Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamandy014 napisał:No tak, tylko że z Krakowa do Nowego Sącza jest ponad 70 km w prostej linii, a do tego pasmo gór po drodze. To nie centralna Polska...Radtel RT-910B Bluetooth, u mnie stacje radiofoniczne z odległości ok. 40-50 km dają radę.
jankes_87 napisał:Mieszkam na zadupiu małym około 100 km od Krakowa w stronę Sącza.
Moderowany przez c2h5oh:W naszym kraju bez pozwolenia radiowego można korzystać tylko z CB i PMR. PMR właśnie ma ograniczoną moc do 0,5W i antenę której nie można odłączyć. (Nie piszcie o innych zakresach np. mikrofony bezprzewodowe, piloty radiowe itp) Wszystkie inne wynalazki łamią przepisy prawa, zazwyczaj nie mają świadectwa zgodności i podrobiony znak CE) CB może pracować mocą 4W i 12 przy modulacji SSB.
zwrotnica napisał:Jest taki radiotelefon noszony, ale wymaga licencji krótkofalarskiej ze względu na moc 10 W. Bez zezwolenia można używać tylko do 1/2 W. To tania nowość na rynku. W Polsce handlarze nie wiedzą, ile brać, zwłaszcza na Allegro, jednak na temu.com znajdziesz nawet w cenie do 200 zł: https://www.temu.com/pl/goods.html?_bg_fs=1&goods_id=601103237882830 To TidRadio TD-H8 (ich najnowszy model)
Pasma:
AM: 108–136 MHz RX
FM: 50–76 MHz RX
FM: 76–108 MHz RX
VHF: 136–174 MHz TX/RX;
174–350 MHz RX;
350–400 MHz RX
UHF: 400–470 MHz TX/RX;
470–600 MHz RX
RX - odbiór; TX - nadawanie
2N4427 napisał:No to kolega podsunął nie najlepszy pomysł, bo w radiotelefonach odbiór radiofonii UKF to tylko dodatek potraktowany raczej po macoszemu. Przede wszystkim odbiór nie jest stereofoniczny
2N4427 napisał:Bluetooth to zwykle zasięg 10 m, bo urządzenia klasy 2 są najpowszechniejsze. Klasa 1 to zasięg w prostej linii bez przeszkód do 100 m, ale nigdzie nie udało mi się takich urządzeń szybko wyszukać w ofercie.
jankes_87 napisał:>>21697626
Hej. Tak jak pisałem w pierwszym poście, zależy mi na odsłuchu fal radiowych FM z zakresu, powiedzmy, 100–106 MHz, czyli tak zwanego radia.
jankes_87 napisał:Cześć. Sprawa wygląda tak. Chcę kupić radiotelefon z funkcją radia i Bluetooth, abym mógł ściągać stacje radiowe ...
Jap napisał:
Przeczytaj dokładnie o co chodzi - potem pisz... Kolega chlapnał na początku coś o radiotelefonie - a chodzi o odbiornik radiofonii FM.
Dodatkowo BZDURY piszesz o dozwolonych mocach 1/2W ...
Moderowany przez c2h5oh:Jeżeli powołujesz się na ustawy (których nie rozumiesz) to przynajmniej powołuj się na ustawy obowiązujące a nie na jakieś starocie. To co zaprezentowałeś powyżej nie jest "urządzeniem radiowych przewidzianych wyłącznie do odbioru" wiec nie wprowadzaj w błąd czytających.
Poza tym, ja nie przekręcam Twojego nick-u więc proszę byś nie przekręcał mojego. Jeżeli to się powtórzy otrzymasz ostrzeżenie (chociaż już teraz na nie zasłużyłeś).
zwrotnica napisał:Kolega szuka Bluetooth nie do muzyczki, lecz do aktualizacji oprogramowania czy listy dostępnych nadajników. To rzadkość wśród radiotelefonów. Najczęściej stosuje się specjalne przystawki i/lub oprogramowanie na PC ze specjalnym kabelkiem.
jankes_87 napisał:>>21697626 (...) zależy mi na odsłuchu fal radiowych FM z zakresu, powiedzmy, 100-106 MHz, czyli tak zwanego radia - z racji, że mam słaby sygnał. Chciałem ściągnąć coś z dalszej odległości, jeśli to możliwe. (...)
Wczoraj zrobiłem sobie półfalowy dipol pod interesującą mnie częstotliwość i jest sukces. Do tego myślałem dokupić jakiś dobry nadajnik Bluetooth, na powiedzmy jacka, i mam sygnał na całą interesującą mnie powierzchnię - głównie słucham na słuchawkach BT, pracując na zewnątrz.