofonowe i słuchawkowe. Nie wiem, czy to drugie nie jest przypadkiem stereo, choć nie przypuszczam. Ma także odłączaną antenę więc można poszaleć. Jedyny problem to licencja, która słabo się kalkuluje, aby tylko posłuchać sobie radia FM.

Nie chce mi się z Tobą gadać Jap.

P.S. Nie wiem czemu moderator "Spiryt" zrobił wykład "łopatologiczny" skoro każdy mógł się zapoznać z Ustawą, której fragment zapisu i link człowiek ten tam skasował. A brzmi to prosto i wyraźnie:

USTAWA z dnia 21 lipca 2000 r.
    Prawo telekomunikacyjne (+ zmiany) Dział II. Art. 6.

1. Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przewidzianych wyłącznie do odbioru, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do urządzeń radiowych, umożliwiających odbiór w zakresach częstotliwości przeznaczonych dla służb radiokomunikacyjnych, które prowadzą przekaz informacji nie przewidzianych do publicznego odbioru ...

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20000730852

Moderowany przez c2h5oh:

Jeżeli powołujesz się na ustawy (których nie rozumiesz) to przynajmniej powołuj się na ustawy obowiązujące a nie na jakieś starocie. To co zaprezentowałeś powyżej nie jest "urządzeniem radiowych przewidzianych wyłącznie do odbioru" wiec nie wprowadzaj w błąd czytających.
    Poza tym, ja nie przekręcam Twojego nick-u więc proszę byś nie przekręcał mojego. Jeżeli to się powtórzy otrzymasz ostrzeżenie (chociaż już teraz na nie zasłużyłeś).

• #16 21700438
    zwrotnica
    Poziom 16  
    No i cena znów spadła. Teraz TD-H8 jest nawet za 127 zł. Ma wszystko, czego potrzebujesz, tylko że bez pozwolenia radiowego nie możesz się nim legalnie posługiwać (urządzenie nadawczo-odbiorcze), nawet tylko do nasłuchu. A jest to cena jak za dodatkową baterię u innego sprzedawcy. Zasięg 30 km. Oczywiście na pełnej mocy 10 W, w dodatku na... pustyni, czyli w terenie bez żadnych przeszkód i z podstawową anteną. Ma też wybór: 5 W i 0,5 W, tylko zasięg wtedy spada, za to oszczędza baterię. Tu je znajdziesz

P.S. sprzęt znam tylko z opisu, nie jestem handlowcem; na forach piszą, że egzamin UKE jest do przejścia po krótkim szkoleniu. Czyżby z powodu malejącej liczby chętnych?

I jeszcze coś - Panasonic 2400D - klasyk z zasilaniem sieciowym i bateryjnym 4×AA. Rzecz jasna o Bluetooth dla wstawiania nowych stacji można tam tylko pomarzyć. Od początku zaskoczyło mnie (mam je) odkrycie nowych, słabszych stacji, których małe radia po prostu nie łapią. To tak jakby tam w środku siedział jakiś "stabilizator ledwie złapanej fali". W tej chwili można kupić np. na Allegro za 123 zł z kopalnią opinii. Oczywiście link może być z czasem nieaktualny, ale podałem model, więc wiadomo, czego szukać. Warto podpytać fachowców, jak udoskonalić antenę w takim radiu w razie braku zasięgu.

A tutaj baaardzo pouczający wątek radiowy w Elektroda.pl z cyklu Zrób to sam. Polecam.
  • #17 21700611
    2N4427
    Poziom 19  
    zwrotnica napisał:
    Kolega szuka Bluetooth nie do muzyczki, lecz do aktualizacji oprogramowania czy listy dostępnych nadajników. To rzadkość wśród radiotelefonów. Najczęściej stosuje się specjalne przystawki i/lub oprogramowanie na PC ze specjalnym kabelkiem.

Kolega @jankes_87 - o nim mowa? Nigdzie tego nie napisał, wręcz przeciwnie:
    jankes_87 napisał:
    >>21697626 (...) zależy mi na odsłuchu fal radiowych FM z zakresu, powiedzmy, 100-106 MHz, czyli tak zwanego radia - z racji, że mam słaby sygnał. Chciałem ściągnąć coś z dalszej odległości, jeśli to możliwe. (...)
    Wczoraj zrobiłem sobie półfalowy dipol pod interesującą mnie częstotliwość i jest sukces. Do tego myślałem dokupić jakiś dobry nadajnik Bluetooth, na powiedzmy jacka, i mam sygnał na całą interesującą mnie powierzchnię - głównie słucham na słuchawkach BT, pracując na zewnątrz.

Dlatego obaj - ja i @Jap - piszemy o użyciu Bluetooth do transmisji odebranego programu radiowego do słuchawek. Tematów programowania radiotelefonu czy aktualizacji oprogramowania radiotelefonu przez Bluetooth nikt nie poruszał.
  • #18 21701334
    zwrotnica
    Poziom 16  
    >>21700611 No, cóż - zapewne nieporozumienie. Producent skupia się głównie na wykorzystaniu bluetooth do aktualizacji stacji nadawczych i możliwości przypisywania pod jeden klawisz w pamięci. Zbłądziłem, przepraszam.

Podsumowanie tematu

✨ Autor poszukuje radiotelefonu z funkcją odbioru radia FM i Bluetooth do 500 zł, z dobrym zasięgiem poza miastem (około 100 km od Krakowa w stronę Sącz). Dyskusja wyjaśnia, że radiotelefony mają anteny i odbiorniki przystosowane do innych pasm niż UKF FM, co skutkuje słabym odbiorem stacji radiowych FM, zwłaszcza na dużych odległościach i w trudnym terenie górskim. Propozycje obejmują użycie dobrego odbiornika radiowego z możliwością podłączenia zewnętrznej anteny (np. dipol półfalowy) oraz wzmacniacza antenowego, co znacząco poprawia odbiór. Bluetooth może służyć do przesyłania dźwięku do słuchawek, ale radiotelefony rzadko oferują stereo i zaawansowane funkcje Bluetooth. Wskazano, że tanie radiotelefony z funkcją FM i Bluetooth są ograniczone, a odbiór stacji z Krakowa na 100 km jest trudny ze względu na ukształtowanie terenu. Polecono chińskie radia TECSUN z dobrymi parametrami i możliwością podłączenia anteny zewnętrznej. Wspomniano model Radtel RT-910B Bluetooth, który odbiera stacje z 40–50 km, oraz TidRadio TD-H8 jako tanią nowość z szerokim zakresem pasm. Poruszono też kwestie legalności używania radiotelefonów o dużej mocy i konieczności posiadania licencji. Ostatecznie najlepszym rozwiązaniem jest dobre radio FM z zewnętrzną anteną i ewentualnym wzmacniaczem, a nie radiotelefon z funkcją FM, który jest dodatkiem i ma ograniczone możliwości odbioru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA